Buram buram tarih kokan Nevşehir’in her bir noktası, gezilmesi gereken birçok alan sunuyor. Özellikle Göreme ve Kapadokya, Nevşehir’e yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken birçok tarihi yerleri içerisinde barındırıyor. Burada bulunan gizemli yeraltı şehirlerini keşfederken kendinizi film sahnelerindeymiş gibi hissedebilirsiniz. O kadar heyecanlı duygularla keşfedebileceğiniz yeraltı şehirlerinin aklınızın almayacağı kadar kusursuz bir şekilde inşa edildiğine şahit olunca her detayını daha yakından incelemek isteyebilirsiniz. Mistik havası ve tarihi atmosferi ile bu bölgeyi daha fazla çekici kılan yeraltı şehirlerini keşfederek Nevşehir yeraltı şehri hakkında bilinmesi gereken her şeyi öğrenebilirsiniz. Macera dolu bir yolculuğa çıkmaya hazırsanız bu gizemli şehirleri keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Olağanüstü tarihi geçmişe ve mimari yapılara sahip olan yeraltı şehirleri ile ünlü olan Nevşehir, Roma İmparatorluğu’nun istilasından saklanılması için dışarıdan görülmeyecek şekilde yapılıp yüzlerce insanın yaşam alanı haline getirilmiştir. Yeraltı şehirlerinin yapıldığı zamanlardaki mimari olanakları ve teknoloji imkanlarını düşündüğünüzde bu sıra dışı yerlerde nasıl kalındığını hayal ederek burada yaşayan insanlara hayranlık duyabilirsiniz. Yumuşak tüflü kayaların oyulması ile yapılan yeraltı şehirlerinde ne kadar derine inerseniz inin katlarda bulunan oksijen miktarının asla değişmediğine kendi gözlerinizle şahit olabilirsiniz.
Nevşehir yeraltı şehri, toplamda 200 adet yeraltı şehrine sahip olması ile biliniyor. Bunun oldukça yüksek bir rakam olduğunu düşünebilirsiniz ama zamanında burada olan sıra dışı yaşama ve tarihin en önemli kalıntılarına tanık olarak farklı duygular hissedip yapılış amaçlarını anlayabilirsiniz. Sadece birkaç tanesi ziyarete açık konumda olan şehirleri gezerek birçok eski kalıntıya denk gelebilirsiniz. Ziyarete açık olan yeraltı şehirleri için okumaya devam edebilirsiniz.

Derinkuyu yeraltı şehri
Nevşehir Derinkuyu yeraltı şehri, hayatta oluşabilecek herhangi bir tehdit karşısında insanın neler başarabileceğinin en büyük kanıtı olabilir. Kapadokya’da bulunan bu karmaşık alan, yerin 100 metre altında farklı bir şehir oluşturuyor. Bu muhteşem yapıt, yüzlerce yıl önce işgalciler bölgeye saldırdığı zaman orada yaşayan vatandaşların yeraltı şehrine kaçıp uzun süre kaldıkları yer olma özelliği taşıyor. Bugünlerde Derinkuyu yeraltı şehri Kapadokya’nın en gözde turistik mekanları arasında bulunuyor; ancak klostrofobiniz, yüksek tansiyonunuz ya da panik atak gibi rahatsızlıklarınız varsa Derinkuyu yeraltı şehrini ziyaret etmeden önce iki defa düşünebilirsiniz.
1963 yılında bazı ev tadilatlarının yapılmaya karar verilmesi sonucu bir duvarın yıkılması ile keşfedilen Derinkuyu yeraltı şehri, volkanik kayaların oyulmasıyla oluşturulmuştur. Kapadokya’nın Nevşehir ilinde Göreme’nin güneyinde bulunan bu yeraltı şehrine ulaşmak için İstanbul’dan Kayseri Havalimanı’na gittikten sonra oradan Göreme’ye giden otobüslere binerek ulaşım sağlayabilirsiniz. Tünelden oluşan labirentlerden bir sincap gibi geçme düşüncesi ilk etapta sizi tedirgin etse de tünellerden rahat bir şekilde geçtiğinizi görünce iyi aydınlatılmış hoş bir seramik ile karşılaşıp üzerinizdeki ürpertiden kurtulabilirsiniz. Yeraltı şehrine gittiğiniz zaman aile odaları, yemek odaları, ders çalışma odaları ve ibadet edilecek alanları görünce her zamankinden daha çok hayrete düşebilirsiniz. Bütün ihtişamı ile sizi büyülemeyi başaran bu yeraltı şehrine uğrayarak daha önceden hiç yaşamadığınız farklı deneyimleri yaşayabilirsiniz.

Kaymaklı Yeraltı Şehri
Bu muhteşem insan yapımı yeraltı şehrinin kesin yapılış tarihi henüz net olarak bilinmiyor. Bununla beraber arkeolojik kazılar sonucu yeraltı şehrinin kullanımının Tunç Çağı’ndan Hititlere ve milattan önce 1900-1200’lü yıllara kadar uzandığı tahmin ediliyor. Her şeyden önemlisi Hristiyan halkın sadece düşmanlardan saklanmak için değil aynı zamanda stoklarını güvende tutmak ve yiyeceklerini taze saklamak için kullanılan alanların avantajlarından da bahsediliyor.
Kaymaklı yeraltı şehri Kapadokya’nın başlıca turistik cazibe merkezleri arasında bulunuyor. Göreme Milli Parkı’na yaklaşık olarak 25 kilometre uzaklıkta olan bu yeraltı şehrine giderek oldukça meşhur alanlarını keşfedebilirsiniz. Toplamda 8 kattan oluşan Kaymaklı yeraltı şehrinin içerisinde bulunan dar koridorlar, erzak depoları, kiliseler ve birçok sürgü taşlarını görünce her detayını incelemek isteyebilirsiniz. Yeraltı şehrinin birinci katına giriş yaptığınız zaman ilk olarak bir ahırla karşılaşıp ahırın sol tarafında yer alan geçit sayesinde burada bulunan kiliseye giriş yapabilirsiniz. Yeraltı şehrinin ikinci katında ise başka bir kilise ile karşılaşıp oturmak için yapılan platformları kullanabilirsiniz. Ayriyeten bu katta bulunan mezarlara uğrayarak farklı deneyimler yaşayabilirsiniz. Yeraltı şehrinin üçüncü katında bulunan mutfak ve erzak deposunu ziyaret ederek o zamanlara ait fikirler edinebilirsiniz. Dördüncü katında ise birçok depo karşısında hayrete düşerek şaşkınlığınızı gizleyemeyebilirsiniz. Kaymaklı yeraltı şehrini hala gidip görmediyseniz bu yeraltı şehrini gezi listenizin en üst sırasına yazabilirsiniz.
Mazı Yeraltı Şehri
Ürgüp yakınlarında Mazı Köyü sınırları içerisinde bulunan Mazı yeraltı şehrinin dört adet girişi bulunuyor. Bu yeraltı şehrinin dar tünellerle birbirine bağlanmış olduğu odalarına, şaraphanelerine, su kuyularına ve yemekhanelerine denk gelerek o dönemde yaşayan halkın yaptığı mimari yapıları inceleyip ilginç bir tur deneyimi yaşayabilirsiniz. Kapadokya’nın en son keşfedilen yeraltı şehri olan Mazı yeraltı şehrine giderek adını bulunduğu Mazı Köyü’nden aldığını tahmin edebilirsiniz.
1995 yılında bir çoban tarafından şans eseri bulunan Mazı yeraltı şehri, arkeologların yaptığı kazı sonucunda gün yüzüne çıkarılarak keşif dolu benzersiz alanlar yaşamanıza olanak sağlıyor. Korunma ve sığınma amaçlı yapılan bu yeraltı şehrinin küçük odacıklar şekilde yapıldığını görerek şehrin her detayına yakından tanıklık edebilirsiniz.
Tatlarin Yeraltı Şehri
Kapadokya yeraltı şehirleri arasında bulunan ve en büyük şehirlerden biri olma özelliği taşıyan Tatlarin yeraltı şehrinin 1975 yılında keşfedildiği biliniyor. Bu yeraltı şehrinin yalnızca temizlenebilmiş kısımları ziyarete açılsa da zamanla temizlenmesi gereken kısımlarının da ziyarete açılacağı biliniyor. Şehir içerisinde bulunan erzak depoları, büyük odalar ve kilisenin oldukça fazla olması birçok manastır kompleks için kullandığını gösteriyor. Siz de bu yeraltı şehrine giderek devasa bir şekilde yapılan mimarisine hayran olabilirsiniz.
Nevşehir Yeraltı Şehirlerinin Tarihi
Nevşehir yeraltı tarihi içerisinde yapılan yeraltı şehirlerinin Bizans döneminde inançlarından dolayı zulüm gören ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği biliniyor. Şehir sakinlerinin 780 ile 1180 tarihleri arasındaki Arap-Bizans savaşları sırasında kendilerini korumak için mağara ağını oluşturdukları düşünülüyor. Yeraltı şehirlerinin ilk olarak milattan önce 8. ve 7. yüzyılda Hititler tarafından kurulduğuna inanılıyor. Birçok bilgi edinilen bu yeraltı şehirleri hakkında daha detaylı bilgi alabilmek ve yapılışlarına yakından tanıklık edebilmek için şehir halkından anlatılan efsaneleri dinleyebilirsiniz.
Kapadokya yeraltı şehirlerinin en çok hayret düşürücü yönü devasa bir şekilde büyük ve karışık olmaları olabilir. Bu şehirlerde yapılan kapsamlı yaşam alanlarına, sıhhi tesisat alanlarına ve yemek pişirme alanlarına şahit olarak yer altında birçok yaşamın olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Nevşehir’e gezi planlıyorsanız bu muhteşem yeraltı şehirlerini yakından görerek kendinizi tarihin büyülü atmosferinin kollarına bırakabilirsiniz.

Yeraltı Şehirleri Neden Yapıldı?
Nevşehir yeraltı hikayesi tam olarak bilinmese de Kapadokya’nın çok fazla saldırıya uğrayan bir bölge olduğu biliniyor. Geçmiş zamanda burada yaşayan insanlar evlerinin altında tehlikeden saklanabilecekleri yaşam alanı inşa ederek bazı tehlikelerden kurtulmak için yaptıkları oluşumları ile tanınıyor. Köyleri birbirine bağlayıp tüneller eklenerek oluşturulan yeraltı şehirlerinin olası bir tehlike durumunda yüzlerce hatta binlerce insanın hiç dışarıya çıkmadan bu şehirlerde yaşayabileceği gibi hikayeleri duyup bu şehirlere yakından tanıklık ederek yapılan oluşum karşısında şaşkınlığınızı gizleyemeyebilirsiniz. Su kuyuları, bacalar, ibadethaneler ve odalar gibi aklınıza gelebilecek her türlü detayın düşünüldüğü Nevşehir yeraltı şehirlerini ziyaret edince bu kadar başarılı bir şekilde inşa edilmelerine hayran olabilirsiniz.