Ülkemizin doğal güzellikleri arasında yer alan Şavşat Peri Bacaları, yağmurun, sel sularının ve rüzgarın yapıyı aşındırması sonucu oluşmuştur. Çam ağaçlarının arasından adeta fırlayarak görsel bir şölen yaratan Şavşat Peri Bacalarının 1960’lı yılların başlarında ormanda meydana gelen heyelan sonucu zamanla aşınarak oluştuğu tahmin edilmekte. Uçurum kenarında yer alan ve görenleri büyüleyen Şavşat Peri Bacaları, uçurumun kenarında bulunmasıyla da ziyaretçileri hayran bırakıyor. Karadeniz’in Kapadokyası olarak da bilinen bu yer aynı zamanda yerli ve yabancı turistlerin de gözdesi. Her yıl onlarca fotoğrafçı ve gezginin ziyaret ettiği Şavşat Peri Bacaları mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında. Siz de adeta doğanın bir mucizesi olan Şavşat Peri Bacaları nerede ve Şavşat Peri Bacaları gezilecek yerleri merak ediyorsanız sizler için hazırladığımız bu yazımızdan ilham alabilirsiniz.
Şavşat Peri Bacaları Nerede?
Şavşat Peri Bacaları, Artvin’in Şavşat ilçesi sınırlarında yer alan Karagöl’e oldukça yakın bir konumda bulunuyor. İlçeye yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Karagöl Tabiat Parkına ise 15 dakikalık yürüme mesafesinde. Şavşat Peri Bacaları’nı görmeniz için sapmanız gereken yol ise Veliköy – Karagöl rotası üzerinde yer alıyor. Doğru konumda olup olmadığınızı ise Meşeli Köyüne Hoşgeldiniz tabelasından anlayabilirsiniz. Peri Bacaları 15 km yazan yol ayrımı tabelasından sonra ise ayrımdan sapıp yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Yaklaşık 1 km sonra ikiye ayrılan yoldan ise solu tercih etmeniz gerekiyor. Sağımızda yer alan bataklığı andıran geniş alan ise Çil Gölü. Çil Gölü etrafından yolculuğunuza devam ederken ise sizi bir yol ayrımı daha karşılayacak. Tekrar soldan devam ettikten sonra araç yolu bitiyor ve sizi çok kısa bir patika yolu bekliyor. Bu kısa patika yolunun ardından ise sizleri eşsiz bir manzara karşılayacak.

Peri Bacaları Nasıl Oluşur?
Peri Bacaları ince ve uzun kurak havzalardan ya da kırgıbayır yüzeylerden çıkan, vadi yamaçlarından inen sel sularının zamanla yeri aşındırması ile oluşan bir tür kaya oluşumudur. Şavşat’da yer alan peri bacaları gibi ülkemizin birçok yerinde bu oluşum görülmekte, yerli ve yabancı turistlerin fazlasıyla ilgisini çekiyor. Gövdeleri genellikle konik şekle sahip olan peri bacalarının şekilleri ise erozyon biçimlerine göre farklılık göstermekte. Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alan ve uçurum kenarında bulunması sebebi ile her yıl yüzlerce ziyaretçi toplayan Şavşat Peri Bacaları ise, önceden çok bilinmemesine rağmen son zamanlarda tur rotalarına eklenmiştir. Yemyeşil doğanın içinden yükselen ve oluşumu ile oldukça dikkat çeken Şavşat Peri Bacaları mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.
Şavşat’da Gezilecek Yerler
Karadeniz Bölgesi’nin yemyeşil doğası ile büyüleyen ilçelerinden biri olan Şavşat yemyeşil doğasının yanı sıra gölleri ve yaylaları ile de ziyaretçileri etkiliyor. El değmemiş doğasında birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış olan bu ilçe zengin tarihi yapısı sayesinde ise yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Görenlerin etkilendiği ve keyifli vakit geçirdiği Şavşat’da peri bacaları seyahatinizin yanı sıra daha farklı seyahat edebileceğiniz bir çok yer de mevcut.
Karagöl Sahara Milli Parkı
Şavşat ilçesine yaklaşık 25 km mesafede olan Karagöl Sahara Milli Parkı, ülkemizde koruma altında alınan bölgeler arasında yerini alıyor. İki sahadan oluşan ve farklı bitki ve kuş türlerine ev sahipliği yapan bu park aynı zamanda günübirlik geziler için de sıklıkla tercih edilmekte. Kamp yapma imkanı da sunan bu yerde ziyaretçiler için su ve tuvalet imkanı da bulunuyor. Yapılaşmanın yasak olduğu bu bölgede el değmemiş doğanın keyfini çıkarabilir, sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Arsiyan Yaylası
Kayadibi Köyünde yer alan Arsiyan Yaylası ülkemizin turistik alanlarından bir tanesi. İçerisinde yer alan kömür yatakları ve tuz madenleri sayesinde diğer yaylalardan ayrılan Arsiyan Yaylasında 20 tane küçük, 4 tane ise büyük göl bulunmaktadır. Büyük göllerin üzerinde yüzen adalar ise ziyaretçilerin dikkatini çekerek ilgisini kazanmakta. Yemyeşil doğa içerisinde yer alan yürüyüş parkurları sayesinde doğa yürüyüşleri için oldukça fazla tercih edilen bu yaylada hafta sonu tatilinizi aileniz ile birlikte geçirebilir, keyifli bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.
Satlel Kalesi
Bağrat Krallığı Dönemi yapılan ve Söğütlü Mahallesi’nde yer alan Satlel kalesi ilçe merkezinde yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Tarihi aurası ile turistlerin ve ziyaretçilerin ilgisini çeken bu kalenin günümüze kadar sağlam kalan bölümleri ise burçları, surları ve silindir planlı 15 metre yükseklikte olan kulesidir.
Tibet Kilisesi
Cevizli Köyü’nde yer alan ve Şavşat ilçe merkezine km uzaklıkta bulunan Tibet Kilisesi bu bölgenin en önemli tarihi yapıları arasında yer almakta ve tarih sever ziyaretçilerin ilgisini oldukça fazla çekmektedir. Bağratlı Prensi Aşot Kouhi Dönemi’nde inşa edilen bu kilise, yeşillikler içinde yer alarak adeta doğayla bütünleşmiş halde gözükmektedir. Kilisenin duvarlarında bulunan Hz. İsa ve havarilerine ait resimler ise süslemeleri ve kabartmaları bozulmadan günümüze kadar gelmeyi başarmış ve günümüzde önemli tarihi eserler arasında yerini almıştır. Bu tarihi yapı, yeşillikler içindeki görkemli yapısı ile mutlaka görmeniz gereken yerler arasında.
Balıklı Göl
Şavşat’ın Pınarlı Köyü’nde yer alan ve manzarası ile beğeni toplayan Balıklı Göl’ün rakımı yaklaşık olarak 2000 metredir. Birçok balık türüne ev sahipliği yapmasıyla da bilinen bu göl oval ve uzun bir şekle sahip. Doğada zaman geçirmeyi sevenlerin ve fotoğrafçıların ortak noktası olan Balıklı Göl’ün etrafında aynı zamanda manzarayı izlemek için oturma alanları da bulunuyor.
Papart Vadisi
İlçe merkezine yaklaşık olarak 10 km uzaklıkta bulunan Papart Vadisi, doğal yapısının güzelliği ile her yıl oldukça fazla ziyaretçi toplamaktadır. Özel araçlarla oldukça kolay ulaşım sağlayabileceğiniz bu yer kampçılık etkinlikleri için de tercih edilmekte. Sessiz ve sakin bir yerde yer alan Papart Vadisi, kafa dinlemek ve meditasyon yapmak için oldukça ideal.

Şavşat Mutfağı
Şavşat’da ne yenir sorusuna yanıt arıyorsanız doğru yerdesiniz. Şavşat’a yolunuz düştüğünde mutlaka denemeniz gereken bazı lezzetler var. Turşuları oldukça meşhur olan bu yerde pazı turşusu, lahana turşusu, gimi turşusu ve fasulye turşusunu deneyebilir, yöresel ürün satan dükkanlardan bu turşuları kolaylıkla temin edebilirsiniz. Mutfağı oldukça zengin olan Şavşat’da oldukça şifalı olduğu düşünülen dut pekmezini de tadabilir, armut pekmezi gibi farklı lezzetleri de deneyimleyebilirsiniz. Akşam yemeklerinde ise çorba çeşitlerinden olan pancar çorbası ya da çinçar çorbasını tercih edebilir, sonrasında ise oldukça lezzetli olduğu düşünülen demir tatlısını yiyebilirsiniz. Savşat’ın meşhur yemekleri ve yöresel mutfağı ve doğası sayesinde seyahatinizin tadı damağınızda kalacak.
Ülkemizde birçok yerde bulunan peri bacalarının en güzel örneklerinden bir tanesi de Artvin’in Şavşat ilçesinde yer alıyor. Yıllar önce meydana gelen ve heyelan sonucu oluştuğu düşünülen Şavşat Peri Bacaları, uçurum kenarında bulunması sebebi ile de her yıl yüzlerce yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlıyor. İlçeye 25 km uzaklıkta olan ve fotoğraflara adeta kartpostal havası katan bu doğal yapı, yemyeşil doğanın içinden yükselen kayaların görüntüsü ile mutlaka görülmesi gereken ender harikalardan.