Büyük ölçüde Biga Yarımadası’na uzanan, ormanlarla kaplı, efsanelere konu olmuş, bugün Çanakkale ve Balıkesir illeri arasında kalan dağlara, Kaz Dağları deniyor. Homeros’un tanımıyla “bin pınarlı İda”. Söz konusu İda isminin Antik Yunan mitolojisinde Giritli denizciler tarafından verildiği söylenir.
Kaz Dağlarına çıkıldığında, toprağın dokusu, rüzgârın sesi sanki geçmişten bugüne anlatılan söylenceleri taşır. Biraz gizemli, çokça mistik bir havası olan Kaz Dağları efsaneleriyle meşhurdur. MÖ 7000’li yıllardan itibaren anlatılan hikayeler bölgeye yerleşen her halk tarafından üzerine eklenerek bugüne kadar ulaşmıştır. Yaşar Kemal’in Bir Ada Hikayesi’nde İda Dağı anlatılır. Kim bilir, Truva Savaşı’nı yöneten Zeus bu hikayeyi onlarca yıl önce yazmıştır.
Sarıkız türbesi, Hasan Boğuldu Şelalesi’nin efsanesi, uçsuz bucaksız deniz manzarası, yaşı tahmin edilemeyen güzeller güzeli zeytin ağaçları, bitki örtüsü, böceği, kokusu… Tüm bunlar Kaz Dağlarına giden kişileri adeta kucaklar. Zeus’un yurdu Kaz Dağlarında sıcacık bir yuva Adatepe Köyü’nün hikayesini dinlemeye hazır mısınız?

Adatepe Köyü
Kazdağlarının eteklerine kurulmuş Adatepe Köyü denize sadece 4km uzaklıktadır. Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Adatepe Köyü uzun yıllar -pek çok diğer Ege köyü gibi- Rumlar ve Türklerin birlikte yaşadığı bir yerleşim yeriydi. Lozan Antlaşması sonrası, 1923 yılındaki mübadelede, bu köyde yaşayan Rumlar topraklarını bırakıp Midilli ve Girit’e göçtü. Kalanlar da 1980 yılına kadar yavaş yavaş azaldı ve o tarihten 90’lara kadar köy kaderine terk edildi.
90’lı yılların başında, sanatçı, yazar ve ressamların da aralarında bulunduğu bir grup varlıklı insan bu köyü keşfetti. Aslında uygun bir şekilde restore edildi ve o günden bu yana yeniden ayağa kaldırıldı. Köyde artık yerlilerden çok sanatçılar, ressamlar ve yazarlar yaşıyor.
Adatepe Köyü’ne Nasıl Giderim?
Adatepe’ye İstanbul’dan gelecekler için karayolu özellikle Osmangazi Köprüsü nedeniyle iyi bir alternatif. Yolun uzunluğu yaklaşık 400km. Otobüs yolculuğu için nispeten meşakkatli. Şahsi aracınızla gitmek daha rahat olacaktır.
Ankara’dan karayolu ile gelmek ise biraz daha zor. Yaklaşık 700km uzunluğundaki yol yaklaşık 7 buçuk saat sürüyor. O nedenle o taraftan gelenler için uçak daha iyi bir alternatif. En yakın havalimanı Balıkesir Koca seyit Havalimanı. Ankara’dan her dönem direkt uçuş bulunmayabiliyor. O nedenle Çanakkale Havalimanı uçuşlarını da kullanabilirsiniz.
İzmir’den Adatepe Köyü’ne ulaşmak en kolayı. Yaklaşık 3.5 saat süren karayolu en iyi alternatif.
Adatepe Köyü’nde Gezilecek Yerler
Ege Denizinin sonsuz maviliğinin gölgesi ile Kaz Dağlarının gizemli fısıltılarının eteği arasında kalan Adatepe Köyü’nün taş mimarisini ve tarihini keşfetmek, meşhur tatlı ve dondurmalarından denemek, Zeus Altarından geçmişle geleceğin kesiştiği enfes manzaraya bakmak için Adatepe Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz.
Taş Mektep
Yeterince öğrenci olmaması nedeniyle 1985 yılında kapanan ve restorasyon sonrası şimdilerde sanat aktivitelerinin yürütüldüğü bir atölye olarak işlevine devam eden Taş Mektep, Adatepe Köyü’nün en ikonik binalarından biri.
Adatepe Köyü İlkokulu iken terk edilen Taş Mektep, köy meydanına 2 dakikalık yürüyüş mesafesindedir. Adatepetasmektep.com adresinden tüm tarihine ve 2022 yılı detaylı programlarına erişebilirsiniz. Eğer siz de gündelik yaşamın getirdiği negatif düşüncelerin sesini kısarak yaratıcılığınızı keşfetmek istiyorsanız Taş Mektep’i mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Zeus Altarı
“Zeus Altarı” Adatepe Köyü’nün güneyinde yer alır. Altarlar Cçok tanrılı dinlerde Tanrılara kurban ve adak sunulan, genellikle dikdörtgen şeklinde ve çoğunlukla taştan yapılmış yapılardır. Buradaki altarın Zeus’a adanması çok beklendik bir durumdur. Zeus’un güzel yurdu Kaz Dağlarındaki Adatepe Köyü’ndeki bu altarda antik dönemde insanlar, önemli saydıkları işlere başlamadan veya bitirdikten sonra çeşitli hayvanlar kurban etmiş, kendilerini kötü olaylardan korumak amacıyla yiyecek ve içki sunmuştur. Dikdörtgen taş bir yapı olan Zeus Altarı’nın kendisi çok etkileyici bir yapı olmamakla birlikte burada tanrılara kurban edilen adakları taşıyan insanları hayal ettiğiniz zaman tüyleriniz diken diken oluyor. Zeus Altarı’nın İlyada’da geçen Gargaran Tepesi olduğu rivayet edilir. Yine İlyada da anlatılana göre Zeus karısı Hera’ya tam da burada âşık olmuş. Gerçekten de muhteşem Edremit Körfezi manzarası eşliğinde aşık olunabilecek bir nokta.

Hoca Kayası
Hoca Kayası, köye oradan da Ege Denizi’ne karşıdan bakabileceğiniz köyün tepesinde konumlanmış bir tepe. Özellikle gece bu noktadan karşıya doğru baktığınızda tüm yaşanmışlıklar bir lambanın ışığında size göz kırpacak. Tabii bunun için Adatepe’de gece konaklamayı unutmayın.
Zeytinyağı Müzesi
Türkiye’de türünün ilk örneği olan Zeytinyağı Müzesi, 2001 yılından beri faaliyette. Müze, zeytin ve zeytinyağının kültürünün izini kutsal kitaplarda sürmüş ve bugün ziyaret edenlerle paylaşıyor. Adatepe Zeytinyağı Müzesi’nde zeytinyağının tüm üretim aşamalarını, zeytinin dalından soframıza geliş öyküsünü görüp, dinleyebilirsiniz. Ziyaretiniz sırasında taze köy ekmeği ile zeytinyağı tadımı yapmayı da unutmayın.
Adatepe Köyünde Kalacak Yerler
Adatepe Köyünde tahmin edebileceğiniz üzere kalacak yerler sınırlı. Adatepetasmektep.com adresinde güncel kalacak yerleri sıralamışlar. Bütçenize uygun, ziyaret edeceğiniz tarihte müsaitliği olan butik otellerden herhangi birini tercih edebilirsiniz.
Ziyaretinizi köy meydanında oturup, kahvenizi yudumlayarak bitirebilirsiniz. Yaşar Kemal ustanın “Bir Ada Hikayesi”ne bir gönderme yaparak yazımızı bitirelim. Bir karıncanın su içtiği suyun huzurunu bilir misiniz? İşte Adatepe Köyü’nde bu huzuru yakalayacaksınız. Bir karıncanın içtiği su kadar sakin ve berrak akacak zaman.