Türkiye’de bulunan şelaleler arasında olan Kapuzbaşı Şelalesi, Dünya’nın en yüksek ikinci şelalesi olması halinde, gören herkesi güzelliği ve yüksekliği ile etkilemektedir. Uganda’da bulunan Victoria Çağlayanı şelalesinden 100 metre, ABD’de bulunan Niagara Şelalesinden 55 metre, Finlandiya’da bulunan İmarat şelalesinden 25 metre, Erzurum’da bulunan Tortum şelalesinden 50 metre, Antalya’da bulunan Düden şelalesinden 25 metre, ve Manavgatta bulunan Manavgat şelalesinden 5 metre daha fazla yüksek ve sahiptir. Kapuzbaşı şelalesinin akımı 700 metredir. Kayseri’nin Aladağ Zirvesi’nde bulunan, yağan kar ve oluşan buzullardan beslenmekte olan ve her sene gelen ziyaretçilerine, yazın sıcaklığında buz gibi sularının serinliği ile karşılamaktadır. Zamantı ırmağının her iki yanında olan ve bu ırmağın üzerini sularla kaplayan bu köprünün en baş kısmında yer alan 20 metre yükseklikte olan Yeşilköy şelalesi vardır. Kayseri’nin Kapuzbaşı Köyü yakınlarında bulunan yüksek tepenin, doğu ve güney kısmında bulunan derin bir vadi şeklinde olan ve bu vadinin yamaçlarından akan, büyüklü küçüklü yüksek bir gürültüyle aktığı suların görüntüsü görenleri hayrete düşürmektedir. Bu vadinin yamaçlarından, Voklüz ayna şeklinde dışarı çıkan sular büyük bir şelale halinde Suarısı deresine dökülerek oradan da Zamantı ırmağının içine karışmaktadır. Bu yörede beş tanesi büyük ve iki tanesi küçük olmak üzere sahip olduğu yükseklikleri 30 ve 70 metreyi bulmaktadır. Bu şelalelerden her biri, büyük bir dere besleyecek güçtedir ve toplam yedi tane şelale vardır.
Kayseri’nin ilçesine 7 km uzaklıkta olan Derebağı Şelalesi, ziyarete gelen ve burayı görenleri büyüleyecek derecede bir ihtişama sahiptir. Aynı zamanda gelip görmek isteyenlere etkileyecek kadar bir doğa harikasıdır. Bu bölgede Kayseri merkezinden 165 km uzağındadır. Yahyalı ve Kapuzbaşı arasındaki 62 kilometrelik yolun, şelalelere ayrılmış olan bölümünde genişleme ve yeni güzergah çalışması bitirilmiş ve böylelikle asfalt çalışmaları başlamıştır. Büyük bir bölümü orman içinden geçen bu yolu eşsiz manzarası oldukça keyif vericidir. Gören herkesin yorgunluğunu alıp götüren Kapuzbaşı şelalesi, Aladağ milli park sınırları içerisindedir. Bu şelale Aladağlar’da yapılan trekking parkurunun en güzel durak noktalarından bir tanesidir. Adana ve Kayseri arasında bulunan Aladağlar arasından geçişi, beş günde tamamlayan bir grup dördüncü gün Kapuzbaşı şelalesinin başında çadır kurup konaklar. Genellikle bu bölgeye yaz aylarında gidilmesi daha çok tavsiye edilmektedir. Kapuzbaşı şelalesinin akan sularının yıl boyunca gür akması ve debi yüksekliklerinin fazla olması nedeniyle yurdumuzun en büyük şelaleleri arasındadır. Kapuzbaşı şelalesine ulaşım iki şekilde sağlanmaktadır. Torosların tepesinde bulunan, doğal güzelliklere sahip olan kapuzbaşı şelalesine ulaşım sağlamak için yolun tamamına asfalt dökülmüştür. Çok öncelerden 3 saatte varılan şelaleye artık 1,5 saatte varılması mümkündür. Daha yamaçlarından birbiriyle yarışırcasına yüksek hızla akan yan yana yedi şelale, doğanın Kayseri iline armağan ettiği eşsiz güzelliklerdendir. Sularının bembeyaz aktığı bu şelale etrafında bulunan piknik alanları sayesinde ve suyun huzur veren dinlendirici sesi eşliğinde sevdiklerinizle ve arkadaşlarınızla güzel bir gün geçirmek için sizlere mükemmel bir ortam oluşturmaktadır. Muhteşem manzarası ile her yıl gelen ziyaretçilerini ayrı ayrı etkilemektedir. Kayaların arasından gelen gürül gürül bir ses ile bir doğa harikası olan bu yer, etrafında bulunan dağların yaratmış olduğu güzellikte beraber, yüksekten akan suları ile harika bir güzellik ortaya çıkarmaktadır. Aynı zamanda Kapuzbaşı şelalesi 18.000 metre karelik bir alana sahip olan Hacer ormanları içinde yer almaktadır. Bu şelalenin aşağı düştüğü tabanındaki nehir içinde ise benekli fosfor balıkları yaşamaktadır.
Kapuzbaşı Şelalesinde Gezilip Görülmesi Gereken Yerler ve Yapılabilecek Olan Aktiviteler Nelerdir?
Kayseri’nin merkezinden bir hayli uzak olan bu şelale, şehir merkezinden uzak, kısa bir yaşam için ise en uygun yerlerden bir tanesidir. Ulaşımı zor olan dağ yollarından ve keskin virajli yollardan sonra ulaştığınız yere gittiğin zaman tüm yorgunluğunuzu alacak bir güzelliğe sahiptir. Ailece veya sevdiklerinizle vakit geçirmek istediğiniz bir konuma sahiptir. Zamanı iyi değerlendirmek ve bütün etkinliklerden faydalanmak için gittiğin zaman orada konaklamak isteyebilirsiniz. Çünkü Kapuzbaşı şelalesini ayrıntılı bir şekilde bir günde gezmeniz mümkün değildir. Orman içinde bungalov evlerinde kalabilir yada şelale çevresinde müsait bir alanda kamp yapabilirsiniz. Doğanın yeşilliği ile baş başa vakit geçirmek için gerekli eşyaları yanınızda getirip orman içinde kamp kurmak oldukça keyifli ve yeşilliklerin arasında huzur verici bir aktivitedir. Kapuzbaşı şelalesine özellikle kamp yapmak için geliyorsanız çevresindeki diğer güzellikleri de mutlaka görmeniz gerekir. Hacer ormanları arasında doğayla baş başa kalmak için ormanda yürüyüş yapabilirsiniz. Kayseri ilinin en popüler olarak bilinen doğa yürüyüşlerinin olması, yürüyüş yapmak isteyenler için güzel bir deneyim sağlar.
- Sultan Sazlığı : Erciyes ilinin kuzeyinde ve Kayseri ilinin merkezine 70 km uzaklıktadır. Sultan sazlığı içinde bulunan 300 civarında kuş türü ve 400 civarında ise bitki türü ile doğayı keşfetmek isteyenler için cennet gibi bir yerdir. Kuş türlerinin aralarında turna, flamingo ve dik kuyruğunda olan kuş çeşitleri vardır. Bu kuşlardan bazılarının yaşam alanı olarak, bazılarının ise durup dinlenmek için ve yavrularını dünyaya getirmek için sulak alanların tercih etmesi amacıyla bulunduğu bir yerdir. Sultan sazlığı arasında kayıkla gezebilir ve yeşil, mavi, sarının büyüleyici bir fonda zerafet ve inceliğe bürünen kuşlarının fotoğrafını çekebilirsiniz. Sultan sazlığı içinde bulunan bitkiler arasından büyük bir kısmı sazlarla kaplıdır ve yer yer kamış, kafa otu ve kındıra bulunur. Yaz mevsimlerinde açık havalarda göl içinde Nilüfer ve susen aynı zamanda bununla birlikte çok sayıda yüzen saz adacıkları da yer almaktadır.
- Hacer Ormanı : Yedigöllere giriş ve çıkışın gerçekleştirildiği ve yaban hayatının var olması ile beraber helikopter iniş pistinin bulunması, Hacer ormanını en önemli kılan faktörlerinden bir tanesidir. Ormanın yüksekliği sebebiyle kayalıkların arasında oluşan basamak katlarında yaban keçileri yaşamaktadır. Hacer ormanında bulunan dört tane su kaynağından en önemli olanı, orman merkezi içinde bulunan ve çevresinde kamp yapmak isteyenler için değerlendirilen Soğuk Pınardır. Hacer ormanı 2750 hektar bir alana sahiptir. Ormanın içinde göknar, meşe, sedir, ardıç gürgen, kavak ve karaçam ağaçları bulunmaktadır. Ormanın içinde bulunan Hacer vadisi, keşfedilmeyi bekleyen ve en önemli mağaraların yanında, bilinenlerin en önemlisi olan Ulupınar köylüsü tarafından doğal soğuk hava deposu olarak kullanılan Toprak Taş mağarasıdır. Aynı zamanda turizm, mağaracılık, dağcılık ve manzara güzelliği ile Hacer ormanı, ana dağlara takılmış bir inci gerdanlık gibidir.
- Derevenk Vadisi : Kayseri’nin Talas ilçesinde bulunan ve yerleşim alanına yakın olmasına rağmen insanlar tarafından çok bilinmeyen aynı zamanda gezilip görülmesi gereken muhteşem bir yerdir. Talas ve Tavlusun köyleri arasında bulunmaktadır. Sahip olduğu dik yokuşlar ve uçurum kenarlarından devam eden patikalar ile macerayı sevenlere hitap etmektedir. Bu süreç zorlu bir yolculuk olsa bile sahip olduğu manzaralarla görenleri kendine hayran bırakır. Kayseri’ye geldiğiniz zaman heyecan arıyorsanız Derevenk Vadisi’ni ziyaret etmeniz yeterlidir. Yaşadığınız bu anları ölümsüzleştirmek için yanınıza fotoğraf makinesi getirebilirsiniz.