Şirince Köyü, gerek tarihi yapısı gerekse de özellikleri bakımından oldukça yoğun ilgi görmektedir. Bu nedenle Şirince Köyü tarihi bakımından incelenmesi gerekir. Şirince, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı bir köydür. Selçuk ilçesinin 8 km kadar doğusunda yer almaktadır. 1922 yılına kadar burada Ortodoks Rumlar yaşamıştır. Aynı zamanda mübadele köyü niteliği bulunur. O yıllarda Türk ve Müslüman görevli burada çok azdır ve nüfusun az olması kültür ve gelenek anlamında bir birliktelik sağlamıştır. Evler yaklaşık olarak 100 yaşındadır ve temiz havasıyla ziyaretçilerinin ilgisini çeker.

Şirince Köyü eski kaynaklar içerisinde “Dağdaki Efes” şeklinde tanımlanır. Bu da köyün köklü bir geçmişe sahip olduğu anlamına gelmektedir. Kuruluşu hakkında birkaç farklı rivayetin olduğunu söyleyebiliriz. Bir kaynağa göre köyün kuruluşu Beylikler Dönemi’ne rastlar. Derebeyin yanında çalışmakta olan köylülerden bir grup kişi, azad edilmelerini ve kendilerine bugünkü Şirince köyü yerinin verilmesini isterler. Bunun üzerine Bey bir soru sorar. Yerleşeceğiniz yer güzel midir? Yanıt Çirkince olacaktır. Bu nedenle bey de “öyleyse köyün adı Çirkince olsun” şeklinde yanıt verir. Azad edilen köylüler bu şekilde Şirince köyünün kuruluşunu sağlamıştır.
Eski adıyla Çirkince olan Şirince, 19. yy’da Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde Rum nüfustan oluşmuştur. Ayrıca bu dönemde 1800 haneli bir köy olduğu da bilinmektedir. Resmi konuşma dilinin Türkçe olduğu yer almaktadır. Özetle Şirince’nin tarihi yapısı M.S. 5 yy. dönemine kadar gitse de temel olarak 19 yy. döneminde gelişmiştir. Bu dönemde incir ihraç etmeye başlayan köy, mübadele sonrası dönemde Şirince adını almıştır. Bölgeden Yunanistan’da göç gerçekleştiren Rumlara ait iki kilise ve birçok ev günümüzde ayaktadır.

Şirince Köyü Gezilecek Yerler
Şirince Köyü gezilecek yerler bakımından zengin bir alandır. Burada tarihi yapı niteliğinde olan birçok eser yer almaktadır. Ayrıca köy içerisinde farklı yapıların da varlığı söz konusudur. Bu başlığımızda belirteceğimiz yerleri ziyaret etmeden Şirince Köyü’nden ayrılmayın. Şirince Köyü tarihi incelendikten sonra gezilecek yerlere değinebiliriz;
- · Şirince Sokakları: Şirince’de gezilecek yerler sayı bakımından oldukça az olsa da mevcut olan yerler oldukça keyif verici olacaktır. Eğer sokakları gezmeyi ve tarihi kokuyu içinize çekmeyi seviyorsanız, Şirince tam size göre bir yerdir. İlgili güzelliğin yanı sıra doğal, tarihi ve kültürel olarak görülecek pek çok yer bulunur. Şirince sokakları ile gezintiye başlayabilirsiniz. Çünkü köyün en keyifli tarafını bu masalsı sokaklar oluşturmaktadır. Arnavut kaldırıma sahip dar sokaklar, meyve ağaçları ile süslenen tarihi Rum evleri… Bir dağ köyü olduğu için yukarı çıktıkça arkanızda müthiş bir manzara bırakıyorsunuz. Bu manzarayı da deneyimlemeniz önerilmektedir.
- · Aziz John Baptist Kilisesi: Kiliseler ilginizi çekiyorsa burası da tam size göre bir yer. Aziz John Baptist Kilisesi, köyün güney bölgesinde ve sokakların içerisinde yer almaktadır. Kilisenin tarihi 1800’lü yıllara dayanır. Eski haline bağlı kalınarak yeniden inşa edilmiştir. Kilisenin tarihi yapısı pek kalmamış olsa da ziyaret etmesi keyifli yerlerden birisidir. Kilise avlusunda farklı tezgâhlar yer alır. Yerliler burada çok çeşitli ürünleri satmaktadır. Kiliseyi gezdikten hemen sonra buradan hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Şaraplar ilginizi çekiyorsa kilise içerisinde yer alan tarihi mahzeni muhakkak ziyaret edin. Şarap mahzeninde tadım yaparak satış noktasından şarap da satın alabilirsiniz.
- · Nesin Matematik Köyü: Şirince’den bahsediyorsak Nesin Matematik Köyü’ne değinmemek olmaz. Burası turistik seyahat için önerilecek bir alan olmasa da Türkiye’de eğitim anlamında önemli katkıların başında gelmektedir. Şirince’nin 1 km kadar uzağında yer alan Kayser Dağı yamaçlarına kurulmuş doğa ile iç içe bir yerdir.
- · Tiyatro Medresesi: Şirince’de gezebileceğiniz bir diğer yer Tiyatro Medresesidir. Nesin Matematik Köyü yakınlarında olan bu yer, matematik köyü yakınlarında yer alır ve Türkiye’de ilk olarak gösterilmektedir. Seyyar Sahne’de tiyatro yapan sanatçıların girişimleri sonucunda bu proje başlamıştır. Medrese programları arasında müzik – edebiyat – resim gibi pek çok sanat dalı bulunur. Düzenlenen profesyonel ve amatör atölyeler, paneller, konferanslar, kamplar, festivaller ve diğer etkinliklerle burası adeta sanatçı ve seyirci karşılaşma yeridir. Tiyatro Medresesi, Şirince’de gezilecek yerler arasında ilk sıralara konulabilir. Yalnızca görmek yeterli gelmiyorsa burada düzenlenen etkinliklere katılmanız da önerilecektir.

Şirince Köyünde Ne Yapılır?
Şirince Köyü tarihi bakımından oldukça zengin bir yerdir. Ancak bu noktada farklı bir soru da gündeme gelmektedir. O da Şirince Köyünde ne yapılır sorusudur. Burada yapılacaklar listesi oluşturabilirsiniz ancak çok fazla alternatif sunulmamaktadır. Köy küçük olduğundan dolayı etkinlik anlamında zayıf kalabiliyor. Yine de mütevazılıktan hoşlanıyorsanız burada sadece sokaklarda gezmek bile sizi tatmin edebilecektir. Bu nedenle yukarıda listelediğimiz yerler başta olmak üzere Şirince sokaklarında bol bol geziniz. Bunlara ek olarak aşağıdaki listeye de göz atabilir, farklı alternatifleri deneyebilirsiniz. Ancak Şirince’de aşağıda sayacaklarımızı yapmadan dönmeyiniz.
- · Şirince Köyü’nün sokaklarını gezin. Gerçekten de eşsiz bir deneyim yaşatacaktır.
- · Aziz John Baptist Kilisesi ziyaretinizi mutlaka gerçekleştirin. Farklı bir yer olduğunu ziyaretinizde anlayacaksınız.
- · Şirince şaraplarının mutlaka tadına bakın. Meyveli şaraplar, özellikle tatmanız gereken lezzetlerden birisidir.
- · Şirince mürver şurubunu mutlaka deneyiniz.
- · Kumda kahve keyfiyle yorgunluğunuzu giderebilir, gezintinize bir mola verebilirsiniz.
- · Tiyatro Medresesi ziyaretini gerçekleştirin. Hatta burada yer alan etkinliklere katılın.
- · Şirince restoranlarında keyifli bir yemek yiyebilirsiniz.
- · Şirince Köyü Çarşısı’nda hediyelik eşya satan yerleri ve tezgâhta yer alan ürünleri incelemeyi unutmayın.
Şirince’ye Nasıl Gidilir?
Şirince Köyü tarihi incelemesi yapıldıktan sonra ve gezilecek yerler incelendikten sonra buraya ulaşımın nasıl yapılacağına da değinmek gerekmektedir. İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan Şirince Köyü’ne birçok yoldan ulaşım sağlayabilmek mümkündür. İzmir, Çeşme, Kuşadası, Alaçatı, Efes gibi çevre bölgelere oldukça yakın bir yerdir. Özel aracınız varsa bu araç ile 1 ya da 1,5 saatlik bir yolculukla Şirince’ye ulaşabilmeniz mümkündür. Ancak özel aracınız yoksa Şirince bölgesine ulaşım için Selçuk Merkez’e gitmeniz gerekmektedir. Sayılan ulaşım türleri içerisinde en merkezi yer İzmir’dir. Bu nedenle yazımızda İzmir’den Şirince’ye ulaşıma değineceğiz. Aynı zamanda alternatif rotalar arasında en kolayı da bu alternatiftir.
İzmir’den Şirince bölgesine ulaşabilmek için en önemli alternatifi araç kiralama oluşturur. İzmir ile Şirince arasındaki mesafe 83 km civarındadır. Selçuk Merkez’e ulaştıktan sonra Şirince tabelalarıyla kolay bir şekilde buraya ulaşabiliyorsunuz. Yolculuğun yaklaşık olarak 1 saat sürmesi olasıdır. Şayet özel aracınız yoksa ve araç kiralayamıyorsanız otobüs ile ulaşım sağlayabilmeniz de mümkündür. İzmir Otogar’dan 40 dakikada bir olacak şekilde kalkan Selçuk otobüsleri vardır. Selçuk Merkez’e bu şekilde gelebilir ve daha sonrasında Şirince dolmuşlarını kullanabilirsiniz.
Otobüs tercihi yapmak istemiyorsanız Şirince’ye giderken tren de kullanabilirsiniz. İzmir’den Selçuk ilçesine trenle gidebilirsiniz ve yolculuk yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Sonrasında Şirince dolmuşlarını kullanabilirsiniz. Her ne kadar İzmir’den Şirince’ye ulaşım karmaşık gibi görünse de yapmanız gereken şeyler basittir. Öncelikle Selçuk Merkez’e ulaşmak ve sonrasında dolmuş ya da otobüs kullanarak Şirince’ye geçmek yeterli olacaktır. Bu şekilde eşsiz özelliklere sahip Şirince Köyü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz.