Karadeniz bölgesinde bulunan ilimiz asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanı sıra ipek yolu üzerinde bulunmasına ithafen mevcut konumu ile tarih boyunca insanlığa ışık tutmuştur.
Bir tarafını Karadeniz’in mavi suları süslerken yeşil doğasıyla bölgeye gelen turistlerin uğrak noktalarından birisi olmayı da başarmıştır. Konumu gereği de tarih severlerin uğrak noktalarından birisi olan Kastamonu asırlar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmasından dolayı gelecek nesillere birçok tarihsel eser hediye etmiştir. Günümüzde bu eserler zamana karşı büyük bir mücadele vererek insanlar için hala daha aynı tarihsel hazzı vermektedir.

Kastamonu saat kulesi
Kastamonu ilinin merkezinde bulunan bu tarihi yapı 1885 yılında Vali Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kastamonu merkez valilik binasının hemen üstünde bulunmakta ve ulaşımı kolay şekilde sağlanmaktadır. Havası ve manzarası bakımından Kastamonu merkez bölgesinin uğrak turistik mekanlarından birisidir.
Kastamonu Kalesi
Kastamonu saat kulesinin tam karşısında konumlandırılmasından da dolayı bütün kastamonuyu ayaklarınızın altında hissedebilirsiniz. Kastamonu’nun simgelerinden ve en güçlü tarihsel yapılarından birisi olan Kastamonu Kalesi konumu gereği Kastamonu’ya ziyarete gelen ziyaretçilere mükemmel bir manzara sunmaktadır. Bu manzarayı izlerken kendinizi bir anda zaman makinesinde kronolojik bir tura çıkmış gibi hissedeceksiniz manzaranın bir tarafı eski Kastamonu denilen bölgeye bakarken bir tarafı modern Kastamonu’ya bakmaktadır.
Ilıca Şelalesi
Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan bu şelale Ilıca köyünde yer almaktadır ve ilçe merkezine 12 km uzaklıkta yer almaktadır. Bu muhteşem doğa harikası yer 15 metre yükseklikten dökülmektedir. Yılın belli bölümünde gelen ziyaretçilere yüzme fırsatı da tanımaktadır. Muhteşem ve egzotik doğası ile gelen ziyaretçiler için stresten ve şehir hayatından uzaklaşma fırsatı sunan bu doğa harikası yer çevresinde muhteşem bir yeşilliği de gelen ziyaretçilerine sunmaktadır. Genellikle hafta sonları şehir merkezinden turlar düzenlenmektedir. Ilıca şelalesine gittiğiniz zaman valla kanyonunu görmeden geçmemenizi tavsiye ederiz. Valla kanyonuna çıktıktan sonra dağların arasından akan suyun sesini net bir şekilde duyabilirsiniz. Dağların arasında doğa olayları ile gerçekleşmiş olan dere yatağından akan suyun zaman zaman suyunun azaldığını fark edebilirsiniz. Kış aylarından çok fazla yüksekliğe sahip olan bu dere yatağı, genç bir dağcı arkadaşımızın kaybolmasına da sebep olmuştur. Kışın gitmeyi düşünüyorsanız çok dikkatli olmalısınız. Pınarbaşı ilçesinin 26 km uzağında olan Muratbaşı Köyü’nde yer alan sınırları içinde yer alan bu muhteşem doğal oluşum 800 ila 1200 metre yükseklikte olan uçurumlara ev sahipliği yapmakta ve 10 km uzanan bir doğa harikasıdır. İçerisinde bir de seyir terası bulunduran bu yapı gelen ziyaretçilere büyüleyici bir atmosfer yaşatmaktadır. Aynı zamanda dünyanın en derin ikinci kanyonudur.
Beyler barajı
Kastamonu ili Seydiler ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kepez Köyü yakınlarında bulunan yapay gölet, balık sevdalıları için uğrak bir noktadır. Birçok tatlı su balığını içinde bulundurmaktadır. Yılın belli avlanma dönemlerinde amatör balıkçılar için vazgeçilmez bir yerdir. Ayrıca gölet içerisinde kültür balıkçılığı da yapılmaktadır. Kastamonu iline çok yakın olmasından da dolayı bayram aylarında yoğun ziyaretçi akınına uğramaktadır.
Kastamonu Arkeoloji Müzesi ve Tarihi Nasrullah Meydanı
Müze Kastamonu merkezinde bulunmaktadır. Projesi ünlü Türk mimarımız Mimar Kemaleddin tarafından 1917 yılında hazırlanmıştır. 1951 yılından beridir aktif olarak hizmet vermektedir. Müze yaklaşık 33 bin adet tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. İçerisinde üç ana bölüm yer almaktadır. İçerisinde Mustafa Kemal ATATÜRK ve şapka inkılabı alanı da yer almaktadır. Bunun yanı sıra birçok tarihsel esere de ev sahipliği yapmaktadır.
Kastamonu’nun simgelerinden olan Nasrullah Cami’si ve camiyi içerisinde bulunduran alan eski Kastamonu tarihine ışık tutmaktadır. İçerisinde bulundurduğu hanlar ve bedesten ile Kastamonu tarihine yakından tanıklık edebilirsiniz. Kuş sesleri eşliğinde günün yorgunluğunu bir kahve ile atabileceğiniz harika bir yer. Kastamonu il merkezine yaklaşık olarak 85 km uzaklıkta olan bu şirin ilçe Türkiye tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Mustafa Kemal ATATÜRK 1925 yılında bu ilçeye ziyareti sırasında şapka inkılabını gerçekleştirmiştir. Aynı zamanda ilçeyi bir tarafından Karadeniz’in mavi manzarası süslerken bir taraftan da doğanın muhteşem yeşil tonları süslemektedir. Yazlıkçı ve Kastamonu’ya gelen ziyaretçilerin uğrak noktalarından bir yer konumundadır. Kastamonu il merkezine 130 km uzaklıkta olan ilçe Karadeniz’in en uzun sahil şeridine sahip ilçesidir. Karadeniz’in en güzel koylarından olan Gideros Koyu da bu ilçede yer almaktadır.
Atmosferi ve doğasıyla Ege sahillerini andıran bir havası vardır. Karadeniz Bölgesi’nin en uğrak tatil noktalarından birisidir. Kastamonu’ya 30 km uzaklıkta olan ilçe sarımsağı ile nam salmıştır. İlçeye adını veren meşhur Taşköprü bu ilçede bulunmaktadır ve Kastamonu ilinin en büyük ilçesidir. İlçe aynı zamanda bir de yeni keşfedilmeye başlanan bir antik kente ev sahipliği yapmaktadır. Yaz aylarında birçok ünlü sanatçının katıldığı sarımsak festivali de bu ilçede gerçekleşmektedir. Taşköprü sarımsağının da meşhur olmasından dolayı şehrin turistik mekanlar arasında olduğunu söyleyebiliriz.
Ilgaz Dağı
Ilgaz dağı milli parkı kış sporlarını sevenlerin en uğrak noktalarından birisidir. Birçok aktiviteye olanak sağlayan bu doğa harikası nokta görülmesi gereken yerlerden birisidir. Eğer bir kış sporları tutkunuysanız uğramanız gereken yerlerden olduğuna emin olabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında da muhteşem doğa manzaralarını size sunacaktır.
KASTAMONU’DA NE YENİR?
Kastamonu’da Kuyu Kebabı(Büryan) Kastamonu’nun en eşsiz tatlarından olan kuyu kebabı kuzu etinden yılın belli dönemlerinde yapılmaktadır. Bu kebabın yapılmasındaki en püf noktası ise özel yapılmış kuyularda odun ateşinde pişerek yapılmasıdır. Eğer Kastamonu’ya yolunuz düşerse bu eşsiz lezzeti mutlaka denemelisiniz çıtır kıvamı ve tadıyla muhteşem bir lezzet deneyimi yaşayacaksınız Kuyu kebabını tercih etmeyenler için Banduma Kastamonu yöresinin en meşhur tatlarından birisidir.

Hindi eti ve Kastamonu yöresinde meşhur olan serme ekmeği olarak bilinen yufka ekmeklerinin eşsiz birleşimi ile ortaya çıkmaktadır. En püf noktası ise hindinin kendi suyu ile pişmesidir. Kastamonu’ya ziyarete gidenlerin dönüşte eşine dostuna hediye edebilmesi Çekme helvası en çok tercihleri arasında oluyor çekme helva Kastamonu yöresinin Dünya’ya açılan tadı olarak bilinmektedir. Ağızda dağılan yapısı ve damakta bıraktığı muhteşem tadı ile denenmesi gereken bir lezzet abidesidir.
Her ne kadar Konya yöresine ait bir tat olarak bilinse de Kastamonu yöresinin gerek yapılış gerekse lezzet bakımından kendine ait geleneksel yöntemlerle hazırlanan eşsiz bir tadıdır. Konya yöresinden farklı olarak yapılış tarzı etinin tokmakla dövülerek soğanla söğüş halinde tamamen lezzetlendirilmesinden oluşan bu tat pözü adı verilen hamurun içinde pişerek servis edilmesiyle meşhurdur. Tamamen saç tavalarda pişirilerek servis edilir ve üzerine tamamen doğal tereyağı sürülerek yenmesi en önemli özelliğidir.
Ekşili pilav Kastamonu yöresinde revaçta olan bir yemektir. İçerisinde ısırgan otu ve pirinçle hazırlanan bu tat yumuşacık pilav taneleri ve ısırgan otu ile ağzınızda muhteşem bir tat bırakacak. Kastamonu Devrekani yöresine ait bu tatlı yapımı ile tulumba tatlısı ile benzerlik göstermektedir. Hamur toplarının kızartılması ve şerbetle birleşmesi bu mükemmel tadı ortaya çıkarmaktadır. Hamur parçalarının ağızda dağılması ile birlikte şerbetinin ağız bıraktığı tat muhakkak denenmesi gereken bir lezzettir.

Rotamızın Kastamonu Olma Nedenleri
Bir tarafını Ilgaz dağının çevrelediği bir tarafını Karadeniz’in eşsiz manzaralarının süslediği bu Karadeniz şehri İpekyolu üzerinde bulunmasıyla birçok tarihi eseri bizlere sunmaktadır. Eğer sizlerde bu doğaya ve tarihe yakından tanıklık etmek istiyorsanız muhakkak rotanızı Kastamonu’ya çevirmelisiniz.