Karadeniz’in hatta Türkiye’nin en kuzeyinde bulunan Boztepe burnunun eteklerine kurulmuş üç tarafı Karadeniz’in mavi sularıyla kaplı yarımada da bulunan şehir Türkiye’nin en küçük illerinden birisidir. Şehirde 93 bin kişi yaşamaktadır. İl merkezi yürüme ile gezilebilmektedir.
Sinop il merkezinde birçok plaj ve beach bulunmaktadır. Meşhur hamsilos koyu da bu ilde bulunmaktadır. Gelen ziyaretçilerine eşsiz bir atmosfer yaşatmaktadır. Aynı zamanda şehri Sinop kalesi surları süslemektedir. Eşsiz doğası ve yaşam kalitesi ile görülmesi gereken bir yerdir.
SİNOP’TA GEZİLECEK YERLER
Sinop İnceburun üzerinde bulunan doğa harikası bu koy gelen ziyaretçilerin en uğrak noktalarından birisidir. Türkiye’nin en kuzey noktasında yer almaktadır. Dünyada kendiliğinden oluşmuş koy olma özelliği taşıyan bu koy büyüleyici atmosferiyle görülmeye değer yerler arasındadır. Trekking tutkunları içinde vazgeçilmez bir değere sahiptir. İçerisinde bir tabiat parkıda bulunmaktadır. Eğer Sinop’a yolunuz düşerse fil kafasına andıran koya ve tabiat parkına mutlaka uğramalısınız.

Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca Köyü sınırları içerisinde yer alan şelaleler takımı 28 adet şelaleye ev sahipliği yapmaktadır. Sinop iline 45 km uzaklıkta olan şelaleler takımı görülmeye değer bir doğa harikasıdır. Ayrıca bir fotoğraf düşkünü iseniz buraya muhakkak uğramalısınız.
Birçok çiçek ve ağaç türüne de ev sahipliği yapan tabiat parkı doğa bilimi tutkunları içinde uğrak merkezlerinden birisidir. Sinop il merkezine yaklaşık 19-20 km uzaklıkta olan ve hala günümüzde aktif olan fener 1863 yılında İnceburun uçurumları üzerine inşa edilmiştir. Denizden yüksekliği 38 metre olan bu deniz feneri giden ziyaretçilerine harika bir manzara sunmaktadır. Gündoğumu ve gün batımını bu eşsiz noktada izleyebilirsiniz.
Sinop Cezaevi ve Sinop Kalesi Gezilecek Yerler
1999 yılına kadar aktif olan ve 2000 yılından itibaren müzeye dönüştürülmüş filmlere konu olmuş efsaneleri ile ünlü ve Türkiye’nin bir dönem “Anadolu’nun Alkatrazı” olarak tanımlanan E tipi kapalı cezaevi. Uç yanı Karadeniz’in suları ile çevirili bir yanını Sinop Kalesinin yüksek duvarlarının çevrelediği tarihi cezaevi. 2020 yılında restorasyon çalışmaları yapılmaya başlanmıştır. M.ö. 7 yy.’da yapıldığı tahmin edilen günümüz Sinop ili sınırlarında konumlandırılmış kaledir. Geçmişte birçok devlet tarafından defalarca onarılmıştır. 2 km uzunluğa 25 metre yüksekliğe sahiptir. Helenistik dönemde inşa edilen bu tarihi yapı şehri korumak amacıyla yaptırılmıştır. 2013 yılında UNESCO tarafından Dünya Geçici Mirası Listesine alınmıştır. Geçmiş zamanlarda bir tarafınının Sinop Cezaevi’nin de içinde bulunduğu tarafın zindan olarak kullanıldığı ve Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” kitabında yazdığı da bilinmektedir.

Sinop Arkeoloji Müzesi
2006 yılında hizmete başlayan Sinop müzesi içerisinde birçok tarihi eseri barındırmaktadır. Müze içerisindeki düzen ve tertip ile örnek gösterebilecek bir yapıdadır. İçerisindeki alanlar 4. Yy’dan kalma kitabenin bulunduğu koridor alanı, ilk çağlardan günümüze yolculuk eden kap-kacak, madeni aletler, vazoların bulunduğu küçük buluntular salonu, birçok mezar örneğinin ve heykelin bulunduğu taş eserler salonu, üretim atölyeleri ve fırınların bulunduğu amphora salonu, sikke ve madeni paraların yer aldığı sikke bölümü ve ikona bölümü yer almaktadır.
Tarih tutkunları için vageçilmez bir tarih deposudur. Bizans döneminden kalma bu tarihi yapı M.S. 660 yılında inşa edildiği bilinmektedir. Tarih boyunca birçok defa hamam, tahıl deposu, manastır gibi farklı alanlarda kullanıldığı düşünülmektedir.
1920 yılından sonra mezarlık olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kilisenin iç alanında Hristiyanlar için önem taşıyan Meryem Ana freski de bulunmaktadır. 2010 yılından beridir arkeolojik kazılarda yapılmaktadır. Muhteşem Karadeniz manzarasına sahip olan koy yeşil doğası ve mavisi ile Sinop’a gelen ziyaretçiler için görülmesi gereken yerler arasındadır.
Sessiz ve huzur veren bir atmosfere sahiptir. Gelen misafirlerin şehir hayatından uzak yorgunluğunu giderebileceği bir doğa harikasıdır. Aynı zamanda balıkçı limanıdır. Sinop’un Türkeli ilçesinde yer alan sosyal tesislere giderek sıcak çayınızı yudumlarken eşsiz Karadeniz manzarasını izleyebilirsiniz.
Deniz seviyesinde olan yıllar geçtikçe deniz ile bağlantısı kesilen göl 1987 yılından beridir tabiat parkı olarak gelen ziyaretçilerin uğrak noktalarından birisi olmuştur. Sinop’ta yer alan çok eski ve tarihi bir medresedir.
Günümüzde kafe, restoran ve hediyelik eşyaların satıldığı bir han olarak faaliyet göstermektedir. 1262 yılında Selçuklular zamanında yaptırılmıştır. Yapıt muhteşem bir mimariye sahiptir. Pervane medresesi karşısında bulunan Selçuklu mimarisi ile donatılmış tarihi camidir. Selçuklu devleti tarafından 1214 yılında Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırıldığı sanılmaktadır. Ayrıca içerisinde İsfendiyaroğulları türbesi bulunmaktadır.

Sinop’a Gittikten Sonra Denemeniz Gereken Lezzetler
Sinop yöresel lezzetleri yöre insanının asırlar boyunca geleneklerine bağlı olarak el emeği göz nuru yemeklerini günümüzde hala geçmişinden kopmadan hazırlamakta ve soflarına sunmaktadır. Sinop’a yolunuz düştüğü takdirde bu lezzetleri denemekten kaçınmamalısınız. Peki Sinop’un meşhur yemekleri nelerdir?
Fındık ve fıstığın muhteşem uyumunu sofralarımıza sunan Sinop Mantısı, taze baharatların festivaline eşlik eden Sinop pirinci ve Karadeniz sofralarının değişilmez tadı mevsiminde yakalanmış hamsiler, kahvaltı ve çay vakitlerinin göz ardı edilemez atıştırmalığı nokul, servis ediliş şeklinden dolayı yemeğe adını veren soğan ve sarımsakla birleşmiş enfes tat sirkeli pırasa, kış mevsiminin değişilmez lezzeti palamut pilaki ve Türk mutfağının değişilmez tatlarından olan keşkek Sinop kültürüne adını altın harflerle yazdırmış harika tatlardır.
Sinop’a yolunuz düştüğü takdirde bu lezzetleri denemeniz önemle tavsiye etmek isterim.

NEDEN SİNOP’A GİTMELİYİZ?
Eğer sizlerde bu şehrin yeşil ve mavi dostluğunu, geçmişten günümüze gelen tarihini, güleryüzlü ve sıcak kanlı insanlarını ,güzel ve modern plajlarını efsanelerle dolu ünlü cezaevi ve kalesini, hikayelerle dolu sokaklarını, muhteşem mutfağını, harika koylarını ve muhteşem ambiansını görmek istiyorsanız hayat hikayenize bu deneyimi bir anı olarak eklemelisiniz.
Karadenizin en kuzeyinde, karadenizin burnu olarak da bilinen sinop, sizi ve ailenizi fazlasıyla tatmin edecek bir ilimiz olmakla birlikte sizlerle eşsiz deneyimler sunmaktadır. Mahalle mahalle, sokak sokak gezdiğiniz Sinop şehrinden hediyelik eşyalar almayı ve hatıra fotoğrafları çekmeyi unutmayınız.
Fotoğraf ve manzara fotoğrafları işleriyle uğraşan herkesin en az bir kere gitmesi gereken Sinop, doğasıyla ve şehrin mimarisi ile birlikte sizleri mest edecek. Bu sene tatil rotanızı mavi denizden biraz olsun yeşil denize çevirmek istiyorsanız, karadeniz bölgesi sizler için en güzel seçim olacaktır.
Yeşilin bolluğu, yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu bölgede yüksek rakımlarda oluşan temiz hava ve basınç sizlere kendinizi mükemmel hissettirecek. Karadeniz bölgesinde yaşayan insanların bir tık uzun yaşadığını düşünüyorsanız bu bölgeye gidip bu düşüncenizin sebebini öğrenebilirsiniz. Havası temiz, suyu temiz, Sinop ilçemizi anlatmakla bitiremeyeceğimiz, görmeden bu hisleri biraz olsun sizlere aktarmak istedik. Rotanızı değiştirin, mavi sulardan yeşil denizin farkını tadın.