Beypazarı ilçesi, Ankara ili sınırları içerisinde bulunuyor. 675 metre rakıma sahip olan Beypazarı, 1.868 kilometre karelik bir alana yayılıyor. İlçe yeşillik alanların çokluğu ve engebeli yapısı sayesinde doğa ile iç içe bir konumda bulunuyor. Bunun yanı sıra tarihin izlerine de ev sahipliği yapıyor. Ankara’nın merkezi Kızılay’dan araba ile 102,3 kilometre giderek Beypazarı’na ulaşılıyor. Arabanın haricinde günün belirli saatlerinde toplu taşıma araçları ile de merkezden ilçeye gidilebiliyor. Beypazarı ilçesi, Hititlerden Osmanlı Devleti’ne kadar çeşitli tarihlerde de önemli bir konumda bulundu. Özellikle Osmanlı Devleti’ne ait izler hala ilçe içerisinde görülebiliyor. En önemli yapılar arasında, çoğunluğu eski izlerini kaybetmeden restore edilmiş Beypazarı evleri bulunuyor. Göze hitap eden bu evlerin sokaklarında gezebilirsiniz. Yaşayan Müze de Beypazarı gezilecek yerler arasında yerini alıyor. Hıdırlık Tepesi ise gündüz ve gece saatlerinde güzel manzaraları izleyebilmenizi sağlayabilecek bir yer. Aynı zamanda sıcak hava koşullarında serin bir yürüyüş yapmak için de ziyaretçiler ve yerel halk tarafından tercih ediliyor. İnözü Vadisi de Beypazarı’na gidildiğinde gezilmesi gereken önemli yerlerden biri. Bu vadinin dağları sınır ilçelere kadar uzanıyor. Vadi içerisinde bulunan mağaraları, şelaleyi ve kaynak suyu görebilirsiniz. Çeşitli spor ve gezi faaliyetleri de burada düzenleniyor. İlçede bulunan Gümüşçüler Çarşısı’nı da gezebilirsiniz. İlçenin çeşitli yerlerinde camiler, yaylalar, parklar ve türbeler bulunuyor.
- Yaşayan Müze
Nisan ayının 23. günü 2007 senesinde Dr. Sema Aydemir, Yaşayan Müze’yi kurdu. Bu müze içerisinde Türklere ait çok eski tarihlere dayanan çeşitli el sanatları yapılıyor ve ziyaretçilere de yaptırılıyor. Karagöz ve Hacivat gibi orta oyunu gösterileri ve çeşitli yarışmalar da müze içerisindeki etkinlikler arasında yer alıyor. Bu müzeye yürüyerek veya ilçenin toplu taşıma araçları ile ulaşabilirsiniz.
- Gümüşçüler Çarşısı
Beypazarı ilçe merkezinden kısa bir mesafeye sahip olan bu çarşıya yürüyerek gidebilirsiniz. Tarihi izleri bu çarşıyı da gezerken görebilirsiniz. Aynı zamanda evinizde kullanmak için veya birine hediye etmek için çeşitli güzel eşyaları da bu çarşı içerisinde bulabilirsiniz. Bu çarşı içerisinde gezerken, gümüş işleyen ustaları da işlerini yaptığı anlarda görebilirsiniz. Çarşı içerisinde satılan gümüş ürünlerin çoğunluğu el yapımı.
- Karacaahmet Türbesi
Karacaahmet veya bilinen diğer adı ile Karadut Türbesi 13.-14. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilen, ilçede gezilebilecek yerler arasında bulunan bir yapıdır. Bu türbe birinci derece anıt konumunda bulunuyor ve koruma altına alınmış durumda. Burada düzenlenen çeşitli turlara katılarak gezinizi yapabilirsiniz. Türbeye ulaşmak için yine Beypazarı ilçe merkezinde olursanız Cumhuriyet Mahallesi’ne yürüyerek gidebilir ve türbeye de ulaşabilirsiniz.
- Hıdırlık Tepesi
Hıdırlık Tepesi de ulaşım açısından çok kolay bir konumda bulunuyor. İlçenin merkezinde bulunduğunuzda buraya yaklaşık on veya yirmi dakika aralığında yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bu tepenin bir olaydan dolayı dini bir boyutunun da olduğuna inanılıyor. Yaz mevsimini karşılayan aylarda bu tepe de çeşitli şenlikler de yapılıyor. Uçurtma şenliği bu şenliklerden biri. Tüm ziyaretçiler burada kendi uçurtmasını uçurabilir. Ulaşım için yürümenin haricinde kişisel araçlarınızı veya toplu ulaşım araçlarını da kullanabilirsiniz.
- Eğriova Yaylası
Eğriova Yaylası’nı ziyarete geldiğinizde, uzun süreli ziyaretleriniz için konaklayabileceğiniz yerler yaylanın yakınlarında bulunuyor. Yıllar içerisinde gelen, yaz mevsimini karşılayan aylarda, bu yaylada şenlikler de yapılıyor. Bu yaylada rehber eşliğinde geziler de düzenleniyor. Manzaraları sayesinde güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Yayla içerisinde çeşitli sportif faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği alanlar bulunuyor. Yaylanın içinde birde kendi adının verildiği bir gölet var. Bu göletin içinde yaşayan balık türleri var. Gölette olta ile balık tutmak da mümkün.
- Sultan Alaaddin Camii
Bu ibadethanenin adı Türkiye Selçuklu Dönemi’nde yaşamış, bu devlette sultan olan 1. Alaeddin yani Sultan Alaaddin’den geliyor. Sultan Alaaddin, 1221 senesi ve 1237 senesi aralığında devletin tahtında kaldı. Bu caminin de inşasının o yıllara bakılarak on üçüncü yüzyıl civarlarında yapıldığı düşünülüyor. Duvar malzemesi olarak kesme taşlar kullanılmış. Cami içinde el ile oyularak şekillendirilmiş Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin izlerini taşıyan ahşaplar da bulunuyor. Buna benzer daha birçok sanatsal yapıyı da inceleyebilirsiniz. Cami ibadethane olarak da kullanılabiliyor ve ziyaret amaçlı da gidilebilir. Yapının yanında çok eski zamanda dikilmiş ve hala yaşamını sürdüren bir çınar ağacı da bulunuyor. Beypazarı ilçesinin merkezinde bulunursanız yürüyerek kısa bir süre içerisinde camiye gidebilirsiniz.

Beypazarı Yürüyerek Gezilir mi?
Beypazarı yürüyerek gezilir mi, sorusu da önemli. Yürüyerek Beypazarı gezisi yapabilirsiniz. Özellikle ilçe merkezinde bulunuyorsanız neredeyse gezilebilecek her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Gitmek istediğiniz yere yürürken yol üzerinde ilçeye dair çeşitli güzel yerleri de görebilirsiniz. İlçe içindeki toplu ulaşım seçeneklerinden de faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda bisiklet ve elektrikli scooter gibi araçları da kullanarak keyifli bir Beypazarı turu yapabilirsiniz. Yolda daha az vakit geçirmek ve gideceğiniz yere hemen ulaşmak istiyorsanız kişisel aracınızı da ilçe sokaklarında kullanabilirsiniz. Yerel halk, yerli ve yabancı turistler haricinde, Ankara’nın merkez kesimlerinde yaşayan insanlar da hafta sonları dinlendirici tatil yapmak için çoğunlukla Beypazarı’nı tercih ediyorlar.
Beypazarı’nın En Gözde Yeri Neresidir?
Beypazarı’nın en gözde yeri neresidir? Bu soru kişiden kişiye ve ziyaret etme amacına göre değişiklik gösteriyor. Kamp alanları, günübirlik ziyaret edilebilecek yerler, çeşitli etkinlikler, ibadethaneler, alışveriş yapılabilecek yerler, yaylalar, vadiler, tepeler ve müzeler ilçede çokça var. Çoğu gezilebilecek yerler ilçe merkezi baz alındığında birbirlerine çok yakın konumlarda bulunuyor. Belirli bir süre ayırarak çoğu yeri gezebilir ve buna deneyimlerinize göre siz karar verebilirsiniz.
Beypazarı’nda Nerede Ne Yenir?
Beypazarı’nda nerede ne yenir? Yöresel ürünlerin satışa sunulduğu birçok kuruluş var. Kahvaltı ve yemek konseptlerinde hizmet veren mekanları araştırabilirsiniz, size en uygun mekanı bulabilirsiniz. Mekanlar ziyaretçilerine, ilçeye özgü tüm veya belirli çeşitteki yöresel yiyecekleri sunuyor.

Ankara Beypazarı Neyi İle Meşhur?
Ankara Beypazarı neyi ile meşhur? Beypazarı ilçesi birçok yiyecek ve içeceği ile meşhur. Bunlar arasında ilk akla gelen Kuru adını verdikleri kurabiye çeşiti. Belirli ölçeklerde süt, tereyağı, maya, un, mahlep, sıvı yağ, şeker, tarçın ve tuz gibi malzemelerin birleşimi ile yapılıyor. Bu malzemelerden bir hamur ortaya çıkıyor ve çeşitli işlemlerden geçerek Kuru üretilmiş oluyor. İlçenin adından gelen ve çokça bilinen bir marka olan Beypazarı Maden Suyu da ilçenin meşhur yiyecek ve içecekleri arasında yerini alıyor. Beypazarı tarım topraklarında havuç da yetişiyor. Türkiye’nin yüzde altmış oranında havuç ihtiyacı bu ilçe tarafından karşılanıyor. Yaprak sarması ve güveç yemekleri de ilçenin meşhur yiyecekleri arasında bulunuyor. Tarhana çorbası için de ilçeye özgü tarhana tozları da yapılıyor. 80 katlı baklava da meşhur yiyecekler arasında yer alıyor. Adını baklava hamurlarının seksen tane olacak şekilde açılarak üst üste konulmasından alıyor. Sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu, süt, su, şeker, sirke ve ceviz gibi ürünler belirli ölçeklerde kullanılarak bu baklava yapılıyor. Hamurun açılma işleminde her hamur için aralara un ve nişasta da koyuluyor.