Aydın’ın en önemli ilçeleri arasında yer alan Nazilli aynı zamanda bu bölgedeki en eski yerleşim yerlerinden biri olarak da tanınıyor. Aydın’ın ikinci en büyük ilçesi olan Nazilli Aydın il merkezine 46 kilometre uzaklıktadır. Bu ilçe aynı zamanda Denizli’ye de oldukça yakındır. Bu ilçe Aydın’ın ilçeleri içerisinde ticaret alanında en önemli merkezlerden biri olarak da tanınıyor.
Nazilli nerededir ve hangi dönemde burada hangi medeniyetler yaşamış şeklinde soruların cevapları bu yerleşim merkezinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Nazilli’de Roma İmparatorluğu, Osmanlı Devleti, Lidyalılar ve Selçuklular gibi pek çok devletin yerleştiği ve bu bölgede bu büyük medeniyetlerin hüküm sürdüğü biliniyor. Bu medeniyetlerin bırakmış olduğu eserler ve izler günümüze kadar gelmiştir. Nazilli ilçe merkezinde ve bu merkezin çevresinde birkaç antik kenti bulunuyor. Bu antik kentler Nazilli’nin mutlak gezilmesi gereken bölgeleri arasında yer almaktadır. Çok sayıda antik kentin olması bu ilçede yaşamış olan medeniyetlerin sayısının çok olduğunu gösteriyor. Bu durum Nazilli’nin tarihi yönden ne kadar eskiye dayandığının da kanıtıdır.
Nazilli Nerede?
Nazilli Ege Bölgesi’nin en büyük illerinden biri olan Aydın’ın en kalabalık 2. İlçesidir. Bu ilçe İzmir’in Efeler ilçesine 45 km ve komşu il Denizli’ye 81 km uzaklıkta yer alıyor.

Harpasa Antik Kenti
Harpasa Antik Kenti konum olarak Nazilli’nin Esenköy mevkiinde bulunuyor. Buradaki antik kentin Ayanlık çağlarından kaldığı düşünülüyor. Bu tarihi alan ilçe merkezine 15 kilometre mesafede bulunuyor. Bu antik kenti Nazilli’ye geldiğinizde mutlaka görmeniz gerekiyor.
Harpasa Antik Kenti’nin etrafındaki koruyucu surlar yol üzerinde görülebilecek bir konuda bulunuyor. Bu sebeple bu kenti görmek isteyenler ilçe merkezinden tabelaları takip ederek yol kenarında kentin surlarını görebilirler. Bu kentin tarihçesine bakıldığında 2500 yıllık bir tarihçesinin olduğu görülüyor. Burası menderes Ovası’na yakın bir alanda bulunduğu için stratejik bakımdan çok önemlidir.
Harpasa Antik Kenti’nde yaşamış olan medeniyetler Bizans, Roma ve Osmanlı Devleti’dir. Bu kente Harpasa adının verilmesinin sebebi şehrin yakınlarından geçen Akçay’ın bulunmasıdır. Latince’de akarsu anlamına gelen Harpasa – Arpasa ismi bu sebeple bu kente verilmiştir. Antik kentin en önemli noktalarından biri 2500 kişilik antik tiyatrosudur. Bu tiyatronun sahne kısmı günümüzde su deposu olarak kullanılıyor. Fakat kentin Bizans Döneminden kalan surları ve duvarları günümüzde hala ayakta duruyor. Bu antik kente girişler ücretsiz olarak yapılıyor.
Nazilli Uzun Çarşı
Nazilli Uzun Çarşı, ilçe merkezinde bulunan ve her türlü alışverişin yapılabildiği yerdir. Bu çarşı otogara ve tren istasyonuna yakın bir mesafede bulunduğu için buraya ulaşım çok kolay oluyor. Çarşının tarihi açıdan önemli bir yeri bulunuyor. Bu çarşı Nazilli’nin tarihi geçmişini yansıtıyor. Çarşı içindeki esnaf ziyaretçilerini çok büyük bir ilgi ile karşılıyor. Nazilli Uzun Çarşı’ya geldiğinizde burada bu yöreye ait yemekleri yiyebilir, buradan yöresel ürünleri ve hediyelik eşyaları satın alabilirsiniz.
Dokuzun Hamamı
Dokuzun Hamamı, Nazilli ilçesinin Altıntaş Mahallesi’nde yer alan tarihi bir mekandır. Bu tarihi hamam ilçe merkezinde bulunduğu için ulaşımı çok kolaydır. Hamam çok eski özelliklere sahip olmakla birlikte bu yapının ne zaman ve kimler tarafından inşa edildiği tam olarak bilinmiyor. Osmanlı dönemi özellikleri gösteren hamam günümüze kadar yıkılmadan ulaşmıştır. Hamam günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın taşınmaz kültürel varlıkları arasında yer almış ve burası Türk hamamı olarak hizmet sunmaya devam etmiştir. Hamamın bazı kısımları yıkılma tehlikesi bulunduğu düşüncesiyle ziyarete kapatılmıştır. Gezmek için hamama girişlerde herhangi bir ücret alınmamaktadır.
Arpaz Beyler Konağı
Arpaz Beyler Konağı Nazilli ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Arpaz Köyü sınırlarında bulunan bu konak aynı zamanda Harpasa Antik Kenti’nin eteklerinde bulunuyor. Bu konak Arpaz Ailesine ait bir konaktır. Konağın tarihi ve kültürel dokusu günümüze kadar korunmuştur. Konaktaki mimari özellikler çok dikkat çekicidir. Tavan kısmında bulunan çarkıfelek motifi bu dikkat çekici kısımlar arasında en önemlisidir. Konağın her odasında erzak dolabı bulunması, odalardaki ince ahşap işlemeler buranın değerini arttırıyor. Konak 19.yüzyılda inşa edilmiş olup en önemli kısmı Arpaz Kalesi’dir. Bu bölgelerde Osmanlı Dönemine ait bolca kalıntıya rastlayabilirsiniz. Bu bölgeleye geldiğinizde hiçbir ücret ödemeden Arpaz Konağı’nı ve Arpaz Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Mastura Antik Kenti
Mastura Antik kenti Nazilli ilçe merkezine yaklaşık olarak 6 km uzaklıkta bulunuyor. Antik kent diğer antik kentlere oranla çok daha küçük olmasına rağmen içindeki kültürel zenginliğin görülmesi gerekiyor. Mastura Antik Kenti’nde birçok uygarlık hüküm sürmüştür. Kentin kalıntıları içerisinde bu medeniyetlerin izlerini görmek mümkündür. Kent içerisinde bir de antik tiyatro bulunuyor. Bütün bu güzellikleri görmek için kente girişte bir ücret ödemenize gerek yoktur.
Nazilli Belediyesi Etnografya Müzesi
İlçe merkezinde garın karşısında eskiden Ankara Palas Otel olarak bilinen bina şimdilerde Nazilli Belediyesi Etnografya Müzesi olarak hizmet veriyor. Eski dönemlerde ünlü demircilerden Mehmet Efe tarafından inşa edilen bu bina zamanla restore edilerek kullanılmaya devam etmiş ve son olarak da müzeye dönüştürülmüştür. Müzede bölge halkının getirmiş olduğu eski eserler sergileniyor. Müze para günleri kapalıdır. Diğer günlerde ise hafta içinde 08:00 ila 17:00 saatleri arasında Cumartesi günü ise 09:00 ila 17:00 saatleri arasında müzeyi gezebilirsiniz. Müzeye girişler ücretsiz olarak yapılıyor.
Dereağzı Şelalesi
Bir tabiat güzelliği olarak adlandırabileceğimiz Dereağzı Şelalesi Nazilli’nin Pınarbaşı Mahallesi yakınlarında atış poligonunun alt kısmında buluyor. Nazilli ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta olan şelale her mevsim güzellikleri ile ziyaretçilerini büyülüyor. Bu şelale her mevsim yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelmiştir. Özellikle bölge halkı yaz sıcaklarında serinlemek için bu şelaleyi tercih ediyor. Dereağzı Şelalesini görmek isteyenler bu bölgeye giriş için herhangi bir ücret ödememektedir.
Nazilli Günübirlik Gezebileceğiniz Alanlar
Turizm konusunda çok yoğun olan Aydın’ın bir ilçesi olan Nazilli içinde bulunan birçok tarihi eser ve tabiat güzellikleri ile ziyaretçilerin uğrak yeridir. Bu bölgede bulunan eserleri görmek isteyenler yakın illerden günübirlik Nazilli’ye geliyor. Buraya gelenlerin konaklamadan ziyaret edip gidebilecekleri mekanlar ve eserler bulunuyor. Nazilli ilçe merkezi etrafında yer alan ve ilçe merkezine en fazla 40 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi ve turistik yerler aşağıda sıralanmıştır.

Donduran Kalesi
Aydın’ın Yenipazar ilçende bulunan Donduran Kalesi, Nazilli merkeze yaklaşık olarak 20 kilometre uzaklıktadır. Kale Menderes Ovası’na tepeden bakan bir konumda bulunuyor. Bu özelliği Donduran Kalesi’ni stratejik olarak çok değerli hale getiriyor. Aynı zamanda kaleye çıkınca Menderes Ovası’nı gören çok güzel bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Kaleyi gezip manzarayı izlemek isteyenler bunun için herhangi bir ücret ödemeden buraya giriş yapabilir.
Nysa Antik Kenti
Nysa Antik Kenti Nazilli merkeze 18 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu antik kent aslında Aydın’ın Sultanhisar ilçe sınırlarında bulunuyor. Fakat Nazilli’den günübirlik gidip görülebilecek bir konumda yer alıyor. Kent tarihi yönden çok fazla eser barındırıyor. Antik kentin içerisinde 12 bin kişilik çok büyük bir antik tiyatro da yer alıyor. Bu antik kente Nazilli merkezden çıktığınızda 15 dakika içerisinde ulaşmanız mümkün olacaktır. Nysa Antik Kenti’ne girişte 10 -15 TL arası bir ücret ödemeniz söz konusu olabilir.