Sakarya Irmağının en uzun kolundan biri olan Porsuk Çayı, Eskişehir’in gözde doğal güzellikleri arasında öne çıkmaktadır. Eskişehir şehrinin merkezinden geçen Porsuk Çayı’nın kuzey tarafında Tepebaşı ilçesi, güney tarafında ise Odunpazarı ilçesi bulunmaktadır. Eskişehir’in en önemli ve en tanınmış akarsu kolu, şehir merkezinden geçen ve halk arasında Köprübaşı veya Adalar olarak bilinen bölgedir. Eskişehir’de görülmesi gereken yerlerin başında Porsuk Çayı gelir; bu çay sadece bir alan değil, şehre yayılan bir güzellik olarak karşımıza çıkar. Türkiye’nin Venedik’i olarak anılan bu bölgedeki kafe ve restoranlar, hem gündüz hem de gece Eskişehir’de harika zaman geçirmenizi sağlar. Porsuk Çayı kıyısında yeşillendirilmiş alanlarda yazın güneşin tadını çıkarabilir, kışın ise güzel manzarayı seyredebilirsiniz. Porsuk Çayı’nın en bilinen noktası olan Adalar Bölgesine tramvay kullanarak ulaşabilirsiniz. İsmet İnönü ve Çarşı tramvay duraklarında inerek Adalar Bölgesine ulaşabilirsiniz. Bu bölge, Eskişehir Tren İstasyonuna yaklaşık 10 dakikalık yürüme mesafesindedir. Eskişehir şehir merkezini Porsuk Çayı ikiye bölmektedir. Turizm çalışmaları sayesinde çaya eklenen gondollar, şehri Venedik’e benzemekte ve güzel bir atmosfer yaratmaktadır.

Porsuk Çayı ve Adalar
Şehrin iki yakasını ayıran Porsuk Çayı, Sakarya Nehri’nin bir kolu olarak ortaya çıkar. Diğer şehirlerde atık göletleri olarak görülen akarsuların aksine, Porsuk Çayı Eskişehir Belediyesi tarafından temizlenmiş ve şehrin modern atmosferine katkı sağlamıştır. Özellikle belediye bölgesinden başlayarak Adalar bölgesine kadar uzanan kısım, üzerine inşa edilen köprüler ve bot gezileri gibi etkinliklerle turistik amaçlar için kullanılmaktadır. Eskişehir’i günübirlik ziyaret eden turistlerin sıkça tercih ettiği Porsuk Çayı üzerindeki bot ve gondol gezileri geleneği haline gelmiştir.
Adalar olarak anılan bölge ise trafiğe kapalı bir alan olup, Porsuk Çayı’nın iki yakasını böldüğü bölgedir. Bu bölgede kafelerin ve barların yer aldığı özel bir alan bulunmaktadır ve benzersiz bir örnektir. Eğitim şehri olarak bilinen Eskişehir’in canlı noktalarından biri olan Adalar’a ulaşmak için tramvayı kullanarak Çarşı durağında inebilirsiniz.
Gezilecek Yerler
Havacılık Müzesi
Türkiye’nin 1. Hava İkmal ve Bakım Komutanlığı’nın bulunduğu tek yerleşim yeri olan Eskişehir, aynı zamanda ilk Sivil Havacılık Fakültesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. 1998 yılında açılan Havacılık Müzesi’nde savaş uçakları, polis helikopterleri, sivil araçlar, kargo uçakları ve farklı uçak modelleri sergilenmektedir. Özellikle Türkiye’nin geçmişte kullandığı savaş uçakları, ziyaretçilerden büyük ilgi görmektedir. Geniş bir alanda sergilenen uçakların yanı sıra pilot kıyafetleri, uçak motorları ve maket uçaklar da ziyaretçilere sunulmaktadır.
Balmumu Heykeller Müzesi
Eskişehir’in en özel müzelerinden biri olan Balmumu Heykel Müzesi, şehrin efsanevi başkanı Yılmaz Büyükerşen tarafından başlatılan bir proje ile ortaya çıkmıştır.Bu müze Osmanlı’dan günümüze uzanan tarih sürecini gözler önüne seren balmumu heykellerini içermektedir. Padişahlar, paşalar ve günümüzün ünlü liderleri gibi birçok tanınmış kişinin heykeli bu müzede yer alır. Özellikle Mustafa Kemal Atatürk’e ait beş ayrı balmumu heykel, ziyaretçiler arasında büyük ilgi uyandırmaktadır.
Güzel Sanatlar Akademisi ve Doç. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in emeğiyle oluşturulan bu müze, elde edilen gelirin engellilerin ve kız çocuklarının eğitimi için bağışlanmaktadır. Hem kuruluş amacı hem de elde edilen gelirin desteklediği alan nedeniyle bu sanat merkezi, en değerli müzelerden biri olarak anılmayı hak eder.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi
Odunpazarı ilçesinde bulunan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, geçmiş yıllara karşı direnen tarihi bir yapıdır. 1525 yılında Çoban Mustafa Paşa tarafından Acem Ali’ye yaptırılan bu külliyede farklı amaçlara hizmet eden birçok bölüm bulunmaktadır. Misafirleri ağırlamak için bir alan, cami bölümü, zaviye bölümü, öğrenim yeri ve imaret bölümleri Kurşunlu Camii ve Külliyesi’nde yer almaktadır. Kurşunlu Külliyesi, ismini içerisindeki caminin kubbesinin kurşundan yapılmasından alır ve bu nadide eser günümüze kadar benzersiz güzelliğini korumuştur. Özellikle baş mimar olan Acem Ali’nin özenle tasarladığı Kurşunlu Külliyesi’ne ulaşım oldukça kolaydır. Şehrin toplu taşıma merkezi olan Odunpazarı’nda bulunan Külliye’ye yaklaşık 250 metrelik bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Ziyaretçilere sabah ezanından yatsı ezanına kadar açık olan Külliye’yi ücretsiz olarak gezebilirsiniz. Ayrıca bu külliyenin içinde, lületaşı müzesi ve cam müzesi gibi şehre özgü el sanatları müzeleri de bulunmaktadır.
Atlıhan El Sanatları Çarşısı
Eskişehir’in en eski yerleşim bölgesi olan Odunpazarı, gerçekleştirilen restorasyonlar sayesinde tarihi ve turistik birçok bölgeyi tekrar hayata döndürmüştür. 1850 yılında inşa edildiği bilinen Atlıhan çarşısı, tarihsel olarak bir han olarak kullanılmıştır; şehre gelen köylüler ve gezginler, hayvanlarıyla birlikte konaklamak için burayı tercih etmiştir.
Odunpazarı bölgesinde önceden bir pazar kurulduğu ve buraya gelen ziyaretçilerin bu hanı kullanmış olduğu bilinmektedir. Geniş bir avlu içine kare şeklinde inşa edilen çarşının büyük bir giriş kapısı bulunmaktadır. Kapının karşısında ise hayvanlar için ayrı bir bölüm yer almaktadır. Odunpazarı evlerinin kentsel dönüşüm sürecinde restore edildiği zamanda tekrar hayata kazandırılan Atlıhan çarşısı, yılın her mevsiminde ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

Hacı Hasan Ağa Camii
Tiryakizade Hasan Paşa Camii, diğer adıyla Hacı Hasan Ağa Camii olarak da anılan yapı, 1200’lerde inşa edildiği belirtilmektedir. Selçuklu döneminde mescid olarak kullanılan yapı, daha sonradan minare eklenerek camiye dönüştürülmüştür. Minarenin yapım tekniğine göre 19. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.
2011 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından restore edilen tarihi cami, orijinal yapısını koruyarak eski görünümünü sürdürmektedir. Eskişehir Otogarı’ndan 5 dakikalık yürüme mesafesinde bulunan cami hala aktif olarak kullanılmaktadır. Sabah namazından Yatsı ezanına kadar ibadete açıktır. Cami, restorasyon sonrasında özellikle engellilere uygun olarak tasarlanmış ve Engellilere Özel Cami olarak anılmaktadır.

Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı
Eskişehir’in en büyük parkları arasında birinci sırada yer alan Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı, geniş alanı ve büyüklüğü ile dikkat çekmektedir. Eskişehir’deki tarihi dokuya son dönemde eklenen turistik özelliklerle birlikte Sazova Parkı, korsan gemisi, masal şatosu, hayvanat bahçesi, çocuk oyun alanları, gölet, akvaryum, uzay evi, Eti Bilim ve Deney Müzesi, amfi tiyatro ve birçok restoran gibi çeşitli mekanları içinde barındırmaktadır. Park özellikle hafta sonları şehir kalabalığından uzaklaşmak isteyenler tarafından sıkça ziyaret edilmekte olup, turistler tarafından da büyük ilgi görmektedir. Sazova Parkı, Eskişehir’de gezilmesi gereken yerler listesindeki en önemli noktalardan birini oluşturur.
Şelale Park ve Şahin Tepesi
Eskişehir, tarihi dokusunun geçmişten günümüze taşıdığı özgünlüğü ve son dönemde kazandığı özel mekanlarla turistlerin ilgisini çeken bir şehir haline gelmiştir. İç Anadolu bölgesinde bulunan Eskişehir, deniz olmamasına rağmen özellikle tarihi dokusu ve benzersiz mekanlarıyla beğenilen şehirlerden biri olmuştur. Şehirdeki en güzel manzaranın şehrin ışıkları olduğu düşüncesiyle oluşturulan Şelale Park, kuşbakışı manzarasıyla öne çıkan ve turistlerin yanı sıra yerli halkın da sıkça ziyaret ettiği bir yer haline gelmiştir. Adından da anlaşılacağı gibi yapay bir şelaleye sahip olan park, çay bahçesi, yeşil alan ve restoran gibi farklı bölümleri içinde barındırır.