Mersin’in Silifke ilçesine 32 kilometrelik mesafede bulunan, çam ağaçları ile kaplı dağları aştıktan sonra ulaşılan Tisan Adası, Mersin’in en beğenilen yerlerinden biri. İki adet koy, bir yarımada ve adacıktan oluşan belde sakin bir tatil yapmak isteyenlerin ilk tercih ettiği noktalardan biri. Bodrum evlerini andıran beyaz renkli evlerin kapladığı ada özellikle yaz aylarında oldukça kalabalıklaşıyor. Mersin’in bu eşsiz güzelliği hakkında merak edilen her şeyi sizler için araştırdık.
Geçmişten Günümüze Tisan Adası
Milattan önceki dönemlere kadar uzanan tarihiyle de oldukça önemli olan ada, tanrıça Afrodit’e adanmış bir bölge olarak biliniyor. Bu bölgede Aphrodisias Antik Kenti’nin olduğu biliniyor olsa da antik kente ait çok az kalıntı günümüze kadar ulaşabilmiş. Bazı kaynaklar, eski dönemlerinde bu adada iki adet liman bulunduğuna işaret ediyor. Ayrıca bölgede bulunan antik kentteki kilisede günümüzde hala seçilebilen taban mozaikleri de bulunmuş. Karabatak ve keklik gibi Silifke’ye özgü kuş türlerinin yer aldığı bu mozaikler oldukça ilgi çekici.
Yakın dönem tarihe baktığımızda ise Kıbrıs Barış Harekatı sırasında helikopter ile bölgeden geçen bir albay tarafından keşfedilen ada üzerinde zamanla evler inşa edilmiş ve bu sayede yerleşim başlamış.

Adaya Ulaşım Nasıl Gerçekleşiyor?
Tisan Adası ile ilgili burayı ziyaret etmek isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan birisi de “Mersin Tisan Adasına nasıl gidilir?” oluyor. Tisan’a ulaşmak için birçok alternatif mevcut.
Öncelikle özel aracınızla Tisan’a nasıl ulaşacağınızı anlatalım. Mersin-Antalya karayolunu takip ederek, Yeşilovacık Mahallesi’nden geçen dağları aşarak Tisan’a ulaşabilirsiniz. Ancak bu yolun oldukça virajlı ve engebeli olduğunu söyleyelim. Tabi ki bu sizin gözünüzü korkutmasın. Yolun sonunda ulaşacağınız muhteşem güzellik bu zorluğu çekmenize değer.
Yine de bu uzun yolu özel aracınız ile katetmek size zahmetli gelecekse, Taşucu’ndan kalkan tekne turları ile Tisan Koyu’na ve Tisan Adası’na kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Eğer Tisan’a uçakla gelmek isterseniz de Alanya Gazipaşa Havalimanına veya Adana Şakirpaşa Havalimanına inebilirsiniz. Havalimanından bir araç kiraladıktan sonra Alanya Havalimanından 183 kilometre, Adana Havalimanı’ndan ise 210 kilometrelik bir mesafe sonunda adaya ulaşmanız mümkün. Her iki havalimanından da adaya ulaşımın yaklaşık 3 saat süreceğini söyleyelim.
Son olarak şehirlerarası otobüs ile adaya gitmek isterseniz önce Silifke’ye gelip ardından Silifke’deki dolmuşlar ile adaya ulaşabilirsiniz. Silifke ile Mersin Tisan Adası arası mesafe ise 32 kilometre. Özellikle yaz dönemlerinde Silifke’den Tisan’a düzenli dolmuş seferleri düzenleniyor.
Mersin Tisan arası kaç kilometredir? diye merak ediyorsanız da bu mesafe 135 kilometre.
Adanın İmkanları
Sahip olduğu doğal ve tarihi güzellikler ile ziyaretçilerini adeta büyüleyen Tisan Adası’nda gezip görebileceğiniz birçok yer mevcut. Peki Tisan Adasında ne var? Adadaki saklı güzellikleri keşfetmek isteyenler için bu mekanlardan en önemlisi Aphrodisias Antik Kenti’dir. Antik dönemde kurulmuş bir liman kenti olan Aphrodisias Tisan yarımadasının güneyinde yer almaktadır. Ege bölgesinde Aphrodisias isimli bir antik kent daha olması nedeniyle, buradaki kente Kilikya Aphrodisias’ı da denilmektedir. Kentin tarihi hakkında kesin veriler bilinmiyor olsa da Helenistik Dönemde önemli bir liman kenti olduğu düşünülmektedir. Bu antik kentin bilinen en önemli eseri ise Erken Bizans Döneminden kaldığı düşünülen bazilika planlı kilise kalıntısıdır. Mozaikli Kilise olarak bilinen bu kilisenin taban mozaikleri günümüze kadar ulaşmış durumdadır ve bu mozaiklerde Silifke’ye ait kuş türleri motiflenmiştir.
Tisan Adası’nın görülmesi gereken diğer yerleri de;
- Körselik Adası,
- Bizans Kilisesi,
- Göktepe,
- Bizans Kulesi,
- Tisan Plajı,
- Tisan Flamingo Koyu,
- Tisan Kadınlar Koyu olarak sayılabilir.
Denize Girmek Çok Keyifli
Adayı ziyaret etmeyi planlayanların merak ettiği sorulardan biri de “Mersin Tisan Adası Denizi Nasıl?” Tisan yarımadası iki adet koydan oluşuyor. Mersin’in en temiz ve berrak denizlerinden biri olarak gösterilen bu koylarda deniz sığ ve taşlık olsa da eşsiz turkuaz renge sahip olan deniz görenleri büyülemeyi başarıyor. Ancak bu plajlar ile ilgili bilmeniz gereken bir şey var. Adaya bir site kapısından giriş yapıyorsunuz ve site sakinleri dışarıdan gelen tatilcileri çok sıcak karşılamıyor. Tabi ki içeri girmenize bir engel yok ama içerideki şemsiye ve şezlongları kiralamanıza izin verilmiyor. Tabi site içerisindeki apart daireleri kiralarsanız bütün imkanlardan faydalanmanız mümkün. Daire başına 2 şezlong ve 1 şemsiye kullanım hakkınız var.
Tisan Adası’nda yemek yiyebileceğiniz birkaç kafe ve restoran da mevcut. Ancak konaklama için apartlardan birini kiraladıysanız erzaklarınızı marketlerden tedarik ederek kendi yemeğinizi kendiniz de hazırlayabilirsiniz.
Tisan Adası’nda konaklamak istiyorsanız, koy tarafında dar bir alan olduğu için pansiyon ve butik işletme sayısının az olduğu konusunda sizi uyarmak isteriz. Özellikle yoğun geçen yaz dönemlerinde yer bulmanız biraz zorlaşabilir. Eğer bir şanssızlık olur da yer bulamazsanız üzülmeyin. Silifke veya Taşucu’ndaki konaklama yerlerinden birinde kalabilir ve Taşucu’ndan hareket eden tekne turları ile Tisan Adası’na gelebilirsiniz.

Tisan Adası’na Gelmişken Başka Neler Yapabilirsiniz?
Hazır Tisan Adası’na gelmişken çevrede görebileceğiniz birçok güzel alan olduğunu da söyleyelim.
Örneğin, Taşucu’nda bulunan ve Atatürk’ün doğduğu evin birebir aynısı olan Atatürk Evi’ni ziyaret edebilirsiniz. Yine Taşucu İncekum Plajına gidebilir ve incecik kum yapısına sahip olan bu plajda denize girmenin tadını çıkarabilirsiniz. Konu Taşucu’ndan açılmışken, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde kullanılan Taşucu Liman Kalesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.
Ziyaretinizin Tisan Adası ile sınırlı kalmasını istemiyorsanız ve biraz da vaktiniz varsa Silifke’yi de mutlaka gezip görmenizi öneriyoruz. Adamkayalar Vadisi, Cennet-Cehennem Mağaraları, Kızkalesi, Narlıkuyu, Aya Thekla Kilisesi, Boğsak Koyu ve Olba Antik Kenti gibi birçok tarihi ve doğal güzellik arasından dilediğinizi seçebilir ve rotanızı buraya doğru çevirebilirsiniz.
Son olarak size birkaç lezzetli tavsiye de vermek istiyoruz. Tabi ki Mersin il sınırları içerisinde olduğunuzu düşünürsek gastronomik bir şölenden bahsetmememiz de mümkün değil. Bu nedenle Öncelikle mutlaka Mersin’in en meşhur yiyeceği olan tantuniyi kendi topraklarında yemeden oralardan ayrılmayın. Tisan’da ünlü birkaç balık restoranında lezzetli bir balık yemeyi de unutmayın. Yine Mersin yöresine ait cezeye, gövelez, kerebiç, dondurmalı künefe, karsambaçı, batırık, Tarsus kebabı, sıkma, dövme pilavı, içli köfte, Tarsus lahmacunu, biberli ekmek, topalak çorbası, Silifke yoğurdu, kaya koruğu turşusu, kaynar, yayla bandırması gibi birbirinden harika lezzetlerden en azından birini tatmadan evinize dönmeyin.
Dönüş yolunda evinizin mutfağı için de birkaç şey almanızı öneriyoruz. Mersin’in limon yetiştiriciliği konusunda önemli bir şehir olması nedeniyle tatil dönüşünde ince kabuklu ve bol sulu Mersin limonundan almayı ihmal etmeyin. Elbette ki meşhur Anamur muzunu da hem kendinize hem de sevdiklerinize hediye olarak götürebilir ve Akdeniz’in güzel lezzetlerini bir süre daha yemeye devam edebilirsiniz.