Adını belki de çok duymadığınız Sivrihisar’ın tarihini öğrendikten sonra gitmek için can atacağınıza eminiz. Sivrihisar’ı tanıtmaya başlarken ilk söylenmesi gereken Eskişehir’in en büyük ilçesi olduğudur. Sivrihisar merkezi Ankara, Eskişehir ve İzmir kara yollarının kesişme noktası üzerindedir. En dikkat çeken özelliği Çal Dağı’nın uzantısı olan volkanik bir kaya kütlesinin eteğinde, gökyüzüne doğru yükselen sivri kayalıkları olarak söylenebilir. Bu sivri kayalıklar ilçeye isim rehberi olmuştur. Ayrıca turizmde marka kent olma yolunda emin adımlarla ilerlemekte ve Eskişehir’in en büyük ilçesi olarak bilinmektedir.
Sivrihisar Nerede?
Ankara, İzmir ve Eskişehir yollarının kesişme noktasındadır. Eskişehir’e 100, Ankara’ya 135, Afyonkarahisar’a 120, İzmir’e 448, İstanbul’a 427, Çanakkale’ye ise 520 kilometre uzaklıktadır. Sivrihisar İlçesi İç Anadolu Bölgesinin Kuzeybatı bölgesinde bulunur. Kuzeyden Karadeniz, Kuzeybatıdan Marmara, Batı ve Güneybatıdan da Ege coğrafi bölgeleri ile komşudur.
Sivrihisar Nerede? Sorusunun cevabını verdikten sonra birazda bu güzel ilçenin tarihinden, kültüründen, doğasından ve lezzetlerinden bahsedelim. İlçenin özgün mimari dokusu, kültürel değerleri, tarihi eserleri, önemli şahsiyetleri, yaban hayatı, endemik türleri içeren flora ve faunasıyla, keşfedilmemiş bir turizm beldesi olarak bilinir. Sivrihisar âdeta tarihi yolların kesişme noktasıdır denilebilir. Friglerden, Romalılara, Selçuklulardan, Osmanlılara kadar devraldığı birçok tarihi mirasla misafirlerin ilgisini çeker. Sivrihisar, ünlü Kral Yolu’nun geçtiği ve Kibele tapınağının bulunduğu Pessinuss, üç kıtadan kuşların konakladığı Balıkdamı Kuş Cenneti, Anadolunun en büyük ikinci kilisesi Ermeni Kilisesi, Surp Yerortuyun ve başta Anadolu’nun en büyük ahşap direkli Camilerinden Ulu Cami olmak üzere daha nice tarihi eserin ve yapıtın ev sahipliği yaptığı yerdir.

Sivrihisar’da Yapılması Gerekenler
Sivrihisar Eskişehir’in önemli ilçelerinden birisidir. Bu ilçeyi bu kadar önemli kılan özelliği ise tarihi yapılarıdır denilebilir. Buraya gelen turistlerin asıl amacı tarihi görmek ve büyülenerek geri dönmektir. Sivrihisar’a geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken, görmede ve tatmadan gitmemeniz gereken harikalar vardır. Bölgenin tarihini incelerken yöresel lezzetlerini tatmak ve karnınızı doyurmak için girdiğiniz her restorandan mutlu çıkarsınız.
Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesine Giderek Sanatı İnceleyin
Metin Yurdanur açık hava heykel müzesi ilçe merkezinde bulunur. Sivrihisar kayalıkları ve Surp Yerrortutyun Kilisesi arasına kurulmuş bir alan olan müze devletin desteği ile kurulmuş olup Metin Yurdanur’un eserleri sergilenmektedir. Mustafa Kemal Atatürk dâhil birçok savaş kahramanının ve aynı zamanda tarihimizdeki önemli insanların birçoğunun heykeli burada bulunmaktadır.
Sivrihisar’ın Tarihi Evleri ile Geçmişe Yolculuk
Yıllardan beri birçok şarkı ve türküye konu olmuş dar Sivrihisar’ın dar sokakları, ahşap evleri ve Arnavut kaldırımları tarih ile iç içe olmak isteyenlerin ziyaret etmek isteyeceği harika yapılardır. Sadece bu tarih kokan yapıları görmek için bile ilçeye gelen birçok turist vardır.
Pessinus Antik Kenti
İlçe merkezinden 17 kilometre uzaklıktaki Ballıhisar Köyünde bulunur. Bu antik kent, ana tanrıça olarak bilinen Tanrıça Kybele’nin en önemli tapınaklarından birisi olarak bilinir. Hellenistik Dönem de onarılmış ve kente, meclis ve tiyatro salonu, yollar ve su kanalları yapılmıştır. Aynı zamanda kentin yakınında kral yolu izlerine rastlanmış olup bu yolu Bizans ve Roma İmparatorluğunu kullandığına dair kanıtlar bile bulunmuştur. Bu sebeple Sivrihisar’ın her bir noktası tarihi olaylar ve eserler ile doludur denilebilir.
Nasreddin Hoca’nın Evi
İlçe merkezinden 23 kilometre uzaktadır. Nasreddin Hoca 1208 yılında Hortu Köyünde doğmuş ve günümüzde birçok insan için çok önemli bir kişiliktir. Nasreddin Hoca hayatını eğitimci, felsefeci, din adamı ve hukukçu olarak geçirmiş olup bu kişi fıkraları ve hikâyeleri ile tanınmaktadır. “Dünyanın merkezi burasıdır!” sözünün söylendiği yerin, evi olduğu ifade edilir. Nasreddin Hocanın evi, zemin ve üst kat olarak ikiye ayrılır. Çatı hasırla örtülü ve masif tomruktan yapılmıştır. Evin içerisinde ise geniş bir avlu bulunur. Yüzyıllardır tanınan bu şahsın evini görmeden gitmemelisiniz. Dilerseniz her sene Haziran ayının 3 ve 10’uncu günlerinde düzenlenen Nasreddin Hoca şenliklerine de gelerek farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Sivrihisar Kent Ormanında Temiz Hava Alın
Sivrihisar kent ormanı ilçe merkezinde bulunmaktadır. Temiz hava ve yeşillik içinde bir sabah koşusu ya da yürüyüş yapmak istiyorsanız burası tam size göre. Geniş bir ormanlık alana sahip olan ve çevresinde yiyecek alınabilecek büfeleri olan kent ormanı aileniz ile harika bir vakit geçirmenizi sağlar.
Alemşah Türbesi
Sivrihisar merkezinin içinde bulunan bu türbe Melikşah tarafından 1328 yılında yapılmıştır. Melik Şah’ın şehit olan kardeşi Sultan Şah için yapılmış bir türbedir. Türbenin geneli kesme taştan yapılmış ve bazı yerlerinde tuğlalar kullanılmıştır. Türbe iki katlıdır ve alt katında mezar bulunur. Türbenin mezar bölümünde balık, yıldızlar, geometrik şekiller ile süslenmiş taşlar bulunur. Bu türbe özellikle mimari eserleri ziyaret etmekten hoşlanan kişilerin sıkça uğradığı mekânlardan biridir.
Surp Yerrortutyun Ermeni Kilisesi (Kızıl Kilise)
Bu kilise Sivrihisar ilçe merkezi içerisinde bulunmaktadır. Kilise ilk olarak 1650 yılında inşa edilmiş ve maalesef 1876 yılında çıkan bir yangın sonucu zarar görmüştür. İnşasında kızıl kesme taş kullanıldığı için kiliseye “Kızıl Kilise” denilmektedir. Ayrıca bu kilisenin yapımında pek çok Türk işçi çalışmıştır. Kilisenin iki yanında çan kuleleri vardır. Kızıl Kilise, bir Ermeni Apostolik Kilisesi’dir. Anadolu’nun en büyük üç kilisesi arasından ikinci kilise olarak biliniyor, ayrıca Ermeni ve Hristiyan turistlerin çok ilgisini çeken bir yapıdır.
Sivrihisar’da Günübirlik Gidilebilecek Yerler Nereleridir?
Sivrihisar ilçe sınırları içerisinde ki tarihi ve kültürel mekânlarının yanı sıra ilçe çevresinde de gidilebilecek yerler vardır. Eğer Sivrihisar’ a günübirlik geldiyseniz mutlaka bu yerleri gezin.
Porsuk Çayı
Sivrihisar’dan yaklaşık olarak 60 kilometre uzaklıktadır. Porsuk Çayı, Akçasu Dağı’ndan gelen Bayatçık Deresi ve Murat Dağından inen Kızıltaş Suyunun birleşmesi sonucu oluşmuştur. Sakarya Irmağının en uzun kolu Porsuk Çayıdır ve 448 kilometredir. Maalesef uzun yıllar endüstriyel atıklara maruz kalmıştır. Fakat sonrasında belediyenin düzenlemeleri ile iyileştirilmiş ve şu an Eskişehir’in en kalabalık alanlarından birisi haline gelmiştir. Etrafına birçok restoran, kafe, bar ve çeşitli mekânlar açılmıştır. Her mevsim kalabalık olan Porsuk çayında keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Balıkdamı Kuş Cenneti
Sivrihisar merkezinden yaklaşık 40 kilometre uzaklığındadır. Burası doğal bir alan olup yaban hayatı koruma altına alınmıştır. Yaban hayatın gözlemciliği yapıldığı bu alanda özellikle de kuş gözlemciliği yapılmaktadır. Burada sulak ve otlak alanları bulunur. Doğası ve havası temiz olan kuş cennetinde harika fotoğraflar çekilebilir mutlu anılar biriktirebilirsiniz.
Sakarya Başı Piknik Alanı
Diğer adı “Sakarıbaşı” olan Sakarya Başı, Sakarya Nehri’nin çıkış yeridir. Gökgöz, Ilıksu, Göztaşı, Kırkkız ve Sakarya olarak 5 farklı yeri vardır. Burada bulunan mekânlarda güzel vakit geçirebilir ve piknik yapabilirsiniz.

Sivrihisar’a Nasıl Gidilir?
Bölgeyi ziyaret etmeye gelecek kişiler hava, kara ve tren yolu ile gelebilirler. Hava yolu ya da kara yolu ile gelecek olanlar Eskişehir merkezine geldikten sonra yaklaşık 1,5 saatlik bir yol ile Sivrihisar’a ulaşabilirler. Demiryolu ile gelecek iseniz ilçeye en yakın tren istasyonu olan Yunus Emre Tren İstasyonuna gelerek oradan Sivrihisar’a ulaşabilirsiniz. İlçede D200, E90 ve E96 yolları bulunmaktadır ve bu sayede özel araç ile gelecek olanlar zorluk çekmezler.
Sivrihisar Yöresel Lezzetlerini Deneyin
Bölgede birçok alanda lezzetleri deneyebileceğiniz restoranlar mevcuttur. Sivrihisar’a geldiyseniz Sivrihisar’ın meşhur dövme sucuğu, Sivrihisar sarması, kalem dolması, güveç, ballı gözleme ve su böreğini yemeden gitmeyin. Bunun yanı sıra bamya çorbası, patlıcan reçeli, muska baklava ve Sivrihisar pekmezi de bilinen yöresel lezzetleri arasındadır.