Tarihi alanları ve doğal güzellikleri ile gezginlerin tatil listesinde baş sıralarda yer alan Makedonya, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Üsküp, Ohrid, Struga, Mavrovo ve Bitola gibi birbirinden güzel şehirlere sahip olan Makedonya, 2 milyonu aşkın nüfusa sahip. Her bir şehrinde gezilecek ve görülebilecek yerlerin çeşitli olması, gezginlerin dolu dolu anlar yaşamasına olanak tanıyor. Öte yandan hareketli gece hayatı ile bilinen Makedonya’da sabahın ilk ışıklarına kadar eğlenmek mümkün.

Muhteşem manzaralar sunan doğal alanları, köklü geçmişinden günümüze kadar ulaşan eski yapıları, eşsiz ve yöresel lezzetler sunan restoranları ve ülkenin kültürünü yansıtan festivalleri ile Makedonya, harika bir destinasyon. Binlerce sanat eserinin ve tarihi eşyaların sergilendiği müzeleri, gezginleri tarihten bir yolculuğa çıkıyormuş gibi hissettiriyor. Makedonya, Türk turistlerine vizesiz seyahat imkanı tanıdığı için başta Türkler olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden turist çekiyor. Peki, Makedonya’da gezilecek tarihi ve doğal güzellikler neler? Makedonya’da tadılması gereken lezzetler neler?
Makedonya’nın Tarihi ve Kültürel Alanları
Köklü bir geçmişe sahip olan Makedonya’da ziyaret edilebilecek ve tarihine şahit olunabilecek pek çok tarihi alan bulunuyor. Müzelerden kiliselere, manastırlardan köprülere kadar pek çok tarihi alana gidildiğinde tarihten bir yolculuğa çıkıyormuş gibi hissetmek kaçınılmaz oluyor. Makedonya’nın tarihi ve kültürel alanları:
Aziz Yuhanna Kilisesi
Bizans mimarisinin esintilerini taşıyan Aziz Yuhanna Kilisesi, Makedonya’nın Ohrid ilinde bulunuyor. Ohrid gölü manzaralı olan bu ibadethane, sarp bir kayalığın üstünde bulunuyor. Yıllar öncesinde yapılan ve günümüze kadar orijinalliğinden ödün vermeyen Aziz Yuhanna Kilisesinin mutlaka görülmesi gerekiyor.
Taş Köprü
Makedonya’nın Üsküp şehrinde bulunan Taş Köprü, Vardar Nehri’nin üstüne inşa edilmiş. Yerel halk tarafından Fatih Sultan Köprüsü ve Fatih Köprüsü olarak da adlandırılan bu köprünün toplamda 13 kemeri yer alıyor. Bugün metropolün sembolü olarak değerli bir yere sahip olan Taş Köprü, 1. Murat döneminde inşa edilmiş. Orijinalliğini yitirmemiş ve mimarisini korumuş olan bu köprünün mutlaka ziyaret edilmesi gerekiyor.
Sveti Naum Manastırı
Makedonya’nın değerli yapılarından bir tanesi olan Sveti Naum Manastırı, Ohrid’e yaklaşık 29 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 16.yüzyılda yapılan bu manastırın içinde Aziz Naum’ın mezarı bulunuyor. Bir rivayete göre, mezara başını dayayan insanlar, Aziz Naum’un kalp atışlarını duyabiliyor. Makedonya’da Ohrid şehrine giden gezginlerin mutlaka Sveti Naum manastırını ziyaret etmesi gerekiyor.
Makedonya’nın Doğal Güzellikleri
Tarihi ve kültürel alanlarının yanı sıra doğal alanlarıyla da gönüllerde taht kuran Makedonya’da görülmesi gereken pek çok nokta bulunuyor. Göl, nehir, kayak merkezi, dağ, kanyon gibi daha pek çok doğal güzellik yerli ve yabancı gezginleri büyülemeyi başarıyor. Bunlar:
Ohri Gölü
Balkanların incisi olarak bilinen ve Ohrid ilinde bulunan Ohri Gölü, Makedonya’ya gidenlerin mutlaka görmesi gereken doğal güzelliklerden biri. Huzur dolu atmosferi, çevresini saran yemyeşil bitki örtüsü ve masmavi suyu ile huzur veren bu göl, adeta ruhun dinlenmesine olanak tanıyor. Buranın çevresinde yürüyüş yapmak, oturup manzarayı seyretmek mümkün oluyor.

Vardar Nehri
Makedonya’nın hayat damarlarından biri olarak nitelendirilen Vardar Nehri, Vrutok köyünden başlayarak Yunanistan topraklarına kadar uzanıyor. Eşsiz bir ambiyans sunan bu gölün çevresinde yürüyüşler yapılıyor ve şahane manzarasında kartpostal niteliğinde kareler ortaya koyulabiliyor. Tertemiz havası ve huzurlu ambiyansıyla da büyüleyen Vardar Nehri’nin Makedonya’ya gidildiğinde mutlaka görülmesi gerekiyor.
Matka Kanyonu
Makedonya’da en fazla turist çeken bir nokta da Matka Kanyonu. Ülkenin Üsküp ilinde bulunan bu doğal güzellik, gezginlere masal diyarındaymış gibi hissettiriyor. Farklı bir ülkede kanno ve teknelerle gezmek isteyenler, Matka kanyonunda bu hayalini gerçekleştirebiliyor. Öte yandan 5 bin hektarlık bir alanı kaplayan alanda yürüyüş yapılabiliyor ve manzara karşısında birbirinden farklı fotoğraf kareleri çıkartılabiliyor.
Popova Kayak Merkezi
Makedonya’ya kış aylarında seyahat eden insanlara, Popova Kayak Merkezini ziyaret etmesi gerektiği öneriliyor. Doğanın yemyeşil örtüsünden uzaklaşarak beyaz örtünün eşsizliği ile tanışılacak bu merkez, farklı bir kış tatili arayanlara hitap ediyor. Büyük pist hem profesyonel hem de amatör kayakçılara hitap ederek keyifli zamanlar geçirmelerine olanak tanıyor.
Makedonya’dan Hediyelik Ne Alınır?
Makedonya’da hediyelik eşya alınabilecek pazarlar, modern alışveriş merkezleri ve Osmanlı çarşıları bulunuyor. Özellikle ülkenin Tetova, Bitola, Ohrid ve Üsküp şehirleri hem çarşıları hem de pazarlarıyla popüler olan değerli şehirleri arasında bulunuyor. Buralarda gözlük, takı, çanta, kurutulmuş meyve- sebze gibi daha pek çok hediyelik eşya bulmak mümkün oluyor. Ülkenin Ohri şehrinde pek çok mücevher mağazasına rastlamak da mümkün oluyor. Özellikle inci tutkunu olan gezginlerin çok seveceği olan Ohri şehrinde birçok kolye, küpe, künye gibi aksesuar satan mağazalar bulunuyor. Buralardan gezginler kendilerine alabileceği gibi sevdiklerine de muhteşem hediyeler götürebiliyor.
Makedonya’nın Popüler Festivalleri
Makedonya, özel ve kültürel günlerine bağlı olan bir ülke olarak her sene çeşitli festivallere ev sahipliği yapıyor. Bu festivallere yerli halk başta olmak üzere ülkeye giden yerli ve yabancı turistler de katılabiliyor. Örneğin, Manaki Kardeşler Uluslararası Sinemacılar Film Festivali 1979 senesinden bu yana düzenlenen bir yarışma olup, her yıl Eylül ayında gerçekleşiyor.

Balkan Folklor Festivali de Makedonya’ya gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken bir festival oluyor. 1962 senesinden beri Ohri şehrinde düzenlenmeye başlanan bu festival, UNESCO Folklor Sanatı ve Festivalleri Konseyi üyesi. Dans, şarkı gibi yarışmalarının dışında festival, seminer ve sergi gibi aktivitelere de ev sahipliği yapıyor.
Galincik Düğünü, Makedonya’da her yıl Temmuz ayının Aziz Peter Günü’nde düzenleniyor. Bu festivalde çiftler şarkı söylüyor, yemek yiyip içkiler içiyor ve yerel kıyafetler ile dans ediyorlar. Üç gün boyunca bayram şeklinde kutlanan Galincik Düğününe herkes katılım sağlayabiliyor.
Makedonya’da Denenmesi Gereken Lezzetler
Makedonya mutfağı, Balkan coğrafyasına ait olan tüm lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Ülkede, Akdeniz mutfağı ve Orta Doğu mutfağının etkilerini bir arada görmek de mümkün oluyor. Dağlardan toplanan taze otlardan elde edilen yemeklerin yanı sıra sebzelerin, meyvelerin ve yeşilliğin sıklıkla kullanıldığı yemekler bulunuyor. Öte yandan şaraplar, rakija, süt ve süt ürünleri gibi daha pek çok lezzetin tadılması gerekiyor.
Türk Mutfağına benzer lezzetler sunan Makedonya mutfağında mutlaka sarma, musaka, börek, turli tava gibi yiyeceklerin mutlaka denenmesi gerekiyor. Ispanaklı, kıymalı, peynirli, patatesli böreklerden tadılması ve yanında mutlaka cacık içilmesi gerektiği öneriliyor. Makedonya’da da kebaplara, Kebapcinja ismi veriliyor. O nedenle restoran ve lokantalara gidildiğinde yöreye özgü olan kebapların tadılması gerekiyor.
Kırmızı biber, acı biber, sarımsak gibi malzemelerden elde edilen Ajvar, Makedon halkının kahvaltılarda tükettiği bir sos. Skopska salata ise, soğan, beyaz peynir, salatalık ve domatesten elde edilen bir salata olup, genelde yemeklerin yanında ikram olarak geliyor. Öte yandan Pastrmajlija, koyun ya da domuz etinden elde edilen pastırmalardan yapılan bir pide olup, son derece lezzetli. Makedonya’ya gidildiğinde mutlaka denenmesi gereken diğer lezzetler arasında ise, musaka, Ajvar, Polneti Piperki, Tavce Gravce, Pindjur, Turlitava ve Kaymaçina yer alıyor.