Arsuz, bölgedeki birçok kent gibi Büyük İskender’in buradan geçmesiyle kaderi değişen kentlerden birisidir. Tarihi eskilere dayanır ve bilinen tarihi ise M.Ö. 300 yılına kadar dayanmaktadır. Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Memluklular, Osmanlıların hâkimiyeti altında yer almıştır. Arsuz, önceleri birçok farklı isimle anıldı. Günümüzde Arsuz ismiyle anılan bu yer Hatay’a bağlı bir ilçe konumunda. Bizans ve Roma Dönemlerinde Arsuz önemli bir liman kenti konumundaydı. Döneme ait kalıntılardan bir bölümü günümüze kadar ulaşmıştır. Ancak askeri bölge konumunda olduğundan dolayı ziyarete açık değildir.
Arsuz, Amanos Dağları ve Akdeniz kıyısı arasında yer alır. Eşsiz doğal güzellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu nedenle Arsuz gezilecek yerler bakımından zengin bölgelerden birisidir. İlgili gezilecek yerler listesine şu şekilde başlayabiliriz;
- Meryem Ana Havuzu: Havuz, kutsal olarak kabul edilmektedir. Meryem Ana’nın Kudüs – Efes yolculuğu yaparken yıkandığı düşünülen akarsudur. Akarsu yer yer göletler oluşturmaktadır. Bu nedenle havuz adı verilmiştir. Meryem Ana Havuzu Hristiyanlar için kutsal kabul edilmektedir ve her yıl 14 Ağustos’ta dini törenler yapılmaktadır. Arsuz merkeze 7 km mesafesi olan Hacıahmetli Mahallesi sınırları içerisindedir. Tarihi ve dini bir yer olmasının yanı sıra muhteşem doğasıyla da ön plana çıkmaktadır. Rivayete göre burada akan sıcak su günahı, soğuk su ise kutsallığı sembolize eder. Derenin alt bölümlerine kadar araçla gidebilmek mümkündür. Ancak havuza ulaşmak için biraz yürüyüş yapmanız gerekmektedir. Burayı ziyaret etmek için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
- Kutsal Havariler Kilisesi: Arsuz ilçesine 3 – 4 km mesafede olan Arpaçiftlik Mahallesi sınırları içerisindedir. Bölgede yapılan kazı çalışmalarıyla toprak altında kalan kilise tamamen gün yüzüne çıkarılmıştır. Tarihi yolculuğa çıkmak isteyenlerin uğrak yerlerinden birisi olmalıdır. 6.yy ile tarihlenen yapılarda mozaikler ve mezarlara rastlanmıştır. Bulunan mozaik ile birlikte kilisenin isminin Kutsal Havariler Kilisesi olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Roma Dönemi’ne ait olduğu da bu kalıntılardan anlaşılmaktadır. Ziyaret tamamen ücretsizdir.
- Arsuz Deniz Feneri: Arsuz ilçe merkezine 30 km mesafesi olan Kale Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Deniz Feneri, 1933 yılında yapılmıştır. Yüksekliği 5 metredir. Deniz seviyesinden olan toplam yüksekliği ise 109 metredir. Fenerin görüş mesafesi 22 mildir. Suriye sınırına en yakın şekilde konumlanan fenerdir. İlk yapıldığı dönemde gaz yağı ile çalıştırılmıştır. Ancak günümüzde asetilen gaz kullanılmaktadır. Fenerin koruma altına alınması söz konusudur. Koruma altına alınmış olan bu fenerin yapımında kesme taş yapıları kullanılmıştır. Tarihi açıdan önemli bir turizm merkezidir.

Arsuz Turistik Yerler
Arsuz turistik yerler bakımından oldukça geniş alternatif seçenekleri olan bir yer konumundadır. Dolayısıyla Arsuz gezilecek yerler listesi içerisinde turistik yerler de yer almaktadır. Arsuz ilçesinde ziyaret edilebilecek turistik yerler şu şekildedir;
- Mar Yuhanna Kilisesi: Mar Yuhanna Kilisesi, Arsuz ilçesinin en işlek caddesinde bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 500 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda Rum Ortodoks Kilise örneğini teşkil etmektedir. Restore edilerek 2017 yılında tekrar hizmete açılmıştır. Günümüzde de hala aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Diğer ismi Maryo Hanna Kilisesi’dir. Çan kulesi ve iç süslemeleri, tarihsel olarak ön plana çıkan noktalarından bazılarıdır. İbadete açık bir şekilde hizmetine devam etmektedir.
- Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi: Hatay İskenderun’da yer almaktadır. Arsuz ilçe merkezine ise 60 km mesafesi bulunmaktadır. 16.yy. Osmanlı Dönemi eserleri içerisinde yer alır. Tipik Osmanlı mimarisini gözler önüne sermektedir. Bu nedenle Arsuz’da gezilecek yerler listesinde kendine yer bulmaktadır.
- İskenderun Deniz Müzesi: Hatay – İskenderun’a bağlı olan Atatürk Bulvarı üzerinde yer almaktadır. Arsuz ilçe merkezine ise yaklaşık olarak 33 km mesafesi bulunmaktadır. 1942 yılında Türk Deniz Kuvvetleri’ne ait hale getirilmiştir. 2009 yılından beri ise müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Denizcilik ile ilgileniyorsanız gezi planınıza mutlaka burayı da ekleyiniz.
- Soğukoluk Yaylası: Arsuz ilçe merkezine yaklaşık olarak 38 km uzaklıktadır. Hatay’ın Belen ilçesi sınırları içerisindedir. İskenderun Körfezi eşliğinde bol oksijen içeren yayla, güzel bir atmosfer ile de ziyaretçilerini karşılar.
Arsuz Plajları
Arsuz, plajları ile de ön plana çıkan ilçelerden birisidir. Arsuz’da temizliğiyle ve güzelliğiyle dikkat çeken birçok plaj yer almaktadır. Dolayısıyla Arsuz gezilecek yerler listesinde plajların ayrı bir yeri bulunmalıdır. Turistik gezilerde plajların çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki, Arsuz plajları nelerdir? Hep beraber inceleyelim…
- Gülcihan Plajı: Arsuz merkeze yaklaşık olarak 10 km mesafede konumlanan Üçgüllük Mahallesi’nde yer almaktadır. Kum rengi sarıdır ve bu özelliğiyle popülerlik kazanmıştır. Sahil boyu 500 metre uzunluğa sahiptir. Yaklaşık genişliği 50 metredir. Denizi hemen derinleşmez ancak yer yer çakıl – taş bulunması mümkündür. Plajda giriş ücreti yoktur. Aynı zamanda soyunma kabini, duş gibi imkânlar sunulmaktadır. Bununla beraber çeşitli lokantalar da farklı lezzet deneyimleri yaşayabilirsiniz. Plaja yakın olarak konumlanan apart oteller vardır. Konaklama sorunu yaşamayacağınız muhteşem bir plaj olduğunu söyleyebiliriz.
- Arsuz Halk Plajı: Arsuz’da yer alan ve yörenin en temiz – popüler plajlarından birisidir. Arsuz’un kalbi şeklinde konumlanacak bir yere sahiptir. Sığ denizi, sıcak suyu, ince kumları, onu aileler için uygun yapmaktadır. Yakınlarında pek çok otel – pansiyon bulabilir ve konaklama problemini çözebilirsiniz. Plaj genişliği yaklaşık olarak 30 metredir. Uzunluğu ise 100 metredir. Denizi ve kumu oldukça temizdir.
- Gözcüler Plajı: Plaj, Arsuz merkez sınırları içerisinde yer alır. En güzel özelliklerinden biri ise ailecek kamp yapma imkânı sunmasıdır. Genel olarak hafif dalgalı bir deniz yapısı hâkimdir. Kum – çakıl karışımı olan plaj, çevre plajlara göre daha uzun sayılabilmektedir. Plajda belediye tarafından çeşitli eğlenceler ve etkinlikler düzenlenmektedir. Giriş ücreti yoktur ancak şezlong – şemsiye kiralamak için ücret ödemeniz gerekmektedir.

Arsuz Nerede?
Arsuz, Hatay’ın 15 ilçesinden birisidir. Arsuz gezilecek yerler listesi bakımından çok zengin bir içeriğe sahiptir. Akdeniz kıyısı boyunca 40 km kadar uzanan bir yapısı bulunmaktadır. Doğusunda Belen ve Antakya, Kuzeyinde İskenderun, Güneyinde Samandağ, Batısında Akdeniz bulunmaktadır. Arsuz nerede sorusuna kısaca bu şekilde yanıt verebiliriz. Önceleri İskenderun ilçesine bağlı bir beldeyken 2012 yılında Hatay’a bağlı bir ilçe konumuna getirilmiştir. Hatay ilinin deniz turizmi için en önemli yerleri Arsuz’da bulunmaktadır. Arsuz – Antakya arasında toplu taşıma ile ulaşım sağlanabilmektedir. Arsuz’dan Antakya bölgesine ulaşmak için İskenderun bölgesinden Antakya dolmuşlarına aktarma yapmanız gerekmektedir.
Ankara – Arsuz arası yaklaşık olarak 640 km’dir. Ortalama olarak 7 saatlik bir yolculuk sonrası Ankara’dan Arsuz ilçesine ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul – Arsuz arası ise 1050 km’dir. Ulaşım süresi olarak 11 – 12 saat söz konusu olacaktır. İzmir – Arsuz arası da benzer özelliklere sahip olarak yaklaşık 1050 km civarındadır. Yaklaşık 12 saat sürecek bir yolculuk sonrasında İzmir’den Arsuz’a ulaşım mümkündür. Yolculuk süreleri aracın özelliklerinden yolculuğun niteliğine kadar pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilecektir. Bu nedenle Arsuz’a ulaşım için en doğru rotayı kendiniz belirleyebilirsiniz. Arsuz, Türkiye’nin turizm ilçelerinden birisi olarak birçok doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca tarihi yapılarıyla da ön plana çıkan ilçe, turizm açısından ülkemize yüksek katkılar sağlamaktadır.