Kayseri turu planlıyor ya da akraba ziyareti ve iş için gittiğiniz kenti biraz gezmek istiyorsanız, işinizi kolaylaştıracak bir rehber hazırladık. Hazırladığımız Kayseri gezi rehberi ile kenti hızlıca keşfedebilirsiniz. Kayseri ziyaretinizde bir aracınızın olması konforu artırabilir. Kentin en özel yerlerine ulaşmak üzere araç kiralama yapmayı düşünebilirsiniz. Özellikle yerel lezzetler için mutlaka köy ve kasabaları görmelisiniz.

Kayseri Gezilecek Yerler Listesi
Kayseri gerek tarihi özellikleri gerek coğrafi güzellikleri ile muhakkak gezilip görülmeyi hak edilen şehirlerimizden biri. Birçok tarihi yapıları ve estetik mimari güzellikleri insanı büyüleyen bu şehir için size rehberlik etmek adına Kayseri gezilecek yerler listesi derledik. Kayseri’de nereler gezilir, diye düşünenler için kentin özelliklerine odaklandık. Kayseri mutfağı, tarihi yerleri, doğal ve coğrafi güzellikleri için okumaya devam edin. Kayseri gezisi için düşündüğünüz tatil planınızın rotasını bu listeden yararlanarak şekillendirebilirsiniz.
Kayseri Kalesi
Kayseri Kalesi milattan sonra 3. yüzyılda Roma imparatoru III.Gordianus tarafından inşa edildiği biliniyor. Günümüze kadar pek çok devlet ve beyliğe ev sahipliği yapan Kayseri Kalesi, iç ve dış olmak üzere iki bölüme ayrılıyor. Kitabelerinde bulunduğu iç ve dış kale surları zaman içinde önemli şahsiyetler tarafından restore ediliyor. Muhakkak gidip görülmesi gereken bu kale Kayseri’ye gelen turistlerin ilgisini çeken mekanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor.
Kayseri Meryem Ana Kilisesi
Meryem Ana Kilisesi kim tarafından inşa edildi bilinmese de 19. yüzyılda yapımı gerçekleşmiştir. Kayseri’de bulunan önemli mimari eserlerden biri olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bu kilise günümüzde restore edilerek kütüphaneye dönüştürülmüştür. Bu sebeple pek çok yaş aralığında insanın uğrak yeri haline gelen bu yapı zaman içinde kültür sanat merkezi halini alarak hizmet veriyor.
Kayseri Ulu Camii
Selçuklu mimarisinden kalan bu yapı Danişmendli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından inşa ediliyor. 12. yüzyılda yapımı gerçekleştirilen caminin üç tane kapısı bulunuyor. Bu kapılar caminin kuzey, doğu ve batı kanadında konumlanıyor. Aynı zamanda 18. yüzyılda caminin doğu kanadında yaptırılmış bir çeşme de bulunuyor. Ulu camiye gelerek Büyük Selçuklu mimarisinin gerçekleştirdiği cami geleneğinin izlerini görebilirsiniz. Tarihi mimarileri deforme olmamış tarihi gerçekliğin dokusuyla görme şansına vakıf olabilirsiniz.
Kayseri Melik Mehmet Gazi Türbesi
Melik Mehmet Gazi Türbesi 12. yüzyılda yapıldığı biliniyor. Ulu Cami’nin bitişiğinde bulunan bu yapı, Danişmend hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından yapılan medrese ve cami ile aynı dönem aralığında yapılıyor. Danişmend’lilerin III. hükümdarı olan Melik Mehmet Gazi oldukça saygı duyulan ve sevgiyle anılan bir hükümdar olarak değer görüyor. Türbesi hem turistler hem de Kayseri’nin yerel halkı tarafından sık sık ziyaret ediliyor.
Kayseri Mimar Sinan Evi
Mimar Sinan’ın evi pek çok ziyaretçi tarafından oldukça rağbet görüyor. Kayseri’nin Ağırnas Mahallesi’nde bulunan bu ev, mimari güzelliği ve dönemin dokusunu tüm canlılığıyla taşıması sebebiyle ziyaretçilerde hayranlık uyandırıyor. Burada 23 yaşına kadar yaşayan Mimar Sinan’ın evi taş işçiliğinin ne kadar estetik bir görünüme sahip olduğunu gösterecek kadar güzellikte bir taş ev olarak karşımıza çıkıyor. Taştan yapıldığı için yalıtımlı bir yapıya sahip olarak yazın serin kışın ise sıcak olacak şekilde bir yapıya sahiptir. Evin bir bölümü müze olarak sergileniyor. Bir bölümü de yeraltı şehrine bağlanıyor. Bu sebeple bu ev daha dikkat çekici bir özelliğe sahip oluyor.
Kayseri Atatürk Evi
19. yüzyılda inşa edilen bu yapı Osmanlı’nın son dönemine ait bir mimari olarak karşımıza çıkıyor. Aslında İmamizade Raşit Ağa Konağı olarak bilinen bu ev, zaman içerisinde Atatürk evi ve Müzesi olarak adlandırılarak ziyaretçilere açılıyor. Bu evde çeşitli sergiler düzenlenerek hizmet verilmesi, kültür ve sanatseverler için oldukça önemli aktivitelerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kayseri’ye geleceğiniz zaman burayı ziyaret etmeyi unutmayın.
Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahanesi
I.Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından kız kardeşi Gevher Nesibe adına yaptırılan bu medrese ve hastane 1204 tarihinde inşa ediliyor. Hikayesi öğrenildiği zaman pek çok kalbe dokunan bu yapı günümüzde de Selçuklu Uygarlığı Müzesi haline getirilerek ziyaretçilere açılıyor. Önceleri Tıp Medresesi, şifahane ve bimarhane olarak üç bölüme ayrılan bu yapı çeşitli şekillerde terapi uygulanarak hastalara şifa olunuyor idi. Günümüzde ise Kayseri’nin sanat ve kültür merkezi olarak pek çok şekilde işlevsel hizmet vermeye devam ediyor.
Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi
Kayseri’nin Talas ilçesinde doğan Yaman Dede, Rum Ortodoks camiası içersinde yer alan ancak sonrasında Türk olduğu bilinen önemli şahsiyetlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kendisi gayrimüslim bir ailenin çocuğu olmak birlikte hayatının belli bir noktasından sonda Mevleviliğe ilgi duyuyor. Mevlevi bir şair olarak da bilinen Yaman Dede, sonrasında İslamiyeti kabul ederek müslüman oluyor. Yaman Dede’nin Talas ilçesindeki evi restore edilerek sanat ve kültür severler için hizmete açılıyor. Yaman Dede’nin evi günümüz teknolojik aletlerinin bundan 200 yıl kadar önce manuel halinin kullanıldığını yansıtan nitelikte bir donanıma sahip olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Günümüz klima sisteminin sağladığı sıcaklık değerinin aynısını Yaman Efendi konağı kışın sıcak ve yazın serin olarak sağladığı yalıtım sistemiyle gelen ziyaretçilerde hayranlık uyandırıyor. Aynı zamanda konağın kapısındaki delik ile kamera sistemi gibi bütün bir sokak açısı görülebiliyor. Bu ayrıcalığın yanı sıra iplerler kurulan düzenekler sayesinde uzaktan konağın kapısı otomatik olarak açılabiliyor. Bütün bu günümüz teknolojik gelişmelerin manuel halleri bu Konak vasıtasıyla yansıtılabiliyor. Yaman Dede’nin konağına gelen ziyaretçiler aynı zamanda konaktaki işleme ve motiflerden etkileniyor. Kayseri’ye yolunuz düşerse bu önemli ilim ve edebiyat adamının evini ziyaret etmeyi unutmayın.

Kayseri Döner Kümbet
Farsça bir kelime olarak kullanıma geçen kümbet aslında kubbe kelimesinin bir diğer versiyonu olarak karşımıza çıkıyor. Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bulunan Döner Kümbet içinde bulundurduğu pek çok Türk mitolojisinden yapı ile ziyaretçilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Bu yapının Şah Cihan Sultan adına yapıldığı biliniyor. Döner Kümbet içerisinde çift başlı kartal olmak üzere aslan, parslan hayat ağacı ve hurma ağacı gibi motifler bulunuyor. Aynı zamanda bir efsaneye göre kümbetin ismine de vesile olan bu yapının kümbetinin döndüğü söyleniyor. 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu sultanı olan I.Keykubat kızı Şah Cihan Hatun için bu yapıyı yaptırarak günümüze kadar bu yapının gelmesine vesile oluyor. Selçuklu eserlerinin mimari yapısının en güzel şekilde izlerini koruyan bu yapı günümüzde de kendine hayranlık uyandırmaya devam ediyor.
Kayseri’de ne yapılır sorusunun cevabını pek çok şekilde verebilmek mümkün. Kayseri’de ziyaret edilmesi gereken yerler içinde çok sayıda seçenek var. Aynı zamanda eğer kış ayında Kayseri’ye küçük bir tatil kaçamağı yapmayı düşünüyorsanız Erciyes Kayak Merkezini de aklınızda bulundurmayı unutmayın. Birçok aktivite ve avantajlarıyla sömestr tatilinizi burada geçirebilirsiniz. Eğer kozmopolitten uzakta kamp yapmak ya da karavanla ağaçlık alanların tadını çıkarmak isterseniz ise Sultansazlığı Milli Parkı ve Kapuzbaşı Şelalesini tercih edebilirsiniz. Kayseri tarihi mimari yapılarıyla başta olmak üzere bünyesinde pek çok güzel yapıyı barındırıyor. Kayseri’de keşfedilmeyi bekleyen pek çok güzel ziyaretçilerini bekliyor. Aynı zamanda Kayseri’de mantısı, sucuk ve pastırması dışında pek çok önemli lezzetleri bulunuyor. Pöç, Kayseri yağlaması, Nevzine, Aside ve Örgülü Pilav şeklinde tatlar bulunuyor. Kayseri’nin ünlü restoranlarından bu tatları muhakkak denemelisiniz. Kayseri’yi teferruatlı gezebilseniz bir hafta sürebilse de üç günlük bir kaçamakla da güzel bir tatil deneyimi yaşamanız oldukça mümkün. Bu güzel şehrin sizde sağlayacağı huzur ve konforun tadını çıkarabilirsiniz.