Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde, pek çok su sporunu aktif şekilde yapmanız mümkün. Scuba diving ise özellikle de gençlerin vazgeçilmezlerinden bir tanesi olarak biliniyor. Kurallarına doğru şekilde uyulması haline son derece güvenli bir spor olan scuba diving için kuralları öğrenmek adına eğitim almanız gerekir. Alacağınız eğitimin sonrasında federasyon tarafından onaylanmış bröve almaya hak kazanırsınız. Bu bröve, dalış yapmak için gerekli kuralları iyi bir şekilde bildiğinizin de kanıtıdır. Sahip olduğunuz bröve seviyenize göre dalış yapacağınız derinlik ve kullanacağınız teknik farklılık gösterir. Eğer ki dalışa yeni başlıyorsanız, discover scuba deneme dalışı yapmanızı tavsiye ediyoruz. Eğitmeniniz ile beraber böylece sığ sularda dalış deneyimi yaşamış olursunuz. Türkiye’nin en popüler ve scuba divinge en uygun dalış noktalarını da sizler için listeledik.
Alanya – Rambo
Alanya içerisindeki dalış noktaları arasında limana tekne ile 20 dakikalık mesafesi olmasından dolayı en uzak nokta olarak biliniyor. Kleopatra Plajı’na yakın olan Rambo; 13 metre derinliğe sahip olup 4 – 5 dalgıcının yan yana scuba diving için dalış yapabileceği genişlikte ve 6 – 7 metre uzunluğundaki tünelden geçilerek girilen, yarısı havayla dolu bir mağara. Mağaranın içerisinde ise binlerce yıllık süreç içerisinde oluşmuş sarkıt ve dikitler bulunuyor. Mağaraya dalışınız sırasında zeminden 1 metre yukarıda yüzerliğinizi korumaya dikkat etmelisiniz.

Side – Side Sualtı Müzesi
Eminiz daha öncesinde müze ziyaretiniz olmuştur. Lakin su altında üstelik tarihin en güzel örneklerini içerisinde barındıran bir müze gördünüz mü? 2015 yılında dalgıçlar tarafından 117 farklı heykel, denizin 1,5 mil açığındaki su altında yerlerine yerleştirildiler. Bu heykeller 7, 11, 18 ve 24 metre derinliklerde yer alıyor. Farklı temalar sahip heykellerin yanı sıra 3 metre boyunda ve 5 ton ağırlığında Denizler Tanrısı Poseidon ve çiçek bahçesi gibi farklı heykeller de yine scuba diving ile su altına inerek görebileceğiniz güzellikler.
Adrasan – Pırasalı Ada
İsmini yabani pırasalardan alan Pırasalı Ada içerisinde insan yerleşkesi bulunmuyor. Burada yalnızca farklı kuş türleri yaşamlarını sürdürüyor. Adanın güney kısmında su altında yerini almış olan reef takımı ile çok fazla çeşitliliğe sahip bir habitat bulunuyor. Kuzey doğusunda bulunan mağaranın ağız kısmı akıntı fazla alan bir bölge olmasından dolayı burada zengin bir balık popülasyonu da yer alıyor. Mağaranın iç kısmında hava boşluğunun bulunduğu bölüme çıktığınız zaman su kesiminde deniz şakayıklarını da görebilirsiniz.
Saros Körfezi – İbrice Limanı
Her seviyeden scuba diving dalışı için uygun olan noktalardan bir diğeri de İbrice Limanı’nda kıyı dalışı yapabileceğiniz gibi Sahil Güvenlik Batığı, Asker Taşı, tüneller ve minare gibi yakınlardaki dalış noktalarına da giderek suyun altında bulunan güzellikleri keşfedebilirsiniz.
Fethiye – Aşı Koyu
Fethiye’deki en güzel scuba diving noktalarından bir tanesi olan Aşı Koyu’nda 5 tane mağara yer alıyor. Buradaki mağaraların her biri farklı seviyedeki dalgıçlar için uygun. Buraya dalmak istediğinizde mağaralara fenersiz dalmamanız hatta yanınızda yedek fener bulundurmanız gerekiyor. Aynı zamanda koyun giriş kısmında Kamil Adası olarak bilinen küçük ada da yine mükemmel bir dalış noktası. Üstelik buradan her seviyedeki dalgıç dalabiliyor.
Dalyan – Bozburun Duvar
Engebeli kayaları ve bembeyaz kumları ile göz alıcı scuba diving noktalarından bir tanesi olan Bozburun Duvar’da dalışa sığ sulardan başlanıyor. Büyük düşüş ise 9 metreden başlayarak 60 metreye kadar iniyor. Var olan bu uçuş hissini yaşamak isteyen dalgıçlar da mutlaka burayı dalış listelerine ekliyor. Buradaki kaya oluşumlarında yer alan canlılar arasında İztuzu Plajı’nda yumurtlayan caretta carettalar da yer alıyor.
Datça – Akvaryum
Akvaryumu andıran pırıl pırıl renge sahip suları ile burası scuba diving yapmak isteyen dalgıçların gözbebeği olan yerlerden bir tanesi. Dalgıçların büyük bir kısmı burayı gece dalışları için tercih ediyor. Çünkü nadir görülen mürenler dahil olmak üzere çok sayıda su canlısı gece yarısı tam anlamıyla dalgıçlara görsel olarak şov yapıyor.

Bodrum – Büyük Reef (Büyük Resif)
Bodrum Körfezi’nin tam ortasında yer alan 2 su altı dağından büyük olanı Büyük Resif olarak isimlendiriliyor. Resifin Karaada’ya bakan kısmında yer alan dik duvardan apiko iniş, scuba diving yapan dalgıçların çok fazla sevdiği serbest düşüş hissi veren noktalardan bir tanesi. burada kayaların etrafında toplanmış yerleşik veya gezgin su altı canlıları. Çünkü burada sezon boyunca yön değiştiren akıntıların resifin üzerine sürüklemiş olduğu plankton açısından zengin olan sular ve besinlerden yararlanmak isteyen canlılar. Her seviyedeki dalgıç için uygun kısımları bulunan bu dalış noktası, tüm dönemlerde dalgıçların uğrak noktaları arasında kendine yer buluyor.
Seferihisar – Kanyon
Kahverengi algler, mavi yeşil algler, korallijen habitat ve deniz çayırlarının bulunduğu özel bir ekosisteme sahip olan Kanyon’da scuba diving ile deniz altında renk cümbüşüne şahit olabilirsiniz. Korallijen habitat, kalkerli kırmızı algler tarafından denizsel kayalık zeminlerin üzerine binlerce yıl boyunca uzanmakta. Burada çok sayıda omurgasız canlı ile balıkların birlikte olduğu eşsiz biyoçeşitliliği yakından görebilirsiniz.
Gürün, Sivas – Gökpınar Gölü
Ülkemizdeki en özel tabiat ve doğal güzelliklerden bir tanesi olan Gökpınar Gölü, 1.470 metre rakımda bulunuyor. Adını turkuaz rengine sahip sularından alan göl, aynı zamanda doğal akvaryum olarak da isimlendirilir. Yaz ya da kış fark etmez, gölün sularının ısısı 11 derece. Ülkemizde yer alan ender güzelliklerden bir tanesi olan bu göl, her seviye scuba diving dalıcıları için uygun. Burada daldığınız zaman kırmızı renkli alabalıkları, gökkuşağı alabalıkları ve su altı yosunlarını görebilirsiniz.
Eskişehir – Sakaryabaşı
Sakarya Nehri’nin doğduğu bu bölgede suyun altında pek çok canlı yer alıyor. Bölgede scuba diving yaparken endemik karidesleri, su yılanlarını, yengeçleri, kaplumbağaları ve çeşitli kabuklu deniz hayvanlarını görebilirsiniz.
İstanbul – Güvercinlik Çatlağı
İçerisinde güvercinlerin yaşamasından dolayı Güvercinlik Çatlağı ismini alan çatlak, Büyükada’da yer alıyor. Suyun altına doğru 5 – 6 metrelerde dip olacak şekilde devam eden bölge, her seviyeden dalgıcın scuba diving yapabilmesi için son derece uygun bir bölge. Burada tecrübenize göre parkur belirleyerek dalışınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Saros Körfezi – Güneyli
Ege Denizi’nin kuzey kesiminde bulunan bu nokta, Kuzey Anadolu fay hattının uzantısı olan iki kırığın arasına çökmüş graben alanı sayılmakta. Burada her seviyeden dalıcının scuba diving eğitimi ve dalış amacı ile geldiği Güneyli Limanı’na tekne ya da botla gidiliyor.
Van – Van Gölü
Van Gölü, yalnızca ülkemizin en büyük gölü olma özelliğine sahip değil. Aynı zamanda dünyanın da en büyük sodalı su gölü. 2018 yılında İl Jandarma Komutanlığı Su Altı Timi tarafından yapılan dalış esnasında mikrobiyalit üzerinde yeni tür balık ile gölde yaşamakta olan balık türü sayısının 2 olduğu belirtiliyor. Kaya tarzı yapılar olarak tanımlanan mikrobiyalitler deyim yerindeyse heykeltıraşın elinden çıkmışçasına sanat eseri görünümündedir. Burada scuba diving yaparken su altında yer alan Selçuklu mezar taşları ile Akdamar isimli batık bir şilep de dalış noktalarında sizleri bekliyor.