Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan harika bir koy olan Hamsilos Koyu, Türkiye’nin en kuzey noktasında konumlanan Sinop ilinde bulunuyor.
Hamsilos koyu, Türkiye’nin en kuzeyinde bulunan büyüleyici bir doğal güzellik olarak biliniyor. Türkiye’nin tek fiyordu olan bu koy, buzul aşındırması sonucunda meydana gelmiştir. Kendiliğinden oluşma özelliğine sahip olan bu koy görenleri adeta mest etmeyi başarıyor.
Dünyada bir benzeri daha olmayan Hamsilos Koyu, eski ismi Hamsaroz koyu olarak da anılıyor.
Hamsilos Koyu aynı isimle anılan Hamsilos Tabiat Parkı’nın içerisinde yer alıyor. Karadeniz’in Gökovası olarak da anılan Hamsilos Koyu gelen tatilcilere bol oksijen depolama olanağı tanıyor. Yeşil ve mavinin bir arada bulunduğu koyda oldukça keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
Hamsilos koyunun bulunduğu Sinop’un tarihi antik çağlara kadar uzanıyor. Tarihi cezaevi ile adını pek çok kez bizlere hem sinema hem de şiir ve şarkılar aracılığıyla duyurmuştur. Sinop özellikle Karadeniz tatili yapmayı düşünen tatilcilerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında yer alıyor. Sinop, büyüleyici doğası ve benzersiz tarihi yapılarıyla ön plana çıkıyor.
Sinop bu ülkenin yalnızca en kuzey noktası değil, aynı zamanda gerçekten en eşsiz doğaya sahip illerinden biri olarak biliniyor. Sinop’a giden tatilcilerin burada yaşamak için birçok neden bulduğunu da söyleyebiliriz. Bunun en güzel örneklerinden biri, Sinop nüfusunun büyük çoğunluğunu göçmenler oluşturuyor. Fiziki coğrafya özellikleri sebebiyle de diğer Karadeniz şehirlerinden ayrılan bu şehirde şehir merkezi dışında bir tane trafik ışığı var ve asla trafiğe takılmıyorsunuz.
İnaltı Mağarsı: Ayancık ilçesine 40 km mesafede İnaltı Köyü sınırları içerisinde yer alan mağara denizden 1070 metre yükseklikte bulunuyor. Mağaranın 50 metre altına kadar araçla ulaşım sağlanabiliyor. Araçtan indikten sonra merdivenleri kullanarak mağaranın girişine kadar ilerleyebiliyorsunuz.
İnaltı Mağarası, gerek mağara içi damlataşları ile gerekse doğal çevresinin güzelliği ile turizm amaçlı olarak hizmet ediyor. Ortalama uzunluğunun 658 metre olduğu tahmin ediliyor. MTA tarafından 1996 yılında yapılan incelemede İnaltı Mağarasının 300 metrelik kısmı aydınlatılarak olup turizme tamamen açılmıştır.
Mağaranın ilerisinde bulunan 358 metrelik bölümün ancak 125 metrelik kısmının turizme açılmaya uygun olduğu kararına varılmıştır. Mağara doğu-batı yönünde (S) şeklinde uzanıyor. Giriş salonunun boyu 125 m, tavan yüksekliği 15 m, genişliği 10-12 m arasında değişiklik gösteren bir yapısı bulunuyor.
Bu galeri mağaranın en geniş ve en kuru bölümü olarak biliniyor. Daralarak ilerleyen mağarada sarkıt, dikit, sütun, örtü ve duvar damlataşları, damlataş havuzları ile sık sık karşılaşabilirsiniz.
Bu bölgedeki mağara ve çukurların en önemli oluşum nedeni erime özelliğine sahip yüksek derecede kireç taşı olarak biliniyor. İnaltı Mağarası, mistik ve gizemli görüntüsü ile gelen tatilcilerine eşsiz bir manzara sunuyor.
Sinop Tarihi Cezaevi: Sinop Tarihi Cezaevi hizmet verdiği dönem de en zorlu ve girenin bir daha çıkamadığı cezaevi olarak biliniyor. Pek çok şiire, şarkıya konu olması ile adını ülke çapında duyurmuştur. Şiirlerini ve kitaplarını severek okuduğumuz çoğu yazara da ilham kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Tatil için Sinop’u tercih eden ziyaretçilerinin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunuyor.
Hamsilos Koyu: Sinop’a 11 km mesafede yer alan Hamsilos Koyu Türkiye’nin en kuzey kısmında bulunuyor. Hamsilos Koyu Ülkemizin en benzersiz doğal güzelliği olarak biliniyor. Türkiye’nin tek fiyord kıyı olması ile de ön plana çıkıyor. Tarihin eski dönemlerinde savaş gemilerinin saklandığı bu koy şimdilerde fırtınadan kaçan balıkçıların sığınma noktası olarak hizmet veriyor.
Karakum Plajı: Sinop yarımadasının sağ bölümünde bulunuyor ve kumunun siyah olması ile biliniyor. Bir tane otele ev sahipliği yapan bölgeye tatilciler genellikle günübirlik turlarla gelmeyi tercih ediyor. Eğer sizlerde dalgasız sakin denizleri seviyorsanız Karakum’u mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Erfelek Tatlıca Şelaleleri: Sinop’un saklı cenneti olarak bilinen şelale bölgenin en fazla yerli ve yabancı turistin uğradığı nokta olarak biliniyor. Yıllık yaklaşık 200 binin üzerinden turist bölgeyi ziyaret ediyor. Sizlerde saklı kalmış bir doğal güzellik görmek istiyorsanız Erfelek Tatlıca Şelalelerini ziyaret etmenizi öneriyoruz.
Gerze: Sinop’un küçük ve şirin bir ilçesi olarak biliniyor. Sinop ile karşılıklı olan bu ilçe sizleri denizin çeşitli tonları ile karşılıyor. Gerze’de kış aylarında neredeyse hiç kimse bulunmuyor. Yaz aylarında ise yerli ve yabancı turistlerin en sevdiği tatil noktalarından biri haline geliyor.
Akşamları bölgede bulunan bütün mekanlarda canlı müzik etkinlikleri düzenleniyor.
Hamsilos Koyu Nerede?
İsviçre göllerindeki muhteşem manzaralara benzer yeşillikler arasında büyüleyici bir görsel ve denize ev sahipliği yapan bölge Piknik alanı olarakta kullanılıyor. Bu nedenle ülkemizin her yerinde olduğu gibi maalesef etrafın biraz pis olduğunu söyleyebiliriz.
Sinop da bu turlar için vakit ayırıp inceburun ve hamsilos koyu turunu aynı gün içerisinde ziyaret edebilirsiniz. Hamsilos ve inceburun arasında denize girilecek pek çok yer bulunuyor. Hatta bu bölgede bolca apart ve çeşitli konseptlerde hizmet veren oteller de bulunuyor.
Bölge ve çevresi oldukça güzel bir doğaya ev sahipliği yapıyor. Yemyeşil ormanı, denizin bir nehir gibi kara içine girdiği Hamsilos Koyu (Hamsaroz) tatilcilerin en beğendiği yerler arasında bulunuyor. Bölgede yürüyüş yapmak, denize girmek gibi çeşitli aktiviteler bulabilir, anı olarak biriktirebileceğiniz eşsiz kareler yakalayabilirsiniz.
Hamsilos’un bu kadar önemli olmasının en önemli nedeni Türkiye’nin tek Fiyord bölgesi olması olarak biliniyor. Develi Deresi Vadisi’nin aşağı bölgesinin, karada oluşan çöküntüler sebebiyle sular altında kalması ile meydana geliyor. Bu oluşum Dünyada sadece Norveç ve Sinop’ta bulunan ‘’ria’’ tipi bir kıyı şekli olmasıyla ön plana çıkıyor.
Hamsilos Plajı
Sinop’ta Bozburun’un bir tarafında, İnceburun Feneri’ne doğru giderken Hamsilos Koyu adında harika bir koy sizleri karşılıyor. Hamsilos Koyu, Hamsaroz olarak anılsa da herkes tarafından Hamsilos olarak biliniyor. Çiçek ve ağaçlarla çevrili huzurlu bir ortamda bulunması nedeniyle de hafta sonu kaçamaklarının uğrak noktası haline geliyor.
Hamsilos, Karadeniz’de balıkçılık yapan teknelerin, kötü hava koşullarında ve ani hava değişikliklerinde sığındığı doğal bir liman görevi görüyor. Türkiye’nin tek fiyord tipi kıyı tipi olarak bilinse de tam bir fiyord olmadığını söyleyebiliriz. Buzul aşındırması nedeniyle denizin yükselmesi ve Deveci Deresi Vadisi’ndeki büyük yarığın su ile dolması sonrasında liman şekline bürünmüştür. Özel jeolojik yapısı sebebiyle Kültür Bakanlığı tarafından 1991 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
Hamsilos Tarihi
Hamsilos; Sinop il sınırları içerisinde, Türkiye’nin en kuzey bölgesi olan İnceburun üzerinde yer alan bir koy olarak biliniyor. Deveci Deresi’nin uç kısmından karaya doğru 300-400 metrelik deniz girintisi olarak biliniyor.
Yaygın olarak fiyord kıyı tipi olarak anılsa da Türkiye’de buzullar deniz seviyesine kadar inmediğinden bir fiyord olmadığını söyleyebiliriz. Buzulların eridiği dönemde Türkiye’deki vadi buzulları dağ zirvelerinden yalnızca 2200 m kadar aşağıya inmeyi başarmıştır. Deveci Deresi son buzul devrinde düşen deniz seviyesi nedeniyle yatağını aşındırarak çöküntüye neden olmuştur. Bu nedenle Hamsilos, buzul dönemi sonrasında yükselen deniz sularının dere ağzını basmasıyla oluşan ria kıyı tipi şeklini almıştır.