Nevşehir ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan bir ili. Tarihi ve turistik yerleri açısından oldukça zengin. Nevşehir ilinin geçmişini merak edenler için antik isminin Nissa olduğunu paylaşabiliriz. Şehrin, Selçuklu döneminde fethedildiği ve daha sonra Muşkara ismini aldığı biliniyor. Nevşehir’i gezme planı yapanlar ortalama 3 günde çok keyifli bir şekilde keşfedebilir. Nevşehir iklimi özellikle kışın sert ve soğuk. Bu yüzden bu güzel ili gezmek için en uygun mevsim ilkbahar ve sonbahar ayları. Nevşehir’e ulaşım için alternatif bulmak da kolay. Kendinize en uygun olan seyahat planını yapabilirsiniz. Karayolu, demiryolu ya da havayolu ulaşımını kullanmak mümkün. Uçak ile Nevşehir’e gitmek isteyenler Nevşehir Havaalanı ve Kayseri Havaalanı üzerinden ulaşım sağlayabilir. Nevşehir Kapadokya Havalimanı olarak da bilinen havaalanı Tuzköyü Mahallesinde bulunuyor. Havalimanından araç kiralamak ya da transfer araçları hakkında bilgi alarak şehri ziyaret edebilirsiniz. Nevşehir ili en fazla Kapadokya, Peri Bacaları ile tanınıyor. Bununla birlikte Nevşehir gezilecek yerler tarihi bakımdan birçok güzel seçenekle dolu.

Nevşehir Gezilecek Yerler Listesi
Merkez ilçe dahil edildiğinde Nevşehir’de 8 ilçe bulunuyor. Ayrıca 153 köye sahip. Merkez ilçeden sonra en büyük ilçe ünvanı ise Ürgüp’e ait. Ürgüp Kapadokya bölgesinin bilinen en önemli yerlerinden biri. Nevşehir gezilecek yerler listesi için en başında da Kapadokya geliyor diyebiliriz. Aslında coğrafi yapısının meydana gelişi çok eskilere dayalı. Sönmüş yanardağlar arasında yer alan Erciyes, Hasan Dağ gibi dağların kül ve lavlarıyla meydana çıkıyor. Nevşehir’i ziyaret edenlerin gezilecek yerler listesinde de Göreme, Avanos ve Ürgüp ile oluşan üçgen ilgi çekici.
Nevşehir Turistik Yerler
Nevşehir hem yerli hem de yabancı turistler için gezilebilecek yerlere sahip. Hem doğa hem de tarihi güzellikleri ile Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri. Nevşehir turistik yerler bakımından oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Özellikle Kapadokya Bölgesi turistlerin en çok merak ettiği ve ilgi gösterdiği yer diyebiliriz.
- Göreme Açık Hava Müzesi
Göreme Açık Hava Müzesi, Göreme kasabasında yer alan bir kaya yerleşim yeri. Tarihi açıdan önemi manastır sisteminin başladığı yer olarak kabul edilmesi. Kiliseler ve şapellerin yanı sıra yemekhane ve oturma yerleri de bulunuyor. Göreme Açık Hava Müzesi içinde bulunan Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Pantokrator Kilisesi, Malta Haçlı Kilise, Azize Catherine Kilisesi, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise görülmesi gereken yerler arasında. Göreme Açık Hava Müzesini ziyaret etmek için önemli bir neden daha var. Sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikler sebebiyle 6 Aralık 1985 tarihinden itibaren UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.
- Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi
Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yer alıyor. Savat, Dikilitaş Sokak’ta bulunan türbesi, Hacı Bektaş’ın vefatından sonra adının köye verilmesine dayanıyor. 1964 yılında beri de müze olarak ziyarete açık. Hacı Bektaş Veli’nin önemli olmasının sebebi insan sevgisini, hoşgörüyü ve toplumsal eşitliği ön plana çıkaran felsefesi olarak görülüyor.
Hacı Bektaş-ı Veli Türbesini ziyaret edenler külliye yapısını görebilir. 3 avlu düzeni dikkat çeker. Nadar Avlusu, Dergah Avlusu ve Hazret Avlusu. Piri Evi ihtiyaçlarına göre teşkilatlandırılan bu yer At evi, Mihman Evi ya da Ekmek evi gibi bölümlere ayrılıyor. Bu müzede gezilebilecek yerler arasında bulunan Üçler Çeşmesi, Arslanlı Çeşme, Üçler Kapısı ve Meydan Havuzu, Dergah Avlusunun Revakları, Aşevi, Aşevi Köşkü, Mihman Evi, Meydan Evi, Balım Sultan Kümbeti ve Hazire kültürel değerleri yansıtıyor. Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesini ücret ödemeden gezebiliyorsunuz.
- Ihlara Vadisi
Ihlara vadisi Nevşehir il merkezinden 69 km. uzak. Tarihte ismi “Peristremma” olarak geçiyor. Ihlara Vadisi dünyanın en büyük kanyonu. Hem jeolojik yapısı hem de doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Burada bulunan birçok manastır, peribacaları ve kiliseler doğanın güzellikleriyle buluşuyor. Ihlara Vadisi, Kapadokya Bölgesi’ni gezenler için mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
- Nevşehir Yeraltı Şehirleri
Tarihte Kapadokya’nın sık sık işgal altında kalmış. Bu da neden yeraltı şehirlerinin fazla olduğunu bize açıklıyor. İnsanların güvenli barınma ihtiyaçlarını karşılamak için yeraltı şehirleri çok önemli. Nevşehir’de 7 güzel yeraltı şehri görebilirsiniz. Derinkuyu Yeraltı Şehri, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Özkonak Yeraltı Şehri, Mazı Yeraltı Şehri, Tatlarin Yeraltı Şehri, Sivasa Gökçetoprak Yeraltı Şehri, Özlüce Yeraltı Şehri. Bu yeraltı şehirlerinde tarihin dokusunu görebilir ve etkisini yaşayabilirsiniz.
- Peribacaları
Peribacaları, Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde bulunuyor. Kapadokya Bölgesinin en dikkat çekici yeri. Oluşumunda yağmur, sel ve rüzgar tüflerinin yapıları aşındırmasının etkisi bulunuyor. Peri bacalarının bilinen diğer adı “Üç Güzeller” ve burayı gezmek için ücret ödemeniz gerekmiyor. Peribacalarını en iyi şekilde görmek isteyenler için Paşabağ Rahipler Vadisi öneriliyor.

- Nevşehir Kalesi
Bir yeraltı şehri üzerinde kurulmuş bir kale olarak Nevşehir Kalesi, Türkiye için oldukça önemli. Selçuklu ve Osmanlı döneminde onarılan kalenin kervan yolunu korumak için kullanıldığı tarihi bilgiler arasında. Nevşehir Kalesi şehrin en yüksek noktalarından biri olma özelliğine sahip.
- Nevşehir Kapadokya Vadileri
Kapadokya’da birbirinden eşsiz güzellikte birçok vadi görmek mümkün. Merak ediyorsanız en çok ziyaret edilen vadilerini siz de ziyaret edebilirsiniz. Paşabağ Rahipler Vadisi (Monks Valley), Zelve Vadisi ve Açık Hava Müzesi, Devrent Hayal Vadisi (Imagination Valley), Güvercinlik Vadisi (Pigeon Valley), Aşk Vadisi, Kızılçukur Vadisi (Red Valley), Güllüdere Vadisi (Rose Valley), Kılıçlar Vadisi (Swords Valley).
- Damat İbrahim Paşa Külliyesi
Tarihi açıdan önemli bir yere sahip Nevşehir’de Damat İbrahim Paşa Külliyesi de 18.yüzyılın ilk yarısına dayanıyor. Lale Devri’nin en bilinen sadrazamlarından Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmış. Külliye içerisinde neler olduğunu merak edenler için camii, medrese, kervansaray bulunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca külliyede sıbyan mektebi, imaret, hamam ve iki çeşme de bulunuyor.
- Nevşehir Müzesi
Açık hava müzelerinin yanı sıra Nevşehir’e gidip Nevşehir Müzesi’ni göz ardı etmemek gerekiyor. Kapadokya Bölgesine ait ve bu bölgede bulunan tarihi eserlerin sergilendiği bir yer Nevşehir Müzesi. Üstelik ulaşımı oldukça kolay. Müze girişinde ücret alınıyor. Bununla birlikte Müze Kart ile Nevşehir Müzesi’ni ücretsiz gezebilirsiniz.

- Ürgüp Müzesi
Ürgüp Müzesi’nde çok önemli arkeolojik eserler bulunuyor. Ürgüp çevresinde bulunan fosillerin yanı sıra Hititler, Persler ve Helenistik döneme ait bulgular görebilirsiniz. Hatta Osmanlı dönemine ait eşyalara da rastlayabilirsiniz.
- Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesinin geçmişi 150 yıla dayanıyor. Daha önce ev olarak kullanılan müze daha sonra sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapmaya başlamış. Müzenin bina yapısı orijinalliğini büyük ölçüde koruyor. Eski adı “Sinasos” olan müzesi aynı zamanda “Bebek Müzesi” olarak biliniyor. Yaklaşık üç bin tane el yapımı bebek bu müzede yer alıyor. Dünyanın farklı yerlerinden hediye olarak gelen bebeklere de ev sahipliği yapıyor. Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi bebeklerinin yanı sıra önemli bir kültür mirası olarak görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor.