Dünyanın dört bir yanında yıllardır süregelen gelenek ve görenekler bulunuyor. Her ülkenin kendi yaşam tarzına ve özelliğine göre çıkardığı bu gelenekler, birçok yönüyle birbirinden ayrılıyor. Kültürel farklılıklardan ötürü de bir toplumda normal kabul edilen bir gelenek, farklı ülkelerde büyük bir şaşkınlıkla karşılanabiliyor. Bazen Türkiye kültürü de farklı ülkelerin şaşırmasına ve yargılamasına neden olabiliyor. Farklı ülkelerin gelenekleri ilginç gelse de her birinin toplumsal bir gücü olduğu düşünülüyor. Hatta adı geçen ülkelere gidildiğinde bazı gelenek ve görenekler ile karşı karşıya kalmak mümkün olabiliyor. Buradan hareketle, farklı ülkelere seyahat edenlerin veya edecek olanların hakim olması gereken birkaç geleneği açıklıyoruz. İşte, duyduğunuzda sizi şaşırtacak gelenekler!
Ağlayan Gelinler, Çin
İlginizi çekebilecek ülkelere ait gelenekler rehberinde ilk sırayı, Çin’in gelenek ve görenekleri çekiyor. En popüler gelenekleri arasında bulunan Ağlayan Gelinler, her gezgini şaşırtmayı başarıyor. Çin’de gelinler düğünden önceki 1 ay boyunca sürekli ağlaması, yaygın bir gelenek. Hatta düğün hazırlıklarının da bir parçası olarak görülüyor. Bu gelenek Çin’deki kızların kendi aile evine olan bağlılıklarını ifade ediyor.
Tarçın Dökme, Danimarka
İlginizi çekecek ülkelere ait gelenekler arasında Danimarka’da popüler olan Tarçın Dökme geleneği de yer alıyor. Söz konusu gelenek günümüzde hala uygulanıyor. Ülkede 25 yaşına bekar biçimde giren gençlerin üstüne tarçın serpiştiriliyor. Kadın veya erkek olması fark etmeksizin 30 yaşını bekar biçimde kutluyorsa, o kişilere biber dökülebiliyor. 16. yüzyıldan bugünlere kadar ulaşan bu gelenek, kıta etrafında seyahatte bulunurken evlenme fırsatı bulamayan Danimarkalı baharat satıcılarından bugünlere ulaştırıldığı düşünülüyor.

Pastaya Kafa İtme, Meksika
Türkiye’de şaka amacıyla yapılan Pastaya Kafa İtme hareketi, Meksika’da bir gelenek haline gelmiş. Ülkede doğum günü olan insanlar, pastanın üstündeki mumları üfledikten sonra ilk lokmayı almak üzere eğildiğinde, kafası pastaya doğru bastırılıyor. Eğlenme amacıyla yapılan bu hareket, gelenek haline geldiği için her doğum günü bireyine yapılıyor. Bundan dolayı da herkes kaderine razı oluyor.
Polterabend, Almanya
Almanya’nın meşhur geleneklerinden biri olan Polterabend, günümüzde hala uygulanıyor. Bu gelenek dilimize bekarlığa veda olarak çevrilse de, Türkiye’de bilinen bekarlığa veda partilerinden çok daha farklı olduğu söyleniyor. Söz konusu geleneğe göre, evlenmek isteyen çiftlerin yakınları düğünden önce toplanarak yemek yiyor ve tüm tabakları kırıyor. Daha sonra tabakların çift tarafından toplanması bekleniyor. Söz konusu geleneğin temel nedeni, müstakbel çiftle el ele verildiğinde bütün zorlukları atlatabileceklerini anlatmak oluyor.
Seppuku, Japonya
Japonya’da popüler bir gelenek olan Seppuku, turistlerin duyunca şaşırdığı seçenekler arasında bulunuyor. Harakiri olarak da anılan gelenek, “kaybetmeyi sevmeyen Japon halkının yenilgiyi yaşamaktan ziyade ölümü tercih etmesi” anlamını taşıyor. Ülkede yenilmemek ve onurunu korumak üzere kendisini öldüren insanlar, bu şekilde oyundan çekilebiliyor. Söz konusu Seppuku geleneği Japonya’da bugün de yaygın.
Bebek Atma, Hindistan
İlginizi çekecek ülkelere ait gelenekler listesinde Hindistan’a yer vermezsek olmaz. Hem yaşam tarzı hem de kültürü ile her daim şaşırtan bu ülke, gelenekleri ile de ilgi çekmeyi başarıyor. Hindistan’da tam 500 senedir süregelen Bebek Atma geleneği, nefes kesen nitelikte. Halk yeni doğan bebekleri yüksek bir tapınağın tepesinden, aşağıda halkın gererek tuttuğu bir kumaşın üzerine atıyor.
Hindistan’da hala yapılan bu gelenek her yıl Aralık ayının birinci haftasında gerçekleştiriliyor. Her bebeğe yapılması adeta zorunlu olan gelenek sayesinde sağlık, şans ve refaha kavuşulduğu düşünülüyor.

Diş Doldurma, Endonezya
Endonezya’da uzun yıllardır yapılan bir gelenek olan diş doldurma, bugün hala yerini koruyor. Bali’de evlenmeyi düşünen insanlar tarafından uygulanan gelenek görenlerin ve duyanların şaşırmasına neden oluyor. Kadın ve erkekler, düğüne birkaç gün kala diş dolgusu yaptırıyor. Bu sayede ise, kıskançlık, haset, açgözlülük ve öfke gibi kötü hislerden uzak kaldıklarına inanıyorlar.
Bira Havuzları, Çekya
Çekya halkı en ilginç geleneklere ev sahipliği yapabiliyor. Halihazırda süren geleneklere şahit olan turistler ise, aşırı şaşırabiliyor. Bu gelenekler arasında sayılan Bira Havuzları hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Çekler, biranın her anlamda vücuda iyi geldiğini düşünüyorlar. Hatta psikolojik sağlık durumunu düzelttiğine dair inançları bulunuyor. O nedenle ülkede bira havuzları bulunuyor. Bira havuzlarında istenilen zamanda duş almak mümkün oluyor. Bunun yanı sıra toplu bir biçimde eğlenmek ve dans etmek Çekya halkı arasında sevilen bir gelenek oluyor.
Kırmızı Mürekkep Çekincesi, Güney Kore
Kırmızı Mürekkep Çekincesi, Güney Kore’de yaygın şekilde uygulanan gelenekler arasında yer alıyor. Duyanların tüylerini ürperten bu gelenek, bugün hala uygulanıyor. Kırmızı mürekkep, ülkenin hem tarihini hem de gelenekleri için kullanılıyor. Örneğin, ölülerin ismini yazmak üzere kırmızı mürekkep kullanıyorlar. Gündelik yaşamda birinin ismini kırmızı kalemle yazmak ise tabı durumda oluyor.
La Tomatina, İspanya
İspanya’nın gelenek ve görenekleri arasında bulunan La Tomatina’yı bilmeyen yok! oldukça yaygın bir gelenek olan domates savaşı, bazı ülkelerde eğlence amacıyla da yapılabiliyor. Yani İspanya’da gelenek olan La Tomatina’ya başka ülkelerde eğlence amacıyla yapılan bir etkinlik olarak rastlanabiliyor. Dünyadaki devasa domates savaşı olan La Tomatine, Valensiya halkı arasında yapılan çok yaygın bir gelenek.
Zwangspoltern, Avusturya
İlginizi çekecek ülkelere ait gelenekler listesinde Avusturya’da meşhur olan Zwangspoltern yer alıyor. Söz konusu gelenek ülkedeki 30 yaş ve üzerinde olan bekar insanlara yapılıyor. Bu gelenek için bekar kimsenin arkadaşı bir kıyafet hediye ediyor. Kıyafeti giyerek alkol ve şeker satmak gerekiyor. Bu satış sonrasında elde edilen gelir ile arkadaşa içki alma şartı koşuluyor. Kadın veya erkek fark etmeksizin, Avusturya’da bulunan ve 30 yaşını geçen herkese bu gelenek uygulanabiliyor.

Eş Bulma, Çin
Çin’in Şanghay bölgesinde hem cumartesi hem de pazar günü halk parkında uygulanan bu gelenek, evli olmayan yetişkinlerin aileleri tarafından uygulanıyor. Yani anne ve babaları çocuklarına en ideal eşi bulmak üzere bir araya toplanıyor. Evlilik pazarı olarak anılan bu gelenekte bekar olan insanların boyu, yaşı, işi, eğitimi, geliri, kilosu ve Çin burçları kağıda yazılıyor. Daha sonra bir reklam gibi etrafa gösteriliyor. Eş bulma geleneğinde ebeveynler, pazarda kendi özel bölümlerini oluşturuyor. Daha sonra büyük boyuta sahip olan şemsiyeler ile bekar çocuklarının tüm bilgilerini etrafa gösteriyor. Böylece ideal eş adayını bularak çocuklarını evlendiriyorlar.
Tuzlu Ekmek, Ermenistan
Ermenistan geçmişten bugünlere kadar süregelen geleneklerden biri, tuzlu ekmek oluyor. Burada bekar olan insanlara tuzlu bir parça ekmek yediriliyor. Bu durum ise, kişinin gelecekteki eşi hakkında hayal kurmasını zorlaştırıyor. Ancak bunu, St. Sarkis Gününde yapılıyor. Ermenistan halkının inanarak sürdüğü bu gelenekte tuzlu ekmeği herhangi biri pişirmiyor. Mutlu, sağlıklı ve huzurlu evliliğe sahip olan büyükanneler tarafından pişirilmesi öngörülüyor.
Jajangmyeon, Güney Kore
İlginizi çekecek ülkelere ait gelenekler arasında Güney Kore halkı tarafından uygulanan gelenekler de yer alıyor. Ülkede her yıl 14 Nisan Black Day olarak kutlanıyor. İlgili günde sevgilisi bulunmayan ve yalnız olan insanlar jajangmyeon adındaki bir yiyeceği tüketiyor.