Şehir, Akdeniz Bölgesi’nin kapsadığı sınırlar içerisinde yer alıyor ve 15.485 kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Mersin ilinin sınırları içerisinde, merkez ilçeleri dahil on üç tane ilçe bulunuyor. Şehirde havaalanı olmadığı için havayolu ile ulaşmanız imkansız. Bu yüzden yakın şehirlerin havaalanında inebilir ve çeşitli yöntemlerle şehre girebilir ya da şehirlerarası otobüsler ile Mersin’e ulaşabilirsiniz.
Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Gülnar, Silifke, Erdemli, Mezitli, Yenişehir ve Tarsus ilçelerinin Akdeniz’e sınırı bulunduğu için buralarda plaja gidebilir ve denize girebilirsiniz. Anamur ilçesi özellikle burada yetişen muzu ile bir yiyeceği en ünlü olan ilçe. Mersin gezilecek yerler arasında ilk sıraları Atatürk Evi Müzesi, Cennet / Cehennem Obrukları, Astım Mağarası ve Bozyazı Halk Plajı alıyor.
Atatürk Evi Müzesi
Atatürk Evi Müzesi, 1976 senesinden daha önceki senelere uzanan bir hikayede çeşitli kişilerin konağı olarak kullanılıyordu. Binayı ilk olarak 1897 senesinde o zamanın Almanya konsolosu olan Christman, Mersin’de yaşayan bir ailenin kızı ile evlendiğinde içinde oturmak için yaptırdı. Aradan geçen süre zarfında konağın adı birçok kez değiştirildi ve 1972 senesine kadar başka bir aileye ait olduktan sonra bu sene içinde başkasına satılmış.
1976 senesine kadar da bir kolej olarak kullanımına devam edilmiş. Bu seneden sonra tamamen boş kalan konak, belediye kararı ile Atatürk Evi adını almış. Yapıya restorasyon yapılması kararı alınmış ve aslına uygun olarak restore edilmiş, bu işlemden önce de kamulaştırma yapılmış. 1992 senesinde Atatürk Evi adının sonuna müzesi de eklenerek çeşitli fotoğraflar, belgeler ve Mustafa Kemal Atatürk’e ait kişisel eşyalar sergilenmiş. Bu kişisel eşyaların sayısı yirmi iki tane ve hepsi Anıtkabir Müzesi’nden buraya getirildi. Müze, şehrin İçel ilçesindeki Kültür semtinin Atatürk caddesinde bulunuyor.

Cennet / Cehennem Obrukları
Toprak altında birikmiş olan suyun zaman içerisinde bir şekilde yok olması sonucunda bastığımız toprağın altı boşluk bir durumda kalıyor. Üst tarafın alt tarafta tutunacak bir şeyi kalmadığı için toprağın üstü çöküyor ve ortaya obruklar çıkmış oluyor.
Cennet ve Cehennem obrukları da bu şekilde oluşmuş. Cennet Obruğu’nun 250×110 metre değerinde ağız açıklığı, Cehennem Obruğu’nun 75×50 değerinde ağız açıklığı var. 128 metre kadar derinliği olan Cehennem Obruğu’nun dip taraflarına veya içine girmek imkansız. Cennet Obruğu’na ise merdiven desteğiyle iniş yapmak mümkün ve burada küçük bir kilise var.
Astım Mağarası
Cennet / Cehennem obruklarına çok yakın bir konumda olan mağara, şehrin Silifke ilçesi sınırlarında bulunuyor. Oluşumunun dönemi üçüncü jeolojik dönem olduğu bilinen mağaranın 15 metre değerinde bir derinliği var. Mağaraya döner merdiven şeklindeki, demir malzemesinden yapılmış olan merdiveni kullanarak iniş yapabilirsiniz. Mağaranın havasının nefes almayı kolaylaştırdığı ve açtığı, astım hastalarına ise çok iyi geldiği düşünülüyor.
Bozyazı Halk Plajı
Mersin ilinin Bozyazı ilçesinin sınırlarında yer alan Bozyazı Halk Plajı’na giriş yapmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Plaj ilçe merkezine çok yakın bir konumda olduğu için, merkezden yürüyerek buraya gidebilirsiniz. Plajın suları durgun olduğu için boğulma gibi tehlikeler çok yüksek düzeyde değil ve sahilin üzerindeki kumlarda çakıl taşları da bulunuyor.
Mersin Turistik Yerler
Soli Antik Kenti, Mersin ilinin turistik yerleri arasında bulunuyor ve şehrin sınırları içindeki Mezitli ilçesinin Viranşehir semtinde bulunuyor. Milattan önceki dönemlerde Büyük İskender’e kadar ulaşmış olan yapılar Perslere kadar dayanıyor.
Bir topluluğun egemenliği hakim olsa da bu kentte, milattan önceki dönemlerde sikke basılmış ve bu kentin özgür olduğu anlamına geliyor. Daha sonraki dönemlerde kent yöneticilerinin güçlerinin zayıflaması, değişen kent yöneticileri ve sonrasında yağma ile birlikte kent ve halkı dağılmış.
Bu olaylar sonrasında Roma asıllı bir komutan olan Pompeius reform yaparak dağdaki korsanları kente yerleştirmiş. Bu reformu yapan komutanın adı kente verilmiş ve kentin bir diğer adı da Pompeiopolis olarak anılmış. Çeşitli savaş ve çok eski tarihlere dayalı olması gibi durumlardan kaynaklı olarak bugüne kadar kentteki yapılar ulaşamamış.
Sütunlu Cadde, Antik Liman ve Soli Höyük, anlatılanlara göre kent içerisindeki yapılardan. Kırkkaşık Bedesteni, şehrin Tarsus ilçesi sınırlarında bulunan Şehit Kerim mahallesinin 3433. sokağında yer alıyor. Bu bedesteni, 1579 senesinde Ramazanoğulları Beyliğinde yaşamış olan İbrahim Bey isimli kişi yaptırmış.
Yapıldığı yıllardaki amacı medrese ve aşevi olarak kullanılmak üzerine olsa da Cumhuriyet’in ilanından sonra çarşı olarak kullanılmaya başlanmış. Çarşı içerisinde ahşap, bakır, deri ve gümüş gibi çeşitli maddelerden yapılmış eşyaları satan birçok dükkan bulunuyor, sadece eşya değil yeme ve içme üzerine olan dükkanlar da var. Bağlı olduğu belediye yapıyı 2004 senesinde restore etti ve günümüzde hala ayakta ve kullanılıyor. Kesme taşlar ile inşa edilen yapının adı, dış duvarlarındaki kaşık süslerinden geliyor. Mersin Deniz Müzesi, Tisan Yarımadası ve Gelincik Tepesi diğer Mersin turistik yerler arasında bulunuyorlar.

Mersin Piknik Yerleri
Mersin piknik yerleri çoğunlukla İçel ilçesinde bulunuyor. Çakıt Vadisi şehirde piknik yapılabilecek en güzel yerlerden biri. Muratsofu Ormanları da piknik yapmak için ideal bir yer. Soğuksu Mevkii taraflarında ise piknik yapabilmenizin yanı sıra denize de girebilirsiniz.
Mersin Yaylaları
Çamlıyayla, doğal güzellikleri ve tarihle iç içe olmasından kaynaklı olarak yoğun bir şekilde turist alan, yazlık evlerin yapılabildiği şehrin en ünlü yaylası. Soğucak Yaylası da yine yerel halkın yazlık evlerinin bulunduğu doğayla iç içe olan yaylalardan biri. Gözne Yaylası üzerinde ise çam, meşe ve ardıç gibi ağaçların yanı sıra kiraz, ayva ve vişne gibi çeşitli meyvelerde yetişiyor. Aynı zamanda bu yaylada kamp da yapabilirsiniz. Mersin yaylalarının birçoğunun altyapı çalışmaları yapılmış ve hazır hale getirilmiş.
Mersin Tarihi Yerler
Nagidos Antik Kenti şehirde gezilecek tarihi yerler arasında ilk sırada yer alıyor. Tarsus ilçe sınırlarındaki Kleopatra Kapısı da Mersin tarihi yerler arasındaki yerlerden biri. Çok eski dönemlerden olan Neolitik Dönem’den günümüze kadar bir yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinen Yumuktepe Höyüğü de bir diğer tarihi yer. Kanlıdivane Antik Kenti, Adamkayalar, Uzuncaburç, Silifke Kalesi ve Kızkalesi de şehrin diğer tarihi yerlerinden bazıları.
Silifke Kalesi
Kale şehrin Silifke ilçe sınırları içerisinde yer alıyor ve Roma Dönemi ya da Helenistik dönemde inşa edildiği düşünülen bir yapı. Evliya Çelebi de bu kale hakkında, gezerken yazdığı eseri olan Seyahatname içerisinde çeşitli bilgiler yazmış. Birçok burç, su sarnıcı, depo ve ev gibi çeşitli yapıların içinde bulunduğu düşünülen kalenin çoğu kısmı yıkıldığı için bunları kanıtlamak çok zor. Fakat kalede on tane burç olduğu günümüzde tespit edilmiş.
Kızkalesi
Üzerinde bulunduğu küçük adacığa adını veren bu kale şehrin Erdemli ilçesi sınırları içerisinde bulunuyor. Kale içerisinde, hepsi bir merkezi salona bağlanan çeşitli odalar, zemine yapılan döşemeler, yazılar ve mozaikler bulunuyor. Araştırmalar sırasında tespit edilen bir yazı sonucu kaleyi 1199 senesinde 1. Leon’un yaptırdığı anlaşılmış. Daha sonralarda ise çeşitli toplulukların dönemlerinde çok kez el değiştirmiş.