Eminiz ki Taç Mahal’in ismini duymayanınız yoktur. Eşsiz güzelliğiyle dikkat çeken bu yeri görmek isteyenler uzak yerlerden kalkıp buraya geliyor. Bu derece değerli olan bir yer hakkında bilgi almaya ne dersiniz? Makalemizde bu müthiş yer hakkında bir çok şey öğreneceksiniz.
Taç Mahal Hikâyesi
Şah Cihan isminde ki padişahın Mümtaz Mahal haricinde 2 güzel eşi daha vardır fakat ikisi ile de çıkarlar sebebiyle izdivaç gerçekleştirdiği ve aralarında sahte boyutta bir ilişki olduğu söylenir. Her İkisini de gebe bırakır fakat çıkarlar doğrultusunda yapıldığı ve gerçekten bir aşk izdivacı olan Mümtaz Mahal ile tek eşli bir hayat sürdürdüğü düşünülür.
İlginçtir ki; zaten babaları evliliklerini, onlar 14 ve 15 yaşındayken düzenler. Beş yıl sonra da evlenir ve 21 yıl birlikte olurlar. Mümtaz Mahal 14 çocuk yapar fakat yalnız 8’i yaşar. Tarih mümtaz Mahal ve Şah Cihan arasında olan aşkı, şehveti, müthiş bağlılığı anlatan belgelerle dolup taşmıştır.
Şah Cihan karısına hem kişisel, hem de ülke mevzularında fazla güvenir. Hatta ona en yüksek mertebe olan şahın mührünü kullanabilme yetkisi bile verir. Mümtaz Mahal ise pek politikadan hoşlanmaz, devlet konularında çok fazla yer almaz ama derin bir sevgi beslediği eşinin yanında sürekli seferlere gider… Bu çıktıkları seferlerden biri esnasında doğum yaparken, bebek daha 40’ına gelmeden hayatını kaybeder.
Kadını geçici olarak yakınlarda ki hoş bir bahçeye gömerler. Şah Cihan hayattan kopar ve yasla eve kapanır. Fakat 1 yıl sonra büyük kızının uğraşlarıyla o sıkıntıdan çıkar ve görevine döner. Aynı şekilde, bugün Taç Mahal olarak bildiğimiz yeri o dönem karısı için türbe haline getirir.
Kimi kaynaklarda karısının isminin Ercümend Banu Begüm şeklinde yazıldığına rastlayabilirsiniz. Kafanız karışmasın. Evlendikten evvel eşi ona “dünyanın kraliçesi” manasına gelen Mümtaz Mahal adını takar ve öyle bilinmeye başlar. Bundan dolayı bazı kaynaklar kafanızı karıştırabilir ama sonuç olarak aynı kişilerdir.

Taç Mahal ve Mimar Sinan’ın Öğrencisi
Bir söylentiye göre bu inşayı Mimar Sinan’ın iki öğrencisi yapmış idir ama bunun hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor. Şah Cihan girdiği yastan çıktığında ilk işinden bir tanesi eşine duyduğu aşkı ve Mümtaz Mahal’ın asilliğini yansıtan bir türbe inşa etmek olur.
Dünyayı ilgilendiren kocaman bir yarış düzenler. Dört bir yandan mimarlar tasarımlarını gönderirler. Yarışmayı Mimar Sinan’ın öğrencisi olan İsa Efendi isminde biri kazanır. İnşanın en kritik yerini oluşturması için İstanbul’dan yine Mimar Sinan’ın öğrencilerinden İsmail Efendi isminde biri gelir. Yazıları yazmak için de İstanbullu olan Hattat Setter Efendi getirilir. Bu da Türk mimari efsanesi olarak kişilerin dilindedir.
Taç Mahal’in İnşası
Bu güzel yapının göz alıcılığını az çok biliyorsunuz. Mutlaka Taç Mahal’in inşası hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsunuzdur.
İnşanın baş mimarisini yapan kişinin Ustad- Ahmad Lahauri olduğu biliniyor. Eserin tamamlanma aşamasında İran ve Orta asyadan getirilmiş ressamlar, kakmacılar, hattatlar ve daha birçok sanat alanıyla uğraşan kişi vardır.
Bu eserin inşasında kırmızı kum taşı kullanılıyor. Değerli taşlar ve bir diğer enerji taşlarıyla da süsleniyor. Yanı sıra bir karmaşa olarak ele alındığında akis havuzları ve peyzaj yapılarıyla İran’ın irem bahçelerinden ilham aldıkları net olarak görülüyor. Yirmi bin tane işçinin tam 22 senede tamamladığı iddia ediliyor.
Binanın bir diğer özelliği Yamuna Nehri kıyısında balçıklı bir bölgeye kurulmuş olmasıdır. Nedeni de Şah Cihan’ın odasından eşini izleyebilmek istiyor olmasıdır. Zemindeki bu batma ve kaymanın önüne geçebilmek için önce dev bir kuyu eşiliyor, içi kayalarla örtülüyor ve binanın üzerine çıkılıyor idi
Dikkatli incelerseniz kulelerin dik olmadığını, dışa doğru biraz yattığını görürsünüz. Deprem olduğunda dik kuleler binaya değebilir ve bundan dolayı mimarlar böyle bir çözüm üretmiştir. Beyaz mermerden yararlanarak yapılan bina, sedefe, firuze yakut, safir, pırlanta, zümrüt, akik, ve incilerle taçlandırılarak tamamlanıyor.

Taç Mahal Hakkında Pratik Bilgiler
- “High Value Ticket” ve “General Value Ticket” diye iki adet bilet tarifesi bulunuyor. Turistler fiyatı diğerine göre daha pahalı olan fakat daha az sıra beklemenizi sağlayacak High Value’dan alıyor. Her ne kadar acımasız gibi gözükse de az kuyruk bekleyeceğiniz için sizin faydanızadır.
- Girişte orada yerli olan insanlar ve turistler ayrı kuyruklara giriyor. Yanlış kuyruğa girmeyin. Kendinizi bir anda çok yabancı hissedebilirsiniz. Bundan dolayı turist kuyruğuna girmeyi ihmal etmeyin.
- İçeri ilk girdiğinizde Tac Mahal’in karşısından resim çekmeye çalışan insanlar görürsünüz. Herkes buraya toplanıyor fakat bahçede yansıma havuzunun orta kısmında daha sakin ve güzel bir alan var. Burada güzelce sıra bekleyip arkadaşlarınızla veya ailenizle güzel resimler çektirebilirsiniz.
- Çevrede resim çekip, sırt çantasındaki printerla da basan adamlar görürsünüz. Eğer çektiğiniz resimlerde insanların kolu bacağı olsun istemiyorsanız adama kendi makinanızla çektirip, yine de ücret verin çünkü onlar gibi insanlara söz geçiren bir kimse daha yoktur. Çok kalabalık olduğu için orada ki yerliler size resim çektirmeniz hakkında bilmediğiniz dilde konuşabilir. Nezaketle davranıp kendi bildiğinizi okuyun.
- İçeriye geldiğinizde resim veya video çekebilirsiniz fakat Şah Cihan ve Mümtaz Mahal’in sandukalarının olduğu kubbeli bölümde fotoğraf çekmek yasak. Gitmeden önce bilmeniz gereken şeyler arasında bulunuyor.
- Mutlaka gün doğumunda gelin. Çünkü yapıyla resim çekmek için en iyi ışık bu zamanda oluyor ayrıca erken saatlerde kalabalık bir yer haline geliyor. Eğer gün doğumunda gelemediyseniz, ikinci tercihiniz gün batımı olsun.
Taç Mahal Ziyaret Saatleri
Taç mahal hakkında öğrendiğiniz bilgilerden sonra şimdide giriş çıkış saatlerini öğrenelim.
Tac Mahal Cuma günleri haricinde her gün, gün doğumundan gün batımına gezmeye açık. Turistlerin içeride vakit geçirme konusunda herhangi bir bildiri yoktur.
Cuma günleri ise sadece ibadete açık durumdadır.

Taç Mahal’in Giriş Ücretleri Nelerdir?
Giriş yerinde bilet satın almak isteyenler için üç nokta var. Batı kapısı ve Doğu kapısı (sabahtan akşama kadar açık) ve Güney kapısı (sabah 08.00’den 17.00’ye.) ancak en mantıklısı bileti online şeklinde internet üzerinden almaktır.
Normal giriş fiyatı 1000 Rupi. Yanı sıra Agra’yı da kapsayan gün bitimine kadar turlar var. Tac Mahal, Agra Kalesi, Fatehpur Sikri 10.30-6.30 çocuk ücreti 450, yetişkin ücreti 3000 Rupi olarak geçiyor.
Gece turlarını unutmamak gerek. Bu turun biletleri 1 gece öncesinden, yalnızca Archaeological Survey of İndia (A.S.I) 22, Mall Road, Agra. Adresindeki gişeden saat 10-18 arası alınabiliyor. Bir ayda sadece beş gece oluyor. Bu bakımdan biraz kötü.
Dolunay günü ve dolunaya 2 gün kala ve dolunaydan 2 sonra olan günler, Tur 20.30 – 00.30 saatleri süresinde gerçekleşiyor. Bu saatler aralığında her 30 dakikada bir yeni tur gerçekleşiyor ve her tur sadece 50 kişilik oluyor. Ücreti ise tam 750, küçük çocuklar için 500 Rupi ve yerlilere başka tarifeler uygulanıyor.
Taç mahal eşsizliğine rağmen size uygun ücret sunmaya çalışıyor. Eğer kültür aşığı iseniz kesinlikle burada vakit geçirmelisiniz. Bu güzel yeri görmeyi kimsenin kaçırmasını istemeyiz.