Rusya’nın kuzeydoğusunda bulunan Kamçatka Yarımadası, Ohotsk Denizi ile Bering Denizi arasında yer alıyor. Yüzölçümü 104.248 kilometrekare olan yarımadanın, kuzeyden güneye uzunluğu 1206 km’dir. %14’ünden fazlası doğal koruma alanı olan ekolojik turizmi ile tanınıyor. Bölgede volkanlara tırmanabilir, avcılık, balıkçılık, rafting, dalış, kıyı gezileri yapabilirsiniz. Bölge kış mevsiminde helikopter kayağı, köpekli kızak, snowmobil, kayak, buz balıkçılığı, kaplıcalarda yüzmeye elverişlidir. Doğası sürekli değişen Kamçatka hakkında bilinmesi gereken pek çok detay bulunuyor. Kamçatka tarihi, görülmesi gereken yerler, nasıl gidebileceğiniz konusunda merak ettiğiniz noktaları yazımızda bulabilirsiniz.

Kamçatka’nın Coğrafi Yapısı
Yarımada üzerinde yer alan Kamçatka Nehrinin (769 km) çevresinde, vadiyi oluşturan volkan kemerleri bulunuyor. Bu bölge 29 tanesi aktif olan, 160 adet yanardağı içeriyor. Yarımadadaki volkanik yoğunluk nedeni ile Kamçatka Yanardağları Unesco’nun dünya mirası listesinde yer alıyor. Ayrıca dağlar arasında çok sayıda irili ufaklı sıcak su kaynakları ve göller bulunuyor.
İklimin çok sert olduğu Kamçatka’da kış dokuz ay sürüyor. Yaban hayvanları, balık türleri ve ormanlar yönünden zengin bölgede, 1500 metre üstündeki dağlar kar ve buzullarla örtülüdür. Yarımadada endüstri, gemi yapımı, orman ürünleri, balık işlemeye dayanıyor. Yerli halk olan Koryaklar, iç bölgelerde kürk hayvanı avcılığı, kıyıdakiler balıkçılıkla geçiniyor.
Soğuk ve ormanlık olan yarımadanın nüfusu oldukça azdır. Rusça konuşulan bölgede nüfusun yarısı Petropavlovsk (Kamçatski) liman şehrinde yaşıyor. Doğal koşulların zorluğu bölgenin vahşi ve boş olmasına neden olmuş. Yarımadadaki volkanlar ve buzullar bölgeyi benzersiz kılarken, zaman zaman da büyük depremler yaşanıyor. Eşsiz doğal güzelliklere sahip Kamçatka Yarımadası, gezginlerin, doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor. Dünyanın en bakir yerlerinden biri olan yarımadada doğa turizmi yapılıyor.
Kamçatka’nın Yaban Hayatı
Doğal hayatın bozulmadığı, yanardağlar ile halen şekillenmeye devam ettiği Kamçatka, dünyanın en önemli bölgeleri arasındadır. İnanılmaz biyolojik zenginliği olan bölgede 1000’den fazla bitki çeşidi bulunuyor. Olağanüstü doğaya sahip olan yarımada, başta Kamçatka ayısı olmak üzere nadir hayvan türleri yaşıyor. Bölgede ren geyiği, kurt, tilki, kutup porsuğu, samur gibi pek çok hayvan çeşidini görebilirsiniz. Kıyı bölgeleri deniz kuş kolonilerine, binlerce deniz su samuruna, dokuz balina türüne ev sahipliği yapıyor. Milyonlarca somonla dolu olan sulardaki mutlu ve huzurlu ayıları görmek için bölgeye her yıl yüzlerce ziyaretçi geliyor.
Kamçatka Tarihi
Kamçatka’nın tarihi erken Neolitik dönemde başlıyor. Koryak, Itelmen ve Ainu kabilelerinin taş devrinden beri bu bölgede yaşıyor. 17. yüzyılda Rusların Sibirya ve Uzak Doğu’yu keşfetmelerinden sonra Kamçatka’ya da gelmişler. 1730’lu yıllarda kalıcı Rus nüfusu bölgeye gelerek yerel halkla kaynaşmış. Bölge bu tarihten sonra Rus hakimiyeti altındadır.
Kamçatka’da Görülmesi gereken yerler
Volkanik dağlar, kaynayan çamurlar, gayzerler, göller, buzullar, kısacası doğaya ait tüm güzellikleri Kamçatka’da görebilirsiniz. Doğa turizminin yapıldığı bölgede yaban hayatını gözlemleyebilirsiniz. Dünyadaki en etkileyici volkanik oluşumları bu bölgede görebilirsiniz. Kuzey yarım kürede yer alan en aktif yanardağların bulunduğu Kamçatka, eşsiz doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini bekliyor. Bu muhteşem bölgeyi ziyaret edenler yeni oluşumları izleyebilme şansına sahip. Hatta şimdilik uyuyan ama yine de çok güçlü olan volkanlar bir gün aktif hale geçebilir. Lavların bölgedeki gölleri doldurup, güzellikleri de yutabilir. Bozulmamış doğasıyla Kamçatka yarımadası, insanlığa kısa süreliğine verilmiş olan güzelliklerden olabilir. Kamçatka değişmeden gezi rotanıza ekleyebilir, muhteşem manzaranın bir parçası olabilirsiniz.
Kronotskoye Gölü
242 km2 alana sahip Kronotskoye gölü, birçok nehir kolu ile besleniyor. Maksimum 150 metre derinliği olan tatlı su gölünün uzun süre karderal kökenli olduğuna inanılmış. Yani yakınlardaki yanardağlardan birinin mağmayı püskürtmesi nedeniyle zeminde çukur oluşması sonucunda oluştuğu düşünülmüş. Araştırmalar sonucunda gölün 10000 yıl önce Kronotskoye Nehri vadisinin, püskürtülen lavlarla önünün kapanması oluştuğu öğrenilmiş. Kronotskoye Gölü’nün 10 km güneyinde Krasheninnikov yanardağı (1856 m), bölgedeki aktif yanardağlar arasında yer alıyor. Gölün 8 km doğusunda 3.528 metre yüksekliğinde bir yanardağ bulunuyor. Ortalama derinliği 58 metre olan gölün, doğu bölgesinde farklı yüksekliklerde 11 ada bulunuyor. Bu adalara 20. Yüzyılın başlarında, Kamçatka’yı gezen bilim adamları ve gezginlerin isimleri verilmiş. Doğal rezervuar olan Kronotskoye Gölü’nü çevreleyen 12’si aktif 16 volkan bulunuyor. Bu nedenle göl üçgen şeklini almış.
10 bin yıl önce oluşan göl, kendi sınırları içinde oluşturduğu doğal kompleks ile ilgi çekiyor. Birçok endemik türe ev sahipliği yapan göl hakkında halen bilinmeyen pek çok konu bulunuyor. Deniz kıyısına 45 km mesafede yer alan gölde, pasifik martı kolonileri yaşıyor. Denizden bu kadar uzakta martı yumurtlama alanının olması, dünya üzerinde nadir görülen olgudur. Göl birçok efsanevi kuşa yuva oluyor. Gizemli göl olan Kronotskoye yarımadanın en büyüleyici alanlarındandır.

Kuril Gölü
Yarımadadaki en büyük ikinci tatlı su gölü olan Kuril Gölü’nün maksimum derinliği 316 metre, yüzölçümü 77 m2’dir. Birkaç nehir ile beslenen gölün kıyıları çalılık ve kayalıklarla çevrili. Gölün kuzeydoğusunda İlyinsky yanardağı bulunuyor. Düzenli konik şekline sahip olan volkanın eteklerinde sıcaklığı 45 dereceye ulaşan kaplıcalar (Kuril) var. Kaplıcanın sıcak suları gölün su sıcaklığı üzerinde etkili oluyor. Gölün dibinden gelen lavların kubbeleri, göl üzerinde 200-300 m yüksekliklerinde adalar oluşturmuş.
Sockeye somon balıklarının yumurtlama alanı olan göl UNESCO’nun dünya mirası listesinde bulunan Yuzhno- Kamçatka Doğa parkı içindedir. Balık bolluğu olan doğal alan çok sayıda yaban hayvanı ve kuşu kendine çekiyor. Muhteşem manzaraların oluştuğu göl çevresinde gözetleme kuleleri, helikopter pisti, motorlu tekneler ve yaşam alanları bulunuyor.
Kahverengi ayıların yaşam alanı olan bölgede jeotermal kaynakların etkisi ile muhteşem güzellikleri sunuyor. Burayı ziyaretinizde özel donanımlı kulelerden ayıların banyolarını izleyebilirsiniz. Kuril gölünün de bulunduğu Kamçatka halen coğrafi değişikliklere uğruyor. Bu değişiklikleri yakından görmek için dünyanın her yerinden turistler ulaşılması zor bölgeye geliyor. Gezegenin özenle korunan Kuril gölünü yılın büyük bölümünde helikopter ile gezebilirsiniz. Bölgede turist hareketleri özel patikalar ve rotalarla sınırlıdır.
Alaid’in Kalbi
Kuril Gölünün en güzel ve en büyük adası olan Alaid’in Kalbi, gölün kuzey kısmında yer alıyor. Göl üzerinde volkanik oluşumlu sayısız ada bulunuyor. Bölgede anlatılan efsaneye göre Kuril gölünün olduğu yerde birkaç kilometre yükseklikte bir zirve bulunuyormuş. Çok güzel ve heybetli olan dağı komşuları kıskanıyormuş. Güneşi kapattığından, yamaçlarını kaplayan buzullardan şikayet etmişler. Gururlu Alaid küserek güçlü kükreme ile yeraltına gitmiş. Onun yerini Kuril gölünün suları almış. Dev dağ çok sevdiği yere kendini hatırlatmak için kalbini bırakmış. Kuril gölü ziyaretinizde, masmavi alanın en güzel kayalığı Alaid’in kalbini görebilirsiniz.
Avachinsky Yanardağı
Petropavlovsk-Kamchatsky şehrinin ve Kozelsky volkanının yakınında yer Avachinsky volkanı beş volkandan oluşan grup volkandır. Kamçatka’nın en popüler yerlerinden olan volkana tırmanabiliyor olması maceraperestlerin ilgisini çekiyor. Avachinsky’ye tırmanmak için ilk durağa arazi araçları ile gidebilirsiniz. Sonrasında dilediğiniz gruba katılarak volkanın zirvesine kadar tırmanabilirsiniz. Tırmanış 2741 metreye kadar hiçbir tırmanma ekipmanı gerektirmeyen tırmanış orta zorluk derecesindedir. Kolay rota olan Sukhaya nehrinin başından zirveye tırmanma yaklaşık 6-8 saat sürüyor. Her yıl yaz mevsiminde yerel bayram olan “Volkan Günü” burada kutlanıyor. Dağcılık, trekking ve kayak yapabileceğiniz volkanın farklı yüksekliklerinde kamp alanları ve durakları bulunuyor.
Esso Şehri
Kamçatka yarımadasının merkezinde yer alan Esso Şehri, doğal güzellikleri ile görülmesi gereken yerleşimler arasında yer alıyor. Yakınındaki Bystrinsky Doğal Parkında farklı parkurlarda yürüyüş yapabilirsiniz. Bystrinsky nehri’nde rafting yapabilir, kaplıcaların tadını çıkarabilirsiniz.
Gayzer Vadisi
Petropavlovsk-Kamchatsky’den yapılan bir helikopter turları ile Dolina Geyzerov’u gezebilirsiniz. Kamçatka yarımadasındaki ünlü Gayzerler Vadisi’nde 22 aktif gayzer bulunuyor. Renklerine ve boyutlarına göre isim verilen gayzerler Rusya’nın ve yarımadanın en etkileyici coğrafi yapısıdır. 8 km uzunluğundaki Gayzer Vadisi farklı aralıklarda buhar, çamur, ve su püskürterek muhteşem görüntüler oluşturuyor. Ziyaretçiler için hazırlanmış tahta yolları takip ederek bölgeyi gezebilirsiniz.

Mutnovksy Buz Mağarası
Mutnovksy Yanardağı kraterinin yakınında yer alan buz mağarası, sıcak suların buzulun içini oyması ile oluşmuş. Tavanı oluşturan buzların arasından farklı renklerde gün ışıkları süzülerek mağarayı süslüyor. 2000 yılında yanardağın patlaması ile oluşan mağara ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Bir sonraki patlamada belki de yok olacak buzul mağarasını Mutnovsky eteklerinde yürürken görebilirsiniz. Bölgeyi ziyaretinizde Vulkannaya Nehri kıyılarında yürüyebilir, doğa harikası şelaleleri görebilirsiniz.
Kamçatka Yarımadası’na Nasıl Gidilir?
Kamçatka yarımadasına Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. Moskova üzerinden Petropavlovsk-Kamchatsky şehrine uçakla gidebilirsiniz. Bunun yanında çeşitli tur şirketleri ile paket halinde gitmek kısa sürede daha çok alanı gezmenizi sağlayabilir.