Güneşi, plajı ve tabi ki deniziyle Türkiye’nin gözde şehirlerinden biri olan Antalya, tarihi yerleriyle de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. İşte Antalya’da bulunan bu tarihi yapılardan biri de Üçkapılar adıyla da bilinen Hadrian Kapısı’dır. Şehrin Muratpaşa ilçesinde bulunan bu yapının tarihi oldukça eski dönemlere kadar gidiyor.
Tarihe ve zamana meydan okuyarak günümüze gelen Hadrian Kapısı’nın yanında turistik anlamda oldukça ilgi çeken bu şehirde gezmek için birçok yerde bulabilirsiniz. Hem tarihi hem de modern yapıları Antalya’nın gözde şehirler arasında bulunmasını sağlıyor. Roma döneminden kalma Hadrian Kapısı da Antalya’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Peki Hadrian Kapısı hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir? Antalya’da gezilecek yerler hangileridir? İşte karşınızda Hadrian Kapısı ve Antalya’ya dair merak ettiğiniz tüm detaylar.

Hadrian Kapısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Üçkapılar adıyla da adlandırılan Hadrian Kapısı, adını Roma dönemi imparatorlarından olan Hadrianus’tan alır. MS 130 tarihinde inşa edilen bu yapı, Antalya’yı ziyaret eden İmparator’un onuruna yaptırılmıştır. Roma dönemine ait olan Hadrian Kapısı, şehir surları kapının dış kısmına taştığı için uzun bir müddet kullanılmamıştır. Bu nedenden ötürü de bugünlere kadar ayakta kalabilmiş ve varlığını korumuştur. Kapının kullanılmamış olması tahrip olmasının da önüne geçmiştir. Hadrian Kapısı’nda bugün de görüldüğü üzere 3 tane yuvarlak şekilde olan kemerli kapılar vardır. Bu kapıların yan tarafında da 2 adet kule bulunur. Kapıların sütunlarının dışına bembeyaz mermerden yapıldığı ve çeşitli kabartmalar ve oymalarla süslendiği görülür. Hadrian Kapısı’nın güney kısmında bulunan Julia Sancta Kulesi’nin tarihi ta ilk dönemlere kadar uzanır. Kuzey bölümünde yer alan kule de Antik Çağdan kalmıştır. Ancak kuzeydeki bu kulenin üst kısmında Selçuklu dönemine dair izler rastlanır. Çünkü bu kısım Selçuklu devrinde yapılmıştır. Hadrian Kapısı, dört ayağın üzerinde yükselen bir yapıdır. Üç gözden oluşan girişin yanında sütunlarıyla oldukça süslü bir çift cephenin yer aldığı mimari özelliklere sahiptir. Bu yönleriyle de Roma döneminin tarzını yansıtır. Kapının üzerinde aslında imparatorun ve onun ailesinin heykellerinin de bulunduğu bilinir. Kısacası iki kule ve 3 tane kemerli kapıdan oluşan Hadrian Kapısı, şehri çeviren suların üzerine yapılmış bir zafer takıdır. Üst bölümü zamana dayanamayan kapının alt kısmı 1882 yılında gün ışığına çıkarılmıştır. Daha sonra üzerinde yapılan restorasyonlarla gezilmeye ve görülmeye uygun bir anıtsal yapı hâline getirilmiştir.
Hadrian Kapısı Antalya’da Kaleiçi bölgesine girişi sağlayan bir yerdir. Bu yönüyle bölgede gezilecek ve görülecek yerlere de ulaşım kolaylığı vardır. Ayrıca Hadrian Kapısı’nda yapılabilecek çeşitli etkinlikler de bulunur. Bu aktivitelerden bir tanesi de bölgenin güzelliklerini keşfetmektir. Sizler de bölgedeki parkı, yeşil alanları, göz alıcı aydınlatmaları, bitki çeşitliliklerini, dar yollu patikaları ve oturabileceğiniz banklarıyla Hadrian Kapısı’nı keşfedebilirsiniz. Hatta Hadrian Kapısı’ndan güneybatı yönüne doğru ilerlediğinizde sizi Kaleiçi’ne ulaştıracak taş zeminli yoldan ilerleyebilirsiniz. 2021 yılında döşenmiş olan bu taştan zeminler üzerinde yürüyerek şehrin eski tarzını ve havasını hissedebilirsiniz.
Ayrıca kaldırımların kenarlarına yerleştirilmiş olan Alanya’nın meşhur mermerlerinden yapılan korkuluklarla da bölgenin tarihi dokusuyla bütünlüğünü görmeniz mümkün. Hadrian Kapısı bu noktada çevresiyle de uyumlu bir yapı hâline gelmiştir. Kapının iç kısmından Kaleiçi’ne doğru gidebiliyorken, dış kısmında ise Işıklar Caddesine doğru yol alabiliyorsunuz. Bu yönüyle de bölgede, şehrin merkezi yerlerinin olmasının yanında modern mimari ile tarihi dokuların birleştiğini de görebilirsiniz.

Antalya’da Gezilecek Yerler
Antalya’da mutlaka görmeniz gereken yerler arasından bulunan Hadrian Kapısı’nın dışında bölgede gezip görebileceğiniz farklı alternatifler de bulunuyor. Antalya’da gezilecek yerler denildiğinde bu liste bir hayli uzayabilir elbette. Çünkü oldukça popüler olan bu şehir, denizinden plajlarına, tarihi yapılarından modern mimarilerine kadar pek çok güzelliği bünyesinde barındırıyor. Bu noktada çerçeveyi daraltmak adına rotamızı Hadrian Kapısı doğrultusunda düşünebiliriz. Hadrian Kapısı’na geldiniz ve bu tarihi geziniz sonrasında ne yapacağınızı bilmiyorsanız işte bu yazımız tam da size göre. Öncelikle Hadrian Kapısı’ndan kolaylıkla Kaleiçi’ne geçebilirsiniz. Kaleiçi, Antalya’nın muhteşem güzellikteki yerlerinden biridir. Şirin görünüme sahip evleri, denizi, hanları, hamamları, caddeleri ve sokaklarıyla şehrin göbeği olarak isimlendirilen yerlerdendir Kaleiçi. Ayrıca burada eğlenip vakit geçirebileceğiniz mekanlar da bulunuyor. Sevdiklerinize hediye alabileceğiniz dükkan seçenekleriniz de var. Bunun dışında Işıklar Caddesine de geçiş yapabilir ve modern hayatın izlerine tanıklık edebilirsiniz. Modern yapıdaki Antalya ile Kaleiçi kısmını birbirine bağlayan Hadrian Kapısı’nın dışında Antalya’da gezip görebileceğiniz farklı tarihi yapılar da karşımıza çıkıyor. İşte karşınızda Antalya’da gezilecek yerler:
- Antalya Kalesi
Anadolu’da pek çok medeniyete kucak açmış olan Antalya, her mevsiminde başka güzellikleri bünyesinde taşıyan Kaleiçi mevkiiyle ziyaretçilerini kendisine çeker. Antalya’ya hem denizden hem de karadan oluşabilecek her türlü tehlikeye karşı koruyan Antalya Kalesi de şehrin önemli tarihi yapılarından biridir. Burçlarıyla, kapılarıyla ve surlarıyla şehri kuşatan bu yapıdan bugünlere sadece birazı gelebilmiştir. Bahsedilenlere göre aslında Antalya Kalesi, yaklaşık 1930’lu yıllara dek Kalekapısı olarak bilinen bölgeden Hadrian Kapısı’na dek kesintisiz bir şekilde ilerliyormuş. Ancak zamanla kalenin yaşadığı tahribatlar sonucunda birkaç kırıntıdan başka günümüze ulaşan olmamış.
- Kesik Minare
Kaleiçi mevkiinin simgesi olarak bilinen Kesik Minare, aktif kullanıma sahip yerlerden biri değildir. Ancak buna rağmen yapının ziyaretçisi bir hayli fazladır. Korkut Camii ismiyle de anılan Kesik Minare, zamanında Şehzade Korkut aracılığıyla camiye çevrilmiştir. Yangın sonucu tahrip olan minare, 1974’te yapılan restorasyonla düzenlenmiştir.
- Antalya Saat Kulesi
Kaleiçi’nde bulunan Antalya Saat Kulesi, burçlardan bir tanesinin üzerinde yer alır. Zamanı takip edebileceğiniz bu harika tarihi yapı, Alman imparatoru olan II. Wilhelm tarafından 1901 tarihinde Osmanlı padişahı II. Abdülhamit’e hediye edilmiştir. Saat Kulesi’nin manzarası eşliğinde çayınızı ya da kahvenizi de yudumlayabilirsiniz.

- Yivli Minare
Şehrin simgesi hâline gelen bir diğer yapı da Yivli Minare’dir. 13. yüzyılda camiye dönüştürülen bu minare, zamanında Bizanslara ait kilise olarak kullanılmıştır. 90 tane basamaktan oluşan bir merdiven minarenin içerisinde yükselir. Minarenin taş ve tuğlanın yanında Horasan harcıyla yapıldığı kaynaklarda belirtilmiştir. Selçuklu devrine ait İslami yapılar arasında ilk sıralarda yer alır. Ayrıca minare içerisinde Mevlevihane de bulunur. Bugün Devlet Güzel Sanatlar Galerisi şeklinde hizmet veren yapının ilk inşası 13. yüzyıla dayanır.
- Yat Limanı
Tarihi güzelliklerin dışında Kaleiçi’nde gezebileceğiniz doğal güzellikler içinde yer alan modern kente dair izler de görebilirsiniz. Aslında bu Yat Limanı, tarihi noktada antik kaynaklarda da belirtildiği üzere bir korsan limanı olarak biliniyor. Bu liman, “Kaya Kovuğu” manasında kullanılan Korykos ismiyle anılmıştır. Falezlerin olduğu bu bölge doğal güzellikleriyle de görenlerini büyülemeye devam eden yerlerdendir.
- Düden Şelalesi
Antalya’nın tarihi yapılarının yanında meşhur şelalelerinden de bahsetmemek olmaz. Bu nedenle işte karşınızda şehrin bir başka simgesi olan doğal güzellik harikası Düden Şelalesi. Şelalenin dökülme yüksekliği 20 m olarak bilinir. Ana kaynak kısmı Kırkgöz olan Düden Şelalesi’nin dışında Antalya’da gezebileceğiniz ve görebileceğiniz daha pek çok doğa harikası mevcuttur.