Balkanlarda bulunan ülke Macaristan’ın güneyinde, Romanya ve Bulgaristan’ın batısında, Makedonya ve Arnavutluk’un kuzeyinde, Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Karadağ’ın doğusunda yer almakta. İdare biçimi parlamenter cumhuriyet olan ülkede 5 bölge, 24 kent, 29 ilçe ve 150 farklı belediye şeklinde yönetimsel kısımlar mevcut. Belgrad, Sırbistan’ın başkenti olması yanı sıra ülkenin büyük şehirlerinden biri olma özelliğini de taşıyor. Diğer büyük kentleri ise; Novi Sad, Nis, Kragujevac, Novi Pazar, Subotica, Cacak… Sırbistan’ın hava sıcaklığı genellikle sene içinde çok sıcak seyretmiyor. En soğuk ay Ocak olmakla beraber yaz mevsimine doğru hava sıcaklığı giderek artıyor. Ayrıca sıcaklık farkı Kuzey ve Güney bölgelerinde oldukça yüksek. Sırp kökenli insanların son derece arkadaş canlısı olduğunu Sırbistan ziyaretinizde net şekilde görme şansınız olacaktır. Yol tarifine ihtiyacınız olduğunda ne kadar yardımsever olduklarını göreceksiniz.
Yemekleri ile son derece gururlanan Sırbistan halkı tam bir et aşığıdır. Bir aileye misafir olduğunuz zaman yöresel olarak size ilk ikram edecekleri şey ekmek ve tuzdur. Ancak elbette Sırp mutfağı bundan ibaret değil. Izgara et, sosis, peynir ana yiyeceklerinden.
420 sene süresinde Osmanlı’nın egemenliği altında bulunan Sırbistan 1878 senesinde imzalanan Berlin Antlaşması ile tam anlamı ile bağımsızlığını ilan etmiş. Ülke I. Dünya Savaşı ve Balkan Savaşlarında çok sayıda insanı kaybetmiş. I. Dünya Savaşı sonrasında Yugoslavya Krallığı’nın temelleri atılmış. Slovenya, Hırvatistan, Makedonya ve Bosna-Hersek’in bu krallıktan bağımsızlığını ilan ederek ayrılmasından sonra 1992 senesinde Sırbistan, Karadağ ile beraber Yugoslavya Federal Cumhuriyeti adlı bir ülke inşa etmiş. 2001 senesinde Yugoslavya ismi tedavülden kaldırılmış ve ülkenin yeni adı Sırbistan-Karadağ olarak belirlenmiş. Karadağ ise 2006 senesinde bağımsız hale gelerek Sırbistan günümüzdeki halini almış. Sırbistan tüm bu özelliklerin yanı sıra tadı damağınızda kalacak şarap mahzenlerine sahip olan Novi Sad kentinde yer alan Sremski Karlovci (Karlofça) kasabasını da sınırları içerisinde bulunduruyor.
Novi Sad
Sırbistan’ın en büyük ikinci kenti olarak bilinen Novi Sad, Vojvodina’nın başkenti olma özelliğini taşıyor. Ayrıca Güney Baçka’nın idare noktası olan Novi Sad’in, kuzeyinde Pannonian Ovası komşuluğunda, Baçka ve Srem ile sınırlı, Tuna Nehrine kıyısında bulunuyor. Kent, 1964 senesinde, Sırp tüccarların bir ticaret topluluğu oluşturması ile kurulmuş. 1700-1800’lü yıllarda kıymetli bir imalat ve ticari nokta olan kent, ayrıca o zamanların kültür merkeziymiş. Bu sebeple kent ‘Sırbistan Atina’sı’ olarak adlandırılmış. 1848’de yaşanan devrim sırasında harap olan bu kent sonrasında yeniden yapılanmaya başlanmış. Bugün Sırbistan ekonomisinde kıymetli bir endüstriyel ve finansal nokta olmasının yanı sıra kültür merkezi olma özelliğini de sürdürüyor.
Sremski Karlovci
Üzüm bahçeleri ile bezenmiş olan hareketli kasaba, Tuna nehri kıyısında Fruska Gora Dağının eteklerinde bulunuyor. 200 sene evvel Sremski Karlovci, Avusturya Macaristan’daki Sırbistan yerlilerinin dini, siyasi ve kültürel hayatının merkez noktası olmuş. 1699 senesinde siyasi görüşmecilerin geçmişte ilk defa yer aldığı meşhur yuvarlak masa “Karlovac Barışı” adı ile biliniyor. Üstelik, eşitlik adına her bir parti için ayrı girişler mevcut, günümüzde meşhur Barış Şapeli. İklimi sıcak ve ılık olan Sremski Karlovci’de yağış en kurak denilen aylarda bile mevcut. Ocak ayı hem kurak hem de en soğuk aydır. Bu ufak kasaba, adeta bir açık hava müzesi, tarih kokan sokaklarla bezenmiş. Bir çok insan, Eylül-Ekim aylarında görkemli bir bağ bozumu balosunun gerçekleştiği ‘şarap sevinci’ için buraya geliyor. Karlovac’ın en lezzetli şarapları bilhassa Ausbruch, Cypress şarabı ve Bermet Kaplijas, 1700’lü yıllarda Viyana hanedanlarına gönderiliyormuş. Bu şaraplar günümüzde hala belirli sayılarda özel mahzenlerde üretiliyor.
Podrum Probus
Bir kaç yüzyıldır Karlovci sanatını icra etmenin yanı sıra, Sremski Karlovci’nin gündelik hayatın kültür mirasını sürdüren bir aile şarap üretim yeri olan Podrum Probus, 1600-1700’lü yıllarda aile yadigarı olan bağcılık ve şarap imalatı ile ilgilenen aile fertlerinden Dura Svinjarevic’in 90’lı yıllarda imalatı daha hızlı hale getirdiği ve belli bir süre sonrasında kızı Vera’nın kendisinden devraldığını göreceksiniz. Tuna Nehri kıyısında yer alan ve şarap imalatının temelinde bir kaç çeşit üzüm yer alıyor. Bunlar, İtalyan Riesling, Pinot Noir, Frankovka, Merlot ve Neoplanta’dır. Bu mahzende, Aurora, Venüs, Rozalibi, Fortuna, Empire, Avantura ve Zanos gibi çeşitli şarapları tatma fırsatı bulabilirsiniz. Fruška Gora dağının güneş alan eteklerinden kentin sarı toprağının vermiş olduğu benzersiz lezzeti, üreticilerin şarap sevdası ve gayreti ile yapılan eşsiz şaraplar. Her daim memnuniyetle misafirlerini ağırlayan bu şarap mahzeni ziyaretçileri adeta büyülüyor.
Tadım ve satın alma yapılabilen bu mahzen, 250 yıllık bir evde bulunuyor. Günümüz tasarımlarına göre misafirlerin istek ve önerileri de göz önünde bulundurularak dizayn edilen bu mahzen, tarihin benzersiz bolluğu, odaklanma ve uyanma konusunda size oldukça yardımcı olacaktır.
Tatlarına Göre Şaraplar
Şarapları içerisinde bulunan şekerin oranına bakarak sek şaraplar, dömisek şaraplar ve tatlı şaraplar olarak 3’e ayrılıyor. Sek şaraplar, tümüyle fermantasyonu tamamlamış olan şaraplar. Tattığınızda şeker tadı almazsınız. Şeker miktarı %0-0,4
arası değişkenlik gösteren beyaz, kırmızı, pembe ve köpüklü şaraplar olarak bilinir. Diğer şarap çeşitlerine nazaran daha küçük miktarlarda kükürt dioksit ve sorbik asit içerir. Dömisek Şaraplar, büyük oranda fermantasyonu tamamlanmış olan şarap çeşididir. Tattığınızda minimal bir şeker tadı almanız olasıdır. Şeker miktarı %0,5-2 arasında değişkenlik gösterir. Sek şaraplara nazaran içerisinde daha çok kükürt dioksit ve sorbik asit vardır. Tatlı şarapları 3 şekilde görmek mümkün, ilki Tabii Tatlı Şaraplardır. Tatlı olmasının sebebi içerisinde bulunan üzümün kendine has aromasından kaynaklıdır. Ekstra olarak içinde pekmez ve alkol yoktur. Alkol miktarı yaklaşık olarak %14’tür. Bir diğer tatlı şarap çeşidi Mistel Şaraplarıdır. Üzüm şırasının içerisine alkol eklenerek fermantasyonu yapılır. Mistel veya narince gibi üzüm çeşitlerinin %18-22 oranında şeker bulunduran şırasına tarımsal distile alkol eklenmesi ile elde edilir. Alkol oranı yaklaşık olarak %16-17 civarındadır. Son olarak tatlı şarapların diğer bir çeşidi de Likör Şaraplardır. Mayalanma aşamasında ya da sonrasında alkol, şeker ve karamelin karıştırılması ile imal edilir. Alkol oranı yaklaşık olarak %15-17’dir. Şeker oranı ise %7-8 olarak ölçülmüştür.
Renklerine Göre Şaraplar
Şaraplar renkleri bakımından 3’e ayrılıyor. Kırmızı şarap, rengini içerdiği üzümün suyu ve kabuğunun belirli bir zaman temas etmesi ile oluşmakta. Lezzetini beyaz şarapla karşılaştırmak gerekirse, tadı beyaz şaraba nazaran daha buruktur. Alkol miktarı yaklaşık olarak %11-13 arasında değişkenlik gösteriyor. İdeal servis ısısı ise 15-20 derecedir. Beyaz şarak, beyaz üzümün şırasından elde edilir. Alkol miktarı %11-12,5 olmakla birlikte ideal servis sıcaklığı 5-10 derecedir. Rose şarap, pembe üzüm şırasından ya da pembe, beyaz ve siyah üzümlerin beraber işlenmesi ve mayalandırması ile yapılmakta. Alkol miktarı yaklaşık olarak %11-12.5’tir.
Yolunuz Balkanlar’a düşerse muhakkak ziyaret etmeniz gereken yerlerden birisi olan Sırbistan’ın Sremski Karlovci Şarap Yolu’nda damak tadınıza uygun lezzetleri tatmalısınız!