Ülkenin manzarasına katkıda bulunan Antik Mısır’ın anıtlarının bir bölümünü ziyaret edebilmek için Luksor kenti Karnak Tapınakları ve Krallar Vadisi muhakkak gidilmesi gereken noktaların ilk sıralarında yer alıyor. El Uksur (eski ismi ile Waset) 12. Hanedanlık zamanında Güney Mısır’da El Uksur’un başkenti olma özelliğini taşıyor. Nil Nehrinin doğu şeridine Thebes kalıntılarının üstüne inşa edilmiş olan bir antik kent. Kent, Eski Yunanlılar tarafından Teb adı ile biliniyor. Mısır’ın en nadide tarihi eserlerini ve yapılarına ev sahipliği görevini üstlenen şehir Luksor, Mısır’da Abidos’tan sonraki 2. en eski kent olma özelliğini taşıyor. Luksor ve Karnak kasabalarının bir araya gelmesi ile yeryüzünün en görkemli açık hava müzesi bulunan kent her sene sayısız misafiri burada ağırlıyor, gizemli yapısı ile tam anlamı ile ziyaretçilerini büyülüyor. Günümüzde Giza Piramitlerinden sonraki ülkenin en çok ziyaretçi akınına sebep olan tarihi yerlerinden biri.

Luxor Karnak Tapınağı
Karnak Tapınakları M.Ö 1391-1351 yılları aralığında III. Amenhotep’un hükmünün sürdüğü, hakimiyet kurduğu zamanda kentin orta yerine 18. Hanedanlık zamanında Firavun III. Tutmosis emri ile yapılmaya başlanmış. Sonrasında Tutankhmanon ve Horemheb buraya ilaveler yaparak tapınağı bitiren II. Ramses olmuş. Her yeni gelen hükümdar (ortalama 30 hükümdar) bir önceki firavunun yaptığından daha iyisini yapmak, özgün izlerini gelecek nesillere bırakabilmek için buraya bir şeyler ilave etmiş. Böylelikle tapınak ziyaretiniz süresince pek çok firavunun izine denk gelmeniz fazla olası. Her hükümdar zamanında tapınakta farklı farklı çalışanlar, zanaatkarlar, taş ustaları öncelikli olmak üzere toplamda 80 bin insan görev yapmış. Bu insanların da emeği asla göz ardı edilmemeli. Tam anlamı ile açık hava müzesi ayrıca yeryüzünün en görkemli antik dini yapı olarak adlandırılan Karnak Tapınaklarının inşaatı 2000 seneden daha uzun sürmüş. Tapınak esasında birden fazla Tanrı’ya adanmış olsa dahi aslında Tanrı Amon için inşa edilmiş. Tanrı Amon, eşi Mut ve oğlu Khonsu’nun evi olarak yapılmış. Antik Mısır zamanında Firavunlar ve eşleri Opet festival kutlamaları için Karnak Tapınaklarında süslenerek buradan Luxor Tapınağına geçerlermiş. Mısır’daki antik ibadethaneler genel olarak 4 kısımdan oluşuyor. Karnak Tapınakları da 4 kısımdan oluşuyor.
Tapınağın giriş kısmında dikilitaşı arkamızda bırakarak koç başlı sfenksli yoldan geçerken bir taraftan da karşımızda çıkan 113 metre genişliği bulunan dünyanın en görkemli pilonu sizi karşılayacak. Piramitlerin yapılma mantığı ile inşa edilen üstlerinde hiçbir kabartma veya işleme olmayan pilonun yapımı tamamlanmamış. Pilonun üst bölümünde göreceğiniz minik cam kısımlardan Antik Mısır zamanında bayraklar asılmış. Burada sfenksle bezenmiş olan yoldaki taşlar bir dönemler buranın bir liman kenti olduğunu ispatlar nitelikte. Pilonu geçince devasa bir bahçeye ulaşılıyor. Buranın geçmişi yaklaşık 1800 yıla dayanıyor.
Avlunun sol kısmında II. Seti Tapınağı, sağ kısmında ise III. Ramses Tapınağı ile arka kısmında Opet ve Khonsu Tapınakları bulunuyor. Sağ kısımda II. Ramses’in dikilmiş olan 2 heykeli bulunuyor. Heykeller içindeki sol ayağı önde olanlar hayatı, tam karşısındaki elleri bağlı Ramses II isimli heykel ise ölümü ifade ediyor. 1. avluya Habeş Avlusu adı verilmiş. Sırayla dizilmiş Kriosfenkslerin saklandığı kısım burası. 1. avluda bulunan insan kafası olan sfenks. Bu sfenksi I. Nectanebo M.Ö 380-362 seneleri arasında yaptırmış. Avluyu geçtikten sonra II. Ramses ve ayaklarının dibinde kızı Kraliçe Bintanat’ın heykelinin arka kısmında yer aldığı 2. pilonu geçince varacağınız alan Hipostil Salon. 5 bin mt²’lik bir araziye yayılmış olan bu salonda 134 adet sütun mevcut. Salonun ortasında papirüs biçiminde 12 adet kolonun 21 metre yüksekliği bulunurken 122 adet sütun 15 metre yükseklikte. Hipostil Salon’un inşaatına III. Amenhotep döneminde başlanmış, buranın kuzey kısmındaki duvarında bulunan kabartma rölyefler I. Seti zamanında, güney kısmındaki sütunlar ve yarım duvar ise I. Seti’nin oğlu II. Ramses döneminde inşa edilmiş.

Kolonlardan her birinde kartuş bulunuyor. Her firavun için 2 adet kartuş mevcut. Kartuşların içerisinde hükümdarların doğum ismi ve firavun olduktan sonra aldığı isimleri yazılı durumdadır. Great Hypostyle Hall’den sonra I. Tuthmosis ve hemen arka kısmında Hapshetsut obeliskleri mevcut. Hatshepsut obeliski M.Ö 1473-1458 seneleri arasında inşa edilmiş 320 ton ağırlığına 30 metre yüksekliği mevcut. Derhla yanında yer alan ve ondan daha kısa görünüme sahip olan I. Tuthmosis’e ait olduğu bilinen obelisk ise 22 metre yüksekliği 160 ton ağırlığı mevcut. Ülkede obeliskler çoğunlukla Aswan kentinden elde edilen tek parça granitlerden yapılması ile ünlü. Mısır’da yer alan sayısız obelikslerden sadece 9 adeti günümüze ulaşabilmiş. Geriye kalan kısım ise harabeye dönmüş, hasar görmüş ve bir kısmı da İstanbul (Sultanahmet), Roma, Paris (Concorde Meydanı) ve New York kentlerine taşınmış.
Great Hypostyle Hall’den sonra III. Tuthmosis’in isteği üzerine inşa edilmiş olan 14 adet sütuna sahip olan Küçük Hipostil’de Büyük Hipostil kadar görülmesi gereken yerlerden biri. Karnak Tapınağı bir dönemler Hristiyanlar için saklanma alanı olarak değerlendirilmiş. Hristiyanlar burada saklandıkları zaman zarfında hayatlarına burada devam etmiş. Fakat gerekli kıymeti vermediklerinden yakmış oldukları ateş tapınağın tavanlarına ciddi hasarlar vermiş. Bu tavanlara hasar vermekle kalmamış duvarlarda yer alan rölyefleri de aşındırmış. Kolsuz ve bacaksız, büyük cinsel organlara sahip olan hiyeroglif ve önünde cinsel gücü artırıcı ilaçlar mevcut. Hikayesi ise şu şekilde, savaştan önce tüm erkekleri öldüren Tanrı Ra kadınlara kol kanat germesi için sadece bir erkeği öldürmez. Döndüğünde tüm kadınların hamile olduğunu gören Tanrı Ra öldürmediği, kadınları koruması için yaşamasına izin verdiği adamın bir kolunu ve bacağını keser, vücudunun dengesi bozulsun ve bir daha asla kadınlara yaklaşamasın diye..

Kutsal Göl
Tapınağın son kısmında sizi karşılayacak olan 130×77 metre genişliğinde bir göl göreceksiniz. Antik Mısır’da Nil Nehrinin suyu ile dolmuş olan bu gölde rahipler ayinlerden önce yıkanırmış, törenler burada yapılırmış. Kutsal gölün karşısında kırmızı renkli granitten yapılmış olan heykel Tanrıça Khepri’yi ve Antik Mısır’da güneşin oğlu ile tekrar doğumu, ölümü, erkeklik gücünü ifade ediyor. Mısır geleneklerinde çok sık denk gelinen bir simgedir.0
Hurghada’dan 289 km mesafede yer alan Luksor kentine özel kişisel aracınız ile ortalama 4.5 saatte ulaşmak mümkün. Öncelikle Karnak Tapınakları’ndan sonra Papirüs’ün nasıl elde edildiğini nasıl yapıldığını öğrenerek, karnınızı doyurduktan sonra Krallar Vadisine doğru yola çıkabilirsiniz. Krallar Vadisi yolunun üstünde sağ tarafta Dev Memnon Heykellerini de ziyaret ederek sonrasında Medinet Habu Tapınağı ve Krallar Vadisinde bulunan lahitleri görme fırsatını yakalayabilirsiniz. Mısır’ın Luxor kentinde yer alan Karnak tapınağı tarihten bugüne dek bozulmadan ulaşmayı başarmış olan mimari yapısıyla yerli ve yabancı misafirlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Mısır tarihi ve mitolojisi ile ilgili kıymetli bilgiler sunan tapınak kompleksi içinde, sütun, heykel ve sfenksler yer alıyor.