Türkiye’deki otuz büyükşehir statüsünde yer alan illerinden biri de Samsun. Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Samsun ülkemizin en kuzeyinde olma özelliğine sahip. Samsun’un 17 ilçesi bulunuyor. Samsun gezilecek yerler arasında hem Karadeniz’in doğal güzelliğini hem de tarihin izlerini görmek mümkün. Ayrıca Samsun dokuma el sanatlarıyla da meşhur. En kalabalık nüfusa sahip ilçesi İlkadım, yüzölçümü bakımından en küçük ilçesi de Atakum olarak biliniyor. Samsun denize kıyısı olan bir şehir olarak zengin turizm olanaklarına sahip. Samsun’a özel araçla ya da otobüsle gidilebilir. Havayolu kullanmak isteyenler Samsun Havalimanı’nı da kullanabilir. Samsun ilinde şehir içi gezmek için de otobüs ya da minibüs ağı mevcut.
Samsun Turistik Yerler
Samsun turistik yerler bakımından oldukça geniş bir alana sahip. Deniz turizmi, doğa turizmi ve kültür turizmi Samsun ilini ilgi çekici hale getiriyor. Samsun’a seyahat planlıyorsanız plajında güzel vakit geçirebilirsiniz. Tarihe merakı olanlar Samsun’da bulunan değerli müzeleri ve mimari yapıları ziyaret edebilir.

Samsun Gezilecek Yerler Listesi
Türk tarihinde Samsun önemli bir şehir. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Anadolu’ya geçerken Samsun’a ayak basması şehrin önemini daha çok arttırıyor. Bu yüzden Samsun gezilecek yerler listesi hazırlarken tarihi birçok yer olduğunu görebilirsiniz.
- Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Samsun ili ve bulunduğu bölgede yapılan kazılar sonucu birçok değerli eser sergileniyor. 19 Mayıs 1981’de kurulan açılan müze arkeoloji severler için oldukça ilgi çekici.
- Kuva-i Milliye Müzesi
Ziyaretçilerin dikkatini çeken Kuva-i Milliye Müzesi Kurtuluş Savaşı’nın karar aşamasında büyük önem taşıyor. Ayrıca tematik müze kompleksine sahip olması bu müze için önemli bir özellik.
- Alaçam Mübadele Müzesi
2012 yılından itibaren müze olarak ziyarete açılan Alaçam Mübadele Müzesi’nde etnografik eserler sergileniyor. Mübadele temalı ilk müze olması nedeniyle içindeki eşya ve belgeler dikkat çekiyor.
- Kent Müzesi
Kent Müzesi Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunuyor. Samsun tarihine ait birçok önemli eser ve belge sergileniyor. Kent Müzesi, Tarihi Kentler Birliği tarafından özel ödüle layık görülen önemli bir müze olarak büyük önem taşıyor.
- Mater Dolorosa Katolik Kilisesi
Samsun’da Katolik halk için hizmet veren bir ibadet evi olan Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, sit alanı olarak koruma altında. Tamamlanması 1885 yılına dayanıyor. Mimari yapısıyla ziyaretçilerini etkileyen bir yapı özelliği taşıyor.
- Samsun Atatürk Evi
Samsun Atatürk Evi, Atatürk’ün Selanik’te doğup büyüdüğü evi birebir aynısı olarak inşa edilmiş. Türkiye’de bu yapıda dördüncü ev olma özelliği taşıyor. Müze konum olarak şehrin biraz dışında kalsa da ziyarete açıldığı 2006 yılından beri ilgi görmeye devam ediyor.
- Doğu Park
Doğu Park, ziyaretçilerin birçok aktivite ile eğlenceli vakit geçirmesini sağlayan yerlerden biri. Kano, kayak, gokart, golf, bisiklet ve doğa yürüyüşü gibi sporlara ilgi duyanlar için Doğu Park oldukça ideal.
- Samsun Camileri
Samsun’da bulunan camiler mimari olarak ilgi çekici özelliklere sahip. Samsun’un Çarşamba ilçesinde yer alan Göğceli Camii, ahşap malzemeden yapılmış ve yığma tekniği ile inşa edilmiş bir camii. Ahşap mimarisinin etkileyici yanını bu camide görmek mümkün. Samsun’un en büyük camii ünvanı Büyük Camii olarak biliniyor. Gökgöl Camii de ahşap işçiliğinin eşsiz örneklerinden biri olarak görülmeye değer.
- Bandırma Vapuru Müzesi
Bandırma vapurunun Kurtuluş Savaşı tarihindeki önemi çok büyük. Müzenin içerisinde kaybedilen şehitlerin adlarının olduğu yazıtlar, Atatürk ve 4 silah arkadaşının balmumu heykeli, o dönemde kullanılan değerli eşyalar sergileniyor. Bandırma Vapuru Müzesi Canik ilçesinde ve şehir içinde dolmuşla ulaşmak mümkün.
- Atatürk Onur Anıtı
Atatürk Onur Anıtı şehrin simgesi özelliği taşıyor. İlkadım ilçesinde bulunan Atatürk Parkı’ndaki bu heykel heybetli görüntüsüyle büyük bir etki yaratıyor. Atatürk için yapılan anıtlar arasında İlkadım Anıtı da ilgiyle ziyaret edilen yerler arasında. Atatürk’ün doğumunun 100. yıl anısına yapılmış olan İlkadım anıtı Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı iskeleyi temsil ediyor.
- Amisos Tepesi
Amisos Tepesi eski adıyla Baruthane Tepesi olarak biliniyor. Yapılan kazılar Helenistik Döneme dayanan kalıntılar ve anıt mezarlar olduğunu gösteriyor. Baruthane Tümülüsleri olarak bilinen tepede iki ayrı mezar ortaya çıkıyor.
- Akdağ Kayak Merkezi
Akdağ Kayak Merkezi, Karadeniz’de en modern kayak merkezi olarak ilgi görüyor. Ladik ilçesine 7 km. uzaklıkta ve konaklamak isteyenler için sezon süresince kayak yapma imkanı sunuyor.
- Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu
Samsun’un Vezirköprü ilçesinde bulunan Şahinkaya Kanyonu, Türkiye’nin ikinci büyük kanyonu. Doğasıyla oldukça etkileyici bu kanyon aynı zamanda Altınkaya Barajı’nın en dar yeri olma özelliğine sahip. Bu kanyonda yapacağınız tekne turları ile manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Tekne turları ücrete tabi olarak işliyor.

- Bayraktepe Tabiat Parkı
Doğa severlerin görmesi gereken yerlerden biri de Bayraktepe Tabiat Parkı. Tekkeköy’de yer alan park ilçe merkezinden yaklaşık 11 km. uzaklıkta bulunuyor. Sakin bir gün geçirebileceğiniz, tertemiz piknik alanları sunuyor.
- Tekkeköy Mağaraları
Tekkeköy Mağaraları aynı zamanda Arkeoloji Vadisi olarak en çok ziyaret edilen yerler arasında. Eski Taş Çağına ait bulguları, gömüt ve seramikleri bu vadide görebilirsiniz. Hatta insanlar için ilk yerleşkelerden biri olduğu düşünülüyor.
- Kabaceviz Şelaleleri
Kabaceviz Şelaleleri, şehir merkezine 32 km. uzak olsa da görülmeye değer bir doğal güzelliğe sahip. Şelalelerin bulunduğu Kabaceviz Köyü yeşillikler içindeki tabiatı ile sizi dinlendirebilir. Burada doğa yürüyüşü, kamp, fotoğrafçılık gibi aktiviteler için ideal bir ortam görebilirsiniz.
- Lerdüge Tümülüsleri
Samsun’un Havza ilçesine bağlı Lerdüge Köyü’nde bulunan 5 tümülüs bulunduğu ve bulunan bazı kalıntıların da Ankara Arkeoloji Müzesi’ne gönderildiği biliniyor. Yapılan kazılar, Samsun’un çok eski dönemlere uzanan tarihini ortaya çıkardığı için merak uyandırıyor.
- Ladik Gölü
Ladik ilçesinin sağ ve orman manzaralı gölü olan Ladik Gölü doğal bir göl özelliği taşıyor. Üzerinde birçok yüzen adacıklara sahip. Sahip olduğu alana bakıldığında 870 hektarlık bir alanı kaplıyor. Ayrıca keşfedilen kuş türleri nedeniyle kuş gözlemcilerinin de sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
- Sevgi Gölü ve Hayvanat Bahçesi
Sevgi Gölü ve Hayvanat Bahçesi ailece vakit geçirmek için en güzel yerlerden biri. Suni göl özelliği taşıyan Sevig Gölü’nde çevresindeki yürüyüş ve dinlenme alanları ile çok güzel vakit geçirebilirsiniz. Hayvanat Bahçesi, Sevgi Gölü’nün karşısında yer alıyor. Çocuklar tarafından ilgi gören Hayvanat Bahçesi 15000 metrekarelik bir alanda hayvanlara ev sahipliği yapıyor.
- Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Kızılırmak Deltası, Türkiye’de bulunan en büyük deltalarından biri olma özelliğine sahip. Samsun’a mesafesi 30km. bununla beraber doğal güzelliği, manzarası görülmeye değer. Burayı ziyaret etmek isteyenler için belirtmekte fayda var. İlkbahar ve yaz ayları gezmek için en ideal dönem. Burada Karadeniz üzerinden göç eden kuş sürülerinin Kızılırmak Deltasında dinlendiğini görebilirsiniz. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, kuş gözlemcileri için özellikle tercih edilen bir yer. Ayrıca bisiklete binebilir, yürüyüş yapabilir ve doğanın keyfini çıkarabilirsiniz.

- Canik Oyuncak Müzesi
Canik Oyuncak Müzesi 1800-1980 dönemlerinde imal edilmiş oyuncakları sergiliyor. Danışmanlığını Sunay Akın’ın gerçekleştirdiği bu müzedeki oyuncaklar birçok özelliğe sahip. Geleneksel, antik ya da fabrikasyon türler olduğu gibi yerli ve yabancı olarak da ayrılıyor. Oyuncakları ve tarihi sevenler bu müzede nostaljik bir zaman geçirme imkanı buluyor.