Atlantik Okyanusu’nun kuzeyinde yer alan Grönland, dünyanın en büyük adası olma özelliğindedir. İdari olarak Danimarka Krallığına bağlı adanın %80’i buzullarla kaplı. Grönland’ın sahiller dışında her tarafında 3 km kalınlığa varan buz tabakası bulunuyor. Dünyanın en kuzeyinde yer alan ada, yaklaşık olarak 2,2 milyon kilometrelik bir alana yayılıyor. Zengin kültürel geçmişe sahip Grönland adası, doğal güzellikleri ile turistlerin ve araştırmacıların ilgisini çekiyor. Yaz mevsiminde beyaz gecelere sahip olan adada, kış döneminde emsalsiz kuzey ışıkları izlenebiliyor.
Bilim insanları, dünyanın büyük sorunu olan küresel ısınma ve sonuçlarının takibi için burada sürekli araştırmalar yapılıyor. Bu araştırmalar sonucunda çevresel ve iklimsel değişiklikler hakkında geniş kapsamlı bilgilere ulaşılabiliyor. Grönland’daki bir buzulun 2004 yılından bu güne 100 metre incelmesi deniz seviyesinin yükselmesine yol açmış. Grönland’da bir yılda eriyerek kaybolan buzul miktarı, dünya çapında denizlerin 1 mm’den fazla yükselmesine neden olmuş. Bu araştırma sonuçları Grönland buz tabakasının önemini açığa çıkıyor. Merak edilen Grönland buz tabakasının özellikleri nelerdir, sorusunun cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz. Kısaca Grönland Adası hakkında merak ettiğiniz tüm konular için okumaya devam etmelisiniz.
Grönland Adası Hakkında
Grönland Adası, yeryüzü üzerinde büyüklüğüne oranla nüfus yoğunluğu en az olan bölgeler arasında yer alıyor. Kutup bölgesindeki konumu ile bambaşka deneyimler yaşatabilen bölgenin çoğunluğu 3 km’ye yakın kalınlıkta buzullarla kaplıdır. Grönland, muhteşem buzdağları, el değmemiş doğal güzellikleri ile her yıl binlerce turisti ve araştırmacıyı ağırlıyor.
Grönland’ın buzullarla kaplı orta kesimlerinde yaşam oldukça zor. Bu nedenle adada, yerleşim yerlerinin çoğu batı kıyısı boyunca yayılmış durumda. Danimarka‘ya bağlı bir özerk bölge olan Grönland’ın başkenti ve en büyük şehri Nuuk’tur Balıkçılık ve avcılık Grönland halkının temel geçim kaynağıdır. Çoğunlukla buzulla kaplı adanın güney kesiminde küçük bir alanda tarım yapılabiliyor. Ancak halkın ihtiyacı olan gıda maddelerin çoğu Danimarka’dan geliyor.
Grönland’ın Tarihi
Zorlu iklim koşullarına sahip olan Grönland’da insanlık tarihi M.Ö 26. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. 10. Yüzyılda Grönland’ı İzlanda Vikingleri keşfedince Avrupalılar tarafından ada öğrenilmiş. 18. Yüzyılda Danimarka-Norveç Grönland sahillerinde ticaret kolonileri geliştirmiş. Ada sakinleri 2. Dünya Savaşında Danimarka Nazi Almanya’sı tarafından işgal edilince Amerika ve Kanada’ya yakınlaşmış. Savaş sonrasında Danimarka’nın ili olan Grönland 1979 yılında özerk yönetim haline gelmiş.
Grönland Buz Tabakası’nın Özellikleri Nelerdir?
Yerküre üzerinde bazı bölgelerin üzeri ortalama 20 milyon yıldır buzullarla kaplı. İklim değişikliği nedeniyle buzullarda erime hızla devam ediyor. Grönland buzulları, dünyanın geçmişini buz tabakaları arasında saklıyor. Bilim insanları buzul devrinin özellikleri, küresel ısınmanın etkileri gibi pek çok konuda Grönland’da araştırma yapıyor.
1989-1992 yılları arasında Avrupa Bilim Vakfı, iklimsel değişiklikler hakkında bilgi toplamak için adada karot çalışmaları yapmış. Grönland’da yapılan buzul sondajları sonucunda 800 bin yıla ait çok önemli iklim detay bilgilerine ulaşılabilmiş. Çalışmalar son buzul çağı boyunca hızlı iklim değişikliklerini doğrulamıştır. Ayrıca yeni iklim ve diğer coğrafi değişikliklerine ait tarihleme ve ortam tayini edebilmek için gereken verilere ulaşılmış.
Grönland’da yapılan araştırmaların geri bildirimleri Hükümetler Arası İklim Değişikliği Panelin’in raporlarında yer alıyor. Son araştırmalar, Grönland buz tabakasının önemli bir bölümünün, küresel ısınma durdurulsa bile erimeye, hızlanarak devam edeceğini gösteriyor. Araştırmalar buzulların erimesinde bir kırılma noktası olduğu ve bu kırılma noktasına ulaşmak üzere olduğunu gösteriyor. Yaklaşık 3 km kalınlığında olan Grönland Buz Levhası eriyecek olursa, deniz seviyesini yaklaşık 7 m kadar yükseltecek.
Grönland’da Hayvanlar
Grönland’da dünyanın en büyük milli parkı olan Kuzeydoğu Grönland Milli Parkı bulunuyor. Tam anlamı ile milli park olmayan bölgede çok az sayıda insan yaşıyor. Parka özellikle araştırmacılar ve silahlı kuvvetler personeli ve sadece Inuit avcıları parka düzenli erişim hakkına sahip.
Adada kutup ayıları, ren geyiği, misk öküzleri, kutup tilkileri, Arctic kurtları olmak üzere birçok hayvan türü yaşıyor. Grönland’da yaklaşık 60 türü göçmen kuş olmak üzere, 235 farklı kuş türü yaşam alanı buluyor. Beyaz kuyruklu kartallar, kuzey fulmarları, siyah guillemots adada yaşam alanı bulan kuşlar adasındadır.
Grönland’da Görülmesi Gereken En İyi Yerler
Dünyanın en büyük buzlarla kaplı adası olan Grönland, kuzey kutup bölgesinde yer alıyor. Yıl boyunca karlarla kaplı olan bölgede devasa buzul dağları bulunuyor. Zorlu iklim koşullarına sahip ada, ilginç gezilecek yerleri ile turistlerin dikkatini çekiyor. Grönland’da dünyada eşi benzeri olmayan el değmemiş doğal güzelliklerinin yanı sıra doğa olaylarına tanık olabilme fırsatı sunuyor. Grönland’da gezilecek yerler oldukça zengin çeşitliliğe sahiptir. Temel olarak buzullarla kaplı adada, kuzey ışıklarını izleyebilir eşsiz doğal güzelliklerin tadını çıkarabilirsiniz. Grönland gezinizde adanın yerleşim yerlerine de hayran kalacaksınız. Grönland şehirleri farklı atmosferleri ve toplumsal yaşayışları ile size farklı şeyler sunabilir.
- Nuuk Katedrali
Nuuk Katedrali Grönland’da Hristiyanlık inancının en önemli simgeleri arasında yer alıyor. 1849 yılında inşa edilen yapı kutsanarak Nuuk cemaatinin kilisesi hale geldi. Bölgedeki Hristiyanlık inancı genellikle “Lutheran” olması nedeni ile bu kilise “Lutheran Katedrali” olarak adlandırılmış. Kırmızı renkli ahşap bina, bembeyaz manzarada muhteşem görünüyor. Sivri uçlu kulesi ile dikkat çeken yapının kulesi 1928 yılında eklenmiş.
- Uunartoq Kaplıcaları
Grönland’ın çeşitli yerlerinde kaplıcalar bulunuyor. Güney Grönland’da yer alan Uunartoq’ta tüm yıl sıcak suları ile açık hava havuzu olarak kullanılıyor. Tüm yıl yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yeri olan kaplıca, buzdağlarından oluşan manzarası ile dikkat çekiyor. Disko körfezinde ve adanın doğu bölgesinde birçok kaplıca bulunuyor. Ancak Uunartoq adasındaki jeotermal kaynaklar içlerindeki en popüleridir. Bu kadar soğuk bölgede kendinizi 37-38 derecede sıcak sulara bırakmak isterseniz Uunartoq kaplıcalarının yolunu tutmalısınız.
- Sisimiut
Sisimiut’u, Grönland ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken yerler arasına almalısınız. Kuzey ışıklarının nadir izlenebildiği yerlerden olan Sisimut, adanın en büyük ikinci şehri olma özelliğindedir. Şehir geniş vadileri, sarp dağları ile dünyanın dört bir yanından turist akınına uğruyor. Grönland’ın en hızlı büyüyen şehrini ziyaret ettiğinizde UNESCO Dünya Mirası listesindeki Aasivissuit –Nipisat bölgelerini gezebilirsiniz.
- Qaqortoq
Güney Grönland’ın en büyük şehirlerinden olan Qaqortoq, limanı ve limanı çevresindeki küçük evleri ile turistlerin ilgisiniz çekiyor. Kültür ve sanat merkezi olan şehir, sömürge döneminden kalma otantik yapıya sahip. Grönland’ın en eski çeşmesinin de olduğu küçük bir meydanı olan şehri, kesinlikle gezmenizi öneriyoruz. Çevresinde bulunan yürüyüş parkurlarında yürüyüş yaparak manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Yakındaki buzulları ve fiyortları izlemek ya da keşfetmek için birkaç gün burada konaklayabilirsiniz.
- İlulissat İcefjord
Grönland’ın batı kıyısında yer alan İlulissat İcefjord, Kuzey kutup dairesinin 250 km kuzeyinde yer alıyor. Grönland buzul parçalarının, her yıl Ilulissat kasabasının güneyindeki Disko körfezine kadar sürükleniyor. Güneye dönmeden Atlas okyanusuna ilerleyen buzul parçaları muhteşem görüntülere yol açıyor. Bu buz fiyortu UNESCO Dünya Mirası Alanları arasında yer alıyor. Ilulissat Icefjord’u sahil vapuruyla ya da havadan izleyebilirsiniz.
Tamamı 11 şehirden oluşan Grönland muhteşem doğası ile mutlaka görülmesi gereken yeler arasındadır. Dünyanın en büyük adasında kuzey ışıklarını izleyebilir, buzulların ortasında sıcak suyun tadını çıkarabilirsiniz. Buzulların denize ulaşmasını izleyebilir, buz sporlarını yapabilirsiniz. Grönland gezisi sırasında balinaları da gözlemleyebilirsiniz.
Grönland’a Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Grönland’a doğrudan uçuş bulunmuyor. Türkiye’den Kopenhag aktarmalı adaya uçabilirsiniz. İstanbul’dan 3,5 saatlik uçuşla Kopenhag’a ulaşabilirsiniz. Kopenhag Havalimanından 10 saatlik uçuşla Grönland Kangerlussuaq Havalimanına ulaşabilirsiniz. Buradan adanın her yerine helikopter ve uçak seferleri bulunuyor.