Selimiye, adını Osmanlı hükümdarlarından olan I. Selim’den almaktadır. Muğla – Marmaris’e bağlı olan bir tatil beldesidir. Selimiye, eskiden sadece küçük bir balıkçı kasabası niteliğindeydi. Ayrıca Türkiye’nin en mühim yat limanı duraklarından olan Selimiye Koyu’na da ev sahipliği yapmaktadır. Yemyeşil tabiatı, doğal güzellikleri ve masmavi sularıyla Selimiye, Türkiye’de öncelikli olarak görülmesi gereken yerlerden birisidir. Bu bağlamda Selimiye gezilecek yerler listesi hazırlanmıştır. Selimiye gezisi bir günde tamamlanabilecek bir yapıdadır.
Selimiye, iklim açısından yılın her mevsimi ziyaret etmek için müsait olsa da Haziran – Temmuz arası gitmek, deniz ve kumsalın tadını çıkarmak açısından önemli olacaktır. Selimiye’de gezebileceğiniz yerler şu şekildedir;
· Dişliçe Adası (Aşk Adası): Selimiye açısından gezilecek yerlerin ilk durağı Dişliçe Adası olacaktır. Marmaris koylarına saklanan bu ada içerisinde yerleşim yeri bulunmaz. Bu anlamda tam bir doğa harikası konumundadır diyebiliriz. Bakir kalmış doğasına hayran kalacaksınız. Ada içerisi doğa açısından o kadar temizdir ki çöp bırakmaya kıyamayacaksınız. Adım atıldığı andan itibaren insanı büyüleyen yapısıyla ada çevresindeki deniz, tahmin edebileceğiniz üzere tertemizdir. Ada tepesine çıkıp müthiş fotoğraflar elde edebilirsiniz. Tekne turları ya da kişisel tekneniz ile adaya rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Tekne turlarına mutlaka katılın ve bu eşsiz güzelliği görün.

· Kameriye Adası: Selimiye Köyü’ne çok yakın olan Hisarönü Körfezi içerisinde yer alan ada, bölge ziyaretçilerinin hayran kaldığı noktalardan birisidir. Adanın ev sahibi konumundaki hayvanlar ise keçilerdir. Tekne turuna katılarak buraya kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Sizi karşılamakta olan keçilere biraz yem vererek sonrasında orayı geçip biraz yukarıda yer alan tarihi manastırı ziyaret edebilirsiniz. Manastır önünde yer alan 1000 yıllık zeytin ağacına dilek asabilir, böyle bir etkinliğe katılabilirsiniz. Selimiye noktasından her gün kalkan gezi teknelerinden birine binebilir ve bu adaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Ada, temiz denizi itibariyle gayet iyi konumdadır.
· Turgut Şelalesi: Selimiye bölgesinde birkaç gün kalmayı düşünüyorsanız Turgut Şelalesi’ne mutlaka uğrayın. Şelale köye 10 km mesafededir. Ancak gitmeniz halinde ciğerlerinizin tertemiz hava ile dolacağını söyleyebiliriz. Gördükleriniz ise hafızanızda uzun yıllar kalmak üzere kazınacak. Şelalenin olduğu noktada bir göl yer almaktadır. Burada yüzme imkânınız da bulunuyor. Ancak suyun buz gibi olduğunu söyleyelim. Gittiğinizde etrafta gözleme evlerinin yer aldığını görebilirsiniz. Mis gibi havada gözünüzün önünde taze bir şekilde açılan gözlemeleri afiyetle tüketebilirsiniz.
· Sığ Liman (Akkum Koyu): Sığ liman, doğayla iç içe bir plajdır. Selimiye girişinden yaklaşık olarak 2,5 km uzaklıktadır. Buraya aynı zamanda Akkum Koyu adı da verilmektedir. Selimiye, yaz sezonunda oldukça kalabalıktır ancak Sığ Liman’a ulaşım zorluğu nedeniyle burada sizi daha sakin bir ortam karşılayacaktır. Kişisel arabanızla kıyıdan ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca tekne ile açılarak yüzme keyfini de yaşayabilirsiniz. Bu noktada herhangi bir işletme ya da tesis bulunmamaktadır. Kıyı tarafı oldukça sığdır ve bu nedenle çocuklu ailelerin tercihi olmaktadır. Burada yüzmek ayrı bir keyif verecektir.
Selimiye Tarihi Yerler
Muğla – Marmaris ilçesinde yer alan Selimiye, tarihi yönden de oldukça zengindir. Selimiye gezilecek yerler listesine tarihi yerleri de eklemeniz gerekir. Çünkü Selimiye tarihi yerler, görerek şahit olmak isteyeceğiniz pek çok yapıyı içerisinde barındırmaktadır. Selimiye içerisinde yer alan tarihi yerler şu şekildedir;
· Selimiye Kalesi: Selimiye Koyu’nun güneydoğu bölgesinde, kıyı bölgesinden 100 metre ileride yer alan kalıntılar; deniz feneri, manastır, tiyatro ve gözetleme kulesine aittir. Harap halde yer alan kalıntılar içerisinden en sağlam olanları da tahmin edebileceğiniz üzere surlardır. Kale ve çevresinde yer alan kalıntılar çok özenli değildir ancak buraya geldiğinizde sizi müthiş bir manzara karşılamaktadır. Bu manzara, Selimiye Kalesi’ni mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasında gösteriyor. Bölgeden çıkarılan bazı kalıntıların Bodrum Sualtı Müzesi’nde sergilenmesi söz konusudur.
· Aşarkaya ve Sarıkaya: Burada yer alan üç yüksek tepe içerisinde Selimiye’nin tarihi kalıntıları bulunur. Köy, tarih içerisinde pek çok isim konularak farklı bir şekilde tanımlanmıştır. İlk isimlerinden birisi ise Hydas’dır. Sonraki zamanlarda Losta olarak tanımlanan köy daha sonraları güneş bu beldenin dört bir tarafını turuncunun her bir tonuna boyadığı için Kızılköy olarak anılmıştır. Köyün ismi şimdilerde Selimiye’dir. Arkaik dönemden kalan pek çok kale kalıntısı beldenin en yüksek tepesinde bulunur. Diğerleri Sarıkaya Tepesi ve Aşarkale Tepesi’nde yer almaktadır.
· Kameriye Adası Manastırı: Kameriye Adası, Selimiye’ye bağlıdır ve tekne turları açısından uğrak noktalarından birisidir. Burada ziyaret edebileceğiniz tarihi bir manastır yer almaktadır. Günümüzde manastırdan geriye çok bir şey kalmamıştır. Manastır, Selimiye’de görmek isteyeceğiniz tarihi alanlar içerisinde bulunur. Kaçıncı yüzyılda ve kim tarafından yapıldığı maalesef bilinmemektedir. Ancak tahminlere göre M.Ö. 1 ya da 2. yy’da yapılmıştır. Manastır girişinde İsa Freskleri yer alır. Adanın görülmeye değer bu manastırı önünde bin yıllık bir zeytin ağacı da yer alıyor. Buraya asılan dileklerin gerçekleştiği yönünde yöre halkının bir inancı bulunmaktadır.
Selimiye Nerede?
Selimiye, Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı bir tatil beldesidir. Buraya ulaşım için birçok yol mevcuttur. Selimiye gezilecek yerler konusunda biraz aceleci iseniz hava yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun için Dalaman Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Ancak Dalaman Havalimanı bölgesinden Selimiye’ye direkt olarak ulaşım imkânı yoktur. Bu durumda aktarma yapmak zorundasınız. Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra Marmaris’e geçebilirsiniz. Marmaris Otogar içerisinden düzenli olarak kalkan Selimiye ya da Bozburun dolmuşlarına binerek Selimiye’ye ulaşmanız mümkün. Dolayısıyla Selimiye nerede sorusuna bu şekilde yanıt verebilirken aynı zamanda yol tarifi de bu şekilde yapılabilecektir.

Selimiye Seyahat Rehberi
Marmaris ilçesine bağlı Selimiye, ziyaretçilerine sakin bir tatil keyfi sunmaktadır. Dolayısıyla tatilini sakin ve sessiz bir şekilde geçirmek isteyenler için ideal bir yerdir. Doğal bir liman niteliği bulunur ve buraya ulaşım 15 yıl önceye kadar sadece deniz yoluyla yapılmaktaydı. Son 10 yılda göç alan yerlerimizden birisidir. Selimiye gezilecek yerler listesine göz atarak burada ziyaret edebileceğiniz noktaları görebilirsiniz.
Selimiye’ye özellikle karayolunun açılması ve yakın olan kentlere ulaşım imkânının sağlanmasıyla turizmin vazgeçilmez uğrak yerlerinden birisi olmuştur. Eskiden balıkçı kasabası olarak kullanılan Selimiye’de yerel halk deniz süngeri avlayarak ve balıkçılık yaparak geçimini sağlarlardır. Selimiye, tarihi Karia uygarlığına kadar dayanan bir yerdir ve bu nedenle çok önemlidir. Fakat tarihi değeri olan kalıntıların birçoğu günümüze kadar ulaşmamıştır. Ulaşanlar arasında ağır hasar alan kale ve manastır yer alır. Eğer sakin deniz, temiz hava ve sessiz tatil istiyorsanız, Selimiye’yi mutlaka değerlendirmeniz önerilir.
Selimiye belde konumundadır. Tarihi bir yapısı bulunur ve sokaklarında gezerken bunu mutlaka hissediyorsunuz. Bu sayılan bütün özellikleriyle Selimiye kafa dinlemek için, dinlenmek ve sakinlik açısından oldukça iyi fırsatlar sunan bir yerdir. Özellikle çevre sahil kentlerinden birinde tatil yapıyorsanız tam olarak günübirlik bir şekilde kaçabileceğiniz ve her anlamda sakinliğin keyfini çıkarabileceğiniz bir yerdir. Bu nedenle yerli ve yabancı birçok turist Selimiye’yi tercih etmektedir. Belirtilen özelliklerde tatil yapmak istiyorsanız Selimiye’yi mutlaka rotanıza ekleyin.