Türkiye’nin en güzel kentlerinden biri olan Kırklarelinde ne yapılır diye düşünenler için bir rehber hazırladık: Kırklareli gezi rehberi. Kentin tarihi yerleri, mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikleri, az bilinen plajları için okumaya devam edin.
Gezilecek Yerler Listesi
Kırklareli pek çok tarihi yapıları, koyları ve müzeleriyle oldukça önemli şehirlerimizden biri olarak karşımıza çıkıyor. Trakya bölgesinde bulunan bu şehriniz birçok şehirle yakın temasta olmasının yanı sıra Avrupa’ya açılan sınır kapılarından da birini bünyesinde barındırıyor. Bu da şehrin önemli avantajlarından biri olarak sayılabilir. Kırklareli gezilecek yerler pek çok şekilde çeşitlenebilir. Bunun sebebi gerek tarihi kültür mirasıyla gerek de coğrafi güzellikleri ile her kesimden insanın tatil ihtiyacına yönelik özelliklere sahip bir çeşitlilik sunması oluyor.
- İğneada Plajı
Kırklareli şehrinin Demirköy ilçesinde bulunan bu plaj Bulgaristan ile sınır noktası olması sebebiyle ayrıca bilinen plajlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Temiz bir sahile sahip olmasının yanı sıra ulaşım için elverişli yol güzergahına sahip olması da ziyaretçiler için önemli avantajlardan biri olarak sayılabilir. Bu plajın etrafında tam teşekküllü bir otel ve pansiyonlar bulunuyor. Yaz tatilini rahatlıkla geçirebileceğiniz her şey düşünülmüş durumda. Aynı zamanda karavan ile yapacağınız tatil rotanızda da bu plaj aklınızda bulunabilir. Çevresindeki ormanlık alanları ile hem sahile hem de ormana yakın olarak kendinizi doğal güzelliğin sağlamış olduğu büyüleyici ambiyansa kaptırabilirsiniz.

- Beğendik Plajı
Kırklareli’nin Beğendik ilçesinde bulunan bu plaj hem yerel halktan hem de ziyaretçiler tarafından oldukça rağbet görmeye devam ediyor. Suyunun tatlı ve tertemiz oluşu bu planın en büyük tercih edilme sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yaz tatilinizde günübirlik bir plaj deneyimi ya da iki günlük bir kaçamak yapmayı düşünürseniz Beğendik plajı muhakkak aklınızda bulunsun.
Kırklareli’nde birbirinden güzel ve temiz plajların yanı sıra oldukça büyüleyici koylar da bulunuyor. Özellikle balık için av turizminin oldukça hareketli geçtiği bu koylarda karavanınızla birlikte tatil yapmanız ya da çadırınızla kamp kurmanız size sıradışı ancak oldukça eğlenceli bir tatil deneyimi yaşatabilir.
Kırklareli koyları denilince akla ilk olarak Panayır İskelesi Koyu geliyor.
- Panayır İskelesi Koyu
Panayır İskelesi koyu, 200 metre genişliğinde bir kumsala sahip olmasıyla oldukça rağbet görüyor. Sessiz bir ambiyansa sahip bu alan ziyaretçileri tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Deniz, kum ve güneş üçlüsünü sessiz ve sakin bir ortamda, doğanın mucizevi güzelliğinde deneyimlemek isterseniz muhakkak Panayır İskelesi koyunu tercih ederek bir kaçamak yapmayı aklınızın bir köşesine not edin.
- Selvez Koyu
Selvez koyu ise Kırklareli Şehri’nin Vize ilçesinde yer alıyor. Oldukça sakin bir koy olan Selvez koyu, özellikle karavan ile maaile tatil yapmayı sevenler için uğrak merkezi oluyor. Birçok kamp alanı yapabileceğiniz ortamı sunan bu koy Kıyıköy kasabasına olan yakın mesafesi ile de dikkatleri üzerine çekiyor.
Plajları ve koyları dışında Kırklareli nereler gezilir sorusu zihnilerde dolaşabilir. Kırklareli doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel yapılarıyla da oldukça önemli bir şehir olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Önemli müzeleri ile pek çok ziyaretçi tarafından akın ediliyor.
- Ali Rıza Efendi Kültür Evi
Ali Rıza Efendi kültür evi pek çok önemli özelliği ile her yıl ziyaretçi alıyor. Kırklareli şehrinde bulunan Yayla mahallesi tarihi ve kültürel mirası sayesinde koruma altına alınarak tarihi dokusu bozulmadan restore ediliyor. Bu tarihsel doku ve döneminin sosyolojik yapısını tüm ihtişamıyla yansıtan bu mahalle günümüzde de aynı kalarak varlığını sürdürüyor. Bu da Kırklareli’nin kültür ve sanat severler tarafından düzenli olarak ziyaret edilmesine olanak sağlıyor. Yayla Mahallesi’nin koruma altına alınmasıyla bu bölge bir etnografya müzesi haline geldi. Bu duruma gelmesinin en büyük sebepleri olarak mahallede bulunan evler söylenebilir. Bu evlerden biri olan Ali Rıza Efendi kültür evi bizim için oldukça önemli. Bu evde pek çok eşya dönemin ruhunu yansıttığı ve oldukça değerli olduğu için gelen ziyaretçilere sergileniyor. Evde Türk odaları başta olmak üzere Karadağ, Bulgaristan ve Yunanistan’ın bulunduğu Balkan medeniyetlerinin kültürel mirasını simgeleyen eşyalar sergileniyor. 1800’lü yıllardan itibaren hala varlığını sürdüren bu ev, restore edildikten sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Bey adına bu önemli medeniyet evi ithaf ediliyor. Evde bulunan dört oda da oldukça önemli eşyalar sergileniyor.
- Bulgaristan Odası
Bulgaristan odası evin giriş kısmının sol tarafında yer alıyor. Bu oda da statülere ya da cinsiyetlere göre kadın ve erkeklerin etnik kıyafetleri bulunuyor. Kutsal yaşamdan izlerde barındıran bu odada da en çok dikkat çeken şeylerin başında çeyiz sandığı geliyor. Çeyiz sandığından kadınların kullanımı için çeşitli ziynet eşyalar bulunuyor. Bu eşyaların göz kamaştırıcı güzelliği pek çok ziyaretçinin ilgiyle bu kültür evini gezmesine vesile oluyor.
- Yunanistan Odası
Ana giriş kapısının sağında ise Yunanistan odası bulunuyor. Bu oda gelen ziyaretçilere tarihi belge ve fotoğrafları sunarak sosyolojik bir tespit yapabilme imkanı tanıyor. Rumlar’ın önde gelen insanlarınızda fotoğraf ve bilgilerinin bulunduğu bu oda aynı zamanda Balkan Savaşları sonrasında tarihi ve sosyolojik bilgi ve belgelerin tespit edilmesine de yardımcı oluyor.
- Karadağ Odası
Kırklareli Karadağ odası da Yunanistan odasından bitişiğinde konumlanıyor. Bu odada pek çok kültürel eşyanın bulunması ziyaretçiler için oldukça tatlı anıların oluşmasına vesile oluyor. Mutfak eşyalarından müzik aletlerine kadar pek çok şey bu odada bulunuyor. Hem kırsal hem de kentsel yaşamın izleri gözler önüne seriliyor. Bu sayede ziyaretçiler kırsal ve kentsel yaşamın farklı kültürlere göre farkına değinerek analizler yapabilme imkanına sahip olabiliyor. Aynı zamanda Balkan kültüründe oldukça önemli bir yeri olan olan gusli adındaki müzik aleti de ziyaretçilere sunularak dikkatler üzerine çekiliyor.
- Türk Odası
Merdivenlerden çıktığınızda ise Türk odası sizleri karşılıyor. İki tane Türk odası bulunuyor. Birinde Türklerin mutfak kültürüne ilişkin önemli detaylar ve araç-gerçekler sergilenirken diğerinde ise Fatma Efe Odası sergiye sunuluyor. Bu özel koleksiyonda Fatma Efe’nin yaşadığı köydeki yaşamını simgeleyen eşyaları daha iyi muhafaza edilmek amacıyla bu evde sergilenerek ziyaretçilere geçmişte günümüze Balkan ülkelerin ve Türk geleneğinin sosyolojik dönüşümü yansıtılma çalışılıyor.
Kırklareli Gezisi Yapın!
Kırklareli’nde bu önemli kültürel ev başta olmak üzere çeşitli müzeleri, tarihi hamamları ve coğrafi güzellikteki yapıları bulunuyor. Kırklareli neyi meşhur diye düşünüldüğünde bu soru pek çok faktöre göre farklı cevaplandırılabilir. Kırklareli’ in Cehennem Şelaleleri o kadar büyüleyici bir görünüme sahiptir ki İstanbul başta olmak üzere pek çok kentten günübirlik ziyaretçiler bu yere akın ederek doğal manzaranın vermiş olduğu seyir zevkini tadını çıkarabilir.

Bunun dışında Kırklareli’de ne var derseniz yeme içme kültürüyle de oldukça dikkat çekici bir kent olduğunu söylemek mümkün. Özellikle Kırklareli köftesi oldukça meşhur olup bir yiyenin tadını damağında bıraktıran bir lezzette olduğu su götürmez bir gerçektir. Köftesi dışında pekmezli kaçamak ile yöreye özgü yapmış oldukları sini mantıcını da deneyebilirsiniz.
Kırklareli kaç günde gezilir bu bilinmez ancak eğer hem bu kentin tadını çıkarmak hem de dolu dolu bir şehir gezginliği yapmak istiyorsanız üç gün sizin için yeterli olabilir. İster karavanla ister günübirlik ya da turlarla Kırklareli’ni ziyaret etmeyi unutmayın. Bu mükemmel şehrin birçok farklı düzeyde yansıyan dokusu sizde tatlı anılar oluşturarak keyifli bir zaman dilimi geçirmenize olanak sağlayacaktır.