Pasaport harç ve defter bedelleri, pasaport alırken ödemeniz gereken ücretler olarak belirtiliyor. Bu ücretler her yıl başında yenileniyor. Pasaport harç bedelleri alınan pasaportun türüne ve süresine göre farklılık gösteriyor. Pasaport defter bedeli sabit olup size somut olarak verilen pasaportun ücreti olarak alınıyor. Pasaport harç bedeli ise pasaport alım sırasında uğraşılan işler için alınıyor.

Pasaport Nedir?
Yurt dışı seyahati düşünüyorsanız kesinlikle bir pasaporta sahip olmanız gerekiyor. Pasaport, yurt dışına seyahat etmeyi düşünen kişilere yetkili kuruluşlarca veriliyor, uluslararası geçerliliği oluyor ve kimlik belgeniz yerine de geçebiliyor. Kimlik bilgileriniz ve biyometrik fotoğrafınızın da bulunduğu pasaportlara, aldığınız vizeler ve ziyaret ettiğiniz ülkeler kaydediliyor. Pasaport türleri mesleklere ve aile bağlarına göre kişilere veriliyor. 5682 sayılı Pasaport Kanunu 12. maddesi uyarınca T.C. vatandaşlarına Dışişleri Bakanlığınca verilebilen dört tane pasaport çeşidi bulunuyor. Bunlar:
- Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport): Bordo pasaport, pasaport başvurusunda bulunan herkese verilen, tüm vatandaşların kullanımına açık olan pasaport çeşidi oluyor.
- Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport): Yeşil pasaport, Türkiye Devleti için kamuda çalışanlara ve bu çalışanların yakınlık derecesine göre aile üyelerine veriliyor. Yeşil pasaport sahipleri belirli ülkelere vizesiz giriş çıkış avantajına sahip oluyorlar. Yeşil pasaport, TBMM üyeleri, eski bakanlar, kamudaki görevliler ve de tüm bunların eşleri ve çocuklarına veriliyor.
- Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport): Gri pasaport, Türkiye Cumhuriyeti için yurt dışında görev yapacak olan kimselere veriliyor. Gri pasaport sahipleri aynı yeşil pasaport sahipleri gibi belirlenmiş ülkelere vizesiz giriş çıkış hakkı elde ediyor.
- Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport): Siyah pasaport, diplomatlara yurt dışında konferans ve kongre gibi etkinliklere katılacakları zaman ya da yurt dışındaki bir göreve gidecekleri zaman veriliyor. Siyah pasaport Dışişleri Bakanlığınca bakanlar, TBMM üyeleri ve kamuda yüksek statüde çalışanlara veriliyor.
Bu pasaportların yanı sıra farklı türde iki pasaport daha bulunuyor. Bunlar; Geçici Pasaport (Pembe Pasaport) ve Yabancılara Mahsus Pasaport olarak biliniyor.
- Geçici Pasaport (Pembe Pasaport): Dış temsilciliklerde verilen bu pembe pasaport, Türk vatandaşlarının ülkemize ya da yaşadığı ülkeye dönüşlerinde kullanabilmeleri için bir defaya mahsus olacak şekilde düzenleniyor. Geçici pasaportlar; pasaportların kaybolması, pasaportların süresinin dolması ve sınır dışı edilme gibi durumların ortaya çıkması halinde Türk vatandaşlarına yurt dışı temsilciliklerinde veriliyor ve 1 ay kullanım süresi bulunuyor.
- Yabancılara Mahsus Pasaport: Bu pasaport, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yabancı kimselere veriliyor. Bir pasaport çeşidi olmasa da sadece öğrenci olup 25 yaş altı öğrencilerin kullanabileceği öğrenci pasaportu bulunuyor.
- Öğrenci Pasaportu: Yurt dışına çıkmayı isteyen ve öğrencilik hayatı devam eden 25 yaşını aşmamış kişilerin alabildiği pasaportun temeli umumi pasaporta (bordo pasaport) dayanıyor. Öğrenci pasaportunun umumi pasaporttan ayrılan en temel özelliği, öğrenci pasaportlarında harç bedeli alınmıyor. Evraklarını tamamlayan öğrenciler 24,5 yaşını tamamlamadan bu pasaporta sahip olabiliyor. 2016 senesinde düzenlenen 6663 sayılı kanuna dayanarak öğrencilerin yurt dışına çıkış amacı önemli olmuyor. Milli Eğitim kurumlarının kreşlerine giden çocuklardan 24,5 yaşına gelene kadar öğrencilik hayatı devam her Türk vatandaşı bu öğrenci pasaportundan yararlanabiliyor. 18 yaşını doldurmamış öğrencilerin, aileleri ile birlikte pasaport başvurusu yapması gerekiyor.
Öğrenci pasaportu alırken öncelikle internet üzerinden başvuru yapılması gerekiyor. Online başvurularda öğrenci pasaportu seçeneği bulunmuyor. Başvuru sırasında pasaport türü olarak bordo pasaport seçilmesi gerekiyor. Çünkü öğrenci pasaportları, bordo pasaportlarının bir çeşidi oluyor. Randevuyu aldıktan sonra randevu tarihinde öğrenci belgenizle beraber en yakın Nüfus Müdürlüğüne giderek harç ödemeden pasaport sahibi olabiliyorsunuz.
Öğrenci pasaportu alabilmek için gerekli evraklar; nüfus cüzdanının aslı, 2 tane biyometrik fotoğraf, öğrenci belgesi, varsa eski pasaport olurken bir de pasaport defter bedelini ödemeniz için bir miktar para gerekiyor.

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport) Nasıl Alınıyor?
Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport), İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerince ya da yurt dışındaki Türk vatandaşları alacak ise dış temsilciliklerce, gerekli belgeleri tamamlayanlara veriliyor. Pasaport başvurusu yaptığınızda pasaport harç ve defter bedellerini Vergi Dairesi Müdürlükleri, PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait internet adresleri üzerinden ödeyebiliyorsunuz. Umuma Mahsus Pasaport alırken gerekli belgeler arasında; T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı ya da geçerli kimlik belgeniz, son 6 ay içinde çekilmiş 1 tane biyometrik fotoğraf, varsa eski pasaportunuz ve öğrenci pasaportu alınacaksa öğrenci belgesi yer alıyor. Pasaportunuz başvuru işlemlerinizi takip eden 7 iş günü içinde posta yolu ile size teslim ediliyor. Pasaportunuz adresinize teslim edilmediyse 10 gün bulunduğunuz merkezdeki PTT şubesinde bekletiliyor. Teslim alınmayan pasaportlarınız belirtilen başvuru merkezine teslim ediliyor.
Pasaport Bedellerinin Ödenebileceği Bankalar
- Akbank
- Türkiye Vakıflar Bankası
- Albaraka
- Deniz Bank
- Aktifbank
- Vakıf Katılım Bankası
- Alternatif Bank
- ING Bank
- Yapı ve Kredi Bankası
- Odea Bank
- Garanti BBVA
- HSBC Bank
- T.C. Ziraat Bankası
- Şeker Bank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Türk Ekonomi Bankası (TEB)
- Türkiye İş Bankası
- QNB Finansbank
- Ziraat Katılım Bankası
- Türkiye Emlak Katılım Bankası
- Türkiye Halk Bankası
Yurt Dışındayken Pasaport Yenilemesi Nasıl Yapılır?
Yurt dışına eğitim, iş, seminer, kongre için gidenler veya ikameti yurt dışında bulunanların pasaport yenileme işlemi için Türkiye’nin yurt dışındaki temsilciliklerine (Konsolosluklar) gitmeleri gerekiyor. Yurt dışında yapılan bu pasaport yenileme işlemi Türkiye Cumhuriyeti’ndeki süreçten daha kolay oluyor. Pasaport ücretleri de Türkiye’de ödenen pasaport harç ve defter bedelinden daha uyguna geliyor ancak pasaport teslim tarihleri başvurunuzdan itibaren 15 iş gününü bulabiliyor. Pasaport harç bedeli ve defter bedelini ödemek için Türkiye’de bankalar ya da gelir İdaresi Başkanlığını kullanmanız gerekiyorken yurt dışında başvuru için gittiğiniz konsolosluklarda pasaport harç ve defter bedellerini direkt orada ödeyebiliyorsunuz.
Konsolosluklara direkt gittiğinizde pasaport başvurusu yapamıyorsunuz. Önce başvuru yapacağınız bölgedeki konsolosluğun web sitesine girerek pasaport randevusu almanız gerekiyor. Size bir randevu tarihi ve saati veriliyor. Bu randevu tarihi ve saatinde seçtiğiniz konsolosluğa giderek resmi başvuru yapabiliyorsunuz. Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde de bulabileceğiniz, yurt dışında pasaport yenilemek için gerekli belgeleri ise; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartınızın aslı, son 6 ay içinde çektirdiğiniz 1 tane biyometrik fotoğraf, 18 yaşından küçükler için anne ve babanın muvafakatnamesi, varsa eski pasaportunuz, eğitim amacıyla yurt dışında olanların öğrenim belgesi, pasaport harç ve defter bedeli ödeyebilmek için bir miktar para şeklinde sıralayabiliyoruz.

Pasaport Başvurusu Yapmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Belgelerinizin eksiksiz olduğundan emin olmanız gerekiyor
- Nüfus cüzdanı ya da kimlik kartınızın güncel olması, herhangi bir nedenle yenileme gerekiyorsa bunu pasaport başvurusundan önce halletmeniz gerekiyor.
- Kimlik kartı ya da nüfus cüzdanınızdaki fotoğrafın güncel olması gerekiyor.
- Online randevu aldıktan sonra pasaport harç ve defter bedellerini ödeyerek makbuzlarınızı ve dekontlarınızı pasaport başvuru dosyanıza koymanızda fayda var. Bu makbuz ve dekontların ibrazı şart olmamakla birlikte yanınızda olması çıkabilecek bir probleme karşı önlem oluyor.
- Yurt dışı seyahatinizi yakın bir zamanda planlıyorsanız pasaportun ne kadar sürede çıkacağını bilmeniz gerekiyor. Pasaportunuz başvuru işlemleri tamamlandıktan sonraki 7 iş günü içinde elinize ulaşıyor. Ayrıca uçak biletinizi alırken pasaportunuzun elinize geçtiğinden emin olursanız bir mağduriyet yaşamamış olursunuz.