Eski adıyla İçel olarak bilinen Mersin Türkiye’nin 11. büyük şehridir. Bir Akdeniz şehri olan Mersin, son yıllarda geçirdiği değişimlerle gittikçe modernleşmiştir. Tarihi ve doğal güzellikleri, müzeleri ve şehirde gerçekleştirilen etkinlikleri ile Mersin, mutlaka görülmesi gereken şehirlerden biri.
Akdeniz’in bu güzel şehrini gezmek isteyenler için güzel bir rehber hazırladık. Mersin gezilecek yerler listesini okurken keyif almanızı ve Mersin gezinizde işinize yarayacak ipuçlarını bulmanızı umuyoruz.
Mersin Gezi Rotası
Eğer Mersin’i tam anlamıyla gezmek, hem merkezini hem de çevresindeki doğal güzellikleri tamamıyla keşfetmek istiyorsanız toplamda 4 günlük bir gezi planı yapmanız yeterli olacaktır. Aynı zamanda gezilecek tüm bölgeler arasında mesafe de olduğu için bu geziyi aracınızla yapmanızda ya da Mersin’de araç kiralamanızda yarar var. Peki “Mersin merkezde neresi gezilir?” ve “merkezin çevresinde görülmesi gereken yerler nereler? gibi soruların cevaplarına gelin hep birlikte bakalım.
- Mersin Marina
Yat bağlama alanları ve yatlara hizmet veren bölümlerin dışında mağazaları, kafe ve restoranlarıyla Mersin’in en gözde mekanlarından biri konumunda olan Mersin Marina içerisinde spor merkezi, SPA, barlar ve yat kulübü gibi imkanlar da mevcut. Gün batımına karşı keyifli bir akşam yemeği yemek, sonrasında nezih bir ortamda güzel bir yürüyüş yapmak için en ideal mekanlardan biri olan Mersin Marina’yı ziyaret etmenizi öneririz.
- Mersin Arkeoloji Müzesi
Mersin’in Yenişehir ilçesinde yer alan müze içerisinde Mersin şehir merkezi ve çevresinde yapılan kazılar sonucu bulunan eserler sergileniyor. Müzenin bir kısmı ise Mersin’in yerel göçebe kültürüne ait yöresel kıyafetlere ve kullanılan ara. gereçlere ayrılmış. İlk çağlardan günümüze kadar olan Mersin’in tarihi hakkında bilgi edinmek ve sergilenen eserleri incelemek isterseniz Mersin Arkeoloji Müzesi’ni mutlaka görmelisiniz.
- Mersin Deniz Müzesi
Osmanlı denizciliğinden Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar Türk Denizcilik ve Savaş tarihinin tüm detaylarını ziyaretçilerine sunan Mersin Deniz Müzesi içerisinde barındırdığı 500’den fazla obje ve geniş kütüphanesi ile meraklılarını bekliyor. Kronolojik olarak sıralanmış gemi modelleri, askeri kıyafetler, ateşli silahlar gibi objeler ile yağlı boya tabloların sergilendiği müze Pazartesi günü dışında haftanın tüm günleri ziyarete açık.
- Hz. Muğdat Camii
Ankara Kocatepe Camisinden sonra Cumhuriyet döneminin ikinci büyük camisi olarak bilinen Hz. Muğdat Camii, 1980 yılında Yenişehir ilçesinde inşa edilmiştir. Aynı zamanda Mersin’in en büyük camisi olma unvanına sahiptir. Klasik Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiş caminin üçer şerefeli 6 minaresi bulunuyor. Konferans salonu, aşevi, kütüphane gibi birimleri ile aslında bir külliye olan cami Mersin Deniz Müzesi ve Mersin Müzesi’nin hemen yakınında yer alıyor.
- Kushimoto Sokağı
Mersin’in Yenişehir ilçesinde yer alan, kafeleri, restoranları ve eğlence mekanları ile ünlü bir sokak olan Kushimoto Sokağı, Türk-Japon dostluk ilişkilerinin Mersin’deki bir yansıması olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda Mersin’in en hareketli yerlerinden biri olan bu sokaktaki mekanların bir çoğu geç saatlere kadar açık. Mersin’de keyifle eğlenmek ve hareketli bir akşam geçirmek isterseniz en doğru adres kesinlikle burası.
- Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi
Sultan Abdülmecit tarafından 1853’te yapımına başlatılan ve 1898 yılında yapımı tamamlanan kilise, Mersin şehir merkezinde, sahip olduğu saat kuleleri ile dikkat çeken bir yapı. Mersin’de yaşayan Katolik cemaat için hala ibadete açık olan Aziz Antuan Latin Katolik Kilisesi, farklı mimarisi ve bir botanik bahçesini andıran rengarenk çiçekleri ile kesinlikle görülmesi gereken anıtsal bir yapı. Kiliseyi ziyaret etmek isterseniz önceden randevu almanız gerektiğini unutmayın. Bu şekilde rehberler eşliğinde kiliseyi gezmeniz mümkün.
- Atatürk Evi ve Müzesi
Atatürk’ün 1925 yılındaki Mersin ziyaretlerinde eşi Latife Hanım ile birlikte 11 gün boyunca kaldığı evin müzeye dönüştürülmesiyle kurulan Atatürk Evi ve Müzesi 1897 yılında inşa edilmiş bir konak. Sivil mimarinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilen bu konak 1992 yılında resmi olarak müze haline getirilmiş. Müze içerisinde Atatürk’e ait fotoğraflar, belgeler ve kişisel eşyaların yanı sıra etnografik eserler de sergileniyor.
- Kırkkaşık Bedesteni
Tarsus’un en önemli tarihi yapılarından biri olan Kırkkaşık Bedesteni, ilk dönemlerinde aşevi olarak, Cumhuriyet’ten sonra ise çarşı olarak kullanılmıştır. Bedesten içerisinde yöreye ait el yapımı birçok hediyelik eşyanın yanı sıra yine yöreye ait yiyecekleri de satın almanız mümkün.
- Yerköprü Şelalesi
Mersin’in en bilinen güzelliklerinden birisi Mut ilçesinde yer alan Yerköprü Şelalesi Milli Parkı’dır. Park içerisinde 30 metre yükseklikten dökülen bir şelale bulunuyor. Bu şelalenin dökülen suları ise 300 metre uzunluğundaki bir göle dökülüyor. Bu muhteşem doğa harikasını gezerken oldukça keyifli vakit geçireceksiniz. En güzel selfielerinizi çekebileceğiniz bu alanda mangal yakmak yasak olduğundan yalnızca doğanın tadını çıkarmanızı öneriyoruz.
- Tarsus Şelalesi
Tarsus ilçesinin Berdan Çayı üzerinde bulunan şelale, Mersin’in en büyüleyici doğal güzelliklerinden biridir. İlkbahar aylarında yükselen akış hızı, serinleten havası ve büyüleyici gün batımı manzarası ile kendisini görmeye gelenlere harika bir ortam sunan şelalenin sularının yöre halkı tarafından şifalı olduğuna da inanılıyor.
- Kız Kalesi
Mersin’in turistler tarafından en çok ilgi gören yerlerinden biri de Erdemli ilçesinde bir adacık üzerinde bulunan Kız Kalesi. Kıyıdan 300 metre açıklıkta bulunan kale 15 bin metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Adeta masallardan çıkmış gibi görünen bu kaleye sahildeki balıkçı motorlarını kullanarak ulaşabilirsiniz.
- Cennet ve Cehennem Obrukları
“Mersin’in en meşhur yeri neresidir?” diye soracaklara hiç düşünmeden verebileceğimiz cevaplardan birisi kesinlikle Cennet ve Cehennem Obrukları olacaktır. Silifke ilçesinin Narlıkuyu Kasabası’nda yer alan Cennet ve Cehennem Obrukları, bir yeraltı deresinin oluşturduğu kimyasal erozyonla tavanın çökmesi sonucu meydana gelmiş olan büyük çukurlardır. Mersin’in en büyük turistik yerlerinden biri olan bu iki oluşumdan Cennet Obruğu, içerisinde yer alan Meryem Ana Kilisesi nedeniyle de inanç turizmi açısından da oldukça önemlidir. Yaklaşık 128 metrelik bir derinliğe sahip olan Cehennem Obruğu’na inmek Cennet Obruğu’na inmek kadar kolay olmasa da son zamanlarda yapılan seyir terası ile Cehennem Obruğu’nu izlemek daha kolay bir hale geldi.
Mersin’in Meşhur Durakları
Listemizde Mersin’de görmeniz gereken tüm önemli lokasyonları bir araya getirdik. “Mersin nereleri meşhur?” diyenler için genel bir özetleme yapacak olursak, Mersin’e geldiğinizde mutlaka Mersin Marina’da güzel bir yemek yemeli, Kushimoto Sokağı’nda eğlenmeli, Cennet – Cehennem Obrukları’nı görmeli ve Tarsus Şelalesi’nde gün batımını izlemelisiniz diyebiliriz. Bunlara ek olarak Mersin’in muhteşem lezzetlerinden de bahsetmeden olmaz. Mersin’e kadar gelmişken, en ünlü yiyeceği tantuniyi yemeden asla dönmemelisiniz. Tarsus kebabı, silifke yoğurdu, kerebiç, cezerye gibi diğer lezzetleri de vakit ayırıp muhakkak denemelisiniz. Ayrıca eve dönüş yolculuğunuzda yanınızda görütebileceğiniz limon ve anamur muzu gibi ilin meşhur ürünlerini de satın almayı unutmamalısınız. Özellikle ince kabuklu ve bol sulu limonların tadına baktıktan sonra her zaman Mersin limonunu arayacaksınız.
Son olarak Mersin’den tarihi Tarsus evlerini incelemeden, Kırkkaşık Bedesteni’nden hediyelik eşyalar almadan, Kız Kalesi’ni keşfetmeden ve Kız Kalesi plajında yüzmeden Mersin’den ayrılmamanı öneririz.