Ayvalık, gerek doğasıyla gerekse de tarihi yapılarıyla ziyaretçilerine birçok gezilecek yer sunuyor. Muhteşem bir güzelliğe sahip adaları, tarihi dokusu olan köyleri, keyifli hissettiren daracık sokakları, dünyaca ünlü sahilleri, doğal güzelliğiyle ön plana çıkan tabiat parkları, tarihi birçok yapı ve müzeleriyle Ayvalık, tatil beldesinden de öte bir şekilde kültür kenti olarak ön plana çıkıyor.
Ayvalık, aynı zamanda Midilli Adası ile komşu durumda. Bölge üzerinden feribotla ulaşım rahatlıkla sağlanıyor. Ayvalık gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir mozaiğe sahip. Ayvalık gezi listesine şu şekilde başlayabiliriz;
· Şeytan Sofrası: Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy Mahallesi’nde yer alan Sarımsaklı Yarımadası’nda bulunuyor. Yarımadanın yüksek noktasında yer alan ve Şeytan Sofrası olarak adlandırılan kaya, esasında volkanik bir oluşumdan ibarettir. Kaya üzerinde ayak izine benzeyen büyükçe bir şekil yer alıyor. Yöre halkı tarafından bu iz, şeytanın ayak izi olarak isimlendirilmiş. Şeytan Sofrası, hikâyelerden bağımsız bir şekilde muhteşem manzarasıyla da ön plana çıkıyor. Burada ada manzarası ve gün batımı manzarası harikulade olarak tanımlanıyor. Bu nedenle gezinizi mümkünse gün batımına denk getirerek bu manzaraya hâkim olabilirsiniz. Şeytanın ayak izi olarak adlandırılan şeklin üzeri demir bir kafesle çevrelenmiştir. Bu kafesin demir kısmına birçok kişi dilek dileyerek kurdele bağlar. Şeytan Sofrası, Ayvalık denince akla ilk gelen yerlerden birisidir. Dolayısıyla oldukça yoğun ziyaretçi ağırlar diyebiliriz.
· Küçükköy (Yeniçarohori): Küçükköy, çok eski bir yerleşim yeri olarak ifade edilebilir. Köy tarihi Fatih Sultan Mehmet Dönemi’ne kadar uzanıyor. Köy, daha sonraları Rumlar tarafından kullanılmıştır. Yeniçarohori ismini “Yeniçerilerin Yeri” anlamına geldiği için Rumlar vermiştir. Küçükköy, günümüzde Ayvalık’a bağlı olan bir mahalledir. Merkeze olan uzaklığının yaklaşık olarak 5 km olduğunu söyleyebiliriz. Sarımsaklı Yarımadası ve burada yer alan plajlar, bu mahalleye aittir. 20.yy’a kadar burada Rumlar yaşamıştır fakat sonraları Türkiye – Yunanistan arasında imzalanan mübadele anlaşmaları ile birlikte Rumlar köylerinden göç etmek zorunda kalmıştır. Bu anlaşmadan sonra Küçükköy’e Boşnaklar yerleştirildi. Köy içerisindeki yapılar, Ayvalık mimarisine benziyor. 19.yy’da bu yapıların Rum ustalar tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Son yıllarda ise evlerin birçoğunda restorasyon çalışmaları başlamıştır ve birçoğu müze, atölye, sanat galerilerine dönüştürülmüştür. Buradaki sanatçılarla beraber köye farklı bir hava katılmıştır.

Ayvalık Görülmesi Gereken Yerler
Ayvalık, her yıl binlerce yerli – yabancı turisti ağırlayarak turizme katkıda bulunan ilçelerden biridir. Şüphesiz bu ziyaretlerin arkasında Ayvalık’ın turistik bir bölge olması yatıyor. Bu nedenle Ayvalık görülmesi gereken yerler sayıca fazla ve çeşitlidir diyebiliriz. Ayvalık sınırları içerisinde bazı görülmesi gereken ve turizm açısından değerli yerler şu şekildedir;
· Altınova: Altınova Mahallesi, merkeze yaklaşık olarak 15 km uzaklıktadır. İzmir sınırında yer alır. Bu bakımdan sakin bir yazlık kasabası özelliği taşır. Yaklaşık olarak 8 km uzunluğa sahip bir kumsal bulunur. Buradaki en muhteşem yerlerden birisi de Kum Adası’dır. Kum Adası içerisinde denize girmek ve yürüyüş yapabilmek mümkündür. Sakin ve güzel bir tatil düşünenler için önemli bir alternatif konumundadır. Bölge, genel olarak rüzgârlıdır. Yaz tatiliyle birlikte hareketlilik kazanan bölgede kamp – piknik yapma imkânları da bulunuyor.
· Alibey (Cunda) Adası: Alibey Adası’nın önceleri Piri Reis’in kitabında yer alan Yund Adası olduğu tahmin ediliyor. Ayvalık’a bağlı olan adalar içerisinde en büyük ve yerleşime açık adasıdır. Diğer adalar oturma izni verilmeyerek koruma altına alınmıştır. Ayvalık gezilecek yerler bakımından düşünüldüğünde akla ilk gelen yerlerden birisi de Cunda Adası’dır. Ada ismi, Yunan işgali sırasında müthiş bir mücadele gösteren Yarbay Ali Çetinkaya anısına Alibey Adası olarak değiştirilmiştir. Ada karaya iki köprü sayesinde bağlanıyor. İlk köprü 1817 yılında denizin doldurulması yoluyla hemzemin şekilde yapılmıştır. Böylece Lale Adası ve Ayvalık birbirine bağlanmıştır. İkinci köprü de 1964 yılında yapılmıştır ve Cunda Adası ve Lale Adası birbirine bağlanmıştır.
Bu köprü, Türkiye’de yer alan ilk boğaz köprüsü olarak biliniyor. Buraya ulaşım köprü yoluyla kara üzerinden sağlanabiliyor. Aynı zamanda yaz aylarında tekne ile de ulaşım mümkündür. Ayvalık’ta gezilecek yerler bakımından öne çıkan yerlerden birisidir.
· Taksiyarhis Anıt Müzesi: Ayvalık merkezde yer alan bu kilisenin daha eski zamanlarda yapıldığı düşünülüyor. Ancak günümüze ulaşmış hali 1844 yılında yapılmıştır. Ayvalık’ta yer alan en eski kilisedir. Kilise, mübadele dönemine kadar aktif olarak kullanılmıştır. Sonraları binanın terk edilmesi söz konusudur. Restore edilen kilise, 2013 yılında ziyarete açılmıştır ve Balıkesir Kuvâ-yi Milliye Müzesi’ne bağlanmıştır. Kilisenin üç adet ana giriş kapısı bulunur. Üç kubbeli ve iki katlı olacak şekilde inşa edilmiştir. İçerisinde freskler, desenler, tablolar, sütunlar yer alır ve her biri görülmeye değer niteliktedir. Tarihi anıtlara meraklıysanız burayı gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

Ayvalık Seyahat Rehberi
Ayvalık, turistik gezi ya da tatil için uğrak yerlerinizden biri ise seyahat rehberine ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Bu başlıkta Ayvalık gezilecek yerler açısından diğer mekânlara değinilecektir. İlgili listeye şu şekilde devam edebiliriz;
- Taş Kahve: Tarihi taş kahve, Alibey Adası sahilinde yer alıyor. Adaya gelenlerin uğramış olduğu ilk yerlerden birisidir. Kahve, sahil içerisinde muhteşem bir konuma sahiptir. Aynı zamanda Rumlardan kalma bir yapı olarak ön plana çıkıyor. Kahve, tarihi yapısıyla herkes tarafından bilinen ender yerlerden birisidir. Kahvenin sahibi Girit mübadillerinden Hüseyin Bey’dir. Hüseyin Bey, Girit’te babasıyla birlikte kahve işletirken, mübadele sonucunda Alibey Adası’na yerleşmiştir. Burada küçük bir kahve işletmeye başlamıştır. Sonraları Taş Kahve’nin satılık olduğunu duyunca satın almıştır. Böylelikle Girit hasretini bir nebze olsun azaltmıştır. Hüseyin Bey’in ölümünden sonra burayı ailesi işletmeye başlamıştır. Ayvalık’ta görülmesi gereken yerler arasında olan Taş Kahve, harika bir atmosfere sahiptir.
- Ayvalık Adaları Tabiat Parkı: Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olarak biliniyor. Alibey Adası’nın bir bölümünü içine alan tabiat parkı, 19 ada, deniz dâhil olmak üzere yaklaşık olarak 20 hektar büyüklüğüne sahiptir. 1995 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile tabiat parkı statüsüne kavuşmuştur. Doğal sit alanı olması avantajlıdır çünkü hiçbir şekilde imara açılmamıştır. Bu nedenle doğası korunmuştur. Bölge, Ayvalık’ta görülmesi gereken ilk yerlerden birisi konumundadır. Park içerisinde eşsiz güzelliğe sahip koylar, kızıl mercanların yer aldığı dalış noktaları, plajlar, zeytinlikler, ormanlık alanlar, tarihi yapılar yer alıyor. Aynı zamanda burada birçok etkinlik de yapılabiliyor. Doğa yürüyüş yapmak, kamp yapmak, dağ bisikleti ile gezmek, piknik yapmak ve denize girmek mümkün.
Ayvalık’ta gezebileceğiniz diğer yerler şu şekildedir;
- Ayışığı Manastırı
- Tımarhane Adası
- Sevim – Necdet Kent Kitaplığı
- Saatli Camii
- Çınarlı Camii
- Yel Değirmeni
- Tarihi Ayvalık Evleri ve Sokakları
- Ayvalık Rahmi Koç Müzesi
- Aşıklar Tepesi
- Ayazma Şifalı Sular Merkezi
- Kaz Dağları
- Kapıdağ Yarımadası
- Kozak Yaylası
- Antandros Antik Kenti
- Manastır Koyu

Ayvalık Nerede?
Ayvalık nerede sorusu, gezginlerin merak ettiği sorular arasında yer alıyor. Kuzey Ege’nin incisi konumunda olan Ayvalık, Balıkesir’in ilçelerinden birisidir. Ayvalık’ın batısında Ege Denizi, Kuzeyinde Balıkesir – Burhaniye, Güneyinde İzmir – Dikili yer alıyor. Ayvalık gezilecek yerler yönünden çok çeşitli yapılarıyla ve doğa harikalarıyla ön plana çıkıyor. Ayvalık, tatil ya da turistik seyahatiniz için en uygun yerlerden birisidir.