Türkiye’nin komşusu olan Yunanistan her yıl binlerce Türk vatandaşını misafir ediyor. Bünyesinde barındırdığı birbirinden eşsiz güzellikteki doğal alanları başta olmak üzere gece hayatı, kültürel etkinlikleri, eşsiz lezzetleri ve tarihi alanlarıyla gezginleri etkilemeyi başarıyor. Her anın dolu dolu geçmesine olanak tanıyan Yunanistan, Türkiye’den ulaşım konusunda da birden çok alternatif sunuyor. Uçak ve feribotla ulaşımın dışında otobüs ile ulaşım da son derece uygun fiyatlı ve pratik olduğu düşüncesiyle sıklıkla tercih ediliyor. Yunanistan’ın Türkiye’ye yakın olan bazı illerine her gün belirli saatlerde otobüs seferleri düzenleniyor. En çok otobüs seferi ise, Selanik’e düzenlenmekte olup, yılın dört mevsiminde de çeşitli otobüs şirketlerine ait birçok seferle hizmet sunuluyor.

Türkiye’den Yunanistan’a olan otobüs yolculuğu yaklaşık olarak 10 saat sürüyor. Ancak sınır kapılarında olan yoğunluğa bağlı olarak sürede minimum seviyede etkilenebiliyor. Yolculuğa çıkılmadan önce harç pulu bulundurmak ise, sınır kapılarında yaşanacak zaman kaybının önüne geçebiliyor. Ülkemizden çıkan otobüsler İpsala kapısından geçiyor, ülkeye ilk giriş Dedeağaç kentinden yapılıyor. Yaklaşık 5 saat içerisinde ise, Yunanistan sınır kapısına ulaşılabiliyor.
Yunanistan’a seyahat eden otobüsler 5 saat içerisinde Dedeağaç’a ulaşırken, 5,5 saat içinde Gümülcine, 6 saatte İskeçe’de ve 7 saatte Kavala’ya varıyor. Yolcular Selanik’e ise, 10 saat içerisinde varabiliyor. Keyifli ve konforlu bir yolculuğun ardından Yunanistan’ın istenilen şehrine ulaşılabiliyor. Yunanistan otogarlarından şehir merkezine veya otele geçmek de son derece pratik oluyor. Servis araçlarının yanı sıra taksi, otobüs ve metrobüs gibi araçlar ile kısa zamanda varılabiliyor. Peki, otobüs ile Yunanistan’a gitmeden önce nelere dikkat edilmeli?
Otobüs ile Yunanistan’a Gideceklerin Dikkat Etmesi Gerekenler
Otobüs ile Yunanistan’a seyahat edecek gezginlerin birtakım hususları göz önünde bulundurması gerekiyor. Bu hususlar otobüs yolculuğunu daha konforlu ve güvenli kılmanın yanı sıra birçok probleminde önüne geçebiliyor. Özellikle sınır kapısında bazı sorunlarla karşılaşmamak için bu hususların mutlaka dikkate alınması gerekiyor. İşte, otobüs ile Yunanistan’a gidecek yolcuların dikkat etmesi gerekenler:
- Türkiye’den otobüs ile Yunanistan’a gidecek olan insanların özel pasaportu bulunmuyorsa, Schengen vizesine sahip olma gibi temel bir şarta maruz kalıyorlar.
- Yunanistan için yola çıkılmadan önce yurt dışı çıkış harcının yatırılması gerekiyor.
- Türkiye’den çıkış günü itibarıyla Yunanistan’da oturum izni olan insanlar, 7 yaşını doldurmamış olanlar ve pasavanla çıkış yapan insanlar için yurt dışına çıkış harcı alınmıyor. Aynı şekilde ticari amaçla çıkış yapan deniz, demiryolu, hava ve karayolu araçlarının mürettebatından yurt dışına çıkış harcı alınmıyor.
- Yunanistan’a varış saati yola, yolcu sayısına ve gümrük durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Ancak bu durumlar 10 saatlik varış süresinin minimum oranda etkilenmesine neden oluyor.
- Türkiye’den Yunanistan’a hareketin gün ve saatleri genelde hava şartlarına, yolcu sayısına göre farklılık gösteriyor. Noel, bayram, yılbaşı gibi özel günlerde ise yoğunluğa bakılarak ek seferler düzenlenebiliyor.
- Otobüs ile Yunanistan’a gidecek olan insanların sınır kapısında herhangi bir güvenlik problemi yaşamaması için 2022 senesine ait Yunan vize prosedürlerini ilgili servislerden öğrenmeleri büyük önem taşıyor.

18 yaşından küçük olan çocuklar baba ve annesiyle beraber Yunanistan’a seyahat etmeyecekse hem anneden hem de babadan ayrı ayrı noter onaylı olan muvafakat namenin yanlarında bulunması gerekiyor.
Türkiye’den Yunanistan’a Sefer Düzenleyen Firmalar
Türkiye’nin kapı komşusu olan Yunanistan’a birçok otobüs firması sefer düzenliyor. Her birinin şartları aynı olup gün ve saatleri farklılık gösterebiliyor. Bu firmalar arasında şunlar yer alıyor:
- Metro Turizm
- Kamil Koç Turizm
- Derya Turizm
- Ulusoy Turizm
- Alpar Turizm
- Kamil Koç Turizm
Bahsi geçen otobüs firmaları ile Yunanistan’a konforlu ve keyifli bir yolculuk yapmak mümkün oluyor. Otobüs ile Yunanistan’a gidecek olan yolcuların öncelikle Esenler Otogarı’na gitmesi gerekiyor. Anadolu yakasında oturan insanların servisle direkt Esenler Otogarına ulaşması mümkün oluyor. Bazı otobüs firmalarının Taksim’den kalkan ücretsiz servis araçlarıyla da otogara gitmek mümkün oluyor. Servis araçlarının durağını, kalktığı gün ve saatleri öğrenmek için otobüs firmalarıyla irtibata geçmek en güncel bilgiyi almaya olanak tanıyor. O nedenle yolculuktan uzun bir süre önce tüm detayları otobüs şirketini arayarak almak gerekiyor. Yalnızca servis araçları değil, yolculuk esnasında gerekli olan evrak ve belgelerin de vaktinde öğrenilerek hazırlanması mühim oluyor.
Yunanistan’ın Hangi Şehirlerine Otobüs ile Gidilir?
Türkiye’nin İstanbul Şehrinden yola çıkan bir otobüs Yunanistan’ın pek çok şehrine gidiyor. Bazı şehirlere yolculuk 5 saat sürüyorken bazılarına süren yolculuk 10 saati bulabiliyor. Doğal olarak şehirden şehre göre bir değişiklik söz konusu olabiliyor.
Otobüs firmaları Yunanistan’a giriş yapabilmek üzere İpsala Sınır Kapısı’ndan çıkış yapıyor. Yunanistan’a ilk giriş yapılan nokta ise, Dedeağaç ili oluyor. Yani İstanbul’dan yola çıkıldığı zaman yaklaşık 5 saat içerisinde Yunanistan sınır kapısında olunuyor.
Yunanistan’a giden otobüsler 5 saat içerisinde Dedeağaç’a varıyor. Aynı şekilde 5 buçuk saat içerisinde Gümülcine’ye, 6 saatte İskeçe’ye ve 7 saatte Kavala’ya ulaşıyor. İstanbul’dan çıkan otobüs Selanik şehrine ise 9 saat gibi bir süre içerisinde varıyor.
Otobüs firmalarının talimatlarına derhal uyulduğunda sınırda herhangi bir problem ile karşılaşılmıyor. Evrakların, pasaportun ve harç ücretinin yatırıldığına dair alınan dekontun hazır olması, herhangi bir problem ile karşılaşılmamasına olanak tanıyor. Genelde sınır kapısında bir Yunan Polisi ile karşı karşıya kalınıyor. Bu noktada yolculara kişisel bir soru veya istekte bulunmayan polisler, otobüs şoförü ile konuşuyor. Ardından Yunanistan şehirlerine gidilmek üzere yola devam edilebiliyor.
Yunanistan Otobüs Seferlerine İlişkin Önemli Faktörler
Yunanistan’a düzenlenen otobüs seferlerinde birtakım faktörleri göz önünde bulundurmak problemsiz bir yolculuk geçirmeye olanak tanıyor. Bunlar:
Yunanistan otobüs seferleri sırasında Yunanistan Vize etiketli olan pasaportun yolcuların yanında olması gerekiyor. Vize işlemlerinin yapıldığı vize merkezinin sunduğu tavsiyeler göz önünde bulundurularak pasaportun dışında gerekli olan bütün evrakların herkesin yanında olması mühim oluyor.
Yunanistan’a seyahat edecek herkesin yanında mutlaka yurt dışı çıkış harcının ödendiğine dair bir makbuzun olması gerekiyor. Çocuk, yaşlı, genç fark etmeksizin her yolcunun mutlaka yurt dışı çıkış harcını yatırması gerekiyor. Yatırılmadığı takdirde yolcular sınırda birtakım problemler ile karşı karşıya kalabiliyor.
18 yaşını doldurmamış olan Türk vatandaşlarının aile bireylerinin rızasının olduğunu belirten muvafakat nameyi yanlarında taşımaları mühim oluyor. Ebeveynleri ile beraber seyahat eden 18 yaş altı bireylerin bile aile onayını gösteren muvafakat namenin yanında olması gerekiyor. Yalnızca anne veya yalnızca baba değil her ikisinin de imzaladığı ayrı ayrı muvafakat namenin olması şart koşuluyor. O yüzden bu detaya özellikle dikkat edilmesi, kusursuz bir Yunanistan yolculuğu yapılmasına olanak tanıyor.
Yunanistan’a düzenlenen otobüs seferlerinin gün ve saatleri firmadan firmaya bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ancak otobüs firmaları haftanın her günü Yunanistan’a sefer düzenleyebiliyor. Bayram, Noel, Yılbaşı, Sömestr gibi özel günlerde ise yoğunluk oluştuğu için otobüs biletleri bulunamıyor. Böyle zamanlarda bazı otobüs firmaları ek sefer düzenleyerek yolcuların mağduriyetini gideriyor. Bu tarz bilgilerin detayları genelde tercih edilen otobüs firmasından otobüs firmasına göre değişiklik gösteriyor. O nedenle detaylı bilginin otobüs şirketinden alınması gerekiyor.