Pasaport, yurt dışı seyahatlerinizde gerekli olan ve uluslararası şekilde kabul gören bir tür kimlik ibraz eden belgedir. İsteğiniz üzerine yetkili kurumlarca verilen pasaport, başvurularınızı internet üzerinden veya direkt ilgili kurumdan yapabilirsiniz. Pasaport, yasalar tarafından belirlenmiş ödemelere ve gerekliliklere tabidir. Defter ücreti ve bir takım pasaport çeşitleri için 25 yaş şartını misal gösterebiliriz. Yurt dışına bir tatil rotası oluşturanların başvurabilmesi için farklı türlerde pasaportlar mevcuttu: Umuma mahsus (bordo) pasaport, hususi (yeşil) pasaport, diplomatik (siyah) pasaport ve hizmet (gri) pasaportu. Koşulları sağlayan her T.C. vatandaşı umuma mahsus (bordo) pasaporta başvuru sağlayabilir. Hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu için belli koşulların sağlanıyor olması gerekiyor.
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Pasaport almak istiyorsanız öncelikle Nüfus ve Vatandaş İşleri’nin resmi internet sitesinden randevu almanız gerekiyor. Web sitesine girdikten sonra hangi pasaportu almak istediğinizi ve pasaportu alacağınız lokasyonu seçmelisiniz. Bu hususta kimlik bilgilerinizi doğru bir şekilde ve eksiksiz girmek zorundasınız. Randevunuzu aldıktan sonra randevu tarihinizde gerekli olan tüm belgeleri toplayarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri’ne giderek pasaport başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.Pasaport başvurunuz için randevuyu telefonla arayarak da alabilirsiniz. 199’u arayarak Nüfus ve Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevunuzu kolaylıkla oluşturabilirsiniz. İstenen belgeler, almak istediğiniz pasaport çeşidine bağlı olarak değişkenlik göstermekte fakat tüm pasaport çeşitleri için aşağıdaki belgeleri hazırlamanız gerekiyor:

- Kimlik
- Biyometrik fotoğraf
- Pasaport harç ve defter bedeli
- Eğer varsa eski pasaport
- 18 yaş altı bireyler için muvafakatname
Tüm bunların yanı sıra pasaport başvurusu yapmadan önce emniyette parmak izi kaydı oluşturuluyor. Başvurudan sonra harç ödemesi yaparken istenilen kullanım süresine bağlı olarak belirli miktarlarda ödeme yapılıyor. Kullanım süresi, pasaportun ne kadar süre boyunca yolculuklarda kullanabileceğini gösteren ibaredir. Ülkeler, pasaport geçerlilik süresine göre vize protokolü uygularlar. Bu süre de genellikle 6 ay olarak belirlenmiş olmakla beraber bazı ülkeler 3 ay, bazıları 1 ay, bazıları ise 1 yıl kullanım süresi bulunan pasaportu olan misafirlerin vize başvurusu kabul görmektedir.
Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır?
Pasaport yenileme yapabilmek için ikamet edilen il ve ilçeye bağlı nüfus müdürlüğüne başvuru yapmak gerekiyor. Başvuru yapabilmek için nüfus müdürlüğüne internetten randevu oluşturabilir veya ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi’nden gerekli olan bilgileri alabilirsiniz. Pasaport başvurusu için gerekli belgeler ile beraber eski pasaport ile birlikte nüfus müdürlüğüne başvuru yaparak süre uzatma işlemini yapabilirsiniz..
Öğrenci Pasaportu
Yolculuk veya eğitim sebebiyle yurt dışına gitmeyi düşünen öğrencilere verilen belgeye öğrenci pasaportu denir. Belirli koşulları sağlayan her öğrenciye veriliyor. Ana noktada umumi pasaport ile aynıdır fakat öğrencilere özel olarak tasarlanmıştır. Öğrenci pasaportu alırken harç ödememek mümkün. 25 yaş ve altı öğrencilere kanunlarla harç ücreti uygulaması yapılmamakta. Bu hususta belli bir yaş aralığında olmak ve öğrenci olmak yeterli. 25 yaş ve altı öğrenciler, harç bedelinden muaf olabilmek için ilk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğünden umumi pasaporta başvurmalı. Randevu esnasında öğrenci pasaportu almak istediğini gişe görevlilerine söyleyen öğrenciler, harç ücreti ödemezler. Online başvuru esnasında pasaport çeşitleri içerisinde öğrencilere has bir seçenek mevcut değil. Pasaport başvurusu yaparken bordo pasaport seçimi yapmak yeterli olacaktır. Bu konuda yalnızca 25 yaş ve altı öğrenimi devam eden gençlerin harç bedeli muafiyetinden faydalanabileceğini akıldan çıkarmamalısınız. Öğrenci pasaportu alabilmek için belirli prosedürler bulunuyor. İkamet edilen il ve ilçe nüfus müdürlüklerine müracaat edilerek pasaport almak mümkündür. Başvuru sonrasında randevu esnasında aşağıda sıralamış olduğumuz belgelerin tam ve eksiksiz olması gerekiyor. Öğrenci pasaportu alabilmek için umumi pasaport başvurusu esnasında talep edilen belgelerin yanında ek olarak öğrenci belgenizi sunmanız gerekli;
- T.C. Kimlik kartı aslı
- Biyometrik fotoğraf (2 adet)
- Eğer varsa eski pasaport
- Defter bedeli
- Öğrenci belgesi
- Harçsız pasaport talep dilekçesi
Öğrenci Pasaportu Ne Kadar Sürede Çıkar?
Bütün pasaportların yurt içinde tahmini çıkma süresi 5 ila 7 iş günü içerisinde. Yurt dışında ise bu süre 7 ila 10 gün içinde değişkenlik gösteriyor. 18-25 yaş aralığında olan öğrenciler kalan öğrenim süreleri süresinde geçerli olmak sureti ile pasaporta başvurabilir. Misal verecek olursak, öğrenim sürenizin bitmesine 1 sene kaldı ise yalnızca 1 senelik pasaporta başvurabilirsiniz. Öğrenci pasaportunun geçerlilik süresi, öğrencilik süresi ile sınırlıdır. Öğrencilik dönemi sona erdiği zaman öğrenci pasaportu ne yazık ki geçersizdir. Umuma mahsus pasaportla seyahat edilebilen bütün ülkelere giriş yapma özelliğine sahiptir. Detaylı bilgi için T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın web sayfasını ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.
E-pasaport Nedir? Çipli Pasaport Nedir?
Elektronik pasaport, e-Pasaport ya da çipli pasaport; içerisinde parmak izi, fotoğraf ve imza gibi bilgilerin yer aldığı bir çipin yanında üstünde pasaport numarası, isim, soyisim, uyruk ve doğum tarihi gibi kişisel bilgilerinin de bulunduğu uluslararası belgelere deniyor. Çipli yeni pasaportlar, özel cihazlar aracılığı ile kontrol ediliyor. Geliştirilen kodlarla beraber sahte pasaport riskine karşı eski tip pasaportlara nazaran çok daha etkili bir yöntemdir. Eski pasaportlarda bulunan bütün verileri içerisinde bulunduran yeni bir biyometrik pasaport çeşidi olan e-Pasaportlar, pasaport kontrollerinde iş yükünü azaltma gayesi ile geliştirilmiş. e-Pasaport teknolojisi ile birlikte insanlarla çalışan pasaport kontrol sistemlerinin değişerek otonom, insan gücünü gerektirmeyen sistemlere dönüşüm hedefleniyor. Çipli pasaportlar sayesinde pasaport kontrol noktalarından hızlıca ve kolayca geçebilmek için sizde tercihinizi bu yönde kullanabilirsiniz.
Yeni Yerli e-Pasaport
Yeni yerli pasaportun ayrıntılı özellikleri:
- “Turkey” yerine ilk defa “Türkiye” ibaresinin yer alması
- Pasaportun Türkiye tarafından özel olarak üretilmesi
- Pasaportun her bir sayfasında ülkemizin her bir şehrine ait tarihi, kültürel ve manevi değerlere sahip görseller, mevcut şehre özel bitki görselleri gibi tasarım özelliklerinin yer alması
- Birçok yeni güvenlik unsurunun yeni yerli pasaporta eklenmiş olması

Geçerlilik Süresi Nedir?
Yeni yerli e-Pasaportla beraber daha önce 5 sene ile sınırlı olan yeşil pasaport geçerlilik süresi 10 seneye uzatılıyor. Diğer pasaport türlerinin geçerlilik süresi için ise henüz bir açıklama yapılmadı. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından ortaklaşa çalışılarak kontrol edilen bir sistem üzerinden başvurularınızı kolayca yapabilirsiniz.
e-Pasaport Nereden Alınır?
Umuma mahsus e-Pasaport başvurularını bulunduğunuz İl ya da İlçedeki Emniyet Müdürlüklerine yapabilirsiniz. Hususi ve hizmet e-Pasaport başvurularınızı ise yalnızca bulunduğunuz İl Emniyet Müdürlüklerine yapabilirsiniz. Diplomatik e-Pasaport için gerekli belgeleri tamamlayıp Dışişleri Bakanlığı C blok zemin kat 15 no’lu odaya teslim etmek gerekir. Detaylı bilgi için T.C Dışişleri Bakanlığı web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. e-Pasaport müracaatları elektronik ortamda Ankara’da bulunan Pasaport Basım Merkezi’ne gönderilir. Basım işlemi biten pasaportlar 56 şehir merkezinde 1 gün, diğer şehir merkezlerinde 2 gün, ilçe merkezlerinde ise 4 iş günü içinde başvuru sahibine ulaştırılır. “e-Devlet pasaport başvuru durumu sorgulama” web sayfasını ziyaret ederek, e-Pasaport sorgulamalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Yeni yerli e-Pasaportlar, özellikle sık sık yurt dışına çıkanların ve kontrol görevlilerinin hayatını kolaylaştıracak.