Yunan Adaları hem havası hem de barındırdığı güzellikler ile tatil notalarının yönünü değiştiriyor. Yunanistan’ın ana karası oldukça seviliyor. Yunanistan’ın ana karalarından daha çok ilgi gören ve sevilen bir şey varsa o da Yunan Adaları. Tüm Yunan adasının kendine has bir dokusu ve ruhu var. Yunanistan’ın üçüncü büyük adası olan Midilli Adası da kendine özgü ruhu olan Yunan adalarının başında geliyor. Dik yamaçlara kurulan ve taş evlerden oluşan köyleri ile Midilli Adası en sık ziyaret edilen alanlardan birini oluşturuyor. Midilli Adası’nda birbirinden güzel plajlar, sakin ve doğal bir ortam bunun yanında, lezzetli yemekler sizleri bekliyor. Midilli gezisi yapmayı düşünenler için Midilli gezi rotası listesi hazırladık. Midilli Adası’na nasıl gideceğiniz, gittiğinizde hangi yerleri gezeceğiniz gibi pek çok konuyu sizler için derledik. Midilli Adası’nda ne yenir? gibi soruların cevaplarını da yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Midilli Hakkında Kısa Bilgi
Öncelikle biraz Midilli Adasını yakından tanıyalım! Midilli Adasına Midilli Adası diyen yalnızca Türkler olabilir. Çünkü midilli adı, adanın en büyük yerleşimi olan ve Türkiye’ye en yakın şehri olan Mitilini’den geliyor. Türkler bu şehrin adını bütün adaya vermeye karar vermiş olsa da Yunanlılar bu merak uyandırıcı adaya Lesvos diye sesleniyor. Lesbos olarak okunan adanın adının yanı sıra asıl dikkat çeken adanın barındırdığı güzellikler. Lesvos Teselyalı kahraman Lapithos’un oğluna verilen bir admış. Teselyalılar, Cenevizliler, Bizanslılar’ın ardından Midilli Adası 1462 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na geçmiş. 1914 yılında ada Yunanistan himayesine girene kadar da Osmanlı toprakları arasında kalmaya devam etmiş. Mübadele döneminde Türkiye’de yaşayan pek çok Rum adaya yaşamaya başlamış.
Midilli Adasına Nasıl Gidilir?
Midilli Adası, Yunanistan’a bağlı bir ada olduğu için gidiş söz konusu olduğunda şengen ülkeleri kuralları geçerliliğini koruyor. Bu bilgi dahilinde Midilli Adasına nasıl gidilir sorusunun cevabı merak ediliyor. Midilli Adasına gitmek için geçerli bir pasaportuz ve şengen vizeniz olmalı. Eğer yeşil pasaportunuz varsa vize almadan da rahatlıkla Midilli Adasına gidebilirsiniz. Daha önce geçerli olan kapı vizesi uygulaması 2019 yılında kaldırıldı. Bu nedenle geçerliliği devam etmiyor. Midilli’ye 2022 yılı itibariyle en kolay ulaşım şekli Ayvalık’tan feribot ile gitmek olarak görülüyor. Farklı firmaların arabalı feribotu ile 1,5 saatte veya hızlı feribotlar aracılığı ile 45 dakikada adaya gidebilirsiniz. Feribotlar sabah 09:00’da Ayvalık’tan akşam 18:00 Mitilini’den seferlerine başlıyor. Biletlerinizi firmaların internet sitesinden veya Ayvalık limanındaki satış ofislerinden satın alabilirsiniz. Ayvalık ofisleri sabah 07:00’den itibaren hizmet vermeye başlıyor. Feribot içinde yiyecek içecek alabileceğiniz minik bir büfe yer alıyor. Bu sayede yolculuk esnasında açlığınızı ve susuzluğunuzu kolaylıkla giderebilirsiniz.
Midilli Adasında Gezilecek Yerler
Midilli Adası hafta sonu kafa dinlemek için de bir hafta hareketli bir tatil geçirmek için de oldukça ideal bir ada. Bu nedenle ne istediğinize karar vererek bu doğrultuda gezi planı yapmanız en doğrusu olacaktır. Ne istediğinize karar verebilmeniz için de Midilli Adasında gezilecek yerleri sizler için listeledik.
- Mitilini
Midilli adasının en büyük şehri ve merkezi Mitilini yani Midilli şehri olarak anılıyor. Ayvalık feribotları sizi Midilli şehrine kadar getiriyor. Sabah akşam karşılıklı devam eden feribot seferleri olduğu için ulaşım seçeneği açısından oldukça iyi. Sabah 09:00’da Ayvalık’tan kalkan feribot yaklaşık 10:30 sularında Mitilini’ye varmış oluyor. Midilli şehri için adanın en hareketli ve kalabalık şehri denilebilir. Agios Therapontas Kilisesi, Özgürlük Heykeli, Sapfo meydanı ve daha fazlası burada sizleri bekliyor. Şehir merkezinde aynı zamanda dükkanlar, Gataluzi Kalesi gibi görülecek yerler mevcut.
- Panagiouda
Mitilini şehrine çok yakın bir sahil kasabası olan Panagiouda, Midilli Adasında en dikkat çeken yerlerden biri. Denize sıfır ve dik yamaçlardan inilmeyen bir sahil kasabası bulmak olan Panagiouda’yı bulmak biraz zor. Burada denize girebilir ve lezzetli kahvelerin tadını çıkarabilirsiniz.
- Thermi Kasabası ve Terkedilmiş Sarlitza Sarayı
Mitilini şehrinden kuzeye doğru giderken yol üstünde yer alan Thermi Kasabası kaplıcaları ile meşhur. Bu bölge, Roma Dönemi’nde de sıcak su kaynakları ile tanınıyormuş. Artemis Tapınağı ve hamam kalıntılarını içerisinde barındıran bu kasabanın sıcak su kaynaklarından zamanında Osmanlı da faydalanmış. Sarlitza Sarayı Midilli Adasının Avrupa sosyetesinin ilgisini çektiği dönemde yapılmış oldukça dikkat çeken bir otelmiş. Zaman içerisinde popülerliğini kaybeden otel, ekonomik kriz mağdurlarından. Bu süreçle birlikte eskiyen bina hayalet otele dönüşmesine neden olmuş.
- Mantamados Köyü & Taksiyarhis Manastırı
Mantamados Köyü, Mitilini şehrinden Silaminia’ya doğru ilerlerken yol üstündeki mola alanlarınızdan biri olabilir. Midilli adasına 35 km mesafede bulunan köy adını “Manda” kelimesinden almış. Adanın en iyi süt ve süt ürünlerini bu Mantamados köyünde bulabilirsiniz. Köy meydanındaki büyüleyici, kafe ve restoranlar için küçük bir kilise olan Aziz Vasili kilisesi köy içinde gezilmeye değer mekanlardan biri. Köyde bulunan Taksiyarhis Kilisesi & Manastırı için adanın en meşhur kilisesi denilebilir. Taksiyarhis Kilisesi, başmelek Mikail’e adanmış bir kilise. 140 kilisenin de merkezi konumunda. Kilisenin meşhur olmasının bir diğer nedeni ise içeride bulunan Başmelek Mikail yani bir diğer deyişle Taksiyarhis İkonası. 10. yüzyılda Midilli Adası sık sık korsan saldırılarına maruz kalıyormuş. Korsanlardan korunabilmek için tepede bir manastır inşa edersek güvenli olur düşüncesi ile burayı inşa etmişler. Korsanları durdurmaya yetmeyen bu eylem sonucunda bir gece korsanlar 39 rahibi katletmiş. Manastırda korsanlardan kurtularak sağ kalan tek rahip ölen rahiplerin kanlarının bulandığı toprak ve mum kullanarak Taksiyarhis İkonası’nı inşa etmiş. İkona günümüzde kilisede sergileniyor. Bu güzelliği gözlerinizle dilediğiniz kadar hafızanıza kaydedebilirsiniz. Çünkü içeride fotoğraf çekmek yasak.
- Sikaminia Köyü
Midilli şehri pek çok yerleşim alanı sahil ve tepe bölümü olarak iki ayrı yere konumlandırılmış durumda. Sikaminia, Midilli Adasının yüksek yamaçlarından biri olan Lepetimnos’un kuzeyinde kurulmuş bir köy iken sahil kısmınına verilen ad ise Skala Sikamineas. Sikaminia Köyü, Nobel ödüllü yazar, gazeteci ve bilim adamı Stratis Myrivilis’in doğduğu köy olarak da biliniyor. Yazarın “Panagia Gorgona” kitabına ilham veren bu köy eminiz daha pek çok şeyin ilham kaynağı olmuştur. Köyün taş evleri, taş döşemeli sokakları tideal bir fotoğraf çekim alanı oluşturuyor. Aynı zamanda Sikamina Köyünde Folklore Museum Sykaminia adında bir müze de var.
- Skala Sikamineas
Slaka Köyü adını dut ağaçlarından alıyor. Dut ağacının altı anlamına gelen “Mouria tou Myrivili” restoranının yer aldığı ve adanın evlilik merasimlerinin yapıldığı özel bir alan. Sikaminia Köyü’nün sahil bölümüne ise Skala Sikamineas deniliyor. Burası aynı zamanda Midilli Adasının en meşhur balıkçı kasabası.
Midilli Adasında hem eğlenmeye hem de dinlenmeye fırsat bulabilirsiniz. Türkiye’den pek uzaklaşmadan farklı bir atmosfer içerisine girmek istiyorsanız Midilli Adası tam size göre. Yapacağınız gezide kültürel kazanımların yanı sıra doğa ile iç içe geçireceğiniz günler de sizleri bekliyor. Sizin için hazırladığımız listeye, gezinizde keşfettiğiniz yerleri de ekleyerek, daha da uzatabilirsiniz.