Dünya, keşfedildikçe insanı büyüten bir gezegen. Dünya’nın en ilginç yerlerinden biri de Patagonya. Peki, Patagonya nasıl bir yer? Patagonya hakkında merak edilenlerle bu ilginç bölgeyi inceledik.
Patagonya Hakkında
Dünyanın en güney noktasında, Antartika’nın yukarısında bulunan Patagonya, Latin Amerika’nın en gizemli topraklarıdır. Farklı mevsimlerin yaşandığı bölgede, göller, şelaleler, buzullar, karlı zirveler gibi pek çok görsel bir şöleni izleyebilirsiniz. Likenlerin sardığı ağaçlar, sivri kayalar, gökyüzüne ayna olan göller; Muhteşem coğrafyası ile ilgi çeken bölgede balina, Macellan penguen, denizaslanı, guanako gibi yüzlerce farklı canlı yaşam alanı buluyor. Güney Amerika’nın en güneyinde yer alan Patagonya vahşi doğası ile her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor.
Patagonya Nerede?
Şili ve Arjantin’in güneyinde yer alan Patagonya çok geniş bir coğrafyaya sahiptir. Arjantin’deki Rio Colorado ile Şili’deki Bio Bio nehirlerinin güneyi ile Macellan Boğazının kuzeyi arasında kalıyor. Macellan Boğazının güneyindeki Ateş Toprakları da Patagonya toprakları kabul ediliyor. Patagonya’nın Arjantin sınırları içinde 5, Şili sınırları içinde 2 olmak üzere toplamda yedi yerleşim bölgesi bulunuyor.
Patagonya Adı Nereden Geliyor?
Patagonya adı “patagon” kelimesinden geliyor. İspanyolca ayak anlamına gelen “Pata”; Kocaayak anlamına gelen “Patagon”; Zamanında burada devlerin bu bölgede yaşadığına inanılıyormuş. Bu bölgeyi 1520 yılında ilk keşfeden Avrupalı Ferdinand Macellan koca ayak izlerini de gördüğü için bölgeye Patagonya ismini vermiş. Yüzyıllar sonra anlaşıldı ki adı geçen devler aslında Patagonya yerlisi olan Tehuelche halkı. Bu halk dönemin avrupalılarına göre çok daha uzun boylularmış. Ortalaması 1,90 metre yerli halkın içerisinde boyu iki metreden uzun çok sayıda insan oluyormuş. Bölgenin yerli halkının soyu, Avrupa’dan gelen virüs, bakteri gibi nedenlerle tükenmiş.
Patagonya’nın Coğrafi Durumu
İnsandan çok vahşi hayata ev sahipliği yapan Patagonya’da, yılın çoğu zamanında sert iklim koşulları yaşanıyor. Bölgede “Pampas” adı verilen coğrafyaya özgü otluk kaplı stepler bulunuyor. Ant dağlarının etkisi nedeniyle Arjantin tarafı Şili bölgesinden daha kurak iklime sahiptir. Coğrafyanın genel karakteri, çok güçlü esen rüzgarlarıdır. Bir adı da Rüzgar Toprakları olan Patagonya’da hava durumunu önceden tahmin etmek zor olabiliyor. Patagonya’nın Şili’ye ait kesiminde Antarktika iklimi sürüyor ve genellikle buzullarla kaplı. Valdivia Ormanları’nın etkisinde kalan bölge, çok fazla yağmur çekiyor. Patagonya’nın kendine özgü hayvanları arasında guanako, nandu, kondor sayılabilir. Atlas okyanusuna ve Büyük okyanusa kıyısı olan bölgede altı adet Ulusal Park bulunuyor.
Patagonya Nüfusu
Issızlığın, doğanın, sonsuzluğun hakim olduğu bölgede çok az yerleşim alanı bulunuyor. Patagonya’da şehir olarak adlandırılan yerleşim bölgeleri coğrafi koşullara göre şekillenmiş. Uçsuz bucaksız gibi görünen Patagonya’nın yüzölçümü 1 060 631 kilometre karedir. Nüfus yoğunluğu az olan bölgede km2 başına 2 kişi düşüyor.
Patagonya’da Gezilecek Yerler Listesi
Patagonya gezisinde nereleri görmeli sorusunun yanıtı, gerçekten çok detaylı. Çünkü Patagonya’da gezilip görülecek çok yer var. Patagonya turunda mutlaka görülmesi gereken yerleri sizin için listeledik.
- Bariloche – Arjantin
Arjantin’in Şili sınırındaki Bariloche Şehri Patagonya’nın kuzeyinde yer alıyor. İsviçre Alplerine benzeyen doğal güzellikleri ve dünyaca ünlü çikolatası ile şehir ziyaretçilerini büyülüyor. Nahuel Huapi buzul gölü ve milli parkının yanında bulunan yerleşim bölgesi doğa ve macera tutkunlarının ilgisini çekiyor.
Milli park içinde yer alan Nahuel Huapi Gölü’nde birçok ada bulunuyor. Göldeki Victoria Adası 20 km X 4 km boyutları ile Nahuel Huapi Gölü’ndeki en büyük kara parçası olma özelliğindedir. Üzerindeki yağmur ormanı ve hayvan çeşitliliği özenle korunuyor. Ziyaret saatleri kısıtlı adada 1 tane turistik tesis bulunuyor.
Her zevke uygun aktivite fırsatı tanıyan şehirde, doğayı keşfetmek için çokça seçenek bulunuyor. At binme, balık tutma, uçurtma sörfü, rafting, dalış, yamaç paraşütü ve tırmanış gibi pek çok etkinliği yapabilirsiniz. Karlı zirveleri ile meşhur kayak yapabileceğiniz pek çok yer bulunuyor. Haziran ayından Ekim ayına kadar kayak yapabileceğiniz şehrin en büyük kayak bölgesi Cerro Catedral’dir. Rio Negro eyaletine bağlı olan şehre Arjantin, Buenos Aires’ten uçakla ulaşabilirsiniz.
- Ushuaia- Arjantin
Dünyanın ucu veya dünyanın sonu anlamına gelen adı ile Ushuaia’yı, Macellan 1520 yılında keşfetmiş. Şehir Arjantin’in eyaleti olan Ateş Topraklarının (Tierra Del Fuego) başkentidir. Macellan bölgeye yaklaşırken gördüğü iklimsel ışık oyunlarını, yerlilerin yaktığı ateş olduğunu düşünerek “Ateş Toprakları” adını vermiş.
1871 yılında önce Anglosaksonların yerleştiği şehir, 1947 yılından sonra müzeye çevirdiği hapishanesi ile ünlenmiş. Presidio Cezaevi şehrin turizm noktaları arasında yer alıyor. 1900’lü yılların başında mahkumların inşa ettiği tren yolu ve mahkumları ağaç kesmeye götüren tren de günümüzde turistik amaçlı kullanılıyor. Şehirde yer alan Tierra del Fuego Millî Parkın zengin faunası ve florası ile dikkat çekiyor.
- Perito Moreno Buzulu- Arjantin
Los Glacieres ulusal Parkında yer alan Perito Moreno Buzulu, 30 km uzunluğunda, 5 km genişliğinde ve 60 m yüksekliğindedir. Bu buzul küresel ısınmanın hakim olduğu dünyada halen büyümeye devam eden ender buzullar arasında yer alıyor. Sürekli hareket halinde olan buzul günde 2 m’ye kadar büyüyebiliyor. Unesco’nun koruması altında olan Perito Moreno Buzulu, yaklaşık olarak 250 km2’lik devasa alana sahip. Sürekli hareket halinde olan buzul, dört yılda bir 1415 km2’lik Argentino gölünü besleyen nehrin önünü tıkıyor. Tek yönden suyun yükselmesi buzulun bir kısmının kırılmasına yol açıyor. Her defasında bu doğa olayını izlemek için bölgeye birçok turist geliyor.
- Torres Del Paine Ulusal Parkı –Şili
Şili Patagonyasında bulunan park farklı parkur seçenekleri ile aşırı derecede popüler bir trekking merkezidir. Bu trekking sürecinde çadır kamplarını kullanarak konaklama yapmak mümkün oluyor. Parkta yürüyüş dışında Grey Buzuluna buz tırmanışı, Grey Gölü’nde buzullar arasında kano aktiviteleri yapılabiliyor. Torres Del Paine, Patagonya’da ki en büyük ulusal parkların arasında yer alıyor. Ziyaretçileri için son derece iyi belirlenmiş işaret levhaları ile gereken rehberlik yapılıyor.
- Puerto Madryn – Arjantin
Deniz Aslanları ve penguenlerle yüzebileceğiniz Puerto Madryn şehri Patagonya’nın turizm merkezleri arasında yer alıyor. Muhteşem plajları olan şehir küçük kasaba görünüşü ile ilgi çekiyor. Mayıs ile Aralık ayı arasında Güney Gerçek Balinalarının çiftleşme ve yavrulama dönemine denk geliyor. Puerto Madryn körfezinde yüzlerce balinayı izleyebilirsiniz. Zengin deniz hayvan çeşitliliğine sahip olan şehirde doğal ortamlarında izleme şansı bulabilirsiniz.
- Valdes Yarımadası – Arjantin
Atlas Okyanusuna kıyısı olan Valdes Yarımadası, UNESCO tarafından Dünya mirası olarak ilan edilmiştir. Deniz memelilerinin yaşam alanı olan yarımada da deniz fillerini, deniz aslanlarını görebilirsiniz. Güney Balinaları, Çubuklu Balinaları körfezde izleyebilirsiniz. Puerto Pyramides kasabası Valdes yarımadasında küçük ve tek yerleşim alanı olma özelliğindedir. Plajları ile ünlü kasabanın sahilinde oturarak balinaları izleyebilirsiniz.
- Penguenler Adası (Isla Martillo)
Macellan penguenlerinin yaşadığı adaya Beagle Kanalından turlarla ulaşılabiliyor. Her yıl eylül ayından sonra dünyanın en büyük penguen kolonisine ev sahipliği yapıyor. Ada Macellan penguenlerinin üreme alanlarından birisidir. Ada üzerinde Penguenlerin doğal hayatını izlemek için kurulmuş tesis bulunuyor. Üreme döneminde Turistlerin adaya çıkmasına izin verilmiyor.
- Beagle Kanalı
Dünya’nın en güneyindeki deniz geçidi olma özelliğinde olan kanal 240 km uzunluğundadır. En dar noktası 5 km olan kanal Atlantik ve Pasifik okyanuslarını birbirine bağlayan kanallardan biridir. Ticaret rotası olarak kullanılan kanal 1827 yılında keşfedilmiş.
- Acigami Gölü
Acigami Gölü hem Şili hem Arjantin haritasında yer alıyor. Tierra del Fuego Adası 1881 yılında imzalanan sınır anlaşması ile iki bölge arasında bölünmüş ve bölünmede cetvel kullanılmış. Buna istinaden göle Arjantinlilerin Acigami Gölü, Şilililerin Roca gölü olmuş. Gölün 11 km uzunluğunda, ortalama 1,5 km genişliğinde olup en derin noktası 6 mt dir. Göl havzasının Arjantin kısmında Tierra del Fuego Milli Parkı olduğu için tam koruma altında bulunuyor. Şili bölgesi ise sık Macellan ormanı ile çevrili.
Patagonya’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Şili’ye aktarmasız uçuş bulunmuyor. THY ile Buenos Aires veya Sao Paolo’ya aktarmasız uçak ile Şili’nin başkenti Santiago’ya aktarmak yapmak gerekiyor. Santiago’dan da Punta Arenas’a uçarak Patagonya’ya gidebilirsiniz.
Dünyanın kültürel ve coğrafi açıdan özel olan bu bölgesinde keyifli bir seyahat gerçekleştirebilir ve unutulmaz anılarla eve dönebilirsiniz.