Göynük ve çevre bölgesi, milattan önceye kadar giden bir tarihe sahip. Bitinya Krallığı ile başlayan tarihi, Osmanlı Devleti’ne kadar uzanır. Bu dönem içerisinde birçok tarihi yapı inşa edilmiştir. İlgili eserler zaman içerisinde çıkmış olan savaşlarla ve doğal afetlerle hasar görmüştür. Günümüzde hala ayakta kalan yapılar mevcuttur. Bu bölgeler, turistik seyahat açısından ilgi odağı konumunda. İlçe, günümüzde eski tarihi yapısı ve mimari motifleriyle Kentsel Sit Alanı olarak belirlenmiş ve ilan edilmiştir. Köklü tarihi ile beraber aynı zamanda doğal güzellikleriyle de ön plana çıkar. Bu nedenle burada eşsiz bir tatil keyfi yaşayabilmeniz mümkündür.

Göynük gezilecek yerler Listesi
- Sünnet Gölü: 820 metre yükseklikte yer alan gölün en derin noktası 22 metreye kadar iniyor. Gölün alanı ise 18 hektardan fazladır. Sünnet Gölü, Kurudağ ve Erenler Tepesi arasında yer alan dar ve derin vadi içerisinde oluşmuştur. Etrafındaki dereler ve yer altı sularıyla beslenen göl, milli park ilan edilmiştir. Gölün etrafı karaçam ağaçları ile çevrilidir. Göl içerisinde alabalık ve mercan balıkları bulunuyor. Göl kenarında birtakım işletmeler ve tesisler de mevcut. Bahar aylarında sular yükselir ve beraberinde ağaçlar su altında kalır. Su altında kalan ağaç türleri ve yosun türleriyle gölün atmosferi bambaşka bir hâl alıyor. Ayrıca gün batımında dikkat çekici manzaralara da şahitlik edebilirsiniz. Burada piknik, kamp vb. etkinlikler için geniş alanlar bulunuyor. Göl kıyısındaki tesislerde uygun bütçeli bir şekilde konaklayabilirsiniz. Yürüyüş yolları ise bol oksijenli bir etkinlik için oldukça idealdir.
- Çubuk Gölü: Çubuk Gölü, zamanında Kayabaşı Tepesi’nde gerçekleşen heyelan sonucunda geniş vadinin tıkanmasıyla beraber suların dolmasıyla oluşmuştur. Bolu merkeze yaklaşık olarak 11 km mesafededir. Göl, 1150 metre yükseklikte yer alıyor. Ayrıca 15 hektarlık bir alanı kaplıyor. Göl içerisinde balık türü olarak alabalık ve sazan bulabilmek mümkün. Yeraltı suları ve dereler vasıtasıyla beslenen gölün kıyı bandı çimlerle bezelidir. Etrafında ise çam ormanları yer alıyor. Bölge günübirlik yapacağınız ziyaretler için uygundur. Balık avlamak ya da yürüyüş yapmak, buraya gelenlerin ilk tercihi konumunda.
- Göynük Zafer Kulesi: İlçe ile özdeşleşen en büyük sembollerden birisi Göynük Zafer Kulesidir. 1923 – 1924 yılları arasında Cumhuriyet Dönemi’ne ait ilk kaymakam olan Hurşit Bey tarafından yaptırılmıştır. Kurtuluş savaşında kazanılan zafer ve verilen mücadeleyi sembolize etmek için inşa edilmiştir. Yalı baskı mimari türüne ait olan eser, üç katlı olarak tamamen ahşaptan yapılmıştır.
Göynük Gezilecek Yerler
Bolu Göynük gezilecek yerler söz konusu olduğunda, görmeniz gereken birçok yer bulunuyor. Turistik açıdan önemli olan bu yerler, aynı zamanda tarihi yapılarıyla da ön plana çıkar. Bu nedenle Göynük’te tarihi yapı ve doğal güzellik bakımından eşsiz bölgeler yer alıyor denilebilir. Göynük gezilecek yerler listesine şu şekilde devam edebiliriz;
- Göynük Evleri: İlçede yer alan yapılar arasında bazı mezar kalıntıları ve kiliseler dışında hemen hemen bütün eserler Osmanlı Devleti’ne aittir. Kalan eserlerin ise Bizans Dönemi’ne ait olduğu biliniyor. Göynük Evleri ise Osmanlı’dan günümüze miras kalan en meşhur alanlar arasında yer alıyor. Evler, dışı siyah ahşapla bezeli beton yapısına sahiptir. Kare ve dikdörtgen şeklinde inşa edilen bu evlerde kiremit çatılar yer alıyor. Bölge içerisinde yer alan birçok konaklama yeri aynı tarzda inşa edilmiştir.
- Gazi Süleyman Paşa Hamamı: İlgili hamam kesme traverten taşlardan yapılmıştır. Gazi Süleyman Paşa Camii ile aynı yılda yapıldığı biliniyor. Güzide Osmanlı eserleri arasında yer alan yapı 1331 – 1335 yılları arasında yapılmıştır. Ayrıca Osmanlı’nın en eski ve en büyük hamamı olma özelliğini bünyesinde taşıyor. Evliya Çelebi ünlü Seyahatnamesi’nde; İstanbul’da bile böyle bir hamamın olmadığını söylemiştir. Hamamın erkek ve kadın bölümleri mevcuttur.
- Akşemseddin Hazretleri Türbesi: İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmet, hocası olan Akşemseddin için bu türbeyi yaptırmıştır. Türbe, özel küfeki taşından oluşturulmuştur ve altıgen bir yapıya sahiptir. Türbe, Akşemseddin’in kendisi gibi bir sadeliğe sahiptir. Ayrıca türbe içerisinde Akşemseddin’in ve oğullarının sandukaları yer alıyor. İlgili sandukalar ve türbenin iç bölümü Osmanlı’nın özel el işçiliğini yansıtıyor. Ayrıca bu yapı ile dönemin sanat anlayışı ön plana çıkarılmış. Bu detayların her biri ceviz ağacı ile hazırlanmıştır.
Göynük Gezi Rehberi
Göynükten geçerseniz mutlaka gezilmesi gereken yerler bulunmaktadır. Bu bölgeleri ziyaret ederek kültürünü geliştirebilir ve ayrıca eşsiz yerler görebilirsiniz. Seyahatinize yeni rotalar ekliyorsanız Göynük, önemli alternatiflerden birisi olacaktır. Çünkü ilçede hem tarihi anlamda hem de doğal güzellik anlamında birçok yapı bulunuyor. İlçenin kendisinin sit alanı ilan edilmesi, gezilecek yerlerin çok çeşitli olacağına işaret ediyor.
Göynük gezilecek yerler listesi şu şekilde bitirilebilir;
- Gazi Süleyman Paşa Camii: Gazi Süleyman Paşa Hamamı’na benzer şekilde 1331 – 1335 yılları arasında inşa edilmiştir. Orhan Gazi’nin büyük oğlu olan Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır. İlgili yapı, tek minareli, tek ahşap kubbeli ve tek şerefeli olacak şekilde tasarlanmıştır. Camii, 1948 – 1960 yılları arasında devlet desteği ile restore edilmiştir. Yapının en önemli özelliğini ise Osmanlı’nın en sağlam ve ilk eseri olması oluşturuyor. Yapı içerisinde Osmanlı mimarisine ek olarak Osmanlı el işçiliği de başarılı bir şekilde yansıtılmıştır.
- Çayköy Göleti: Gölet, Çayköy yakınında bulunuyor. Göynük’e ise ortalama olarak 20 km mesafededir. Çevresi ormanlarla kaplı olan gölet, piknik yapmak için uygun ortamlara ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda burada olta balıkçılığı yapabilmekte mümkün. Gölet içerisinde genellikle alabalık avlanıyor. Mevcut bulunan su tarım arazilerini sulama faaliyeti başta olmak üzere aynı zamanda turistik faaliyetlerde de kullanılıyor.

Göynük’e geldiğinizde civar bölgelerdeki gezilecek alanları da ziyaret etmenizi öneriyoruz. Bu bağlamda Bolu’nun dikkat çekici özelliklere sahip ve gezilebilecek bazı alanları şu şekildedir;
- Sülüklü Göl: Sülüklü Göl, Bolu’nun dikkat çekici güzel alanlarının içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda Mudurnu ilçe sınırları içerisindedir. Göynük ilçe merkezine ise yaklaşık olarak 77 km mesafesi bulunuyor. Çevresindeki yemyeşil doğal alanları sayesinde doğa gezilerinizde bu bölgeye de gelerek müthiş bir deneyim yaşayabilirsiniz.
- Seben Kaya Evleri: Seben Kaya Evleri, Seben ilçesine bağlı olarak birbirine yakın bulunan kayalardan oyulmuş evlerin bulunduğu bir yerleşim yeridir. Tarihi özellikleri bünyesinde taşır. Göynük ile arasında yaklaşık olarak 94 km mesafe bulunmaktadır. Bölgede yapılan incelemeler sonucunda ilgili tarihi bölgenin Erken Hristiyanlık Dönemi – Orta Bizans Dönemi arasında yoğun olarak kullanıldığı tespit edilmiştir.
- Bolu Müzesi: Bolu Müzesi yaklaşık olarak 16 bin esere ev sahipliği yapıyor. Göynük ilçe merkezi ile arasında yaklaşık olarak 90 km mesafe bulunur. Müzede Bolu ve çevresinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sonrasında bulunan eserler sergileniyor. Etnografik ve arkeolojik olmak üzere iki bölüm yer alıyor.
Göynük Nerede?
Göynük, Bolu’ya bağlı olan ve ilin güneybatı bölümünde yer alan ilçedir. İlçe bünyesinde 7 mahalle ve 66 köy bulunuyor. Ayrıca ilçenin tokalı örtüleri, şeker fasulyesi, tahta oymacılık, uğut marmelatı gibi ünlü ürünleri ve faaliyetleri bulunuyor. İlçe bünyesinde bulunan toplam 158 tane sivil mimari eser nedeniyle kentsel SİT alanı olarak tescil edilmiştir.