Pasaport herhangi bir ülkeye gidebilmek için hükümetin vatandaşlarına verdiği ve uluslararası geçerliliğe sahip bir belge olarak tanımlanabilir. Pasaport, seyahetlerde kullanılan ve kişinin kimliğini ve uyruğunu doğrulayan belgeye verilen addır.
Pasaport yurtdışı seyahatlerinde kullanılan bir belgedir. Pasaport verildiği kişiye bir ülkede ne kadar süre olabileceğini belirleyen ya da o ülkeye girebilmesini sağlayan giriş belgesi olarak nitelendirilir. Bu bağlamda vize pasaportun içine yerleştirilen onaydır. Pek çok kişi pasaport ve vize kavramlarını aynı zanneder fakat iki terim birbirinden farklıdır. Vize, genellikle ülkeyi temsil eden büyükelçilik ya da konsolosluklar aracılığıyla verilen bir belgedir. Pasaport ise farklı bir ülkeye gittiğinizde almanız gereken bir belgedir. Pasaport her zaman gerekli olduğu halde bazı durumlarda vize almaya gerek kalmaz. Eğer iki ülke arasında vize serbestliği için anlaşma bulunuyorsa vize almaya gerek kalmaz. Pasaportun pek çok farklı amaçlarla kullanılan çeşitli türleri bulunur.

Pasaport Türleri
Pasaportların pek çok farklı türü bulunur ve her biri farklı amaçlarla kullanılır.
- Bordo (Umumi) Pasaport
Bordo pasaport tüm vatandaşlara verilen bir pasaport çeşididir. Bordo renge sahip olan umumi pasaportlar, herkese verilen ve Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslukları ya da valiliklerinden alınan pasaporttur. Umumi pasaportla ülkenin anlaşmalı olduğu ülkelere yani vize serbestliği bulunan ülkelere vizesiz gitmek mümkündür. Umumi pasaport sayesinde bu ülkelere direkt olarak gidilebilir. Umumi pasaportun geçerlilik süresi kişinin talebine göre 6 ay ile 10 yıl arasında değişiklik gösterir. Umumi pasaport almak için bazı belgelere ihtiyaç duyulur. Kimlik kartı, biyometrik fotoğraf ve makbuz belgesi gerekli olan belgeler arasında bulunur.
- Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)
Hususi pasaportlar adından da anlaşılacağı üzere özel ve ayrıcalıklı olarak verilir. Bu pasaporta sahip olan kişiler ayrıcalıklı olarak belirlenen bazı ülkelere vizesiz girme hakkına sahip olurlar. Hususi pasaport 5 yıl süre boyunca verilir ve genellikle eski bakan, sporcu ya da il başkanlarına verilir. Geçerlilik süresi 5 yıl olan hususi pasaport, verilen kişiye yurtdışına çıkmadan pek çok ayrıcalık tanır. Bu pasaporta sahip olan kişiler belirlenen bazı ülkeleri vizesiz gidebilme hakkına sahip olur.
- Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)
Hizmet pasaportu gri renkli olur ve genellikle devlet adamlarının herhangi bir ülkeye temsil amacıyla ya da başka amaçlarla gittiğinde verilir. Hizmet pasaportu pek çok farklı ülkeye vizesiz girebilme olanağı tanır ancak bu pasaportun geçerlilik süresi görev süresi kadardır.
- Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)
Siyah yani diplomatik pasaport yurt dışına gidecek olan devlet yetkililerine ve ailelerine verilen pasaporttur. Siyah pasaport orgeneraller, Cumhuriyet başsavcısı ya da TBMM üyeleri gibi hükümet yetkililerine verilir ve pek çok ülkeye vizesiz giriş yapabilme imkanı tanır.

İkinci Pasaport Nedir? Nereden Alınır?
İkinci pasaport halihazırda bir pasaportunuz olduğu halde başka bir pasaport daha almak istiyorsanız verilen pasaporta denir. İkinci pasaport ile ilk pasaportunuzla yapabildiğiniz eylemlerin hepsini gerçekleştirebilirsiniz. İkinci pasaport zorunlu olarak alınması gereken bir belge değildir. Her vatandaşın ikinci bir pasaporta sahip olması gerekmiyor. İkinci pasaport kişinin isteği doğrultusunda verilir ve bazı kişiler her ihtimale karşın bulunmasını istediği için çıkarırlar.
İkinci pasaport kullanma vatandaşlara tanınmış bir haktır ve bazı durumlarda gerçekten ikinci bir pasaporta ihtiyaç duyulur. İkinci pasaport özellikle vize sıkıntısı yaşanan ülkeleri seyahat etmek için kullanılır. Bazı durumlarda ülkeler arasında yaşanan diplomatik meseleler yüzünden bu ülkelere giriş ve çıkış zorlu bir hale gelebiliyor. Bu bağlamda pek çok farklı ülkeye gitmek isteyen ve seyahat planı yapan kişiler için durum çok zorlu bir hal alabilir. İkinci pasaport bu tarz durumların yaşanması durumunda kullanılan bir belgedir. Eğer birbirinden çok farklı olan ve coğrafik olarak farklı yerlerde bulunan ülkelere gitmek istiyorsanız ikinci vize işinizi kolaylaştırır. Bu bağlamda ilk pasaportunuzun geçerlilik süresinin uzun ve ikinci pasaportun geçerlilik süresini kısa tutmanızda fayda var. İlk pasaportun süresi dolduğunda tekrar bir pasaport çıkarma hakkınız olur ve bu hakkı başka ülkelere gitmek için kullanabilirsiniz. Örneğin; ilk pasaportunuzla Asya kıtasındaki ülkeleri gezebilir ve ikinci pasaportunuzla Avrupa kıtasındaki ülkelere gidebilirsiniz. Bu yüzden ilk pasaportunuzun süresini uzun tutup ikinci pasaportun süresini kısa tutmanızda büyük fayda bulunuyor. İlk pasaportun süresi bittiğinde yeni bir pasaport çıkarabilir ve bu sayede pek çok farklı ülkeye gitme şansı elde edebilirsiniz. İkinci pasaportu özellikle gezmeyi ve farklı ülkeler görmeyi çok seven insanlar kullanıyor. İlk pasaportu sayesinde pek çok ülke gezen kişilerin pasaportunda damgalardan dolayı yer kalmayabilir. Çok gezmek ve bu durum yaşamak tabii ki herkesin isteyeceği bir şeydir. Bu durumda ikinci bir pasaporta sahip olmak işleri çok daha kolay hale getirmeye yardımcı olur. İkinci pasaport çıkarmak yapılan seyahatlerin daha düzgün ilerlemesine ve ülke giriş ve çıkışlarında sorun yaşanmasını engellemeye yardımcı olur. İkinci pasaport çıkarmak sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Bazı durumlarda bu işlem çok karmaşık ve zor hale gelebiliyor. İkinci pasaport çıkarmak her vatandaşın hakkı olsada başvuru süreçleri bazen çok uzuyor ve sinir bozucu bir hale gelebiliyor.

Çok fazla başvuru olduğu zaman nüfus müdürlüklerinde ertelemeler yaşanabiliyor. Pasaport başvurularını Nüfus ve Vatandaşlık İşleri web sayfası üzerinden rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Sistem üzerinden ikinci pasaport başvurusu yaptığınızda aynı zamanda randevu almanız gerekir. Başvuru işlemi başladığı andan itibaren gerekli olan belgeleri hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için ilk olarak neden ikinci bir pasaporta ihtiyaç duyduğunuzu anlatan bir dilekçe yazmanız gerekir. Bu Dilekçe içerisinde daha iyi bir sonuç almak için uçak biletinin çıktısını ve benzeri şeyler başvuru dosyanız ekleyebilirsiniz. Dilekçeyi belirtilen kurallara uygun şekilde yazdıktan sonra teslim etmeniz gerekir. Nüfus müdürlüğüne giderken yanınızda götürmeniz gereken birkaç belge bulunur. ilk olarak yanınızda en az 2 tane biyometrik fotoğraf bulunmalı. Biyometrik fotoğrafın yanı sıra nüfus cüzdanınız yanınızda olmalıdır. Pasaport için gerekli olan harç bedelini mutlaka yatırmanız gerekir. Harç bedelini birçok yoldan yatırabilirsiniz. Genellikle en kolay yol bankaların mobil bankacılık uygulamalarını kullanarak harç bedelini yatırmak olur. Harç bedelini yatırma işlemini oturduğunuz yerden birkaç tıkla yapabilirsiniz. Defter bedeli ve pasaport harcının ödemesini yaptıktan sonra dekontu almanız gerekir. Bazı durumlarda ödemeyi yapıp yapmadığınızı emin olmak için dekont isteyebiliyorlar. Son olarak bu işlemleri yaptıktan sonra tek yapmanız gereken başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığını beklemek olur. İkinci pasaport çıkarmanın ilk pasaportu çıkarmak için yapmanız gereken işlemlerden tek farkı dilekçe kısmı olur. Dilekçe kısmı dışında kalan her şey ilk pasaportu çıkardığınız esnada yaptığınız işlemler ile birebir aynı olur. İkinci pasaport kullanımının pek çok faydası bulunur ve her vatandaşın sahip olduğu bir haktır. Özellikle her yıl farklı ülkelere gidip farklı kültürlerle tanışmayı seven insanlar için ikinci pasaport çıkarmanın pek çok faydası bulunur. İkinci pasaport sayesinde farklı ülkeleri rahatlıkla gidebilme imkânına sahip olursunuz.