Omo Vadisi’ne gitmek gibi bir planınız varsa bu içeriğimiz tam size göre. Omo Vadisi gezisi ile bu ilginç ve henüz bir kısmı keşfedilmemiş alanı inceleyebilir, doğanın tam kalbinde olmanın etkisini üzerinizde hissedebilirsiniz.
Omo Vadisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Omo Vadisi Etiyopya’nın farklı dil ve lehçeye sahip kültürleri arasında dikkat çekiyor. Birbirinden bağımsız etnik grupların yer aldığı Vadi, atalarından gelen geleneklerini sürdürüyor. Etiyopya’ nın güneybatısında bulunan Vadi insanlığın ilk izlerini taşıyor. Jeolojik ve arkeolojik bakımdan zengin çeşitlilik gösteren Vadi, bu yönüyle UNESCO Dünya Mirası listesine girmeyi başarıyor. 4068 metrekarelik alanı kapsayan coğrafya Kenya sınırına kadar gider. 80’in üzerinde kabilenin yaşadığı Vadi, dünyanın kendilerine özgü kültürlerinin devam ettiği ender bölgeleri arasında bulunur. Son derece sosyal olan kabile halkı, birlikte hareket etmeyi seviyor. Dünyadaki teknolojik gelişmelerden uzak geleneksel bir yaşam süren kabileler, dağınık olmalarına karşın birlik olmaktan yana tavır sergiliyor. Etiyopya’nın güneyindeki en büyük yerleşim yeri olarak bilinen Arba Minch kenti üniversitesi ile de öne çıkıyor.
Ekonomik açıdan zorlukların yaşandığı Vadi ve çevresi kahvesi ile de oldukça ünlüdür. Özel bir seramoni ile yapılan kahveler, bir metre yukarıdan dökülerek daha fazla köpürtmesi sağlanıyor. Bölgenin farklı lokasyonlarında bulunan rehabilitasyon ve uluslararası araştırma merkezlerinin yanı sıra kabile hayatını tanıtan müzesi ile de dikkat çekmeyi başarıyor. Her bir kabile kendi içerisinde farklı gelenek ve töreleri ile öne çıkıyor. Kabileler arasında en fazla topraklara sahip olan Mursiler, yaşantıları ile de dünya üzerindeki en ilginç topluluk olmayı başarıyor. Üç bin yıllık geleneklerine sadık kalarak yaşamlarını sürdüren kabileler, geçimlerini sığır çobanlığı ile sağlıyor. Kıyafetleri, yaşam tarzları ve gelenekleri ile sıra dışı bir görünüm sergileyen Omo Vadisi’nin çehresi, bölgeye inşa edilecek olan Gibe 3 barajı değişime uğrar. Barajın yakın zamanda su tutması bölgede tarım ve hayvancılık açısından yeni gelişmelerin olmasını hızlandırır. Bozuk yolları ve sıra dışı yaşamları ile Omo Vadisi, farklı güzelliklere ev sahipliği yaparak turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor.
Omo Vadisi’ne Gideceklere Özel Öneriler
Omo Vadisi yabancı turistlerin ilgisini her dönemde çeken bir bölgedir. Bu coğrafya teknolojinin uğramadığı ve ilkel kabilelerin yoğun olarak bulunduğu tehlike arz eden bir bölgedir. Omo Vadisi’ni ziyaret etmeyi düşündükten sonra bazı gerçeklere hazırlıklı olmak gerekir. Buraya gittiğinizde hangi kabile olursa olsun girişlerde para ödemesi yapmanız gerekiyor. Kabile reisleri tarafından alınan bu ücreti toptan verdiğinizde içeride sınırsız fotoğraf çekme imkanı bulabiliyorsunuz. Yolculuk sırasında fotoğraf çekmek isterseniz herkese ayrı para vermek durumunda kalabilirsiniz. Bozuk ve tozlu yollarda yapılan yolculuklarda önünüze her an vücutları boyanmış insanlar çıkabilir. Yol üzerinde yer alan kaya kiliseleri, eski dönemlerin izlerini yansıtır. Omo nehrini de içine alan Vadi, Doğu Afrika’nın küçük topluluklarını barındırır. Yolculuk sırasında etnik gruplara rastlama imkanı olan turistlerin fotoğraf çekmek için uygun aksesuarlarını yanlarında taşıması gerekir. Arazilerdeki taşların içerisinde yaşayan gruplardan çadırlarda yaşayan halka kadar birbirinden farklı yüzlerce kabile aynı topraklarda yaşamlarını sürdürür. Omo Vadisi’ndeki her kabile yaşamak için farklı geçim kaynakları yaratır. Bu farklı coğrafyayı keşfederken rehber eşliğinde hareket ederek güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.
Omo Vadisi’ne Nasıl Gidilir?
Farklı kültürleri görmek kadar onların yaşam tarzlarını da incelemek gezginler için bulunmaz fırsatlardır. UNESCO Kültür Mirası içerisinde yer alan Omo Vadisi, geçmişten günümüze pek çok turistin ilgisini çeker. Gerek yerel gerekse uluslararası şirketler tarafından bölgeye düzenlenen turlara dünyanın her yerinden turist akın eder. Bünyesinde koruma altında onlarca ulusal park bulunan Vadi, kabilelerin yaşamlarının yanı sıra yeşil doğası ve farklı canlı türleri için de ziyaret ediliyor. Omo Vadisine tur düzenleyen şirketler öncelikle Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa üzerinden yolculuk planlıyor. Buradan arazi araçları yada uçaklarla Arba Minch kentine ulaşım sağlanıyor. Tur süresi, ziyaret edilmek istenen kabile sayısına göre 7 ile 16 gün arasında değişiyor. Yol şartları ve karşılaşılan zorluklar yolda geçen sürenin uzamasına sebep oluyor. Özellikle Jinka veTurmi köylerinde konaklayan turistler, arazi araçları yardımıyla diğer kabileleri görmeye gidebiliyor. Gölleri, ovaları, kaleleri ve kiliseleri ile farklı kültürleri barındıran Omo Vadisi ve nehri, yüzlerce farklı hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor. Köyler arasında bazı durumlarda minibüslerde sağlanan yolculuklarda fotoğraf çekme imkanı da doğuyor. Dilerseniz turlara katılmadan kendi imkanlarınız ile de Vadiyi ziyaret edebilirsiniz. Bazı köylerde bulunan otel tarzı yapılarda kalarak diğer kabileleri günü birlik olarak ziyaret edebilirsiniz. Bu sırada yolların zor ve yolculuğun uzun süreceğini de dikkate alarak geziye devam edebilirsiniz.
Omo Vadisi Kabileleri
Omo vadisinin özelliği sayılan kabileler, burada mutlaka görülmesi gerekenler arasında yer alıyor. Omo kabile yaşamları, günümüz şehir yaşamına dair insanda sorgulama hissi uyandırıyor. Omo Vadisi seyahati planladığınız kabilelerin yaşadığı bölgeleri de görmelisiniz.
- Surma (Suri) Kabilesi
Yaşam tarzları ve korkusuz olmaları sebebi ile güçlü olmayı başaran Suriler, Etiyopya’nın güneybatısında ovalık alanlarda yaşamlarını sürdürür. İçki ve dansın vazgeçilmez olduğu kabilenin üyeleri günün büyük bölümünde sarhoş gezer. Kerpiç evlerde yaşamlarını sürdüren kabile üyeleri Omo Vadisi’nin en renkli kişilikleri olarak bilinir. Diğer kabilelerde olduğu gibi Surilerde de çalışma işi kadınların omuzlarındadır. Kadınların dudaklarını delerek yerleştirdikleri tabakların büyüklüğü onun değerini belirtir. Hayvancılık yapan kabilenin toprakları da son derece verimlidir.
- Konso Kabilesi
Vadinin en zengin kabilesi sınıfında olan Konsolar, pileli etekleri ile dikkat çeker. Renkli kişiliklerini giyim tarzlarına yansıtan Konso Kabilesi, topraklarının bereketli olması dolayısı ile dik yamaçlarda tarımsal faaliyetler gerçekleştirir. Yamaçlarda uyguladıkları teraslama yöntemi UNESCO kültür mirasları kategorisinde de yer alıyor. Totemleri, törenlerde kullandıkları alanları, mezar taşı olarak tercih ettikleri Wasa adı verilen yapıları ile dikkat çeken kabile köyünde bulunan müze, turistler tarafından ilgiyle ziyaret edilir.
- Dorze Kabilesi
Arba Minch kasabası civarında ve yüksek tepede yaşayan kabile, ağaç yapraklarından yaptıkları evlerde varlıklarını sürdürür. Kabilelerin kendi ürettiği içkiler, yerel yaşamda en çok tüketilen gıdalar ardında yer alır. Tüm kabileler içerisinde en konforlu yer olan Dorze Kabilesi’nde gelen turistlerin konaklaması için oteller mevcuttur. Yüksek kubbeli evlere sahip kabile üyeleri kendi ballarının ve ekmeklerinin üretimlerini yaparlar. Ayrıca dokuma kumaşlardan yaptıkları hediyelik eşyaları gelen turistlere satarak para kazanırlar.
- Dasani Kabilesi
Kenya sınırına yakın lokasyonda bulunan Dasaniler, buradan göç ederek Omo Vadisine yerleşen kabiledir. Saçlarına kuru bitki bağlayan kabile halkı, renkli kıyafetleri ile de turistlerin dikkatini çeker. 760 km uzunluğa sahip Omo Nehrini geçerek ulaşabileceğiniz Dasaniler, ziyaretçiler tarafından en çok fotoğrafı çekilen kabile olarak bilinir.
- Hamer Kabilesi
Vadinin en kalabalık nüfusa sahip kabilesi olan Hamerler, Mago Ulusal Park civarında yaşarlar. Büyük köy pazarı, farklı kabilelerin toplanma yeri olarak bilinir. Kabile üyeleri kızıl topraktan yapılmış rastalı saçları ile ayırt edilir. Erkek kabile üyelerinin vücutları renkli boncuklardan yapılan takılarla bezenmiştir. Evlilik çağına gelen erkeklerin cesaretini ölçmek için yapılan boğadan atlama töreni, şarkı ve danslar zenginleşiyor. Bu tören sırasında kadınların kendilerini kırbaçlatmaları erkek üstünlüğünün kanıtı olarak gösteriliyor. Kadındaki kırbaç izinin fazla olması onun değerli olduğunu vurguluyor.
- Banna Kabilesi
Hamer Kabilesine benzerlik gösteren Bannalarda erkeklerin birden fazla evlilik yapması normal sayılıyor. Ayrıca kızların 15 ile 19 yaşlarında istedikleri erkekle birlikte olması tecrübe olarak algılanıyor. Bekar kızların erkeklerle aynı saç tarzında olduğu kabilede, kadınların evlenmeden hamile kalması halinde doğan çocuk öldürülüyor. Bebeklerin 6 aydan önce alt dişleri çıkmaya başladığında kötü şansı temsil ettiği düşünülerek öldürülmesi bu kabilede normal sayılıyor.
Omo Vadisi gezisinde sizi şoke edecek detaylarla karşılaşabilirsiniz. Kabilelerin yaşam biçimleri, gelenekleri ve beslenme ritüelleri sizi derinden sarsabilir. Yaşama anlam katacak ve ilham verecek etkiler için çıkmayı planlayacağınız biz gezi varsa o, kesinlikle Omo Vadisi turu olmalı.