Kuveyt, resmi adıyla Kuveyt Devleti, Basra Körfezi’nin kıyısında yer alan Arap Yarımadası’nın kuzeydoğusunda bulunuyor. İsmi Arapça’da su kenarında bulunan kale anlamını içeren akwat sözcüğünden geliyor. Dünyada en zengin petrol rezervini içeren ülke özelliği taşıyan Kuveyt, kuzeyden Irak ile güneyden ise Suudi Arabistan ile komşu. Milattan Önce 4.yüzyılda Antik Yunanlıların yaşam sürdüğü Kuveyt, M.Ö. 123 senesinde Part İmparatorluğunun egemenliği altına geçmiş. Milattan Sonra 123 senesinde ise, Sasaniler tarafından ele geçirilen bu bölge, Hacer ismiyle anılmaya başlanmış.
Arap kabileler Kuveyt’te 18.yy başlarında göç ederek Kuveyt Şeyhliğini kurmuş. 19.yy’da Osmanlı İmparatorluğu’nun idaresi altına geçen ülke, sene 1899 olduğunda Britanya İmparatorluğu ile anlaşma gerçekleştirmiş. Böylece Britanya devleti altında yarı bağımsızlığını elde etmiş. 19 Haziran 1961 senesinde ise, Birleşik Krallık’tan ayrılarak tam bağımsızlığını ilan eden Kuveyt, Orta Doğu’nun devasa ekonomisine sahip olmuş.
Kuveyt’in yerleşim noktaları genelde kıyı kesimlerde bulunuyor. Öte yandan resmi dili Arapça olan bu ülkede İngilizce dili de oldukça yaygın kullanılıyor. Doğal güzellikleri, tarihi noktaları ve turistik yerleri çok fazla olan ülke, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Ülkenin en değerli noktalarını görmek isteyenlerin mutlaka 10 gün kalması gerektiği düşünülüyor. Buradan hareketle, Kuveyt’te gezilmesi gereken noktalar neler? sorusuna yanıt arayalım!

Kuveyt Başkenti ve Şehirleri
Gelişmiş ve modern ülkeler arasında bulunan Kuveyt Devleti, Kuveyt adındaki başkenti başta olmak üzere 6 idari bölgeye ayrılıyor. Söz konusu idari bölgeler ise kendi içinde çeşitli ilçelere ayrılabiliyor. Bölgeleri El- Cehra, El Asime, El- Ahmedi, Havali ve Mübarek El Kabir adını içeriyor. Şehirleri arasında ise Abraq Khaitan, Abu Halifa, Ardiyah, Bayan Bneid Al-Qar, Fardaws, El-Ahmedi, Farwaniyah, Fahaheel, Fintas, Kuveyt, Gilea, Hadiya, Hawalli, Jabriya, Karim, Riqqah, Mishref, Mahboula, Mangaf, Nuzha, Qusayr, Rumaithia
Jalib Al-Shuyukh, Sabahiyah, Sharq, Salmiya, Sabah Al-Salem, Surra, Salwa, Sharq, Shuwaikh, South Khaitan, Sulaybiyah ve Taymac sayılabiliyor.
Kuveyt’in Gezilecek Yerleri
Doğal güzellikleri, sembolik yapıları ve tarihi alanları bakımından zengin olan Kuveyt’te görülmesi gereken birçok rota bulunuyor. Mutlaka görülmesi gereken rotalar arasında ise aşağıdakiler sayılabiliyor.
Kuveyt Kuleleri
Kuveyt’in sembolik simgelerinden biri olan Kuveyt Kuleleri, bir su kulesi grubu olma özelliği taşıyor. 1971 ila 1976 seneleri arasında yapılan bu kuleler, tarihler 1 Mart 1979’u gösterdiğinde kullanıma açılmış. Körfez savaşı sırasında hasara uğrayan Kuveyt Kuleleri, 1992 senesinde onarılmış. Kuveyt Kuleleri 187 metre yüksekliği ile bir körfez manzarası sunuyor. Etrafı kuşbakışı izlemek isteyenlere önerilen bu kuleler, eşsiz bir deneyim sunuyor. Ayrıca kulelerin üst bölümünde yer alan restoranda romantik yemekler yemek, arkadaşlarla keyifli zaman geçirmek mümkün oluyor. Akşam saatlerinde ışıklandırılarak daha eşsiz bir görünüm sunan kuleleri bu şekilde görme şansı da elde edebiliyorsunuz.

Al Hamra Kulesi
Kuveyt’in devasa binası olan Al Hamra Kulesi, başkent olan Kuveyt şehrinde yer alıyor. Dünyadaki en yüksek binalar sıralamasında da bulunan bu kule 80 kat ve 414 metre yükseklikten oluşuyor. Time dergisi 2011 senesi en iyi icatları listesine girmeyi hak kazanan Al Hamra Kulesi, dekonstrüktivist mimarisi ile yapılmış.
Asimetrik görünüme sahip olan görkemli kulenin süslemelerinde özel kireç taş plakaları tercih edilmiş. Muhteşem görünümünün yanı sıra kuleyi güneş ışığından muhafaza eden yapılar, binanın sıcak yaz günlerinde serinlemesine yardımcı oluyor. Kuveyt’te farklı bir deneyim elde etmek isteyenlere mutlaka Al Hamra Kulesi’ni görmeleri öneriliyor.
Kurtuluş Kulesi
Kuveyt’te gezilecek yerler listesinde bulunan Kurtuluş Kulesi, en yüksek ikinci bina olma özelliği taşıyor. Söz konusu kule, Şeyh Jaber Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah tarafından tarihler 10 Mart 1996’yı gösterdiğinde kullanıma açılmış. Ülkenin direnişini simgeleyen bu kulenin mutlaka görülmesi öneriliyor.
Büyük Cami (Mescid-i Kabir)
Kuveyt’in devasa camisi olan Büyük Cami, 13 bin kişilik kapasitesi ile hizmet sunuyor. Dünyanın en büyük camileri arasında sayılan bu cami, yerli halk tarafından Al- Mescid Al- Kabir adı ile de anılıyor. 26 metre yüksekliğine sahip olan kule Allah’ın 99 ismi ile süslenmiş. İslami mimarisinin en şahane örneğini sunan Büyük Cami, 46.000 metrekarelik bir bölüme yapılmış. Büyük Camii, Endülüs mimarisinden de izler taşıyor. İçerisinde bulunan altın kaplama tavan süslemeleri bu yapının ihtişamını daha da artırıyor. Caminin diğer önemli detayı ise, İslami döküman ve kitaplara ev sahipliği yapan kütüphanesi oluyor.
Seif Sarayı
Kuveyt’te görülmesi gereken rotalardan bir diğeri ise, Seif Sarayı oluyor. 1915 senesinde inşası tamamlanan bu saray, eşsiz atmosferi ile ziyaretine gelen herkesin beğenisini kazanmayı başarıyor. Yemyeşil bahçesi, muazzam mimarisi, saat kulesi ile etkileyen sarayın duvarları sapsarı çiniler ile süslenmiş.
Sarayın saat kulesi ise, mavi çinilerle kaplı olup eşsiz bir görünüm sunuyor. Aynı şekilde saf altınla kaplanan çatısı eşsiz bir görünüm vadediyor. Ülkenin en turistik noktası olan Seif Sarayı’nı görmeden Kuveyt’ten ayrılmamanızı öneriyoruz.
Al Kout Plajı
Kuveyt deniz, kum ve güneş üçlüsünü doruklara kadar sunan plajlara ev sahipliği yapıyor. Yemyeşil doğası, berrak suyu ve incecik kuma sahip olan sahil şeridi, manzarası ile dikkat çekiyor. Kuveyt’in en hareketli ve eğlenceli bölgelerinden sayılan Al Kout Plajının mutlaka görülmesi öneriliyor.
Doğal güzelliğe sahip olan plajların serin esen rüzgarları, sıcacık yaz aylarında serinlemeye yardımcı oluyor. Kum ve deniz severlerin tatilinin bir gününü buraya ayırarak güzel bir gün geçirmesini öneriyoruz.
Doha Köyü
Kuveyt’te gezilecek yerler radarına takılan bir alanda Doha Köyü oluyor. Bu ülkenin geçmişten bugünlere kadar iyi bir şekilde gelmesini sağlayan temel neden, ekonomiye yardımcı olan ticaret hacmini içermesi oluyor. Doha Köyü’nde ticaret tarihi ile akla takılan tüm sorulara yanıt bulmak mümkün oluyor. Balıkçılık faaliyeti ile popüler olan bu köy, geleneksel yaşamından hiçbir şekilde ödün vermeden ilerleyişini sürdürüyor. Kuveyt’te doğal ve yöresel bir yaşam görmek isteyen gezginlere mutlaka Doha Köyünü görmeleri öneriliyor.
Failaka Adası
Failaka Adası, Kuveyt’e giden yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği rotalar arasında bulunuyor. Eşsiz bir atmosfere ve görünüme sahip olan bu ada, gezginlere farklı bir deneyim yaşatıyor. Basra Körfezinin kuzey bölümünde bulunan, şehir merkezine ise, 20 km uzaklıkta yer alan adada ülkenin en değerli parçacıkları bulunuyor. Görünümü ile kendisine hayran bırakan bu adayı görmeden ülkeden ayrılmamak gerekiyor.

Yeşil Ada
Sakin, huzurlu ve temiz havası ile dikkat çeken Yeşil Ada, her gezginin mutlaka görmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Yapay olan bu ada, ülkenin en güzel tatil destinasyonu olarak dikkat çekiyor. Burada keyifli zaman geçirmek, fotoğraf çekilmek ve huzurlu ambiyansında denizin tadını çıkarmak kaçınılmaz oluyor.
Kuveyt Ulusal Müzesi
Kuveyt’in tarihi hakkında mesajlar veren ve ülkenin mirasına ev sahipliği yapan Kuveyt Ulusal Müzesi de mutlaka ziyaret edilmeli. Bahsi geçen müze, adeta ülkenin mirasının gerçek bir temsilcisi sayılıyor. O nedenle Kuveyt’e giden herkese mutlaka görmesi gerektiği söyleniyor.