Amasya ilinin sınırları içerisinde 6 ilçe var. İlçeler içindeki belediyelere bağlı 372 tane köy ve 107 tane mahalle bulunuyor. Aynı zamanda Amasya şehri Karadeniz Bölgesi’nde Orta Karadeniz adı verilen bölümde konumlanıyor. Çok eski dönemlere ev sahipliği yapan bu şehir Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarında da birçok ilke sahne oldu. Amasya gezilecek yerler konusunda tarihi ve kültürel çeşitliliği sayesinde birçok seçeneği, gezmek için giden ziyaretçilere sunuyor. Şehzadeler şehri Amasya, Türkiye’de özgün tarihi dokusu bozulmamış nadir kentlerden biri olması ile de görülmeye değer.
Amasya’nın Nereleri Gezilir?
Amasya’nın nereleri gezilir? Amasya Harşena Kalesi şehre gelen ziyaretçilerin sıkça gezmek için gittiği bir yer. Hamamözü Arkut Bey Kaplıcaları içerisinde hamam ve havuz bulunuyor. Termal sularının çeşitli hastalıklara iyi geldiği söylendiği için gezmek için burası da tercih edilebilir. Yalıboyu Evleri ise Yeşilırmak’ta sur duvarlarının üzerinde bulunan kerpiç ve ahşap gibi malzemeler ile üretilmiş evler. Görünümü ve Osmanlı dönemine ait mimarileri ile göze hitap eden bir manzara buraya gezmeye gidenleri bekliyor. Hazeranlar Konağı, Boraboy Gölü, 2. Bayezid Külliyesi, Merzifon Taşhanı, Kadılar Türbesi ve İç Kale gibi çeşitli yerler de Amasya’da gezilecek yerler arasında bulunuyolar.

- Amasya Kalesi
Amasya Kalesi’nin bilinen bir diğer adı da Harşena Kalesi’dir, çünkü konum olarak Harşena Dağı üzerinde bulunuyor. Kaleyi yaptıran kişinin kim olduğuna dair bilgiler ise birkaç tarihçiye göre değişiklik gösteriyor. Tarihçiler tarafından Pontus’un kralı olan Mithridates ve Kumandan Harsana isimleri ortaya atılıyor. Fakat kale adını Harsana isminden aldı. Geçmişte Roma, Bizans ve Pers gibi çeşitli dönemlerde bu kale birçok saldırıya maruz kaldığı için ve çok el değiştirdiği için sürekli olarak yıpranmış ve yeniden onarılmış. 1075 senesinde Türkler Amasya’yı aldıktan sonra bu kaleyi detaylı olarak onardı ve on sekizinci yüzyıla kadar askeri amaçlı olarak kullanıldı, daha sonra askeri olarak kullanımı bırakıldı. Kalede gezerken sarnıçları, Osmanlı Devleti’nden kalan hamamların çeşitli parçalarını, su depolarını ve kayaların oyularak yapıldığı Pontus dönemi kral mezarlarını görebilirsiniz. Kalenin surlarında çeşitli yapılar bulunuyor ve bu kale toplamda üç kısımdan oluşuyor.
- Alçak Köprü
Köprü adını, onu tutan dört kemerden dolayı halk tarafından aldı. Romalıların şehre hakim olduğu zamanlarda kentin merkezi olan kalenin, diğer tarafta yer alan yerleşimin olduğu yere bağlanması için inşa edildi. Zamanla kemerlerin, su seviyesinin yükselmesi ile birlikte çok az bir kısmı görünür kaldı, üzerinde yürünen kısıma da yaklaştığı için halk buraya bu yüzden Alçak Köprü adını verdi. Kültür turizminde önemli bir yer tutan köprü yakın geçmişte Mutasarrıf Ziya Paşa tarafından daha sağlam kalabilmesi için iki kere yapıldı. Birincisi su taşkınında yıkılsa da ikincisi daha sağlam olduğu için bugüne kadar ulaşabildi.
- Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi
Bu bina Amasya ilinin Merkez ilçesindeki Bahçeleriçi semtinde bulunan Büyük Ağa caddesinde yer alıyor. Binaya girişler kış aylarında akşam saat on yedi sularında, yaz aylarında ise akşam saat on dokuz sularında kapatılıyor, tüm günler sabah sekiz sularında açılıyor ve giriş ücretsiz. Milli Mücadele yıllarında tarih sahnesinde önemli rol alan şehirlerden olan Amasya, bu döneme ait birçok şeyi de içinde barındırıyor. Mustafa Kemal Atatürk 1919 senesinde şehre geldiğinde bu binayı üs olarak kullandı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinden olan Amasya Genelgesi’ni burada yazdı. Saraydüzü Kışlası içinde bulunan Milli Mücadele Salonu’nda Atatürk’ün 1919 senesi Haziran ayının 12. gününde şehre gelişi ve Kulistepe Mevkii’nde heyetin karşılaması sergileniyor. Bu sergilenme duyguların daha yoğun yaşanabilmesi ve o döneme gidebilme amacı ile on iki tane balmumu heykeli ile sağlanmış. Aynı zamanda yapı içerisinde çeşitli belgeler ve çeşitli olaylar da bir sıraya göre sergileniyor, içeride fotoğraf çekimi yapmaya izin veriliyor.
- Amasya Bedesteni
Bedesten, Amasya Merkez ilçesinin Dere semtindeki Kocacık sokakta bulunuyor. Bu yapıyı 1483 senesinde Osmanlı padişahlarından olan 2. Bayezid’in kapı ağası olan Hüseyin Ağa yaptırdı. O dönemlerden bu zamana kadar gelebilmesi için birçok işlem yapı üzerinde uygulandı. Amasya Bedesteni’nin yapılış amaçlarından biri de kapı ağasına ait vakıflara gelir sağlaması. Bir deprem ve bu depremden sonraki gelişen olaylar sonucunda yapıyı ayakta tutmak için yapılan çalışmalar sonuç vermedi. Yeşilırmak tarafına yakın olan yapı yıkıldı ve bunun yerine iş hanı yapıldı ve daha sonra bazı bölümlere restorasyon yapıldı. Amasya’ya geldiğinizde mutlaka bu tarihi yeri de görmeniz gerekiyor.
- Kral Kaya Mezarları
Kral Kaya Mezarları, Amasya Kalesi’nin dik olarak uzanan kalker yapıdaki kayadan duvarlarının içlerinin oyulması ile yapılmış Pontus Krallarının mezarları. Her biri bugüne kadar ulaşamamış olan bu mezarlardan toplamda yirmi bir tane olduğu düşünülüyor. Buraya gezmeye gidildiğinde farklı yapılardaki tünelleri, mağaraları ve yolları da görebilirsiniz. Her mağaranın birbirine benzeyen kapıları da bulunuyor. Bu mezarlar tarihin birkaç döneminde hapishane olarak da işlev görmüş.
- Gök Medrese
Gök Medrese içerisinde barındırdığı cami, türbe ve medrese olmak üzere üç yapı sayesinde külliye olarak da adlandırılıyor. Bu medreseyi 1267 senesinde dönemin Amasya Valisi olan Seyfeddin Torumtay yaptırdı. Yapı, Selçuklu Devleti’nin birçok el işçiliği ve motiflerini üzerinde barındırıyor ve yine el işçiliği ile yapılmış olan tahta kapısı Amasya Müzesi’ne konuldu. Gök Medrese güzel mimarisi dahilinde toplamda on beş kısımdan oluşuyor ve Amasya’ya gezmeye gidenlerin sıkça tercih ettiği yerler arasında bulunuyor.
Amasya’nın Neresi Meşhur?
Amasya’nın neresi meşhur? Amasya Harşena Kalesi şehrin en meşhur yerleri arasında bulunuyor ve sıkça ziyaret edilen, ilgi gören bir yer. Pontus Kralları Kaya Mezarları da kalenin çok yakınında olduğu için ve tarihi içerisinde barındırdığı için kaleden sonraki en çok ziyaret edilen yerlerden biri. Yalıboyu Evleri ise özellikle gece saatlerinde ışıklandırması sayesinde güzel manzaralara ev sahipliği yapıyor. Ferhat İle Şirin Aşıklar Müzesi ve Minyatür Amasya Müzesi de şehrin meşhur yerlerinden.

Amasya Neyi İle Meşhur?
Amasya neyi ile meşhur? Elma, yiyecek kategorisinde Amasya ilinin en çok bilinen, meşhur yiyeceği. Bu elma misket elması olarak da biliniyor ve vadi gibi yerlerde yetişmeye elverişli oluyor. Amasya da dağlık ve çoğunlukla vadi yapısındaki yer şeklinden dolayı bu elmanın tarımının yapılmasına müsait. Elması dahilinde yapılan elma tatlısı gibi yiyecekler de biliniyor. Patlıcan Çullaması, Çatal Çorba, Bakla Dolması, Amasya Çöreği, Ayva Gallesi ve Eli Böğründe gibi farklı tatlardaki lezzetler de şehrin meşhur yiyecekleri arasında bulunuyor.
Amasya Kaç Günde Gezilir?
Amasya kaç günde gezilir? Amasya’ya hava yolu ve kara taşıtları ile gidebilirsiniz. Uçak ile bu şehre gitmek istediğinizde Merzifon ilçesinde bulunan Merzifon Havalimanı’na iniş yaparsınız. Burası şehrin merkezine kırk altı kilometre kadar uzakta bulunuyor. Şehri gezerken kişisel araçlarınızı kullanabilirsiniz veya yerel toplu ulaşım araçlarından herhangi birini tercih edebilirsiniz. Amasya’nın gezilecek yerleri göz önünde bulundurulduğunda toplamda iki gün içerisinde gezebilir ve gezinizi sonlandırabilirsiniz.