Türkiye’nin komşusu, Kafkasların güneyi, Karadeniz’in doğusu olan ve doğal güzellikleriyle mest eden bir ülke… Denizin kenarında yer alan Batum şehri ile, ılıman bir iklime sahip, Kakheti bölgesiyle yemyeşil doğası ve kaliteli şaraplarıyla ünlü bir ülke… Tüm bu güzelliklerin adresi elbette ki Gürcistan.
Başkenti Tiflis, ülkenin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Aynı zamanda farklı kültürlerin buluşma noktası olan Tiflis, Gürcistan’ın en çok ziyaret edilen şehirleri arasında yerini alır. Aynı zamanda Türk vatandaşlarının vizesiz bir şekilde kimlikleriyle seyahat edebildikleri ülkedir Gürcistan. Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle birlikte, eğlence dolu renkli gece hayatı ve tatil imkanlarıyla tercih edilen gözde ülkelerden biridir. Peki Gürcistan denilince akla ne gelmelidir? Gürcistan’da gezilecek yerler nelerdir? Gürcistan’ın en güzel şehirleri neresidir? Gelin hep birlikte kültürün, tarihinin ve doğanın özdeşleştiği bu güzel ülkenin şehirlerini ve gezilecek mekanlarını birlikte tanıyalım.

Gürcistan’da Gezilecek Şehirler & Yerler
Avrupa, Asya, Rusya ve Orta Doğu’nun kesişme noktasında bulunan Gürcistan, bu özel konumuyla farklı kültürleri bünyesinde barındırır. Dağların zirvelerindeki manastırlardan, vadilerde yer alan mahzenlere, ülke mutfağının lezzetlerine kadar çeşitli renklerle donanmış Kafkas ülkelerinden biridir Gürcistan. Peki Gürcistan’a yolumuz düştüğünde gezilecek yerler listemizde nereler olmalı? Elbette ki bu özel ülkenin her bölgesi ayrı ayrı güzellikleri bünyesinde taşır. Her bir güzelliği sayfalarca anlatsak yine de görmek, gezmek, topraklarında dolaşıp havasını içimize çekmek bizlere ayrı bir lezzet katar. Hadi hep birlikte kelimelerin dünyasında ülkenin bu doğal, tarihi ve eşsiz güzelliklerini birlikte gezelim.
Tiflis
Öncelikle ülkenin başkenti Tiflis, gezi listesinin en başında olması gereken şehirlerden biri. Her yıl yabancı turistlerin uğrak mekanlarından olan Tiflis, ülkenin hızla gelişmesiyle birlikte ticaret, eğitim, kültür ve bilim noktasında kendini geliştirmiş bir şehir. Başkent olma özelliğinin yanı sıra Tiflis, çok köklü bir geçmişe sahiptir. Bu sayede geçmiş ile gelecek arasında bir köprü işlevi de görür. Şehir, Mtkvari Nehrinin kıyılarına doğru uzanmıştır. Şehirde mistik Bizans kiliseleri, ahşap balkonlar, modern sanatın göze çarpan izleri dikkati çeker.
“Ilık su” anlamına gelen Tiflis, yemyeşil bir coğrafyaya sahiptir. Şehrin pek çok yerinde görülmesi gereken eserler yer alır. Bunlar içerisinden mutlaka görmeniz gereken eserleri şu şekilde sıralayabiliriz: Kutsal Tepe, Çinili Hamam, Tiflis Kalesi, Metekhi Kilisesi, Sioni Katedrali, Anchiskhati Kilisesi
Batum
Gürcistan’ın en popüler şehirlerinden biri olan Batum, son dönemlerde Karadeniz Bölgesinin gözde tatil mekanlarından biri hâline geldi. Tarihle iç içe renkli binaları, uzun sahil şeritleri, Gürcü mutfağının enfes lezzetleri ile oldukça öne çıkan şehirlerden biridir Batum. Artvin Sarp Sınır Kapısından 20 km uzaklıkta yer alan şehir, Türkiye ile Gürcistan’ın kimlikle geçiş anlaşmasını imzalamasının ardından günübirlik olarak ziyaret edilebilir hâle gelmiştir.
Yolunuz Batum’a düştüğünde geniş bulvarlarında dolanırken manolya ağaçlarının muhteşem kokusunu içinize çekebilir, heykellerle süslenmiş parklarda, tertemiz sahil boylarında yeşilin ve mavinin tonlarının harmanlandığını görebilirsiniz. Ayrıca ilginç mimarisiyle Batum şehri, sizlere kültürün ve tarihin de görsel şölenini yaşatacaktır.
Pek çok Türk yatırımcının da yaşamakta olduğu Batum, renkli gece hayatı, beş yıldızlı otelleri, casinoları, sahilleri, botanik bahçeleri ve daha sıralayabileceğimiz pek çok güzellikleri ile yabancı turistlerin uğrak mekanlarından biridir.
Neon ışıkları ve hareketli kıyı şeritlerinde dolaşırken yüksek binalar arasında modern yaklaşımlara şahitlik edebilirsiniz. Bu modern şehrin sokaklarında dolaşırken mutlaka görmeniz gereken yerleri de sıralayalım: Avrupa Meydanı, Piazza Meydanı, Astronomik Saat, Alfabe Kulesi, Chacha Kulesi, Ali ve Nino Heykeli (Diğer adıyla Aşk Heykeli), Batum Botanik Bahçesi, Meryem Kilisesi

Kutaisi
Başkent Tiflis’ten 221 km uzaklıkta olan Kutaisi, Gürcistan’ın batısında yer alır. Ülkenin en büyük ikinci kenti olma özelliğini taşıyan şehir, İmereti bölgesinin bir parçasıdır. Gürcü dilinde “500” anlamında olan Kutaisi, dünyanın en eski ve köklü şehirlerinden biri olarak kabul edilir. Mavinin ve yeşilin tonlarının yer aldığı kent, Rioni Irmağının iki yakasında kurulmuştur.
Kutaisi, Sovyetler Birliği döneminde birliğe ait ağır metal sanayisinin üretim merkezi olarak kullanılıyordu. Bu noktada şehir, köklü geçmişiyle bölgenin tarihi hakkında bilgi verir. Kentte bugünlere gelen en önemli yapı, Bagrati Katedrali’dir. Katedral, Gürcistan Kralı III. Bagrat tarafından yaptırılmıştır. Kutaisi, Bagrati Katedrali yanı sıra Gelati Manastırı gibi yapılarla UNESCO Dünya Mirası Listesindeki yerleri içerisinde barındırır. Kent her ne kadar Tiflis ve Batum’un gölgesinde kalsa da doğal güzellikleriyle görülmesi gereken yerlerden biridir. Şehrin merkezinde bronz hayvan heykellerinin bulunduğu fıskiyeli bir havuz bulunur. Lado Meskhishvili Devlet Tiyatrosu, opera binası, çeşitli kafe ve restoranlar şehrin içinde bulunan diğer yerlerdir. Tarihi 8. yüzyıla kadar giden Zincirli Köprü de görülmesi gereken yerlerden biridir. Yine listenizde Kutaisi şehrinde yer alan Prometheus ve Sataplia Mağaraları, Colchis Çeşmesi, Niko Berdzenishvili Kutaisi Devlet Tarih Müzesi, Tskaltubo da olması gereken yerlerdendir.
Svaneti
Gürcistan’ın doğal güzelliklerinin olduğu bir başka bölgesi de Svateni’dir. Ülkenin kuzeybatısında yer alan Svaneti, adını bölge içerisinde yaşayan yerli halk olan Svanlar’dan alır. Gürcistan sınırları içerisinde nüfus yoğunluğunun en az olduğu yer, Svaneti’dir.
Orta Çağ mimari özellikleri ve Kafkasların muhteşem dağ manzaraları ile Svaneti, UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunur. Şehrin en önemli özelliklerinden biri doğal güzelliklerine el değmemiş olmasıdır. Kendinizi Svateni’nin büyüleyici doğal güzelliklerinde bulmak isterseniz şehrin Ushguli adlı köyünü mutlaka gezi listenize eklemelisiniz. Yine Mestia ve küçük köyleri, Svan kulelerini ziyaret edebilir, buralarda Gürcü tarihinden esintilere şahitlik edebilirsiniz.
Kazbek Dağı
Kafkas coğrafyasının en muhteşem ve görkemli dağı olma özelliğini taşıyan Kazbek Dağı, özellikle dağcılık sporları yapan kişilerin uğrak mekanlarından biridir. Elbette ki Kazbek Dağını turistik açıdan da ziyaret edebilirsiniz. Yıl boyunca zirvesinde kar bulunduran Dağ, doğal yaşamı ve nefes kesici manzarayı gözlerinizin önüne serer.
Dadiani Sarayı
1921 yılından itibaren müze olarak kullanılan Dadiani Sarayı, Kafkas coğrafyasının en seçkin saraylarından biri olarak kabul edilir. Sarayın bulunduğu yer Gürcistan’ın Zugdidi bölgesidir. Dadiani Sarayı içerisinde yüzyıllara meydan okuyan 14. yüzyıla ait el yazmaları, minyatürler, Dadiani ailesinden kalma anıt eserler ve Fransız kültürüne ait nesneler sergilenir. Mimari noktada eşsiz güzellikte olan saray, listenizde sizi kendisine hayran bırakacak yerlerden biridir.

Krubera Mağarası
Yer çekirdeğine uzaklığı sadece 2197 m olan Krubera Mağarası, dünya üzerindeki en derin mağara olma özelliğini taşır. Bir kişinin mağarayı tamamıyla keşfetmesi ancak 1 ay sürede gerçekleşebilir. Gürcistan’ın en çok ilgi gören yerlerinden biri olan Krubera Mağarası, gerekli ekipmanlarla birlikte gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerden biridir.
Tusheti National Park
Tusheti Dağlarının eteklerinde yer alan park doğal güzelliklerin, temiz havanın, harika manzaraların sizi kucaklayabileceği yerlerden biridir.
Vardzia
Açıkhava müzesi özelliği taşıyan Vardzia, görsel açıdan sizi oldukça memnun edecek yerlerden biridir. 1100’lü tarihlere kadar uzanan, Gürcistan’ın en eski tarihi kalıntıların biri olan Vardzia’da ülkenin bir başka güzelliğine tanıklık edebilirsiniz.