4,5 milyon nüfusu ile Türkiye’nin en büyük 3.şehri olma unvanını taşıyan Ege’nin İncisi olarak anılan İzmir, tarihi ve doğal güzellikleri ile her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor ve kendisine hayran bırakıyor. Günün her saatinde canlılığını koruyan meydanları, tarihi sokakları, masmavi denizleri ve sahil boyunca uzanmış olan yürüyüş parkurları ile birçok güzelliğe sahip olan İzmir’de size rehberlik etmesi için İzmir gezilecek yerler listesi oluşturduk. Peki, İzmir’in en güzel noktaları nereler, gelin hep birlikte bakalım.
- Kordon Boyu
İzmir’in Alsancak ilçesinin belki de en keyifli sahil şeridi olan Kordon boyu, havaların biraz olsun ısınmasıyla başta yerel halk ve şehirdeki öğrenciler olmak üzere tüm ziyaretçilerin akınına uğruyor. Kordon boyu Alsancak’taki herkes için bir buluşma noktası olarak kabul ediliyor. Burada uçsuz bucaksız deniz manzarasına karşı uzun bir yürüyüş yapabilir, sahilde oturup çekirdek yiyerek gün batımını izleyebilir ya da Kordon’daki kafe ve restoranların tadını çıkarabilirsiniz.
- Kıbrıs Şehitleri Caddesi
İzmir’in en hareketli caddelerinden bir diğeri de yine Alsancak’ta yer alan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’dir. Özellikle hareketli gece hayatı ile bilinen cadde kafeleri, restoranları ve barları sahil boyunca uzanıyor. 90’ları özleyenler için ise cadde üzerinde yer alan ve 90’lar konseptini sunan kafeler bulmak mümkün. Eğer İzmir’de hareketli bir gece hayatı arıyorsanız Kıbrıs Şehitleri Caddesi tam size göre.
- Kemeraltı Çarşısı
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne adını yazdırmış olan Kemeraltı Çarşısı ve çevresini kapsayan Tarihi Kent Merkezi, İzmir Konak’ta yer alıyor. İzmir’de alışveriş denildiğinde akla gelen ilk mekan olma özelliğine sahip olan Kemeraltı Çarşısı’nın tarihi 1600’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Toplamda 15 bin iş yerinden oluşan çarşı bu özelliği ile dünyanın en büyük açık hava alışveriş mekanı olma ünvanına sahip. Çarşı içerisinde tarihi çeşmeler, hanlar, hamamlar, camiler ve tarihi dokusunu korumayı başarmış birçok dükkan bulunuyor. Şekerciler, şerbetçiler, hediyelik eşya dükkanları, baharatçılar, kuyumcular, kafeler, hazır giyim mağazaları ve daha birçok alternatif ile Kemeraltı Çarşısı tüm ihtiyaçlarınıza cevap verebilecek nitelikte.

- İzmir Saat Kulesi
İzmir’in en önemli sembollerinden biri olan İzmir Saat Kulesi şehre Osmanlı’dan kalma bir eserdir. 25 metrelik yüksekliği olan kule Abdülhamit Han’a ithafen yaptırılmıştır. Kulenin saati Almanya’dan hediye olarak gönderilmiştir. Her iki yanını palmiye ağaçlarının süslediği ve dört çeşmesi bulunan kule mutlaka görülmesi gereken bir taş işçiliği ile inşa edilmiş. İzmir Saat Kulesi Kordon Meydanı’nda yer alıyor.
- Tarihi Asansör
Konak Meydanı’na gelmişken mutlaka görmeniz gereken bir yapı da İzmir Tarihi Asansör. İki cadde arasındaki geçişi kolaylaştırmak amacı ile inşa edilmiş olan merdivenler tam 155 basamaktan oluşuyordu. Karataş Merdivenleri ya da Devidas Merdivenleri olarak da anılan bu merdivenlere asansör yapma fikri ise merdivenlerin indiği noktada yaşayan Nesim Levi isimli bir Musevi’den çıkmıştır. 1907 yılında inşaatı tamamlanan asansör sayesinde iki cadde arasındaki ulaşım çok daha kolay bir hale gelmiştir. 1993’te geçirdiği restorasyon ile bugün olduğu halini alan Tarihi Asansör, asansör işlevini devam ettirmesinin yanı sıra seyir terası işleviyle de ziyaretçilerine eşsiz bir İzmir Manzarası sunuyor.
- Kızlarağası Hanı
Kemeraltı Çarşısı’nın hemen yakınındaki bu tarihi han yine Osmanlı döneminden kalma. Kızlarağası Hanı’nın en büyük özelliği ise çayının ve Osmanlı’nın geleneksel kahve pişirme usulü olan kumda kahvesinin çok meşhur olması. Han içerisinde geleneksel motiflerle süslenmiş birçok kahve evi mevcut ama siz ilk bulduğunuz yere hemen oturmalısınız çünkü kumda kahve içmek isteyen yerli ve yabancı turistler hana akın ediyor. Kahvenizi içtikten sonra hemen yanı başınızdaki Han Camii’ni de görmeye gidebilirsiniz.
- Efes Antik Kenti
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Efes’in dört bileşeninden biri olan Efes Antik Kenti, her yıl milyonlarca ziyaretçisi ile Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri haline gelmiştir. Farklı dönemlere ait üstün mimari ve şehir planlama örneklerini içerisinde barındıran Efes Antik Kenti aynı zamanda Hz. Meryem’in burada yaşamış olması nedeniyle de Hıristiyanlar için bir hac merkezi olarak görülüyor. Bu muhteşem tarihi dokuyu keşfetmek için Efes Antik Kenti’ni mutlaka keşfetmelisiniz.

- Meryem Ana Evi
Efes’in en önemli mekanlarından birisi de Bülbül Dağı üzerinde bulunan Meryem Ana Evi. Yapılan araştırmalar sonucunda, Hz. İsa’nın ölümünden sonra Meryem Ana’nın son günlerini geçirdiği ev olduğu anlaşılan yapı Hristiyan dünyası için önemli bir keşif olmuştur. Müslümanlar tarafından da kutsal kabul edilen Meryem Ana Evi her yıl düzenlenen ayinlerle büyük ilgi görüyor.
- Şirince Köyü
Doğal güzellikleri ve mimari özellikleri ile masalsı bir atmosferi olan Şirince Köyü, Maya Takvimi’ne göre 2012 yılında kopacağı söylenen kıyamette kurtulacak bölge ilan edilmiş ve bu söylenti ile oldukça meşhur olmuştu. Bu söylenti ile birlikte bugün hala popülerliğini koruyan köy şüphesiz Türkiye’nin en estetik köylerinden biri. Şarapları ile de ünlü olan Şirince’de taş konakları keşfedebilir, kafeleri ve restoranların keyfini çıkarabilirsiniz.
- Çeşme
İzmir çevresi gezilecek yerler açısından İzmir kadar zengin. Özellikle yaz dönemlerinin en favori mekanlarından biri olan Çeşme İzmir’in en güzel ilçelerinden biri. Ilıca, Altınkum ve Pırlanta Plajları masmavi suları ve incecik kumları ile herkesi kendisine hayran bırakıyor. Her ne kadar son dönemlerdeki popülaritesi ile Çeşme’den bağımsız bir tatil beldesi olduğu düşünülse de aslında Çeşme’nin bir mahallesi olan Alaçatı da İzmir’e gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. Rüzgar sörfü ve yamaç paraşütünün en iyi yapıldığı yerlerden biri olan Alaçatı’nın kendine has taş evlerinin yer aldığı dar sokaklarında mutlaka gezmeli ve sakızlı muhallebisini tatmalısınız.
- Bostanlı Sahili
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yer alan Bostanlı Sahili, muhteşem deniz manzarasına, oturma ve piknik alanlarına, spor aletlerine, çocuk oyun alanlarına, basketbol ve voleybol sahalarına sahip harika bir alan. Özellikle bahar ve yaz akşamlarında İzmir halkı tarafından en çok tercih edilen sahil şeridi olan Bostanlı Sahili’ne kamp sandalyeleriniz ile giderek denize karşı içeceklerinizi yudumlayabilirsiniz. Dilerseniz bisiklet kiralayıp sahil şeridi boyunca keyifli bir tur atabilirsiniz.
- Alsancak Sevgi Yolu
Her iki tarafında palmiyelerin dizili olduğu, kitapçıları ile ünlü ve araç trafiğine kapalı bir alan olan Sevgi Yolu Alsancak’ın en merkezi noktalarından biri. Bir ucunda kitapçıların diğer ucunda ise aksesuar ve takı dükkanlarının yer aldığı Sevgi Yolu’nun üzerinde Türk sanatçıların isimlerinin yıldızlarla yerlere yazılmış olduğunu görebilirsiniz. Alsancak Sevgi Yolu’nu eminiz ki siz de çok seveceksiniz.
Ege’nin incisi İzmir’e gitmişken mutlaka yapmanız gereken şeyleri de aklınızdan çıkarmayın. Mesela kumru yemeden, Şirince’de şarap tatmadan, Çeşme’nin meşhur sakızlı dondurmasını yemeden, Alaçatı’da sörf yapmadan, Efes Antik Kenti’ni görmeden, Tarihi Asansör’e çıkmadan, Kemeraltı Çarşısı’nda alışveriş yapmadan, Saat Kulesi altında bir fotoğraf çekmeden, Gül Sokak’ta bir kahve içmeden ve Balçova’da teleferiğe binmeden İzmir’den ayrılmayın deriz. Bu kadar vaktiniz yoksa en azından Kordon boyunda güzel bir yürüyüş yapıp bir şeyler yiyebilir ve İzmir’e daha uzun süreli bir sonraki seyahatinizi planlayabilirsiniz.