Farklı kültür ve inançlara sahip olan insanların beraber aynı topraklar üzerinde yaşadığı yer olan Hatay, tarih boyunca birçok devlete ev sahibi olmuştur ve köklü tarihi ile herkesi derinden etkilemiştir. 1939 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli illeri arasında yer alan Hatay, tarihe ve arkeolojiye ilgisi olanlar için kesinlikle eşsiz bir yer. Ayrıca Hatay tarihi yerlerinin ünlü olmasının yanı sıra doğal güzellikleri ile de herkesi etkilemektedir. İl sınırları içerisinde yer alan bu güzellikleri ve tarihi görmek için siz de Hatay’ı gezebilir ve farklı kültürlerin uyum içinde yaşadığı bu şehir hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Hatay Nerede?
Akdeniz bölgesinde yer alan Hatay, ülkemizin en güneyinde yer almaktadır. Asya, Afrika ve arasındaki en önemli göç yollarından biri olduğu için zamanında tüm uygarlıkların sahip olmayı istediği bir yerdi. Hatay’ın 15 ilçesi bulunmaktadır ve her biri farklı nüfuslara sahiptir. Suriye ile sınır komşusudur. Konumu sebebi ile ticari açıdan oldukça gelişmiştir. Kuzeydoğusunda Gaziantep, kuzeybatısında ise Adana bulunur. İstanbul-Hatay arası 1.100 km (yaklaşık 12.5 saat), Ankara-Hatay arası 650 km (yaklaşık 7.5 saat), İzmir-Hatay arası 1.100 km (yaklaşık 12-13 saat), Antalya-Hatay arası ise 770 km (yaklaşık 9.30 saat)’dir. Hatay’a ulaşım hava ve karayolu açısından daha kolaydır. Deniz ve tren yolu ulaşımı da mevcuttur.
Hatay’da Gezilecek Yerler
Medeniyetlerin şehri olarak bilinen Hatay, farklı din ve inançlara sahip olmasıyla oldukça dikkat çeker. Hem doğal güzellikleri hem de birçok devlete ev sahipliği yapan hoşgörü şehri Hatay’ı, yüzölçümü açısından büyük olmadığı için kolayca gezebilirsiniz. Doğası ve tarihi ile herkesin merak ettiği Hatay’da birçok gezilecek yer vardır.
- Aziz Pierre Kilisesi
Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan Aziz Pierre Kilisesi, birçok ilki barındırmaktadır. Dağ yamacında bulunan ve mağaraya yapılan bu kilise, tarihte bilinen ilk kilisedir. Kilisenin kurucusu olan Saint Pierre, Hz. İsa’nın 12 havarisinden biridir. Saint Pierre MS. 30 yıllarında Antakya’ya gelmiştir ve Hristiyanlığı yaymaya çalışmıştır. Bu tarihi kilise, günümüzde Hristiyanlar tarafından ayin sebebiyle sık sık ziyaret edilmektedir. Aziz Pierre Kilisesi günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Habibi Neccar Dağı eteklerinde bulunan ve mağara içerisine yapılan bu tarihi kiliseyi ziyaret edebilir, tarihte bilinen ilk kiliseyi görebilirsiniz.
- Titus Tüneli
Titus Tüneli, dünyanın insan eli ile yapılmış en uzun tünelidir. Tünel 830 metre uzunluğunda ve 6 metre genişliğindedir. Bu tünel sayesinde nehrin taşıdığı alüvyonların limanı doldurması engellenmiştir. Titus Tüneli, Roma İmparatoru Vespasianus’un emri ile yapılmıştır fakat tünel yapımının bitiş tarihine yakın bir zamanda Roma İmparatoru Vespasianus vefat etmiştir. Kendisinden sonra tahta geçen Titus sebebiyle tünel Titus Tüneli adını almıştır. Tarih meraklıları için oldukça önemli bir yeri olan ve insan eliyle yapılan bu tüneli mutlaka görmelisiniz.
- Beşikli Mağara
Titus Tüneli’nin doğusunda yer alan Beşikli Mağara, içine eski Roma mezarlarının bulunduğu yapıdır. İçinde kime ait olduğu bilinmeyen fakat Roma’nın soylu ailelerin yattığı tahmin edilen 93 tane mezar bulunmaktadır. Mezarlar tamamen taş oymasıdır ve adeta sanat eseri gibidir. Üzerinden çok zaman geçmesine rağmen özelliğini kaybetmeyen bu kaya mezarları kesinlikle görülmeye değer tarihi yapılar arasındadır.
- İskenderun Körfezi
İskenderun Körfezi, isminden anlaşılacağı üzere İskenderun ilçesinde yer alır. İskenderun Körfezi, Akdeniz kıyısındaki en büyük üçüncü liman olarak bilinmektedir. Güzelliği ile Hatay’a renk katan bu körfez mutlaka gezmeniz gereken yerler arasındadır. Burada tekne turlarına katılabilir, harika günbatımını izleyebilirsiniz.
- Antakya Mozaik Müzesi
Antakya Mozaik Müzesi, en zengin ikinci mozaik müzesi olarak kabul edilmiştir. İnce ve detaylı işlenmiş, eşi benzeri olmayan rengarenk taşlarla çalışılmış mozaiklerle 3500 yıllık tarihi gözler önüne sermektedir. Ayrıca Güneş Tanrısı Apollon’un adeta yansıması olan heykeli ile mitolojinin izlerini günümüze kadar taşımıştır. Roma ve Bizans döneminin izlerini görebileceğiniz bu müzede mitoloji hakkında ufkunuzu genişletebilirsiniz. Hatay Arkeoloji Müzesi olarak da bilinen bu müzeye, toplu taşıma araçları ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Vakıflı Köyü
Samandağ ilçesinde bulunan portakal kokulu Vakıflı Köyü, Türkiye’deki tek Ermeni köyüdür. Köyde Ermenice, Türkçe ve Arapça konuşulmaktadır. Portakal ağaçları ile de bilinen bu köy, tarihi açıdan da oldukça dikkat çekmektedir. Köy içerisinde yaygın olarak organik tarım yapılır. Köye uğrarsanız, tamamen organik ve el yapımı olan reçellerin ve nar ekşisinin tadına bakabilirsiniz.
- Harbiye Şelalesi
Harbiye Şelalesi, kulaktan kulağa dolaşan meşhur efsanesi ile bilinmektedir. Efsane ise şöyledir, Apollon bir gün Defne adında çok güzel bir kızla karşılaşır. Apollon kızla konuşmak ister fakat kız Apollon ile aynı hislere sahip değildir ve bu yüzden kaçar. Defne koşarak kaçtıkça Apollon hırslanır ve daha hızlı koşmaya başlar. Tanrılar ile beraberlik yaşayan kadınların yaşadığı zorlukları hatırlayan Defne çok korkar. Apollon bu sırada Defne’ye çok yaklaşmıştır. Artık kurtulamayacağını anlayan Defne, toprak anaya yalvarır. Toprak anaya, beni ört sakla ve koru der. Sonrasında ise Defne’nin vücudu ağırlaşır ve odunlaşmaya başlar. Saçları yapraklaşır, kolları dal olur ve ayakları kök salan Defne, defne ağacına dönüşür. Harbiye Şelalesi’nin ise Defne’nin göz yaşlarından oluştuğu bilinir. Asi Nehri’ne dökülen bu şelale efsanesi ile herkesi etkilemekte, güzelliği ile de herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Çevresinde çay bahçeleri bulunan bu şelaleyi gezerek, Hatay’ın doğasına bir kez daha hayran olabilirsiniz.

- Hatay Uzun Çarşı
Ticaretin merkezinde yer alan bu çarşıda alışveriş severlerin oldukça ilgisini çekecek şeyler bulunmaktadır. Caddenin içerisinde ise hamam, cami ve hamam bulunur. Yaklaşık 3.5 km olan bu çarşı, pek çok farklı yöresel ve doğal ürünün bulunduğu bir yerdir. Eğer Hayat Uzun Çarşı’ya uğrarsanız, birçok cilt hastalığına şifa olan defne sabununu alabilirsiniz.
- Musa Ağacı
Musa ağacı, doğanın bir güzelliği olduğu kadar tarih için de oldukça önemlidir. Ağaç 3000 yıllık bir ağaç olması sebebi ile koruma altındadır. Hz. Hızır ve Hz. Musa’nın bu ağacın bulunduğu yere asasını saplayarak su içtiği bilinir. Sonrasında ise burada bir ağaç filizlenir ve adını buradan almaktadır. Çevresi yaklaşık 20 metre olan bu ağaç, Hatay’da gezip görmeniz gereken yerler arasındadır.
- Antakya Kalesi
Kale MÖ. 300 yıllarında, Büyük İskender’in generallerinin biri tarafından kurulmuştur. Antakya Kalesi dünyanın önemli yapıları arasında da yer almaktadır. Fakat kale çok fazla doğal afet ve savaşa tanık olduğu için oldukça yıpranmıştır. Toplamda 5 tane kapısı bulunan Antakya Kalesi, Bizans ve Osmanlı tarafından da kullanılmıştır. Günümüzde tarihi atmosferi ile herkesi etkileyen bu yapıyı ziyaret edebilir, fotoğraflarını çekerek tarihi kareler yakalayabilirsiniz.
Türkiye’nin güneyinde yer alan ve hoşgörü şehri olarak da bilinen Hatay, herkesin görmesi ve tanıklık etmesi gereken bir şehir. Farklı kültür ve inanca sahip insanları aynı gökyüzü altında uyum ve hoşgörüyle yaşadığı bu yerde oldukça keyifli vakit geçirebilir, kültürler arası yolculuğa çıkabilirsiniz. Ayrıca Hatay’a gelerek kendine özgü tatlarından olan biberli ekmeği yiyebilir ve ekşi aşı çorbasından tadabilirsiniz.