Günlük telaşlarınızın arasından sıyrılacağınız, sakin ve huzurlu bir ortamda hayat süreceğiniz, doğal ürünlerle beslenebileceğiniz, işinize erkenden gitmek zorunda kalmayacağınız ve uzun uzun yaşayabileceğiniz bir yer var ve kim burada yaşamak ya da burayı gezmek ister diye sorsam, sanırım kimse buna hayır cevabını vermez. Peki gerçekten böyle bir yer var mı? Hayal olamayacak kadar gerçeklik taşıyan bu yer, İkaria Adası.
Denizin, kumun, güneşin ve doğanın tadını çıkarabileceğiniz en iyi tatil rotalarından biri. Adanın en bilinen özelliği ise burada yaşayan insanların uzun ömürlü olmaları. Adada uzun yaşamanın sırrının pek çok nedenleri vardır elbet. Ancak en bilineni sakince bir yaşam sürmeleri olarak görülüyor. İkaria Adası’nda insanlar saat kullanmıyorlar. Dahası iş yerlerini de sabahın erken vakitlerinde açmıyorlar. Kendi ürünlerini kendileri yetiştiriyorlar. Peki, kendi yorgunluklarımızın içinde bize masal tadında gelecek İkaria Adası nerededir? İkaria Adası’nda gezilecek yer tavsiyeleri nelerdir? İşte karşınızda İkaria Adası’na dair bilinmesi gereken her şey…

İkaria Adası Nerededir?
Ege Denizi içerisinde yer alan İkaria Adası, Sisam Adası’nın batı kısmında bulunur. Bir Yunan adası olan İkaria Adası, doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini kendisine hayran bırakan yerlerdendir.
Adanın ismi mitolojik kahraman İkarus’tan gelir. Mitolojiye göre düşmanları, İkarus ve babası Daedalus’u bir labirent içerisinde hapsederler. Daedalus da buradan kurtulmak için bal mumunu ve kuşların tüylerini kullanarak kanatlar yapar. Ardından oğlu İkarus’a denize düşmemek için çok alçaktan; güneşten yanmamak için de çok yüksekten uçmaması gerektiğini anlatır. Önemli olan dengeyi koruyarak uçabilmektir. Ancak İkarus babasının yani Daedalus’un sözünü dinlemez ve uçmanın verdiği heyecanla yükselir de yükselir ve güneşin çok yakınından uçar. İkarus yükseklere çıktıkça güneşin ışınlarından balmumu erimeye başlar. Kanatları eriyen İkarus, Ege Denizi’ne İkaria Adası’nın yakınlarına düşer ve boğularak ölür. Kuzey Ege içerisindeki kayalıklara dolu olan bu adaya da ismini verir. Sözün özü yaşamı sürdürebilmek için cesaretin, tutkunun ve heyecanın yanında dengenin de önemli olduğu vurgulanır. Dünyadaki en uzun ömür süren insanlar olan İkaria Adası halkı, bu öğretinin hakkını vermiş gibiler.
İkaria Adası’na ulaşım pek kolay sayılmaz. Bunun için farklı alternatifler kullanmak gerekiyor. Türkiye’den adaya gidebilmek direkt olarak mümkün değil. Ancak Kuşadası ya da Seferihisar üzerinden feribotla Samos Adası’na, oradan da İkaria Adası’na giden gemiye binilebilir. İkaria Adası’nda iki tane liman şehri bulunuyor. İki limanda da haftanın çeşitli günlerinde seferler düzenleniyor. Bu yolculuk da ortalama 1,5 saat kadar sürüyor. İsterseniz arabayla da adaya gidebiliyorsunuz. Bunun için Kavala’dan giden gemi seferine binmeniz gerekiyor. Bu yolculuk da 20 saat kadar sürüyor.
İkaria Adası’nda Gezilecek Yer Tavsiyeleri
Yunan adalarına bakıldığında hepsinin turistik olmadığı dikkat çeker. İkaria Adası da içerisinde bulunan Atheras Dağı’ndan ötürü turistik yapıları çok içermez. Ancak kendi halinde ve muhteşem manzaralar içeren İkaria Adası içerisinde gezebileceğiniz yerler de var. Adayı tanımak, gezmek ve doğanın tadını burada çıkarmak isteyenler için adada gezilecek yerler şu şekildedir:
Armenistis
Adaya gittiğinizde konaklamak için uygun yerlerden biridir Armenistis. Otellerin, kafeteryaların ve çeşitli restoranların bulunduğu bu yerde, isterseniz denize de girebilirsiniz. Mimari yapısı oldukça karışık olan Armenistis, ilk bakışta düzensiz olarak gözükse de sonrasında sevebileceğiniz yerlerdendir. Küçük ve mütevazi bir yer olarak adlandırabileceğimiz Armenistis, İkaria’nın sahil köylerinden biridir. Merkeze yakınlığı nedeniyle, İkaria’da kalmak için tavsiye edilir.

Gialiskari (Yaliskari)
Sakinliğin ve huzurun olduğu bir balıkçı kasabası olan Gialiskari, bölgenin lezzetlerini tatmak ve denizin keyfini çıkarmak için ideal yerlerden biridir. Ayrıca burada liman ve taverna da bulunur. Alışveriş yapabileceğiniz mağaza seçenekleri de yer alır. Hem bir balıkçı köyü hem de bir liman yeri olan Gialiskari içerisinde küçük bir kilise de görebilirsiniz.
Christos Raches
İkaria Adası’nın doğal güzelliklerini doyasıya seyredebileceğiniz Christos Raches, bölgeden bulunan bir dağ köyüdür. Doğayı ve yemyeşil manzaraları seviyorsanız bu köy tam da size göre bir yer. Ada içerisindeki en büyük dağ köyü olarak bilinen bu yerin güzelliklerini gündüz gözüyle görmenizi tavsiye ederiz.
Magganitis
İkaria’nın güney kısmında bulunan Magganitis, güzel bir balıkçı kasabasıdır. Suyun ve rüzgarın doğal hareketleri sonucu oluşan farklı şekillerdeki kayalarıyla ünlü olan Magganitis, sizin de hayal gücünüzü zorlayacak oluşumlara sahip. Balıkçıların kayıklarının bulunduğu küçücük bir limanı ve bu limana nazır duran hoş müziklerle sizi keyiflendiren bir de taverna yer alıyor.
Evdilos
İkaria Adası’nın ikinci liman şehri olan Evdilos, adanın kuzeyindeki kısmın ortasında yer alıyor. Samos’tan feribota bindiğinizde -haftanın belirli günlerinde- Evdilos içerisindeki limana varıyorsunuz. Restoranları, kafeteryaları, manzaralı evleriyle şirin bir köy diyebiliriz Evdilos için.

İkaria Adası Denilince…
Sabah yatağınızdan kalktığınızda kısacık bir mesafeyi aşarak kendinizi denizin berrak sularında bulabiliyorsunuz İkaria Adası’nda. Plajlarda koşuşturan çocuklar, denizin tadını çıkaran insanlar, günün sabah vakitlerinde tazecik tutulan balıklar ve bu coşkuyu yaşayan balıkçılar, balık almak için kuyrukta bekleyen köy halkı, koyları, köyleri, kıvrımlı yolları, muhteşem manzaralarıyla İkaria Adası size güzel ve keyifli bir tatil sunuyor.
Birçok insan İkaria için “İnsanların ölmeyi unuttuğu ada” tabirini kullanıyor. Gerçekten de yapılan araştırmalarda dünyada en uzun yaşayan insanların rotalarından birinin İkaria Adası olduğu görülüyor. Sizler adaya vardığınızda tertemiz ve mis gibi bir havayla karşılaşıyorsunuz. Teninize değer rüzgar sizi daha iyi hissettiriyor. Dar yolları, yokuşları, tepeleriyle ada halkı sürekli hareket halinde. E hareket de uzun bir ömür bereketi getiriyor adaya. Adaya gittiğinizde azıcık kalmayı planlıyorsanız kuzey kısmını tercih etmeniz tavsiye ediliyor. Güneyde çok bir alternatifiniz olmadığı için kuzey kısmı daha revaçta.
Mavinin değişen tonlarındaki denizi sizi büyüleyecek güzellikte bir yer. Gialiskari, Kampos, Nas gibi denize girebileceğiniz yerler var adada.
Adada tabiri caizse eğlencenin dibine vurabilmek için panayırlara katılmanız tavsiye ediliyor. Çünkü adanın panayır eğlenceleri bir hayli meşhur.
Adanın kaplıcaları oldukça güzel. Her türlü hastalığa şifa olduğu dile getirilen termal sularda yüzerek keyifli bir gün de geçirmek mümkün. Ayrıca da ada içerisinde yetişen zeytin ağaçlarından toplanan mahsullerden elde edilen zeytinyağı da oldukça sağlıklı. Ada halkının yıllık zeytinyağı tüketiminin 26 litre olduğu biliniyor. Yine İkarialılar kendi ürettikleri orijinal tohumlarla kendi tarla ve bağlarında ürünlerini yetiştiriyorlar. Bu noktada çeşitli ilaç ve kimyasaldan uzak beslenen İkarialılar, doğal zeytinyağı, kendi mahsulleri, yetiştirdikleri hayvanlar ve denizlerinden tuttukları balıklarla besleniyorlar. Bu da sağlıklı bir yaşamı da beraberinde getiriyor tabi.
Adaya gittiğinizde koşuşturmalı bir hayattan ziyade sakince bir yaşamın izlerine tanıklık ediyorsunuz. Uykuyu seven ada halkı, sabahları kalktıklarında önce denize giriyor, daha sonra iş yerlerini açıyor. Öğle uykularını da ihmal etmemeye çalışıyorlar. Zamanla işleri olmayan halk, ne saat takıyor ne de günün telaşına takılıyor.
Ege Denizi’nin ortasında yer alan İkaria havasıyla, suyuyla, toprağıyla, doğal güzellikleriyle sizi etkileyecek güzelliklere sahip.