Yurtdışına çıkmak pek çok kişinin en büyük hayallerinden bir tanesi. Ancak çok fazla kişi bu konuda hayaller kuruyor olsa da yurtdışında çıkış süreci ile alakalı tam olarak bilgi sahibi değiller. Bundan dolayı da aslında çok daha avantajlı şekilde pasaport alabilecek kişiler, hem maddi olarak daha yüksek bedeller ödeyerek hem de süreci kendileri için daha zor hale getirerek pasaport almak adına farklı adımlar atıyorlar. 25 yaş altı olup öğrenciliği süre ve yurtdışına çıkmak isteyen kişiler, öğrenci pasaportu alabilirler. Harçsız bordo pasaport olarak bilinen bu pasaport çeşidi, 2016 yılında düzenlenmiş olan 6663 sayılı kanunun 4. maddesine dayanılarak her öğrenci için; gerekli şartların sağlanması karşılığında çıkış amacı hangi sebeple olursa olsun çıkartılabiliyor.
Tamamen öğrencilere mahsus olarak ortaya çıkarılan öğrenci pasaportu, bordo pasaport ile aynı özelliklere sahiptir. Türkiye’den gidiş sırasında vize isteyen bir ülkeye gitmek istediğinizde, aynı bordro pasaport sahipleri gibi vize almanız gerekir.

Öğrenci Pasaportu Şartları Nelerdir?
Harçsız öğrenci pasaportu için nüfus cüzdanının aslı başvuru sırasında mutlaka yanınızda bulunmalı. Eğer ki 15 yaşından büyükseniz nüfus cüzdanında fotoğraf olması gerekiyor. Eğer ki nüfus cüzdanınız bu şartları taşımıyorsa, mutlaka pasaport başvurusu öncesinde yenilemeniz büyük bir önem taşıyor.
Tüm pasaport işlemlerinde olduğu gibi harçsız öğrenci pasaportu başvurunuz sırasında 2 adet biyometrik fotoğraf isteniyor. Eğer biyometrik fotoğrafınız yoksa fotoğrafçıya pasaport başvurusu yapmak adına fotoğraf çektirmek istediğinizi söylemeniz yeterli oluyor.
Daha öncesinde kullanmış olduğunuz pasaport varsa, son kullanmış olduğunuz pasaportu mutlaka öğrenci pasaportu başvurunuz sırasında yanınızda getirerek eski pasaportunuzu iptal ettirmeniz gerekiyor. İptal edilecek olan pasaport, size hemen iade ediliyor.
Gerçekleştireceğiniz öğrenci pasaportu başvurusu öncesinde defter bedelini İnternet Vergi Dairesine, Maliye Bakanlığı veznesine veya ilgili banka/PTT şubesine yatırmanız ve yaptığınız ödemeye ait dekontu da başvuru evraklarına eklemelisiniz. Türkiye’deki bankaların hemen hepsi defter bedeli ödemesini alıyor. Ödeme yaparken mutlaka harçsız öğrenci pasaportu için işlemin yapıldığını söylemeyi unutmamalısınız.
Başvuru sırasında sizden talep edilecek olan diğer bir belge ise öğrenci belgesi. Türkiye sınırları içerisinde ya da yurtdışında eğitim gören bir öğrenciyseniz, bağlı bulunduğunuz okul müdürlüğü veya üniversite öğrenci işleri bürosundan ıslak imzalı şekilde öğrenci belgenizi almalısınız. Bu konuda son dönemlerde öğrencilerin işlerinin kolaylaştırılması adına devreye e-devlet sistemi girdi. E-devlet üzerinden barkodlu şekilde alınan öğrenci belgeleri de artık geçerli oluyor. Sadece hangi şekilde alınırsa alınsın öğrenci belgesinin son 60 gün içerisinde alınmış ve güncel olması şartı bulunuyor.
Öğrenci Pasaportunu Kimler Alabilir?
Kimileri, konu öğrenci pasaportu başvurusu olduğu zaman yalnızca üniversitede eğitim gören öğrencilerin bu işlemi yaptırabileceğini düşünüyor. Gerçekte ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan kreşlere giden çocuklar başta olmak üzere ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri; 25 yaşını aşmamak şartı ile öğrenci pasaportu almak adına başvurusunu yapabilir. Pasaport başvurusunu yapacak olan öğrenci eğer ki 18 yaşını doldurmamış ise ebeveynleri ile müracaatını gerçekleştirmesi gerekiyor.
Açıköğretim öğrencileri de eğer isterlerse öğrenci pasaportu alabilirler. Onlar için de yine e-devlet üzerinden veya bağlı bulundukları üniversitenin öğrenci işlerinden öğrenci olduklarına dair belgeyi alarak başvuru evraklarının içerisine eklemeleri gerekiyor.
25 yaş üzeri olup öğrenci pasaportu almak isteyen lisans ya da yüksek lisans öğrencileri için de yine bu imkan tanınıyor. Lakin bu aşamada unutulmaması gereken en önemli detay, verilecek pasaportun sadece 1 yıl geçerli olacağı.

Öğrenci Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Gerekli olan tüm evrakları tamamlamanızın ardından sıra öğrenci pasaportu için başvuru işlemini yapmanıza geliyor. Aynı diğer pasaport başvurularında olduğu gibi öğrenci pasaportu için de nüfus müdürlüklerinden randevu almanız gerekiyor. Hangi bölgede ikamet etmekte olduğunuz önemsiz şekilde dilediğin müdürlükten randevunuzu olabilirsiniz. Böylece gidebileceğiniz ve randevu alımı açık olan farklı nüfus müdürlükleri arasından seçiminizi yaparak hızlı bir şekilde öğrenci pasaportu başvuru işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Pasaport başvurusu için internet üzerinden randevu alırken de görebileceğiniz gibi ekranda öğrenci pasaportu için ekstra bir seçenek bulunmuyor. Bunun yerine normal bordo pasaport başvurusu ile aynı yol izleniyor. Siz de bordo pasaport için randevunuzu alıyorsunuz. Daha sonrasında randevu günü nüfus müdürlüğüne gittiğiniz zaman öğrenci pasaportu almak istediğinizi yetkili kişiye belirtmelisiniz. Ödeme makbuzunun da içerisinde yer aldığı belgelerinizi tam olarak yetkili kişiye vermenizin sonrasında işlemlerin onaylanması ile beraber sıra pasaportunuzun basım işlemine geliyor.
Diğer pasaportlarda olduğu gibi öğrenci pasaportu basım işlemleri de Ankara/Gölbaşı’nda yer alan merkezde gerçekleştiriliyor. Daha sonrasında ise dağıtım işlemi için PTT’ye veriliyor. Öğrenci pasaportu başvuru işlemi sırasında hangi adrese pasaportun teslim edilmesini istiyorsanız bunu belirtebiliyorsunuz. Aynı zamanda teslim sırasında verdiğiniz adreste bulunmamanız durumunda sizin yerinize teslim alabilecek kişiyi de belirtmeniz bu aşamada faydalı olur. Aksi durumda pasaportun teslimi sırasında eğer ki siz o adreste değilseniz başka hiç kimseye pasaportunuz teslim edilmez. Sizin böylesi bir durumda pasaportun bulunduğu PTT şubesine giderek kimliğinizi ibraz edip pasaportunuzu almanız gerekir.
Harçsız öğrenci pasaportu için nüfus müdürlüğüne başvuru yaptığınız gün, randevu saatinizden en az 15 dakika öncesinde hazırlamış olduğunuz evraklar ile beraber orada olmalısınız. Böylelikle herhangi bir olumsuz durum ile karşı karşıya kalmadan randevu zamanınız geldiğinde işlemlerinize başlayabilirsiniz.
Bütün pasaport türlerinin çıkış süresi yurt içinde geçerli olmak şartı ile 5 ila 7 gün arasındadır. Kimi zaman bu süre daha kısa da olabilir. Yurtdışında yaşıyor ve öğrenci pasaportu için başvuru yaptıysanız süre 7 ila 10 iş günü arasında olur.

Öğrenci Pasaportunun Süresi Ne Kadardır?
Herhangi bir sorun ile karşılaşmamanız adına öğrenci pasaportu geçerlilik süresi ile alakalı gerekli olan tüm bilgilere sahip olmanız önemlidir. Tarafınıza verilecek olan öğrenci pasaportunun süresinin 25 yaş ile sınırlı olduğunu unutmamanız gerekir. Başvuru zamanında eğer ki 22 yaşındaysanız, almış olacağınız pasaportun geçerlilik süresi 25. yaş gününüze kadar yani 3 yıl boyunca geçerliliğini korur. 24,5 yaşındayken öğrenci pasaportu almak istediğinizde pasaportunuzun geçerlilik süresi sadece 6 aydır. Ve bu durum da farklı ülkelerden vize almak için yeterli süreyi size veremeyeceği için hiçbir işinize yaramaz.
18 yaşın altında bir öğrenciyseniz ve öğrenci pasaportu almak adına başvuru yapıyorsanız, fotoğraf gibi tanımlayıcı özellikleriniz hızlı şekilde değişeceği için size en fazla 5 senelik pasaport verilir. Daha sonrasında eğer isterseniz hali hazırda gerekli şartları sağlamanız durumunda tekrardan öğrenci pasaportu için istenilen belgeleri toplayarak başvuru işlemini yapabilirsiniz.
Süresi Geçmiş Eski Öğrenci Pasaportu Ne Yapılmalı?
Farklı nedenlerden ötürü süresi geçmiş olan öğrenci pasaportu söz konusu olduğunda pek çok öğrenci, bu pasaportların herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadan atılabileceğini düşünüyor. Fakat süresi geçmiş olan eski pasaportlarını yeni pasaport başvurunuz sırasında mutlaka yanınızda olmalı ve üzerine “İPTAL” kaşesi basılmalıdır. Aynı zamanda bu pasaportta yer alan yurtdışı giriş çıkış mühürleri ve vizeler ilerleyen zamanlarda yapmış olacağınız vize başvurularında size ciddi anlamda kolaylık sağlayabilir.