Antalya’da yer alan, ülkemizin güzelliklerinden biri olan ve adını yüksek ve ulu dağdan alan Olympos, Helenistik Çağ’dan itibaren doğası ile tüm medeniyetlerin ilgisini çekmiş yerlerden biridir. Hem Antik Kent’i hem de birbirinden güzel ağaç evleri ve duyanları şaşkına çeviren tarihi ile turistlerin gezi noktası olan Olympos mutlaka görmeniz gereken bir bölgedir.

Olympos Antik Kenti Nerede?
Olympos Antik Kenti, Akdeniz Bölgesinde, Antalya’nın Kemer-Kumluca ilçeleri arasında yer alır. Antalya’nın merkezine 84 km, Kumluca’ya 27 km, Kemer’e uzaklığı ise 44 km’dir. Eğer İstanbul (800 km, 11 saat), Ankara (620 km, 8 saat) ve Adana (640 km, 9 saat)’dan özel araçla bu bölgeye gitmek istiyorsanız Antalya-Kemer güzergahını kullanabilirsiniz. Kemer’i 30 km geçtikten sonra sahil tarafında kalan Olympos yol ayrımına girerek 11 km daha gidiyorsunuz ve hedefe ulaşıyorsunuz. İzmir (520 km, 7 saat) ve Muğla taraflarından özel araç ile ulaşım sağlayacaklar için ise, Kumluca’yı geçtikten yaklaşık 15 km sonra Olympos Antik Kenti’nin tabelalarını görmeye başlayacaksınız.
Olympos Antik Kent Tarihi
Adını Tahtalı Dağı’ndan alan Olympos Antik Kenti Likya Uygarlığının en önemli yerleşim yerlerinden biridir. Likya ise Anadolu’nun güneybatısında, Teke Yarımadası olarak bilinir. Likya Birliği, antik dünyanın en mükemmeli olarak bilinmektedir. Olympos, Likya Birliğinde 3 oy hakkına sahip 6 önemli şehirden biridir. Bu birlik içerisinde, Likya’nın doğu tarafını temsil etmiştir. Olympos MÖ. 2’nci yüzyılda Seleukoslar tarafından kurulmuştur. Olympos’un temellerinin eski Helenistik dönemde MÖ. 300 zamanlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kesin olarak kuruluş tarihi bilinmemektedir fakat MÖ. 167-168 yıllarında kullanılan Likya sikkelerinde adı geçmektedir. Bir nehrin iki yakasına kurulmuş ve saklanmak için oldukça elverişli olan Olympos bazı dönemlerde korsan yatağı olmuştur. 3’üncü yüzyıla kadar korsanlar sürekli şehre saldırmıştır ve bu saldırılar kentin nüfusunu oldukça azaltmıştır. Bu saldırılar sonucunda kent zamanla eski önemini kaybetmiştir. 11’inci ve 12’nci yüzyıllarda kenti, Venedikliler, Cenevizliler ve rodos şövalyeleri kenti baştan inşaa etmişlerdir. 15’inci yüzyılda ise Osmanlı Devleti Akdeniz’de hakimiyet kurmuştur ve bu sebeple belde boşaltılmıştır.Olympos Antik Kenti’nin günümüze kadar ulaşan kalıntılarının bir kısmının orman ve çalılar altında kaldığı tahmin edilmektedir. Dönemin en önemli liman kenti olan ve tarihi ile büyüleyen Olympos Antik Kenti ülkemizin en önemli tarihi yapıtlarından biridir.
Olympos Antik Kent Hikayesi
Birçok tarihi kaynağa göre Sicilya Valisi Servilius Vatia, dönemin büyük ve korkulan korsanlarından biri olan Zenicetes’e karşı bir savaşa giriyor ve zor da olsa Zenicetes’i yeniyor. Zenicetes ise son çare olarak saklanmaya elverişli olan Olympos limanında saklanarak bu limanı kale olarak kullanıyor. Sonrasında ise Roma bu bölgeyi ele geçiriyor ve ager publicus (satılık-kiralık Roma mülkü) olarak ilan çıkarıyor. Korsanların, birçok doğu ülkesinde inanılan ve Pers mitolojisinde saf ruh ve ışık tanrısı olarak bilinen Tanrı Mitres için garip ve gizemli kurban törenleri ve ayinler yaptığı rivayet ediliyor. 3’üncü yüzyılda kent sık sık korsan saldırılarına uğruyor ve bu yüzden halk bu bölgeyi terk ediyor. 15’inci yüzyılda ise Osmanlı Devleti, Doğu Akdeniz’de hakimiyet kuruyor ve bölge boşaltılıyor. Adeta film etkisi yaratan Olympos Antik Kent’in hikayesi duyanların tüylerini ürpertiyor.

Olympos’da Gezilecek Yerler
Olympos’un bu kadar bilinmesini altında yalnızca tarihi yatmıyor. Bölgenin sahip olduğu etkileyici doğası ve duru mavi suları ile insanların ilgisini çekiyor. Olympos’un tarihi bölgeleri de bölgenin turistik önemini artırmaktadır. Olympos Antik Kent akdeniz iklimine sahiptir bu sebeple yazları çok sıcak kışları ise serindir. Dilediğiniz zaman gidebilirsiniz fakat asıl sezon Haziran, Temmuz ayları arasındadır.
- Olympos Ağaç Evler
Turistlerin akın ettiği bu nokta Olympos’un en çok dikkat çeken yerlerinden biridir. Bu ağaç evler zamanla Olympos’un simgesi haline gelmiştir. Ağaç evler Olympos’a uğrayan herkesin kesinlikle görmesi gerken yerler arasında yer alıyor. Hem müthiş doğası, hem de filmleri anımsatan tarihi ile buraya uğrayanları etkisi altında bırakıyor.
- Yanartaş
Yanartaş beldedeki en çok merak edilen yerler arasında yer alıyor. Diğer adı Chimaera olan Yanartaş yaklaşık olarak bin yıldır yanmaktadır. Kayaların arasından çıkan doğalgaz sebebi ile kayalar yanmaktadır. Görenleri alevleriyle etkisi altında bırakan yanartaşlar özellikle geceleri görsel şölen yaratıyor. Yaklaşık olarak bin yıldır yanan bu kayaların bir de rivayeti vardır. Bu rivayete göre Likya kralı, halkından bir gence adeta bir ejderhaya benzeyen Chimaera adındaki hayvanı öldürme emri veriyor. Genç Pegasus adındaki devasa kanatları olan ve uçan atı ile ejderhayı andıran Chimaera’ya saldırıyor. Bu savaş sonucunda genç Chimaera’yı yeniyor ve bu vahşi hayvan toprağa gömülüyor. Ancak Chimaera’nın ağzından çıkardığı ateşler hala kayalar arasından yeryüzüne ulaşıyor. Bu efsane dolayısıyla yanan kayalar Yanartaş adını almıştır ve günümüze kadar gören herkesi etkisi altında bırakmıştır.
- Olympos Antik Kent
Olympos Antik Kent, Beydağları Milli Park sınırları içerisinde bulunur. Bu bölge antik tapınak, böğürtlen ve defne çalıları, mezarlarla kaplıdır. Antik kentte poligonal şehir duvarları, Nekropol Kilisesi, Alkestis Lahiti ve tarih kitaplarında adı geçen Olympos tiyatrosu bu bölgede mutlaka görülmesi gereken yapılardandır. Olympos ve Çıralı arasındaki sahil nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı yerlerden biridir. Sabahın erken saatlerinde yumurtalardan çıkan yavru caretta carettaların denize doğru yürüdüğünü görebilirsiniz. Ayrıca bu alan nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarının korunması amacıyla sit alanı ilan edilmiştir. Olympos Antik Kent’e müze kartınız ile giriş yapabilirsiniz. Gezerken sık sık tarihin izlerine rastlayacağınız bu antik kent geçmişten gelen izleriyle sizlere unutulmaz anlar yaşatacaktır.
Olympos’ta Ne Yenir?
Olympos Akdeniz bölgesinde yer aldığı için burada sık sık deniz mahsulü tüketilmektedir. Bu bölgenin en meşhur yiyeceklerinden biri alabalıktır. Bölgede, deniz kenarında yer alan işletmelerden alabalık yiyerek, deniz manzarasında gezinize huzur katabilirsiniz. Bölgenin meşhur yiyeceklerinden diğeri ise kavuniçi dondurmasıdır. Antlaya’nın sıcağına içinizi ferahlatacak ve tadını damağınızda bırakacak kavuniçi dondurmasını deneyebilirsiniz. Ayrıca Olympos’un yöresel tatlarından biri olan hibeşi tadabilirsiniz. Hibeş, tahin ve limon ile yapılan bölgenin meşhur mezelerinden biridir ve genelde ızgara yemekleri ile beraber tercih edilir. Aynı zamanda domates civesi de bu bölgenin sevilen yemeklerindendir. Bu bölgede birçok sebzenin civesi yapılır. Akdeniz’in sağlıklı yemekleri ile buluşacağınız bu yerde hem sağlıklı beslenip hem de yeni tatlarla buluşabilirsiniz.

Olympos’ta Alışveriş
Bu muhteşem topraklardan dönerken kendinize ve sevdiklerinize güzel hediyeler almanız mümkün. Bölgede yaşayan yerli halkın kendi el emekleriyle ürettiği doğal konserve yiyecekler tercih ederek yerli halka destek sağlayabilirsiniz. Ayrıca semt pazarlarına da uğrayarak alışveriş yapabilirsiniz.
Olympos yalnızca doğa tutkunlarının ve kamp severlerin gündüzleri denize girdiği, tekne turlarına katıldığı bi yer değil. Geceleri de sabaha kadar açık olan kafe ve mekanlarıyla daha eğlenceli ve keyifli hale geliyor. Cam gibi denizi, Olympos Antik Kent’i ve tertemiz havasıyla sizi hem dinlendirecek hem de tarihi ile sizi etkileyecektir. Olympos’a gelerek tüm medeniyetlerin hayran kaldığı ve cennetin yeryüzüne yansımış hali olan bu muhteşem doğaya tanıklık edebilirsiniz.