Kız Kalesi, tarihi açıdan çok zengin illerimizden biri olan Mersin’in Erdemli ilçesinin sahilinden 300 metre uzaklıkta Akdeniz içinde bulunan 15.000 m2’lik bir adanın üzerinde konumlanıyor. Kalenin yapısı adanın neredeyse tamamını kaplıyor. Kale kazılarında bulunan bir yazıttan yola çıkarak 1199 senesinde I. Leon tarafından yaptırıldığı öğreniliyor. Yapımına o zamanlarda başlansa da kalenin bitirilmesi Kıbrıs Krallığı zamanında gerçekleşiyor. Kalenin bulunduğu konumun, Mersin şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 60 kilometre, Erdemli ilçe merkezine ise yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta olduğu biliniyor. Birçok medeniyet ve imparatorluğun bu kaleye hükmettiği biliniyor.
Kız Kalesi Tarihi
Tarihi oldukça eskilere dayanan kalenin bilinen en eski tarihi M.Ö. 4. yüzyıla kadar dayanıyor. Kaleyi inşa edenlerin Grek Devleti olduğu biliniyor. Yüzlerce yıl farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan kale en parlak dönemini Roma İmparatorluğu döneminde yaşıyor. Kalenin geçmişi biraz incelendiğinde sadece Romalılara değil onlarca medeniyete, devlete ve imparatorluğa ev sahipliği yaptığı görülüyor. Roma İmparatorluğu dışında bölgede hüküm süren medeniyetler; Osmanlı Devleti, Bizans İmparatorluğu, Selevkoslar, Fransızlar, Ermeniler, Selçuklu Devleti gibi köklü ve tarihi geçmişi derin devlet ve milletler olarak sıralanıyor. Kız Kalesi, bu köklü ve güçlü devletlere ev sahipliği yaptığından, tarihi açıdan oldukça çeşitli ve zengin kaynakları bünyesinde bulunduruyor. Yerleşim yeri olarak sıcaklık ve su kaynakları açısından zengin bir bölgede olmasının yanı sıra önemli ticaret yollarının üzerinde olması Kız Kalesi’nin konumunun medeniyetler tarafından tercih edilme sebebi oluyor.

1361 yılında Kıbrıs Krallığı Kaleyi zapt ediyor. Yunan tarihçi Strabon Kız Kalesi ile ilgili yazılarında, Roma İmparatorluğu döneminde kalenin korsanların barınak olarak kullandıklarını söylüyor. Bizans İmparatorluğu ve Ermeniler dönemlerinde kale, karadaki kaleler kadar önemseniyor ve korunuyor.
Kız Kalesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Kız Kalesi, konum itibariyle Akdeniz içerisinde kıyıya uzaklığı yaklaşık 300-400 metre olan bir adanın üstünde bulunuyor. Tam adresi ise Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı Kızkalesi Beldesi’nde yer alıyor. Denizin ortasında yer alması sebebiyle Deniz Kalesi olarak da anılıyor. Çoğu kısmı günümüze kadar korunmuş yapılardan oluşan kalenin dış duvarının uzunluğu yaklaşık 190 metre ölçülüyor. Surların arasında 8 kulesi bulunuyor. Dört bir tarafı açık olduğundan gelebilecek herhangi bir saldırı direkt fark edilerek müdahale edilebilecek olması kalenin en önemli özelliği olarak öne çıkıyor. Kalenin giriş kapısı kuzeyi gösteriyor ve surları ile içerideki yapılarının inşasında moloz taşlarının kullanıldığı belirtilirken, muhtemelen Lusignanlar Dönemi’nde yapıldığı düşünülüyor. Sur duvarlarının arasında farklı geometrik şekillerde (üçgen, dörtgen, yuvarlak) 8 burç bulunuyor. Kalenin batı tarafında günümüze kadar iyi korunan bir galeri ve bu galerinin olduğu alandan denize açılan bir de kapı bulunuyor.
Mersin Arkeoloji Müzesi’nin yaptığı temizlik kazısında kalenin tam ortasında bir yapı kompleksi bulunuyor. Bu kompleksin içinde bir de şapel olduğu keşfediliyor. Bu şapelin kalenin avlusundaki diğer şapelden daha önceki yıllara ait olduğu saptanıyor. Ortada bulunan bu yapının tabanında, mozaikler ve zemin döşemelerine rastlanıyor. Kaleyi çevreleyen odalar ortadaki salona açılıyor ve kare şeklinde tasarlanan odaların taban kısımları kuzeye doğru yükseldiği gözlemleniyor. Taban mozaiğinin bulunduğu alanın hemen üstünde yuvarlak saç örgüsü ve bunun içinde beş satır yazı bulunuyor. Ayrıca bu alanın batı köşesinde bulunan revak üzerinde de yazıt bulunuyor. Kale avlusunun diğer kısımlarında sarnıçlar ve işlikler de yer alıyor.
Kız Kalesi’ni ziyaret etmek isteyenler için beldeden tekne turları düzenleniyor. Ayrıca Kız Kalesi Plajında kale manzaralı deniz keyfi de yapabilirsiniz. Beldede pek çok otel ve konaklama alanları bulunuyor.

Kız Kalesi Efsanesi
Kız Kalesi’nin pek çok efsanesi bulunuyor ancak en çok bilineni sizinle paylaşmak istiyoruz. Mersin topraklarına hakim bir Bey, evlenip bir kız çocuğu sahibi olmayı çok arzuluyor. Bu Bey, evleniyor ve uzun yıllar da bir çocuk sahibi olamıyor. Bey, adaklar adıyor, dualar ediyor ve gel zaman git zaman bir kız çocuğu sahibi oluyor. Uzun yıllar çocuk hasretiyle yanan Bey, kızı olunca onu adeta prensesler gibi büyütüyor. Bey’in kızı öyle efendi öyle kibar bir kız olarak yetişiyor ki görenler hayranlıklarını gizleyemiyor ve hemen herkesin sevgisini kazanıyor. Bey kızı olunca oranın geleneği gereği bir kahine giderek kızının geleceği hakkında bilgi istiyor. Kahin de Bey’e ‘kızının 9 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından öldürüleceğini’ söylüyor. Bey düşünüyor taşınıyor ve bir çözüm yolu bulduğuna inanıyor. Hemen askerlerine emrediyor ve denizin ortasındaki adaya bir kale inşaatı başlatıyor. Yılanların yüzemeyeceğini düşünerek, kızını böylelikle bu felaketten koruyabilmek için denizin ortasını seçiyor. Kale bitiyor ve yanında birkaç hizmetçiyle beraber kızını kaleye gönderiyor. Küçük kız babasının bunu neden yaptığını anlamıyor ve üzüntüsünden günden güne zayıflıyor. Aradan seneler geçiyor ve Bey’in kızı 9 yaşını bitiriyor. Bey, kızının 9 yaşını doldurduğu gün kehanetin gerçekleşmemesi sebebiyle davullu zurnalı bir eğlence tertip ediyor. Bey’in davetine tüm halk katılıyor ve konağa gelen köylüler Bey’e hediye olarak üzüm getiriyorlar. Bey, kızının üzümü çok sevdiğini bildiğinden hemen bir sepet üzüm hazırlayıp kaleye gönderiyor. Kız da eğlence dağıldıktan sonra yerim diye sepeti odasına götürüyor. Akşam olunca üzüm sepetinin içine sızan yılan Bey’in kızını boğuyor. Böylece kehanet gerçekleşiyor, Bey’in güzeller güzeli kızı bir yılan tarafından öldürülüyor.
Kız Kalesi Giriş Ücreti
Kız Kalesi’ne girebilmek için cüzi bir miktar ödemeniz gerekiyor. Eğer daha önce Müzekart sahibi olduysanız bu müze kartla Kale’ye ücretsiz girebiliyorsunuz. Müzekart almak isterseniz de Kale’nin girişindeki gişelerden alabiliyorsunuz. Müzekart sahibi olarak 1 yıl boyunca ülkenin dört bir yanındaki müze ve ören yerlerine ücret ödemeden giriş yapabiliyorsunuz.
Kız Kalesi’ne Nasıl Gidilir?
Kız Kalesi’ne Mersin merkezden ulaşabilmeniz için özel aracınız yoksa otogardaki Silifke otobüs ve minibüslerini kullanmanız gerekiyor. Özel aracınızla gitmeyi düşünüyorsanız Mersin – Antalya yolunu takip ederek 1 saat gibi kısa bir sürede Kız Kalesi’ne ulaşabiliyorsunuz. Her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Kız Kalesi’nin muhteşem görüntüsü ve tarihinin yanı sıra Kız Kalesi Beldesi’nin güzel plajı da insanları kendine çekiyor. Mersin’e yolu düşenlerin çoğunlukla ilk uğradığı nokta Kız Kalesi oluyor.

Kız Kalesi Yakınlarındaki Gezilip Görülecek Yerler
Adamkayalar: Mersin’in Erdemli ilçesinde Kız Kalesi beldesinde yer alan Adamkayalar, sarp kayalar üzerine işlenmiş 17’si insan olmak üzere 18 kabartmadan oluşuyor. Adamkayalar’ın yolu biraz sarp ve kaygan olduğundan buraya giderken sağlam ayakkabı ve rahat kıyafetler giymeniz öneriliyor.
Narlıkuyu Mozaik Müzesi: Mersin’in Silifke ilçesinin Narlıkuyu beldesinde yer alan müzede, 1975-1976 senelerinde yapılan çalışmalarda bulunan Roma Dönemi’ne ait bir hamamın tabanındaki mozaikler sergileniyor. Ünlü ‘Üç Güzeller Mozaiği’ bu müzede sergileniyor.
Aşağı Dünya Obruğu: Mersin’in Silifke ilçesinin Öztürkmenli beldesinde yer alan obruk, iç duvarlarına oyulan kaya mezarları ve adak taşları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Obruk ’un bulunduğu bölge 1993 yılında 1. Derece doğal sit alanı ilan ediliyor. Obruk’un yakınlarında bulunan Karakabaklı ve Işıkkale Ören Yerleri de oraya gidince görebileceğiniz mekanlar arasında bulunuyor.