Öğrenci pasaportu nedir ya da kimler öğrenci pasaportu alabilir gibi sorular öğrenciler için önemli. Yurt dışına çıkmak isteyen ve öğrenciliği devam eden 25 yaş altı kişilerin alabileceği öğrenci pasaportunun avantajları hakkında araştırma yaptık. Yurt dışına çıkmayı düşünen Türk öğrencilerin harçsız öğrenci pasaportu alırken bilmesi ve dikkat etmesi gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz.
Öğrenci Pasaportunun Avantajları Nelerdir?
Öğrenci pasaportu, öğrencilerin eğitim ya da seyahat amacıyla yurt dışına çıkmayı planladıklarında verilen seyahat belgesidir. Eskiden sadece yarışma, eğitim, konferans, seminer, sosyal veya spor organizasyonları nedeniyle yurt dışına giden öğrencilere harçsız öğrenci pasaportu verilirken artık bu alan genişletilerek 25 yaş altı tüm öğrencilere herhangi bir sebeple yurt dışına gittiklerinde harçsız pasaport verilebilmektedir. İstenen şartları karşılayan her öğrenci, öğrenci pasaportuna sahip olabilir.
Öğrenci pasaportunun avantajlarından bir tanesi ve bordo pasaporttan farkı harç bedelinin alınmamasıdır. Dünyanın pek çok ülkesinde geçerli olan öğrenci pasaportuyla özellikle konferans, eğitim ve seminer gibi programlara katılınabiliyor.
Pasaportun eğitim amacıyla alınması vize işlemlerini de kolaylaştırıyor, ülkelerin daha kısa sürede vize vermesine olanak sağlıyor. Öğrenci pasaportuyla, normal bordo pasaport arasında seyahat açısından hiçbir fark bulunmuyor. Bordo pasaport ile giriş hakkında sahip olunan her ülkeye, harçsız öğrenci pasaportlarıyla da giriş yapılabiliyor. Harçsız Öğrenci pasaportu ile belirli bir süre Japonya, Amerika, Ukrayna, İtalya, Polonya, İngiltere ve Rusya olmak üzere pek çok ülkeye ziyaret gerçekleştirilebiliyor.
Ülkelerin öğrencilere tanımış olduğu vize hakkı ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği için dikkat etmek gerekiyor. Bazı ülkeler sadece yurt dışında geçirilecek zaman kadar vize verdiği için vize alma konusunda sorunlar yaşanabiliyor. Özellikle Schengen vizesi kriterlerine göre kullanımına 6 aydan kısa süre kalmış pasaportların vize alması sorun oluyor.
Öğrenci Pasaportu Almak!
Uluslararası bir bilgi kimlik belgesi taşıyan bu pasaport, öğrencilere özel olarak düzenlenmiştir. Öğrenci pasaportu, 492 sayılı Harçlar Kanununa eklenen 85/h maddesi uyarınca, 25 yaşını doldurmamış her öğrenciye öğrenim gördüklerini okullarından alacakları öğrenim belgesini belgelendirmeleri halinde ve pasaport defter bedelini ödemeleri koşuluyla verilebilmektedir. Millî eğitim kurumlarına bağlı kreşe giden çocuklar, ilkokul, lise öğrencileri ve 25 yaşını aşmamış tüm öğrenciler harçsız öğrenci pasaportu alabilir. 18 yaşını doldurmamış öğrencilerin ebeveynleri ile müracaat etmeleri gerekir. 18 yaş altı öğrencilerden de defter ücreti talep ediliyor. 18 yaş altı öğrencilere en fazla 5 yıl süreyle öğrenci pasaportu verilebiliyor. E-devlet ya da okuldan alınan öğrenci belgesi eşliğinde her iki ebeveyn ile birlikte nüfus müdürlüklerine başvuru yapıldığında harçsız öğrenci pasaportu çıkarılabiliyor. 18 yaşını doldurmuş öğrenciler 25 yaşlarına kadar ya da kalan öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak sürede öğrenci pasaportuna sahip olabiliyor. Örneğin öğrenci 24 yaşındaysa 1 yıllığına eğer 20 yaşında ise 5 seneliğine harçsız pasaporta sahip olabiliyor. 25 yaştan kasıt 25 yaşını doldurmamış 26 yaşından gün almamış olmak anlamına geliyor. Yani 25 yaşını doldurduğunuz andan itibaren harç ödemeniz gerekiyor. Harç bedelinin olmaması öğrenci pasaportlarının avantajlarındandır. Eğitim ya da tatil amaçlı fark etmeksizin öğrenciler harç ödemeden yurt dışına çıkma imkânına sahip oluyor.
Öğrenci pasaportundan faydalanmak için Türkiye’de okuma zorunluluğu bulunmuyor. Lisans ya da yüksek lisans eğitimi, yabancı dil kursu, Erasmus veya diğer öğrenci değişim programları sebebiyle yurt dışında olan Türk öğrenciler de harçsız pasaport hakkında sahip oluyor. Açık öğretim öğrencileri de gerekli belgeleri toplayıp başvurmalarını yapmalarının ardından harçsız pasaport alabiliyorlar. Anaokuluna giden öğrenciler ise e-okula kayıtlı bir okula devam ediyorlarsa e-okuldan alacakları öğrenci belgesi ile öğrenci pasaportuna başvurup bu pasaporta sahip olabiliyorlar. Ancak herhangi bir e-okula kayıtlı değil ve öğrenci değil ise harç ödeyerek başvuru yapılabiliyor.
Öğrenci Pasaportu Alırken Bilmeniz Gerekenler
Öğrencilerin harçsız öğrenci pasaportu başvurusunda bulunurken dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor. En önemli nokta üzerinde T.C. kimlik numarası yazan nüfus cüzdanına sahip olmak. Tüm detayları yazıda bulabilirsiniz.
Öğrenci Pasaportu İçin Gerekli Belgeler
Öğrenci pasaportu için gerekli belgeler aşağıdaki gibi listeleniyor:
- Nüfus Cüzdanın Aslı
- Biyometrik Fotoğraf
- Eski pasaportlar (Varsa)
- Pasaport Bedeli Dekontu
- Öğrenci Belgesi
Şimdi, bu belgeleri tek tek değerlendirelim. Neden gerekli ve nereden alınıyorlar öğrenelim.
- Nüfus Cüzdanının Aslı
Öğrencilerin öğrenci pasaportu almaları için belirli kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Öğrenim hayatına devam etmek ve istenilen gerekli belgelerle birlikte görevlilere başvurmak öğrenci pasaportunun çıkartılması için yeterlidir. Üzerinde mutlaka T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı ile birlikte öğrenci pasaportuna başvuru yapılabiliyor. Eğer eski tip yani üzerinde T.C. kimlik numarası yazmayan bir nüfus cüzdanınız varsa bununla ilgili herhangi bir işlem yapılamıyor. Önce eski nüfus cüzdanının yenilenmesi gerekiyor. Eğer öğrenci 15 yaşında büyükse nüfus cüzdanında bir de fotoğraf bulunması gerekiyor. Ayrıca nüfus cüzdanının bir fotokopisinin de bulundurulması işe yarayabiliyor.
- Biyometrik Fotoğraf
Pasaportlarda biyometrik fotoğraf uygulamasına geçildiğinden beri vesikalık fotoğraflar geçerli olmuyor. Bu yüzden yüzünüzün daha net göründüğü saçlarınızın yüzünüzü kapatmayacak şekilde toplandığı ve gülümseme olmadan çekilmesi gereken biyometrik fotoğraf pasaport başvurusunda isteniyor. Başınızı sağa sola eğmeden tam karşıya bakmanız gereken, fonun düz beyaz olması gibi standartları olan biyometrik fotoğrafları tüm fotoğrafçılar çekebiliyor.
- Eski Pasaportlar (Varsa)
Daha önce çıkarılmış bir pasaportunuz varsa başvuru sırasında yanınızda bulundurmanız fayda sağlayabilir.
- Pasaport Bedeli Dekontu
Normal şartlarda pasaport çıkartmak isteyen herkesin pasaport harcı ve defter bedeli ödemesi gerekiyor. Öğrenci pasaportlarında ise durum farklı. 18 yaşını doldurmuş öğrenciler 25 yaşlarına kadar ya da kalan öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak sürede öğrenci pasaportuna sahip olabilen öğrenci pasaportlarında öğrencilerin sadece defter bedeli yatırması yeterli. Defter bedeli online olarak vergi dairelerinden yatırılabiliyor.
- Öğrenci Belgesi
Öğrenci pasaport başvurusu yaparken öğrenci eğitim aldığı okuldan orijinal yazı içeren belge almalıdır. Eğer Türkiye’de öğrenciyseniz okulunuzdan öğrenci belgesi getirmeniz gerekiyor. Bu belgenin mutlaka ıslak imzalı olması gerekiyor. E-devlet üzerinden de öğrenci belgesi alabilirsiniz.
Eğer yurt dışında öğrenim gören bir Türk öğrenciyseniz eğitim gördüğünüz ülkedeki T.C. Büyükelçiliği ya da Başkonsolosluğu’na harçsız öğrenci pasaportu başvurusunda bulunmanız gerekiyor. Okuldan aldığınız “Öğrenci olduklarını belirtir belgeleri” belgesinin aslını başvurunuza eklemelisiniz.
Yurt dışında eğitim görüyor ancak Türkiye’deyken öğrenci pasaportu alacaksanız;
Öğrenci olduğunuz okul veya kurumdan öğrenci belgesi almanız, bu belgenin apostili ve yeminli tercümanlar tarafından Türkçe tercümesini dosyanıza eklemeniz gerekiyor. Apostil; bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemine verilen isimdir.
Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?
Yukarıda detayları verilen bu evrakları toplayan öğrenciler internet üzerinden kendilerine uygun olan ilçe nüfus müdürlüklerinden pasaport başvurusu için randevu alabiliyor. Nerede ikamet ettiğinizden bağımsız istediğiniz Nüfus Müdürlüğü’nden de randevu alabilirsiniz. Size yer ve zaman olarak uygun olan tarih ve saati seçip başvurunuzu yapabilirsiniz. Seçeneklerde öğrenci pasaportu başvurusu göremeyebilirsiniz. Normal bordo pasaport başvurusu yaparak aynı yolu izleyebilirsiniz. Randevu gününüz geldiğinde öğrenci pasaportu talebinizi belirtebilirsiniz. Pasaport randevusunda teslim edilmesini istediğiniz adresi ya da sizin yerinize pasaportu alacak kişi varsa bilgilerini vermeniz gerekiyor. Pasaportunuz genel olarak 3 gün yoğunluğa bağlı olarak 7 gün içerisinde teslim edilebiliyor. Bayram, yılbaşı, resmî tatiller gibi dönemlerde pasaportun basılması ve teslim edilmesi uzayabiliyor. Öğrenci pasaportunun süresi bitince öncesinde aldığınız ve hala devam eden vizeleriniz geçerliliklerini korur. Seyahat ederken gerekli olan vizenin olduğu eski pasaportu ve yeni çıkardığınız güncel pasaportu birlikte götürmek gerekir.