Belki adını fazla duymadığınız Karaisalı Adana’nın tarihi dokular taşıdığı ilçesidir. Çok eski zamanlara dayanan tarihi ile sizi eski zamanlara yolculuğa çıkartacak olan Karaisalı’nı hep birlikte gezelim.
Karaisalı Görülmesi Gereken Yerler
Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde yer alan Adana ilinin ilçelerinden biri olan Karaisalı Roma Döneminden izler taşıyan ilçe konumundadır. Karaisalı ilçesinin soyuna bakıldığında Ramazanoğulları ve Menemencioğulları’ndan geldiği bilinmektedir. Hatta bugünkü ismini de Ramazanoğullarından Kara İsa Bey’den aldığı bilinmektedir. Karaisalı ilçesinin doğası, manzaraları, yaylası, şelalesi, parkları, köprüsü, kanyonları ve aynı zamanda tarihten izler taşıyan kaleleri ile tarihi ve doğal güzellikleri barındırmaktadır. Karaisalı görülmesi gereken yerleri sizler için derledik.

1.İlk Rotamız; Kapıkaya Kanyonu
Karaisalı’da gezilecek yerler olarak ilk sırasında Kapıkaya Kanyonu bulunmaktadır. Karaisalı ilçesine bağlı olan Kapıkaya Köyünde bulunan kanyon yaklaşık olarak 200 metre yüksekliğe sahip bir kanyondur. Bunun yanı sıra kanyonun ortasından Niğde-Ulukışla’dan çıkan Çakıt Çayı da geçmektedir. Sizlerde doğa tutkunu biriyseniz ve adrenalin doğa sporları yapıyorsanız Kapıkaya Kanyonuna gelerek yamaç tırmanışı yapabilir ya da 7 bin 250 metre olan yürüyüş parkurunda doğa yürüyüşünüzü tamamlayarak bu güzel doğaya şahit olabilirsiniz.
2.Karaisalı Dokuzoluk Kanyonu
Bu kanyon Karaisalı ilçesinde olup ırmak üzerinde ki görüntüsü ile eşsiz manzaraya sahip bir kanyondur. Buraya gelenleri kendisine hayran bırakan Dokuzoluk kanyonu 9 ayrı oluktan su akması sebebi ile ismini bu özelliğinden almıştır. Özellikle yaz aylarında serinlemek ve doğanın tadını çıkartmak istiyorsanız burası doğru rota olacaktır. Buraya gelerek bu doğa harikası manzara karşısında pikniğinizi yapabilir arkadaşlarınızla hoş sohbetler eşliğinde keyifli vakit geçirebilirsiniz. Dilediğiniz zaman serinlemek için buz gibi suda yüzebilirsiniz. Sizi stresten alıp rahatlatacak bu manzara karşısında büyülenmeden dönmeyeceksiniz.
3.Yerköprü Mesire Alanı
Yerköprü mesire alanı ’da tıpkı Dokuzoluk kanyonu gibi sizi stresten uzaklaştıracak en iyi mekanlardan birisi. Karaisalı ilçesine sadece 13 kilometre mesafede olan mesire alanına gelip haftanın tüm yorgunluğunu atabilirsiniz. Yeşillikler içinde pikniğinizi yapabilir temiz havanın keyfini çıkarabilirsiniz.
4.Karapınar Parkı
Burası bölge halkının özellikle hafta sonları ailesi ile güzel vakit geçirdikleri alanlardan birisidir. Karapınar parkında yapay şelaleler, piknik alanları, çocuk oyun alanları gibi birçok aktivite yapılacak alan bulunmaktadır.
5.Bahçecik Şelalesi
Bu şelale çok fazla bilinmediğinden dolayı doğal güzelliği fazlasıyla korunmuş bir şelaledir. Karaisalı ilçesine bağlı olan bu doğa harikası şelale yaklaşık 20 metre yükseklikten dökülür ve bu şekilde görenlere adeta görsel şölen sunar. Ayrıca nehir kenarında sizi adeta hipnotize edecek kadar dinlendiren su sesiyle bütün yorgunluğunuzu attırır. Bu şelalenin bir özelliği de kamp yapabileceğiniz alanların olması. Ayrıca mesire alanında pikniğinizi yapabilirsiniz.
6.Karaisalı Kızıldağ Yaylası
Kızıldağ yaylası Karaisalı ilçesine 27 kilometre mesafede bulunmaktadır. İsmini ise Kızıldağ’dan almıştır. Kızıldağ yaylasında kiraz, armut, elma, vişne ve ceviz ağaçları ile görenleri kendine hayran bırakan bir doğası vardır. Burada neredeyse her türlü ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Çevresinde fırın, bakkal, kasap gibi dükkânlarında bulunduğu yer alışveriş anlamında sizi uğraştırmayacak çeşitlilikte. Kızıldağ yaylasına gelerek burada doğa yürüyüşü yapabilirsiniz bu sırada muhteşem doğanın güzelliklerini fotoğraflayabilir ve güzel anılar biriktirebilirsiniz. Aynı zamanda kamp ’ta yapabileceğiniz yayla da harika bir hafta sonu geçirebilirsiniz.
7.Varda Köprüsü
Bu köprü 1907–1912 yılları arasında inşa edilmiş olup halk arasında ‘Koca Köprü’ olarak da bilinmektedir. Karaisalı ilçesine bağlı olan Hacıkırı köyünün yaklaşık olarak 2 kilometre kuzeyinde bulunuyor. Köprü derin bir vadiyi birbirine bağlayan bu köprü 172 metre uzunluğunda ve 99 metre yüksekliğindedir. Köprünün mimari yapısı ve virajlı oluşu köprüyü diğer köprülerden ayıran özellikleri arasındadır. Varna Köprüsü yerli ve yabancı olmak üzere birçok filmde görüntülenmiştir. Karaisalı’ya geldiğiniz zaman bu köprüye uğramadan geçmeyin. Bu köprüye yakın Karapınar parkında şelaleye konumlanan masalarda su sesi eşliğinde pikniğinizi yaparken aileniz ve sevdikleriniz ile harika zaman geçirebilirsiniz.
Karaisalı Tarihi Mekânlar
8.Milvan Kalesi
Karaisalı tarihi mekânlar denilince akıllara ilk olarak Roma Dönemine ait olan Milvan kalesi gelmektedir. Milvan kalesi Karaisalı ilçesine bağlı Karakılıç Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Çakıt Nehri kıyısında bulunmasından dolayı önemlidir. Çünkü kervan yolu üzerinde bulunmaktadır bu ve kale o dönemlerde Romalılar için önemli ticaret noktalarından biridir. Aynı zamanda 1800’lü yıllarda Menemenci Aşireti ve Adana Valisi arasında 7 ay boyunca süren bir savaşa da tanıklık etmiş bulunmaktadır. Milvan Kalesi hem tarihi geçmişinden dolayı hem de sahip olduğu manzarası ile mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.
9.Karaisalı Gezilecek Yerler de Son Rotamız; Keçi Kale
Mutlaka gezilmesi gereken yerleri sıralarken son rotamız tam bir doğa tutkunlarının hayran olduğu keçi Kale’ye gelelim. Keçi kalesinin muhteşem manzarası ve doğası ile kamp kurabilir ve piknik yaparak doğanın tadını sonuna kadar çıkarabilirsiniz.
Karaisalı Tarihi Mekânlar aynı zamanda Karaisalı turistik mekanlar olduklarını da söyleyebiliriz. Burada her yıl binlerce yerli yabancı turistler ve en çokta doğa ile iç içe olmak isteyen kişiler ziyaret ediyor. Genel olarak tarihi mekânları sıralayacak olursak;
- Geçmişi Roma dönemine ait olan Milvan Kalesi.
- Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Kesiri Han.
- Karaisalı’nın 40 km kuzeydoğusundaki Etekli köyünde olan Keçi Kalesi adıyla anılan, aynı zamanda Romalıların yapmış olduğu ve etrafında zindan, yanık kale ve tarihi kalıntılar.
- Varda(Alman) Köprüsü gerçekten görülmeye değer bir tren köprüsüdür.
- Kızıldağ Yaylası’ndaki Çevlik köyü kalesi gibi yerler görülmesi gereken tarihi yerlerdir.
Karaisalı Nerede?
Karaisalı Adana’nın önemli ilçelerinden biridir. 2006 tarihinde merkeze bağlanmış olan Karaisalı İlçesi, Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Yeşilin her tonuna hakim olan Karaisalı ormanlık alanın içine kurulmuş ve doğa gezilerinin vazgeçilmezi olan bir ilçedir. Karaisalı İlçesi özellikle doğayla baş başa kalmak isteyenler için mükemmel bir seçenek oluşturmaktadır.

Karaisalı’na Nasıl Gidilir?
Sahip olduğu konum ve doğal güzellikleri ile en sık ziyaret edilen ilçeler arasında yer alan Karaisalı’ ne ulaşım genellikle toplu taşıma araçları ile yapılmaktadır. İstanbul’da gidecekseniz navigasyon yardımı ile kolaylıkla bulabileceğiniz bu mükemmel ilçeye varış sağlayabilirsiniz.
Karaisalı Yöresel Yemekleri
Karaisalı’ya gelip de yemeden dönmemeniz gereken lezzetler arasında Peynirli ve patatesli sıkma, güveç, yüksük çorbası, tatar, topalak, içli köfte, analıkızlı, çiğ köfte gibi yiyecekleri yemeden dönmemenizi tavsiye ederiz. Bunların yanı sıra yufka ekmek, üzüm pekmezi, incir reçeli, harnup pekmezi gibi lezzetleri birde burada tatmalısınız.
Karaisalı Tarihi Hakkında Kısa Bilgi
Karaisalı’nın tarihi aslında Romalılara kadar dayanmaktadır. O dönemde Romalılar himayesinde olan Karaisalı’nın adı Midilli imiş. İlçenin Güneyinde Romalılardan kalan ve halen daha varlığı koruyan kalıntılar bulunmaktadır. Bu kalıntılar Karaisalı’nın tarihinin ne kadar eskilere dayandığının bir göstergesidir. O zamanlar 70 bin kişilik nüfusa sahip olan Midilli, günümüzde ise 22 binden fazla kişinin yaşadığı bir ilçe olmuştur. Bugünkü adı ile Karaisalı tarihsel süre boyunca birçok farklı uygarlığın dikkatini çekerek yerleşim yeri olmuştur. Bu sebeple tarihi kalıntıları birbirinden farklı uygarlıklara aittir. Büyük İskender’in Anadolu istilası ile yıkılan Midilli sonlarında Türklerin hâkimiyeti ile yeniden ayağa kalkmıştır. Tarihi kalıntıları arasında Selçuklu ve Osmanlı zamanlarından kalma kalıntıları da bu sebeptir. Hatta Kanuni Sultan Süleyman’ın Karaisalı için ayrı bir hayranlık beslediği bilinmektedir.